De drie mooiste wijnroutes van Zuid-Afrika

Het Kaapse Wijnland is betoverend mooi, en produceert de heerlijkste wijnen. Deze drie routes zijn een must-see.

Thursday, November 9, 2017,
Door Lenneke Hoope
Wijnlandgoed in de buurt van Franschhoek.
Wijnlandgoed in de buurt van Franschhoek.
Foto van John Hicks/Getty Images

Op ongeveer een half uur rijden van Kaapstad begint het imponerende Kaapse Wijnland. Groene valleien vol wijngaarden, omgeven door het spectaculaire berglandschap van de Westkaap. In de wijnhuizen kun je natuurlijk proeven, maar ook heerlijk eten en overnachten. Zelfs als je geen druppel drinkt, zijn deze drie wijnroutes de moeite waard. 

De wijnlanden van Stellenbosch.
Foto van Hugo Pretorius/Flickr

1. Stellenbosch

De bekendste en volgens velen de mooiste wijnroute ligt rond het universiteitsstadje Stellenbosch aan de Eersterivier. Dit is na Kaapstad de oudste door de Europeanen gestichte stad in Zuid-Afrika. Een van de oudste wijnboeren is Lanzerac, waar je de beroemde Lanzerac Pinotage kunt proeven. Bij wijnlandgoed Longridge, aan de voet van de Helderberg kun je wijn proeven maar ook eten in het restaurant of een picknickmand vol lekkers bestellen om op te eten in de tuin. Bezoek in de buurt Babylonstoren, een historische Kaaps-Hollandse boerderij uit 1692. 

De boerderij Babylonstoren heeft een enorme moestuin.
Foto van Babylonstoren/Facebook

2. Franschhoek

Witte landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl, gelegen in heldergroene wijnvelden omgeven door gigantische bergwanden. Franschhoek is indrukwekkend mooi, zelfs als je geen druppel wijn drinkt. De meeste wijnboerderijen hebben Franse namen, vanwege de gevluchte Hugenoten die zich hier in 1688 vestigden, op de vlucht voor het toenmalige Franse bewind. Hun kennis van wijn en gastronomie maakte van Franschhoek de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. In de restaurants van de wijnlandgoederen wordt heerlijk gekookt. Bijvoorbeeld bij Bread and wine en Le Quartier Francais.

Wijnlandgoed in de buurt van Franschhoek.
Foto van Jon Hicks/Getty Images

3. Paarl

Dit is een van de oudste wijnroutes van het land en gaat langs meer dan 40 wijnmakerijen. De vruchtbare Berg River Valley produceert prijswinnende Chardonnays en Sauvignon Blancs. Een mooie plek om ze te proeven is wijnboerderij Klein Parys, net buiten Paarl. Wijnhuis Fairview produceert naast wijn ook kaas en yoghurt. Bezoek zeker ook de bakkerij voor de heerlijkste cheesecake. Ook KWV, de eerste wijncoöperatie in Zuid-Afrika is in Paarl gevestigd. 

Ontdek de Wijnlanden tijdens een mooie rondreis per huurauto met FOX, verre reizen van ANWB.

Kijktip: De Wit, Rosé en Roodtip

Schrijver Ronald Giphart en wijnjournalist Harold Hamersma gaan zelf op wijnreis door Zuid-Afrika, vanaf 18 maart om 17:00 te zien op 24Kitchen. Ontdek het verhaal achter de wijnen en proef de keuken van Zuid-Afrika.

Lees meer