1. Johannesburg

Johannesburg – ook wel bekend als Jo’burg of Jozi – is een snel ontwikkelende stad in het hart van Zuid-Afrika. Leer over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis in het Apartheid Museum of bezoek de hippe wijk Maboneng voor een smeltkroes van restaurants, hedendaagse kunsttentoonstellingen en levendige bars. Zeker de moeite waard zijn de eet- en drinkgelegenheden die livemuziek aanbieden, een trend die het nachtleven van Johannesburg tot een bijzondere ervaring maakt.

2. Wijnroutes

Op ongeveer een half uur rijden van Kaapstad begint het Kaapse Wijnland, een indrukwekkend gebied bestaande uit bergen, vruchtbare groene valleien en talloze wijngaarden. Sinds 1971 biedt de Stellenbosch Wijn Route elke wijnliefhebber de kans om lokale wijnen te proeven, kelders te bezoeken en uiteraard een fles te kopen als souvenir. In de zomer vindt het Stellenbosch Wijn Festival plaats, een feest in het teken van de wereldberoemde wijnen in dit gebied.

Meestal worden drie tot vier wijnboerderijen bezocht, waarna wordt afgesloten met een lunch. Boek een wijnsafari van tevoren om teleurstellingen te voorkomen.

Stellenbosch
Stellenbosch.
Frans Lemmens

3. Krugerpark

Het nationaal park Kruger is een van de beroemdste wildparken in Afrika. Behalve de grote omvang, staat het park bekend om de grote variatie aan diersoorten, waaronder de Big Five, de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en Afrikaanse olifant. Ook voor vogelaars is het Krugerpark een ideale attractie – exemplaren als de watertrapper, Finsch' parkiet en de bonte bosklauwier kunnen tijdens een safari worden gespot. Overnacht om de ervaring compleet te maken op een van de restcamps in het park.

4. Wilde bloemen in Namakwaland

De noordwestelijke regio Namakwaland is een droog, uitgestrekt gebied, maar eens per jaar komt de streek plotseling tot leven door een indrukwekkend natuurverschijnsel. Na de regenval in augustus en de eerste helft van september veranderen de dorre vlakten in een levendig bloementapijt van oranje, geel, roze, wit, blauw en paars. Duizenden soorten bloemen met elk een eigen vorm en kleur dragen bij aan het natuurschoon.

Het bloementapijt van Namakwaland
Het bloementapijt van Namakwaland.
Raymond Rutting

5. Kaapstad

In de schaduw van een van de oudste bergen ter wereld ligt Kaapstad, een van Zuid-Afrika's drie hoofdsteden. Vanaf de Tafelberg – te voet of met de kabelbaan te beklimmen – is het uitzicht over de stad fenomenaal. Op grondniveau herinneren plekken als Robbeneiland, het Tuynhuys en de kleurrijke wijk de Bo-Kaap aan het koloniale verleden van de stad. In het bruisende Long Street liggen verschillende kunstnijverheidswinkels en restaurants van alle prijsklassen en keukens.

Lees voor meer informatie over Kaapstad het artikel 48 uur in Kaapstad.

De kleurrijke wijk BoKaap in Kaapstad
De kleurrijke wijk Bo-Kaap in Kaapstad.
Raymond Rutting

6. De Drakensbergen

Deze bergketen vormt een indrukwekkend natuurgebied in het oosten van Zuid-Afrika. Sinds 2000 staat het Drakensbergpark op UNESCO's Werelderfgoedlijst als natuurerfgoed. Bezoekers kunnen de bergtoppen, watervallen en bossen op verschillende manieren ontdekken: wandelend, met de mountainbike of vanuit een luchtballon. Hoogtepunten in het omvangrijke gebied zijn de rotstekeningen van de inheemse San, de bijna duizend meter hoge Tugela Falls, en de hoogst gelegen pub van Afrika op de Sani Pass.