Highlights Zuid-Afrika

Van de levendige steden Johannesburg en Kaapstad tot de overweldigende natuur in de Drakensbergen en de grote variatie aan diersoorten in het Krugerpark. Dit zijn de highlights van Zuid-Afrika!

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET

1. Johannesburg

Johannesburg – ook wel bekend als Jo’burg of Jozi – is een snel ontwikkelende stad in het hart van Zuid-Afrika. Leer over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis in het Apartheid Museum of bezoek de hippe wijk Maboneng voor een smeltkroes van restaurants, hedendaagse kunsttentoonstellingen en levendige bars. Zeker de moeite waard zijn de eet- en drinkgelegenheden die livemuziek aanbieden, een trend die het nachtleven van Johannesburg tot een bijzondere ervaring maakt.

2. Wijnroutes

Op ongeveer een half uur rijden van Kaapstad begint het Kaapse Wijnland, een indrukwekkend gebied bestaande uit bergen, vruchtbare groene valleien en talloze wijngaarden. Sinds 1971 biedt de Stellenbosch Wijn Route elke wijnliefhebber de kans om lokale wijnen te proeven, kelders te bezoeken en uiteraard een fles te kopen als souvenir. In de zomer vindt het Stellenbosch Wijn Festival plaats, een feest in het teken van de wereldberoemde wijnen in dit gebied.

Meestal worden drie tot vier wijnboerderijen bezocht, waarna wordt afgesloten met een lunch. Boek een wijnsafari van tevoren om teleurstellingen te voorkomen.

Stellenbosch.
Foto door Frans Lemmens

3. Krugerpark

Het nationaal park Kruger is een van de beroemdste wildparken in Afrika. Behalve de grote omvang, staat het park bekend om de grote variatie aan diersoorten, waaronder de Big Five, de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en Afrikaanse olifant. Ook voor vogelaars is het Krugerpark een ideale attractie – exemplaren als de watertrapper, Finsch' parkiet en de bonte bosklauwier kunnen tijdens een safari worden gespot. Overnacht om de ervaring compleet te maken op een van de restcamps in het park.

4. Wilde bloemen in Namakwaland

De noordwestelijke regio Namakwaland is een droog, uitgestrekt gebied, maar eens per jaar komt de streek plotseling tot leven door een indrukwekkend natuurverschijnsel. Na de regenval in augustus en de eerste helft van september veranderen de dorre vlakten in een levendig bloementapijt van oranje, geel, roze, wit, blauw en paars. Duizenden soorten bloemen met elk een eigen vorm en kleur dragen bij aan het natuurschoon.

Het bloementapijt van Namakwaland.
Foto door Raymond Rutting

5. Kaapstad

In de schaduw van een van de oudste bergen ter wereld ligt Kaapstad, een van Zuid-Afrika's drie hoofdsteden. Vanaf de Tafelberg – te voet of met de kabelbaan te beklimmen – is het uitzicht over de stad fenomenaal. Op grondniveau herinneren plekken als Robbeneiland, het Tuynhuys en de kleurrijke wijk de Bo-Kaap aan het koloniale verleden van de stad. In het bruisende Long Street liggen verschillende kunstnijverheidswinkels en restaurants van alle prijsklassen en keukens. 

Lees voor meer informatie over Kaapstad het artikel 48 uur in Kaapstad.

De kleurrijke wijk Bo-Kaap in Kaapstad.
Foto door Raymond Rutting

6. De Drakensbergen

Deze bergketen vormt een indrukwekkend natuurgebied in het oosten van Zuid-Afrika. Sinds 2000 staat het Drakensbergpark op UNESCO's Werelderfgoedlijst als natuurerfgoed. Bezoekers kunnen de bergtoppen, watervallen en bossen op verschillende manieren ontdekken: wandelend, met de mountainbike of vanuit een luchtballon. Hoogtepunten in het omvangrijke gebied zijn de rotstekeningen van de inheemse San, de bijna duizend meter hoge Tugela Falls, en de hoogst gelegen pub van Afrika op de Sani Pass.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zuid-Afrika
Wijnproeven in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Voorbij de wijngaarden: whisky in Kaapstad
Canada
Canada is jarig: Dromen in Banff
Zuid-Afrika
Noordkaap: Het geheim van Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Verleden en heden komen samen in Johannesburg

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.