5x Zweedse nationale parken voor op je bucketlist

5x Zweedse nationale parken voor op je bucketlist

Meren, moerassen, eilanden en mysterieuze bossen. De Zweden zijn verwend met een enorm natuuraanbod en 29 nationale parken. Vijf minder bekende natuurparken in Zuid- en Midden-Zweden waar je eindeloos kunt wandelen.

In de natuur

Hier haal je je maaltijd recht uit de natuur

Wie van vers houdt, moet naar Zuid-Zweden. Behalve dat topkoks hier heerlijke biologische streekproducten op tafel zetten, mag je er zelf je hengel uitgooien of supergezonde bessen en paddestoelen plukken. De Zweedse voorraadkast staat open voor iedereen.

Maak kennis met de zuidelijkste Sami en rendieren van Zweden

Wie dacht dat je voor een bezoek aan de Sami, het enige oorspronkelijke en inheemse volk van Europa, helemaal naar Lapland moet, heeft het mis. In Dalarna kun je persoonlijk kennismaken met de meest zuidelijke Sami en hun rendieren.

De beste plek in Zweden om beren te spotten

Op elandensafari of oog in oog staan met een reusachtige bruine beer. Maak kennis met de ruige natuur van Orsa Grönklitt.

Actief in Zweden

Hiken in Skåne: ontdek de mooiste wandelroute van Zuid-Zweden

Zuid-Zweden is een van de beste plekken in Scandinavië om te hiken, wandelen en kamperen. Ontdek de Skåneleden: een langeafstandswandelpad met talloze routes door het diverse natuurschoon van Skåne.

Waarom Zuid-Zweden fietsers verleidt

Grillige kustlijnen met gezellige havenstadjes en uitgestrekte binnenlanden met charmante appelboomgaarden en wuivend graan. Met ruim 800 km aan fietspaden in het afwisselende en niet al te steile landschap van Skåne valt er genoeg te trappen!

5x Onverwachte adrenalinekicks in Zweden

Fans van Wallander en de Millennium-trilogie weten het al: Zweden is niet voor doetjes. Behalve spannende misdaadseries heeft Zweden ook bloedstollende activiteiten in huis: van kitesurfen tot zwieren aan de langste zipline van Europa!

5x Zweedse stranden met mediterrane allure

Witte zandstranden, hoge duinen en kleurige badhokjes. Bij Zweden denken de meesten niet aan een strandvakantie. Maar de weidse stranden en de lange, warme zomers maken de Zuid-Zweedse Rivièra de ideale plek om je handdoek uit te rollen.

Meer

De beste manier om naar Zuid-Zweden te reizen

Vele wegen leiden naar Rome. Nou, dat gaat ook op voor Zuid-Zweden. Er zijn heel wat routes om per auto in Zweden te komen. Wat je ook kiest, echt ver is het nooit.

48 uur in Malmö

Deze kunstzinnige kustplaats staat bekend als een van de hotste bestemmingen in Zweden. Het is niet moeilijk om te snappen waarom: Malmö is een verzamelplek van duurzaamheid, design en culinair genot.

Kajakken en kanoën in Zuid-Zweden

Een kustlijn aan de Baltische Zee, onaangetaste meren en de rivier Rönne – welkom in het zonnige Skåne, een van de beste plekken in Zweden om vanaf het water te ontdekken.

Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw

Het oorlogsschip Mars zonk in 1564 tijdens een zeeslag. Archeologen hebben een 3D-reconstructie gemaakt van de plek waar het wrak op de zeebodem rust.

Zo reageert je brein op de natuur

Contact met de natuur, of die nu ongerept is of keurig aangeharkt, doet onze gestreste hersenen goed. 

Drie keer op zee: avontuurlijke verhalen van vrouwelijke reizigers

Hoe je de spanning van het avontuur ontdekt in Indonesië, Zweden en Australië.

Deze prehistorische vrouw behoorde tot de laatste jager-verzamelaars

Begraven op een bed van geweien en versierd met ornamenten, moet deze 7.000 jaar oude vrouw een geëerd lid van haar Zweedse gemeenschap zijn geweest – maar wie was zij?

Stilte, rust en natuur aan de Zweedse kust

Op de eilandjes van de Stockholmarchipel voor de kust van de Zweedse hoofdstad verstaat men nog de kunst van het zijn, zonder dat je verder iets doet. Heerlijk, maar ook confronterend als je die kunst zelf verleerd bent, merkt Maartje de Gruyter. 
Zweden

De diversiteit van Dalarna

De regio Dalarna in midden-Zweden heeft meer dan uitgestrekte bossen en tientallen meren. Digital nomad Corno gaat tijdens zijn roadtrip op zoek naar beroemde paarden en onbekend UNESCO-werelderfgoed.
Zweden

Op elandsafari in Zweden

Op safari in Zweden: het kan. Op elandsafari welteverstaan. Digital nomad Corno gaat als het langzaam donker wordt op pad met een gids en staat plotseling oog in oog met de elegante dieren.
Zweden

Tussen de wilde dieren bij Orsa

Orsa Grönklitt is een vakantieresort met veel actieve opties en een bijzonder dierenpark met dieren die je in het wild in Zweden tegen kunt komen. Of niet, want de meeste zijn schuw. Digital nomad Corno gaat ook kanoën op het grote meer bij Orsa.
Zweden

De ontdekking van Idre Fjall

Idre Fjall is een vakantieresort dat op een berg in de Zweedse regio Dalarna ligt. Idre Fjall is in de winter vooral populair bij skiërs, maar meer en meer actieve buitensporters trekken er in de zomer heen. Digital nomad Corno gaat op ontdekking.
Zweden

Wandelen in Fulufjället Nationaal Park

Dwalen door Zweedse wildernis: het kan in Fulufjället Nationaal Park, een natuurgebied op de grens met Noorwegen. Dit park in Dalarna heeft onder meer de hoogste waterval van Zweden. Digital nomad Corno trekt de wandelschoenen aan en gaat op pad.
Zweden

De wonderlijke Koster-eilanden

De Koster-eilanden vormen het westelijkste puntje van Zweden. Heel bekend zijn ze niet, maar er is iets bijzonders te vinden: een fjord met een koraalrif. Digital nomad Corno verkent de eilanden en hun unieke omgeving.
Zweden

Het heerlijke eiland Smögen

Smögen is een vissersdorp aan de westkust van Zweden. Digital nomad Corno gaat er flaneren op de boulevard, zwemmen en op safari. Met een vissersboot gaat hij langoustines vangen. En proeven.
Zweden

Kajakken en slapen in een glazen huis

In West-Zweden kun je talloze bijzondere dingen beleven. Zoals slapen in een Glazen Huis. Of kajakken op een van de meren. En eten in een imposant Zweeds landhuis. Digital nomad Corno probeert alles uit. 
Zweden

Lekker los bij Dalslands Aktiviteter

Een activiteitencentrum, waar je van alles kunt doen. Zweden kent er diverse, waaronder Dalslands Aktiviteter. Ideaal voor families met kinderen. Digital nomad Corno probeert diverse attracties uit.
Zweden

Vissen in Dalsland

De meren van West-Zweden zijn ideaal om te vissen en te zwemmen. Digital nomad Corno gaat op pad met een Nederlander die zijn hart heeft verloren aan het gebied. Samen gaan ze op jacht naar The Big One.
Zweden

Tien redenen om verliefd te worden op West-Zweden

Er zijn heel wat redenen om van Zweden te houden. Maar aan dit stukje van Zweden is het wel erg makkelijk je hart te verliezen. Ontdek de spectaculaire archipel aan de Bohuslänkust, de wildernis van Dalsland en de heuvels en ruimte van Västergötland. 

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.