5x Bijzondere natuurcampings in Zuid- en Midden-Zweden

Elanden, zeearenden, wilde zwijnen en beren. Laat je door de Zweedse natuur uit je tent lokken. Vijf bijzondere natuurcampings in Zuid- en Midden-Zweden.

Door Marianne Wilschut

1. Zeearenden bespieden

Verrekijker en telelens in de aanslag! Wie in Getnö Gård kampeert, spot bijna zeker een ijsduiker of visarend. Het gebied en het omliggende vogelreservaat zit vol bijzondere vogelsoorten. Getnö Gård is een klein natuurgebied in particuliere handen en heeft een eigen eilandenarchipel die middenin het prachtige Åsnenmeer ligt. De camping en stuga’s van Getnö Gård staan pal aan het meer en hebben allemaal een plek om een vuurtje te maken en om te barbecueën. Vanuit je tent stap je zo in je kano of kajak om een tocht over het meer te maken.

2. Elanden wekservice

Wakker worden van een eland of een wild zwijn dat aan de tent snuffelt. In de yurts van natuurhotel Nyrups bij Höör komt het regelmatig voor. De knusse Mongoolse tenten staan middenin het beukenbos vlakbij Frostavallen, een van de mooiste wandelgebieden van Zweden. Gasten kunnen er zelf een potje koken op een van de vuurpotten of meedoen met een kookworkshop in de open lucht. Voor groepen organiseren de eigenaren ook mier- en vleermuisexcursies en boomklimexpedities. Geef je innerlijke Tarzan de ruimte!

3. Hout hakken voor de sauna

Back to basics, dat is de filosofie van Per en Maj-Britt Larssons, de eigenaren van Hätteboda Vildmarkscamping in Urshult. Er is geen elektriciteit maar wel een ouderwetse ijskelder waar voedsel wordt bewaard en een handpomp voor water. De boscamping die ver van de bewoonde wereld aan de rand van twee meren ligt, is een ideale plek om te onthaasten. Bijvoorbeeld door dobberend in een roeibootje je hengel uit te hangen. Wie zich in het zweet wil werken, kan hout gaan hakken. Voor gasten staan hout, een zaag en een bijl klaar. Met het hout kan de sauna die gratis voor gasten is, worden opgestookt. Zweet ze!

4. Huisje huren met paard

Voor fanatieke paardenmeisjes en paardenjongens is vakantiepark Kyrkekvarn bij Sandhem ideaal. Hier kun je een vakantiehuis of kampeerplaats boeken inclusief een paard waar je de hele vakantie voor kunt zorgen. Voor de gasten zijn 40 IJslanders beschikbaar. Met het dier kun je prachtige tochten maken door de bossen of langs de rivier. Voor kinderen zijn er leuke ponyroutes uitgezet. Geen paardenfan? Pak dan een van de kano’s en zak lekker de rivier af.

5. Knusse rode stuga's

Omgeven door eindeloze bossen en de visrijke meren van de provincie Dalarna ligt het vakantiepark Orsa Grönklitt. ’s Winters vormen de knusse rode stuga’s met houtkachel een comfortabele uitvalsbasis om lekker te gaan skiën of langlaufen op de omliggende bergen. ’s Zomers zijn de vakantiehuizen en de camping het vertrekpunt voor een wandeling, mountainbiketocht of voor een bezoek aan het naburige Orsa Berenpark. Ook de Kerstman kan met een bezoekje worden vereerd. In de zomer viert hij vakantie in Tomteland in Mora.

Ook naar dit deel van Zweden? Boek dan deze reis > 

6. Wild kamperen

Aan het strand, een meertje of middenin het bos. Waar zet jij je tent op? Dankzij het Zweedse allemansrecht mag je je overal vrij verplaatsen. Dat betekent ook dat wild kamperen is toegestaan. Zorg wel dat je je tent niet te dicht bij huizen opzet, en niet op privégrond zonder dat je daar toestemming van de eigenaar voor hebt. Ga zorgvuldig met de natuur om en neem je afval weer mee.

Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten. 

Lees meer