5x Zweedse nationale parken voor op je bucketlist

Meren, moerassen, eilanden en mysterieuze bossen. De Zweden zijn verwend met een enorm natuuraanbod en 29 nationale parken. Vijf minder bekende natuurparken in Zuid- en Midden-Zweden waar je eindeloos kunt wandelen.

Door Marianne Wilschut

1. Jong en oud in Fulufjället, Dalarna

Fulufjället is dan wel een van de jongste nationale parken van Zweden, het heeft wel de oudste boom ter wereld in huis. De oude spar Tjikko is inmiddels ruim 9550 jaar oud. Naast Tjikko is de 93 meter hoge Njupeskär-waterval een belangrijke must see. Het gebied ligt op een 9 miljoen jaar oud zandsteenplateau en staat bekend om de rijke mosvegetatie en de gevarieerde bossen. Je kunt er meerdaagse wandeltochten van hut naar hut maken, maar ook een dagwandeling met het gezin.

2. Store Mosse: zee van moeras

Dansende kraanvogels en bronstige elanden. De natuur van Store Mosse aan de westelijke kant van de hooglanden van Småland is uitzonderlijk. Het is het grootste Zweedse moerasgebied ten zuiden van Lapland. De bijnaam Moeraszee is dan ook niet gek gekozen. Wandelen in een moeras is natuurlijk gevaarlijk maar daar hebben de Zweden wat op gevonden. De wandelpaden bestaan deels uit lange houten vlonders, sommige van 300 meter lang, andere tot wel 14 km lang. Wie zich meer in het zweet wil werken kan er zelfs hartje zomer nog sneeuwschoenwandelen.

Kraanvogels.

3. Åsnen: in het spoor van de geschiedenis

Natuurgebied Åsnen bestaat voor het grootste deel uit water. Toch heb je hier als wandelaar wel degelijk wat te zoeken. De ruim 700 jaar oude beukenbossen en de bloemrijke weides langs het meer met zijn duizenden eilanden herbergen tal van wandelpaden. De eeuwenoude bomen en de met mos bedekte rotsen geven een wandeling hier een mysterieus tintje. Je wandelt er letterlijk in het spoor van de geschiedenis. Op de oude spoorlijnen die werden aangelegd voor het transport van ijzererts krijgen wandelaars nu ruim baan. Åsnen is officieel nog geen nationaal park maar wordt dit jaar nog aan die prestigieuze lijst toegevoegd.

4. Kullaberg: schatgraven in de grotten

De Kullaberg in het noordwestelijke puntje van Skåne is een van de meest geliefde en rijke natuurgebieden van de regio. Met een beetje geluk stuit je er op een vos, das of wild zwijn. Het schiereiland en de gelijknamige imposante berg hebben zelfs het Ikea-vocabulaire gehaald. Hoewel de keuze voor een bureaustoel misschien niet helemaal gelukkig was. Rond de berg liggen immers zo’n 800 verschillende wandel- en klimroutes waarvan sommige met een prachtig uitzicht op de spectaculaire kust. De ruim 20 grotten nodigen uit tot een archeologische expeditie.

5. De magische aantrekkingskracht van Blå Jungfrun

Volgens oude volksverhalen verzamelden heksen zich vroeger op witte donderdag op Blå Jungfrun om de heksensabbat te vieren. De roodachtige, in de ijstijd gepolijste klippen van deze blauwe jonkvrouw hebben inderdaad een magische aantrekkingskracht. Het nationaal park is een onbewoond Zweeds eiland met een oppervlakte van 198 hectare in de Oostzee tussen Småland en Öland. Vanaf Oskarshamn of Byxelkrok op Öland kun je een dagtocht maken naar dit groene, vogelrijke eiland. Waarschuwing, wie stenen van het eeuwenoude labyrint meeneemt wordt volgens de legende getroffen door het noodlot.

Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten. 

Lees meer