De beste plek in Zweden om beren te spotten

Op elandensafari of oog in oog staan met een reusachtige bruine beer. Maak kennis met de ruige natuur van Orsa Grönklitt.

Door Marianne Wilschut

Ik zag twee beren broodje smeren. Het populaire kinderliedje zou zomaar in Zweden geschreven kunnen zijn. In de Zweedse bossen struinen naar schatting nog zo’n drieduizend bruine beren rond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het Zweedse Orsa Grönklitt Europa’s grootste berenpark staat. Daar kun je deze sterke, maar schuwe dieren van dichtbij bekijken. Een populair uitje vanaf een van de vele luxe campings en vakantieparken in de buurt.

Orsa berenpark heeft een oppervlakte van 325.000 vierkante meter. Het park maakt onderdeel uit van de omringende bossen van de provincie Dalarna en probeert de natuurlijke leefomgeving van de bewoners zoveel mogelijk na te bootsen. Naast bruine beren, ijsberen en de reusachtige kamchatkaberen zijn er grote katachtigen zoals Siberische tijgers, Perzische luipaarden en sneeuwluipaarden te zien. Maar ook wolven, lynxen en oehoes leven er. Vanaf grote loopbruggen kun je deze bijzondere dieren bewonderen zonder dat zij er veel last van hebben.

Een ander dier dat je in deze streek kunt spotten is de eland. Vanaf de campings en vakantieparken in de omgeving worden leuke activiteiten voor kinderen in de bossen georganiseerd zoals een elandensafari. Met een pan kunnen kinderen zelf minuscule goudkorreltjes uit de rivier zeven. Ook het meer met het lange zandstrand lonkt. Neem een lekkere duik, huur een kano of zeilbootje.  Goud of niet, een vakantie in Orsa Grönklitt is hoe dan ook een rijke ervaring.

Meer informatie over de regio Dalarna vind je op de website van Visit Dalarna

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer