Hiken in Skåne: ontdek de mooiste wandelroute van Zuid-Zweden

Zuid-Zweden is een van de beste plekken in Scandinavië om te hiken, wandelen en kamperen. Ontdek de Skåneleden: een langeafstandswandelpad met talloze routes door het diverse natuurschoon van Skåne.

Door Myrthe Prins

Het landschap Skåne heeft alles waar de Zweedse natuur bekend om staat: dramatische kliffen, dichte wouden, onaangetaste meren en verlaten stranden. Volgens veel reizigers is het zuidelijkste puntje van Zweden dan ook de ultieme wandelbestemming. Al helemaal wanneer zij horen over de Skåneleden, een langeafstandswandelroute door de zonnigste regio van Zweden.

Vijf routes over de Skåneleden

De Skåneleden is een gemarkeerd wandelpad van ruim duizend kilometer, verdeeld in vijf langeafstandsroutes. Verken de Zweedse wildernis tijdens een meerdaagse hike of bewandel een van de 89 etappes, variërend van 5 tot 25 kilometer. Kampeer in de groene natuur, ontdek lokale vissersdorpjes en geniet van de rust in het Zweedse platteland: welkom in het wandelparadijs Skåne.

Route 1: Van kust tot kust

Reis van de idyllische Oostzeekust tot aan de steile kliffen aan het Kattegat. Deze route loopt van kust tot kust, via de reliëfrijke boslanden in het noorden van Skåne. Wandelaars voelen zich direct thuis tussen de grote meren, verlaten bospaden en glooiende berglandschappen.

Glimåkra

Op het laatste deel van de route wandel je aan de spectaculaire westkust van Zuid-Zweden. Struin over verlaten stranden en proef de vangst van de dag in een van de traditionele vissersdorpjes.

Route 2: Het historische hart van Skåne

Dit deel van de Skåneleden is een must-do voor geschiedenisliefhebbers. Van het noorden tot aan de zuidkust loopt deze tocht dwars door het hart van de regio. Herinneringen aan de geschiedenis van Skåne liggen verspreid langs de route. Ga op bezoek bij de oudste nederzetting in Zweden (14.000 jaar oud), wandel door fossielenvelden en bewonder runenstenen uit de Vikingtijd.

Trollskogen

De essen, olmen, eiken en beuken van het loofbos Dalby Söderskog zijn een van de populairste natuurlijke plekjes op de route. Sinds 1918 staat dit woud bekend als het oudste nationale park van Skåne.

Bekijk ook deze reis van Buro Scanbrit >

Route 3: Bergen en ravijnen

Imposante ravijnen en prachtige nationale parken zijn de grote trekpleisters op deze route. De reis begint bij het lieflijke Åstorp, maar gaat al gauw de hoogte in. Bewandel de indrukwekkende bergen en dalen van Söderåsen Nationaal Park. Vanaf de 150 miljoen jaar oude bergrug waaraan het park haar naam dankt, is het uitzicht adembenemend.

Söderåsen National Park

Watervallen, valleien en zeldzame vlindersoorten tekenen de route die volgt. De laatste kilometers lopen door een ander beschermd natuurgebied: Drakamöllans. In dit natuurreservaat leven een aantal vogelsoorten die nergens anders in Zweden voorkomen.

Route 4: Rondreis aan de Oostzee

Wie bij Zweden alleen aan sneeuw denkt, vergist zich. De Oostzeekust is een aantrekkelijke zomerbestemming met pittoreske vissersplaatsen, witte zandstranden en exotische boomsoorten.

Vik Österlenleden

Deze ronde wandelroute volgt voor een groot deel de uitnodigende kustlijn – het tweede deel gaat over de kronkelende bospaden en groene heuvels van het binnenland. Een van de hoogtepunten is de combinatie van zeegebieden, ongerepte stranden en natte weiden in Stenshuvud Nationaal Park, een divers stuk wildernis aan zee.

Route 5: Ruige kliffen langs de westkust

Deze route van 172 kilometer leidt door een van de spectaculairste landschappen van Zuid-Zweden. De kustlijn in en rond het natuurreservaat Kullaberg bestaat uit steile kliffen en mysterieuze grotten. Wie hier wandelt, geniet voortdurend van weidse uitzichten over de Sont en het Kattegat, twee zeestraten tussen Zweden en Denemarken.

Kullaberg Nature Reserve.

Neem een kijkje bij de vuurtoren en het bezoekerscentrum op het puntje van het schiereiland om meer te weten te komen over dit dramatische natuurgebied. Volg daarna de kustlijn richting het zuidelijke Malmö en wandel langs bruisende steden, imposante forten, en forse zandduinen.

Overnachten langs de Skåneleden

Wie graag zo dicht mogelijk bij de natuur is, kan zijn hart ophalen in Skåne. Vanwege het allemansrätten ("allemansrecht") is wildkamperen toegestaan, zolang de natuur met respect wordt behandeld. (Lees hier over de specifieke voorwaarden.) Kampeerplaatsen voor wandelaars zijn vaak zelfs voorzien met gratis faciliteiten zoals een composttoilet, afvalbakken en een plek om vuur te maken. Wie na een lange dag wandelen juist behoefte heeft aan een aangenaam bed en een warme douche, kan ook terecht bij de vele hostels, hotels en B&B's langs de route.

Zelf de Skåneleden lopen? Lees dan hier verder. Geïnspireerd om op reis te gaan naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website of de Facebookpagina van Visit Sweden.

Lees meer