Zweden

Hoe worden husky’s getraind tot sledehonden?

In sommige delen van Zweeds Lapland leven meer sledehonden dan mensen. Hoe gaat de training van deze onvermoeibare dieren in zijn werk?

Door Redactie

De hondenslee is een populaire winteractiviteit in Zweeds Lapland, maar soms ook de enige manier van vervoer over gebieden waar geen wegen zijn. Wie een hondenslee voorbij ziet razen, denkt misschien dat de dieren geboren worden met een slee achter zich aan. Toch is het niet zo makkelijk. Het hondenras heeft weliswaar de genetische bouw voor het trekken van de slee, maar er komt ook een intense training aan te pas. 

Wat komt er kijken bij de training van sledehonden?

Vanaf ongeveer acht weken oud worden toekomstige sledehonden al voorbereid op hun loopbaan. De puppy's krijgen regelmatig een halsband om met een lichte lijn waaraan zij kunnen trekken. Vanaf tien weken, wanneer ook de algemene puppytraining begin, mogen ze een harnasje aan. Commando's zijn een belangrijk onderdeel van de training. Hierdoor weet de hond of hij moet rennen, stoppen of naar links of rechts moet afslaan. Ook zijn er woorden die de honden vertellen wanneer ze zich moeten beheersen (in plaats van bijvoorbeeld achter een eekhoorn aan het bos in te rennen).

Het echte werk begint wanneer de husky ongeveer vier maanden oud is: de hond mag nu een licht object door de sneeuw trekken, om te wennen aan de situatie als sledehond. In dit stadium is al duidelijk merkbaar dat elke hond een eigen karakter heeft. De een begint direct enthousiast te rennen en is niet te stoppen, de andere puppy heeft iets meer geduld en begeleiding nodig. Op basis van deze kenmerken wordt vaak ook bepaald welke hond de leider van een ‘team’ wordt. Wanneer de leider is gekozen, wordt er telkens een hond toegevoegd aan de training met een slee, totdat het hele team op elkaar ingespeeld is. Vaak krijgen de honden een voorproefje van het echte werk door een aantal keer mee te draaien in een slee vol ervaren husky's. De snelste manier om te leren is immers door af te kijken bij experts!

Trainen zonder sneeuw

In de zomermaanden zitten sledehonden niet stil. Ook zonder sneeuw trainen de beesten hun kracht en uithoudingsvermogen. Luid hijgend met de tong uit hun bek trekken zij niet een slee, maar een kar met wielen door het beboste landschap van Zweeds Lapland. Geen sneeuw, maar het grind van het bospad knispert luid onder de poten van de honden en de wielen van de kar.

Wat de ondergrond ook is, de honden zijn altijd zichtbaar enthousiast over een ritje met de slee. Je merkt het vanzelf als je op de hondenslee stapt, ze blaffen van ongeduld en eenmaal op weg is het enige wat de stilte onderbreekt het gehijg van blije honden.

Zelf een tochtje met de hondenslee ervaren? Kijk hier voor een vijfdaagse hondensledetocht door de natuur van Zweeds Lapland. Voor een combinatie van de hondenslee met andere winteractiviteiten, neem een kijkje naar dit 8-daagse avontuur in Zweeds Lapland. Ook Voigt Travel biedt verschillende opties, zoals dezedeze en deze reis. Ga voor meer informatie naar de officiële website van Zweeds Lapland en houd hun Facebook in de gaten.

Lees meer