Zweeds-Lapland

Hoe worden husky’s getraind tot sledehonden?

In sommige delen van Zweeds Lapland leven meer sledehonden dan mensen. Hoe gaat de training van deze onvermoeibare dieren in zijn werk?

De mooiste plaatsen in Noord-Zweden

Karakteristieke houten huisjes, eeuwenoude kerkgebouwen en een omgeving om bij weg te dromen: zeven van de mooiste steden en dorpjes in dit idyllische stuk Zweden. 

De smaken van Zweeds Lapland

Weinig mensen willen nog naar een fastfoodrestaurant – de producten op ons bord moeten weer vers, lokaal en biologisch zijn. In de culinaire traditie van Zweeds Lapland is dit niet meer dan logisch.

ICEHOTEL: Een bevroren icoon

Het ICEHOTEL in Zweeds Lapland wordt al 26 jaar lang elke winter gereïncarneerd. We maken een reis terug in de geschiedenis van dit bevroren kunstproject.

Aurora borealis: Ontmoeting met de goden

Galileo Galilei gaf het noorderlicht de Latijnse naam aurora borealis, oftewel: ontmoeting met de Goden. Een passende naam, als je het mij vraagt.

Op avontuur

Een glimp van de Samicultuur in Zweeds Lapland

Een bezoek aan Årstidsfolket leidt over kronkelende wegen door oneindige boslandschappen. Hier, op de grens tussen heden en verleden, komen de mythen en tradities van de Sami samen met de Zweedse maatschappij.

Alles wat je moet weten over Zweeds Lapland

Waar gaat het van -40 graden in de winter tot 30 graden in de zomermaanden? Dit leefgebied van de Sami wordt ook wel de laatste echte wildernis van Europa genoemd. Welkom in Zweeds Lapland!

5x Avontuurlijke winterpret in Lapland

Het ongerepte Lapland is een gebied dat klaarligt om ontdekt te worden. De winterse omgeving is ideaal voor avonturiers die nét even iets anders willen. Vijf stoere sneeuwactiviteiten!

Adrenalinetip: Tocht met een hovercraft in Zweden

Een hovercraft klinkt als iets dat thuishoort in een sciencefictionfilm, of op z’n minst in een laboratorium van NASA. In Zweden kan echter iedereen een ritje maken op dit tot de verbeelding sprekende voertuig!

Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw

Het oorlogsschip Mars zonk in 1564 tijdens een zeeslag. Archeologen hebben een 3D-reconstructie gemaakt van de plek waar het wrak op de zeebodem rust.

Zo reageert je brein op de natuur

Contact met de natuur, of die nu ongerept is of keurig aangeharkt, doet onze gestreste hersenen goed. 

Drie keer op zee: avontuurlijke verhalen van vrouwelijke reizigers

Hoe je de spanning van het avontuur ontdekt in Indonesië, Zweden en Australië.

Deze prehistorische vrouw behoorde tot de laatste jager-verzamelaars

Begraven op een bed van geweien en versierd met ornamenten, moet deze 7.000 jaar oude vrouw een geëerd lid van haar Zweedse gemeenschap zijn geweest – maar wie was zij?

Stilte, rust en natuur aan de Zweedse kust

Op de eilandjes van de Stockholmarchipel voor de kust van de Zweedse hoofdstad verstaat men nog de kunst van het zijn, zonder dat je verder iets doet. Heerlijk, maar ook confronterend als je die kunst zelf verleerd bent, merkt Maartje de Gruyter. 

De diversiteit van Dalarna

De regio Dalarna in midden-Zweden heeft meer dan uitgestrekte bossen en tientallen meren. Digital nomad Corno gaat tijdens zijn roadtrip op zoek naar beroemde paarden en onbekend UNESCO-werelderfgoed.

Op elandsafari in Zweden

Op safari in Zweden: het kan. Op elandsafari welteverstaan. Digital nomad Corno gaat als het langzaam donker wordt op pad met een gids en staat plotseling oog in oog met de elegante dieren.

Tussen de wilde dieren bij Orsa

Orsa Grönklitt is een vakantieresort met veel actieve opties en een bijzonder dierenpark met dieren die je in het wild in Zweden tegen kunt komen. Of niet, want de meeste zijn schuw. Digital nomad Corno gaat ook kanoën op het grote meer bij Orsa.

De ontdekking van Idre Fjall

Idre Fjall is een vakantieresort dat op een berg in de Zweedse regio Dalarna ligt. Idre Fjall is in de winter vooral populair bij skiërs, maar meer en meer actieve buitensporters trekken er in de zomer heen. Digital nomad Corno gaat op ontdekking.

Wandelen in Fulufjället Nationaal Park

Dwalen door Zweedse wildernis: het kan in Fulufjället Nationaal Park, een natuurgebied op de grens met Noorwegen. Dit park in Dalarna heeft onder meer de hoogste waterval van Zweden. Digital nomad Corno trekt de wandelschoenen aan en gaat op pad.

De wonderlijke Koster-eilanden

De Koster-eilanden vormen het westelijkste puntje van Zweden. Heel bekend zijn ze niet, maar er is iets bijzonders te vinden: een fjord met een koraalrif. Digital nomad Corno verkent de eilanden en hun unieke omgeving.

Het heerlijke eiland Smögen

Smögen is een vissersdorp aan de westkust van Zweden. Digital nomad Corno gaat er flaneren op de boulevard, zwemmen en op safari. Met een vissersboot gaat hij langoustines vangen. En proeven.

Kajakken en slapen in een glazen huis

In West-Zweden kun je talloze bijzondere dingen beleven. Zoals slapen in een Glazen Huis. Of kajakken op een van de meren. En eten in een imposant Zweeds landhuis. Digital nomad Corno probeert alles uit. 

Lekker los bij Dalslands Aktiviteter

Een activiteitencentrum, waar je van alles kunt doen. Zweden kent er diverse, waaronder Dalslands Aktiviteter. Ideaal voor families met kinderen. Digital nomad Corno probeert diverse attracties uit.

Vissen in Dalsland

De meren van West-Zweden zijn ideaal om te vissen en te zwemmen. Digital nomad Corno gaat op pad met een Nederlander die zijn hart heeft verloren aan het gebied. Samen gaan ze op jacht naar The Big One.

Tien redenen om verliefd te worden op West-Zweden

Er zijn heel wat redenen om van Zweden te houden. Maar aan dit stukje van Zweden is het wel erg makkelijk je hart te verliezen. Ontdek de spectaculaire archipel aan de Bohuslänkust, de wildernis van Dalsland en de heuvels en ruimte van Västergötland. 

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.