De Totem Pole in Tasmani
De Totem Pole in Tasmanië.
Krystle Wright

Dit verhaal verscheen in de augustus 2019 editie van National Geographic Magazine.

De Totem Pole is een ijzingwekkende rotspunt in Tasmanië. In een droom kreeg fotograaf Krystle Wright het idee de beklimming ervan te vereeuwigen. Jaren later kwam haar droom uit. Bungelend aan een klimtouw maakte zij haar foto van de rots, die door een drone werd uitgelicht.

De Totem Pole staat in Tasman National Park Tasmani Australi
De Totem Pole staat in Tasman National Park, Tasmanië, Australië.
NGM Maps

Drie maanden te gaan

Onbegane paden: De Totem Pole die uit het zeewater rond het Tasmanschiereiland oprijst, is een van ‘s werelds spectaculairste uitdagingen voor klimmers. De punt wordt meestal gefotografeerd vanaf de noordzijde, maar Wright wilde een beklimming vastleggen langs de zuidelijke route (‘The Sorceror’). Klimmer Mayan Smith-Gobat moest hiervoor afdalen van de helling ernaast en aan een touw naar de voet van de Totem Pole zwaaien. Wright, Smith-Gobat en een filmploeg waren maanden bezig met de voorbereidingen.

Een week te gaan

Onontbeerlijke voorraden: Het materiaal voor klimmen, zwemmen en fotograferen vergde twee tassen. Vanwege het stormachtige Tasmaanse weer was een reservedonsjack noodzakelijk.

• Zwemvliezen (‘een merkwaardig accessoire voor klimmers’)
• Drone met flitser
• Ruim 200 meter touw
• Droogzak voor camera’s bij het oversteken van water
• Droge kleren voor na het zwemmen
• Wat ontbrak, zei Wright, was ‘gezond verstand’

Vertrek

Klaar voor de foto: Na twee dagen proefdraaien reed Wright naar het schiereiland. Daarna moest ze twee uur lopen, 70 meter abseilen van een klif, een stuk zwemmen door zee en weer omhoog klimmen aan de overkant. Daar hing ze in haar klimgordel aan een touw, terwijl Smith-Gobat de Totem Pole bedwong. Toen het ‘blauwe uur’ begon, rond 17.30 uur, gaf Wright via de radio een signaal aan de dronepiloot. Op het moment dat de flitser aan de drone afging, drukte ze op de sluiter. Missie geslaagd!

In cijfers

65
Hoogte van de totem pole, in meters

10+
Gemiddeld aantal regendagen in september

1968
Jaar van de eerste beklimming

Ga je zelf ook tot het uiterste voor dat ene perfecte plaatje? Doe mee met de National Geographic Fotowedstrijd.