10x de meest ‘buitenaardse’ landschappen op aarde

Van onherbergzame gletsjervalleien tot stinkende zwavelpoelen: deze plekken geven wetenschappers een kijkje voorbij onze planeet.

Door Nadia Drake
Gepubliceerd 28 aug. 2019 15:10 CEST

Als buitenaards leven ook maar enigszins zou lijken op het leven zoals wij dat kennen, dan zou het manieren vinden om op de meest onwaarschijnlijke plekken te gedijen. Hier op aarde heeft de biologie geen enkel probleem met vulkanische meren, extreem zure poelen, kurkdroge bekkens en onderaardse spelonken. En op Mars of de ijsmaan Europa? Op een dag zullen we het antwoord weten.

Om er echt achter te komen hoe het leven op aarde is ontstaan, zich in de loop van de evolutie verder heeft ontwikkeld en in al zijn veelvoud gedijt, en om de kans te vergroten dat we buitenaards leven elders in het zonnestelsel kunnen spotten, zoeken wetenschappers de extreemste omgevingen op aarde op. Ze gaan naar de heetste, donkerste, droogste, zuurste en zoutste plekjes op de planeet en bestuderen wat ze daar aantreffen.

De omgevingen in deze fotogalerij komen het dichtst in de buurt van buitenaardse werelden op onze eigen aarde. Als wetenschappers op afstand bestuurbare rovers voor een expeditie naar Mars of een ander hemellichaam willen testen, dan gaan ze naar de Zuidpool of de Californische woestijn. Als ingenieurs proberen uit te vinden welke uitdagingen het onderzoek van een buitenaardse oceaan met zich mee zou brengen, testen ze hun onderzeeërtjes uit in Antarctische wateren. Op een heel reële manier zorgt de zoektocht naar buitenaards leven ervoor dat we de aarde gaan zien als een prachtige, vreemde planeet.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Spectaculaire foto’s van actieve vulkanen in de wereld
Ruimte
Is daar iemand? Hoe buitenaards leven in zicht komt.
Wetenschap
Hoe onze oceanen de sleutel kunnen zijn tot het vinden van buitenaards leven
Ruimte
Bijzondere vulkanische bult op de maan gevonden
Ruimte
Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.