Elizabeth Alexandra Mary Windsor zat met neergeslagen ogen op een historische troon. Kort daarvoor was de 25-jarige vrouw nog in het wit gekleed, maar nu was zij Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koningkrijk en de domeinen van de Commonwealth. Over haar schouders lag een goudbrokaten mantel, in haar handen hield ze de rijksappel en koninklijke scepter, en op haar hoofd droeg ze de zware Edwardskroon. Terwijl haar kroning met zilveren trompetten luister werd bijgezet, klonk in Westminster Abbey het ‘God save the Queen!’

Ten tijde van de kroningsceremonie, in juni 1953, had niemand kunnen voorspellen dat koningin Elizabeth II zeventig jaar op de troon zou zitten – een record. Maar het belang van de uitgebreide ceremonie ontging de ervaren fotograaf James Jarché niet. Met zijn Leica-camera legde hij elk moment van het eeuwenoude ritueel op Kodachrome vast en stuurde de filmrolletjes daarna via snelle luchtpost naar het hoofdkwartier van de National Geographic Society in Washington DC.

Eenmaal ontwikkeld, spraken de foto’s tot de verbeelding van de redacteuren van National Geographic, die andere verhalen opschortten om in het septembernummer van 1953 ruimte te maken voor de schitterende kleurenfoto’s, naast klassieke foto’s van de parafernalia rond de kroning, van de feestelijke slingers die overal in het nog door de oorlog getekende Londen hingen tot de in Groot-Brittannië gekweekte zijdewormen, die het materiaal voor de weelderige gewaden van de koningin hadden geleverd.

Uit de hele wereld kwamen brieven binnen waarin de redactie werd gevraagd om extra nummers, die de lezers als aandenkens of geschenken wilden gebruiken. Het was ‘de grootste kleurenreportage van onze tijd,’ zei beeldredacteur Kip Ross tegen Jarché.

Ook daarna zou National Geographic elk moment in het lange leven van Elizabeth II volgen. Zijn fotografen van wereldklasse toonden de bescheiden nieuwe koningin, legden haar officiële en zelfverzekerde optredens vast en boden zeldzame inkijkjes in het privéleven dat Elizabeth gewoonlijk zo zorgvuldig van de openbaarheid afschermde.

Modes, nationale grenzen, communicatiemiddelen en de publieke moraal – al deze aspecten van het openbare leven ondergingen enorme veranderingen gedurende de zeventig jaar dat Elizabeth II koningin was. Hieronder laten we zien hoe zij gedurende haar lange leven door National Geographic werd geportretteerd: gracieus, vastberaden, nieuwgierig en zelfverzekerd.

Ter gelegenheid van de opening van het National Maritime Museum in de Londense wijk Greenwich in 1937 poseren koning George VI koningingemalin Elizabeth koninginmoeder Mary en kroonprinses Elizabeth in 1937 voor een model van de Sovereign of the Seas
Ter gelegenheid van de opening van het National Maritime Museum in de Londense wijk Greenwich, in 1937, poseren koning George VI, koningin-gemalin Elizabeth, koningin-moeder Mary en kroonprinses Elizabeth in 1937 voor een model van de Sovereign of the Seas.
W. E. Meayers, Nat Geo Image Collection

Op 2 juni 1953 wordt de 25jarige Elizabeth II in Westminster Abbey te Londen door de aartsbisschop van Canterbury tot koningin gekroond
Op 2 juni 1953 wordt de 25-jarige Elizabeth II in Westminster Abbey te Londen door de aartsbisschop van Canterbury tot koningin gekroond.
James Jarche, Nat Geo Image Collection
Op 9 juli 1965 is koningin Elizabeth II samen met haar man prins Philip de Duke of Edinburgh in een limousine op weg naar Higham Ferrers een stadje buiten Northampton Engeland
Op 9 juli 1965 is koningin Elizabeth II samen met haar man, prins Philip, de Duke of Edinburgh, in een limousine op weg naar Higham Ferrers, een stadje buiten Northampton, Engeland.
George F. Mobley, Nat Geo Image Collection
Tijdens een bezoek aan Bahrein in 1979 loopt koningin Elizabeth II naast sjeik Isa bin Salman al Khalifa Elizabeth II was het eerste vrouwelijke staatshoofd dat een officieel bezoek aan het sjeikdom bracht tijdens een rondreis langs zes landen op het Arabisch schiereiland
Tijdens een bezoek aan Bahrein, in 1979, loopt koningin Elizabeth II naast sjeik Isa bin Salman al Khalifa. Elizabeth II was het eerste vrouwelijke staatshoofd dat een officieel bezoek aan het sjeikdom bracht, tijdens een rondreis langs zes landen op het Arabisch schiereiland.
Steve Raymer, Nat Geo Image Collection
Met koningin Elizabeth II naast hem spreekt president Gerald Ford genodigden voor het Witte Huis toe De president en de first lady boden de koningin en prins Philip op 7 juli 1976 een galadiner aan Het bezoek van de Queen maakte deel uit van de vieringen van de Bicentennial de 200jarige herdenking van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
Met koningin Elizabeth II naast hem spreekt president Gerald Ford genodigden voor het Witte Huis toe. De president en de first lady boden de koningin en prins Philip op 7 juli 1976 een galadiner aan. Het bezoek van de Queen maakte deel uit van de vieringen van de Bicentennial, de 200-jarige herdenking van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.
Joseph H. Bailey, Nat Geo Image Collection
Tijdens de plechtige opening van het Parlement in 1960 spreekt koningin Elizabeth II de van pruiken voorziene leden van het Hogerhuis en andere parlementsleden toe Van 1953 tot 2022 opende Elizabeth het Britse Parlement elk jaar behalve in 1959 en 1963 toen ze zwanger was en in 2022 toen ze moeite had met lopen
Tijdens de plechtige opening van het Parlement in 1960 spreekt koningin Elizabeth II de van pruiken voorziene leden van het Hogerhuis en andere parlementsleden toe. Van 1953 tot 2022 opende Elizabeth het Britse Parlement elk jaar, behalve in 1959 en 1963, toen ze zwanger was, en in 2022, toen ze moeite had met lopen.
Robert Goodman, Nat Geo Image Collection
In Suva op het eiland Fiji stappen koningin Elizabeth II en haar man prins Philip Mountbatten uit een houten sloep Ze arriveerden op 17 december 1953  kort na haar troonsbestijging  op Fiji destijds een Britse kolonie
In Suva op het eiland Fiji stappen koningin Elizabeth II en haar man, prins Philip Mountbatten, uit een houten sloep. Ze arriveerden op 17 december 1953 – kort na haar troonsbestijging – op Fiji, destijds een Britse kolonie.
Howell Walker, Nat Geo Image Collection
In 1984 neemt Elizabeth II te paard de parade Trooping the Colour af waarbij ze wordt vergezeld van haar zoon kroonprins Charles rechts van haar en wordt gevolgd door haar man en anderen Alle deelnemers zijn gekleed in uniformen van de Welsh Guards en gedecoreerd met koninklijke medailles De mannen dragen de hoge militaire berenmuts
In 1984 neemt Elizabeth II te paard de parade ‘Trooping the Colour’ af, waarbij ze wordt vergezeld van haar zoon, kroonprins Charles (rechts van haar), en wordt gevolgd door haar man en anderen. Alle deelnemers zijn gekleed in uniformen van de Welsh Guards en gedecoreerd met koninklijke medailles. De mannen dragen de hoge militaire berenmuts.
Jodi Cobb, Nat Geo Image Collection
Tijdens de staatsbegrafenis van expremier Winston Churchill in 1965 staat koningin Elizabeth II voor de trappen van SaintPauls Cathedral terwijl de kist met de voormalige staatsman vertrekt
Tijdens de staatsbegrafenis van ex-premier Winston Churchill, in 1965, staat koningin Elizabeth II voor de trappen van Saint-Paul’s Cathedral terwijl de kist met de voormalige staatsman vertrekt.
Joe Scherschel, Nat Geo Image Collection
Rond 1979 rijdt koningin Elizabeth II op een zondag naar de kerk Hoewel ze geen rijbewijs had hield de koningin ervan om zelf te rijden en bleef dat zelfs na haar gezondheidsproblemen in november 2021 doen In de Tweede Wereldoorlog had zij als lid van de Womens Auxiliary Territorial Service in 1945 leren autorijden en had een opleiding als automecanicien gevolgd Ze was het eerste vrouwelijke lid van de Britse koninklijke familie die in het leger diende
Rond 1979 rijdt koningin Elizabeth II op een zondag naar de kerk. Hoewel ze geen rijbewijs had, hield de koningin ervan om zelf te rijden en bleef dat zelfs na haar gezondheidsproblemen in november 2021 doen. In de Tweede Wereldoorlog had zij als lid van de Women’s Auxiliary Territorial Service in 1945 leren autorijden en had een opleiding als automecanicien gevolgd. Ze was het eerste vrouwelijke lid van de Britse koninklijke familie die in het leger diende.
James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection
Op 1 juli 1969 kijkt koningin Elizabeth II in Gwynedd Wales naar haar zoon Charles tijdens diens installatie als Prince of Wales
Op 1 juli 1969 kijkt koningin Elizabeth II in Gwynedd, Wales, naar haar zoon Charles, tijdens diens installatie als Prince of Wales.
James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection
Na de plechtige ceremonie waarbij kroonprins Charles als Prince of Wales is genstalleerd in 1969 wuiven Elizabeth II en prins Charles naar de menigte Hoewel Charles de titel ontving vond de ceremonie plaats tegen de achtergrond van een groeiend Welsh nationalisme
Na de plechtige ceremonie waarbij kroonprins Charles als Prince of Wales is geïnstalleerd, in 1969, wuiven Elizabeth II en prins Charles naar de menigte. Hoewel Charles de titel ontving, vond de ceremonie plaats tegen de achtergrond van een groeiend Welsh nationalisme.
Brian Shuel, Nat Geo Image Collection
Rond 1951 leggen kroonprinses Elizabeth en haar man Philip een krans op het Graf van een Onbekende Soldaat op het Arlington National Cemetery In 1957 bezocht ze de VS opnieuw ditmaal als koningin
Rond 1951 leggen kroonprinses Elizabeth en haar man Philip een krans op het Graf van een Onbekende Soldaat op het Arlington National Cemetery. In 1957 bezocht ze de VS opnieuw, ditmaal als koningin.
Willard Culver, Nat Geo Image Collection
Rond 1963 vertrekken koningin Elizabeth II en prins Philip vanaf Caernarvon Castle in Gwynedd Wales
Rond 1963 vertrekken koningin Elizabeth II en prins Philip vanaf Caernarvon Castle in Gwynedd, Wales.
Dean Conger, Nat Geo Image Collection
Tijdens het American footballduel in het Byrd Stadium tussen Maryland en North Carolina in College Park Maryland krijgt koningin Elizabeth II op 19 oktober 1957 aandenkens van verschillende persoonlijkheden uitgereikt De koningin wilde tijdens haar bezoek aan de VS per se een American footballwedstrijd bijwonen
Tijdens het American football-duel in het Byrd Stadium tussen Maryland en North Carolina in College Park, Maryland, krijgt koningin Elizabeth II op 19 oktober 1957 aandenkens van verschillende persoonlijkheden uitgereikt. De koningin wilde tijdens haar bezoek aan de VS per se een American football-wedstrijd bijwonen.
William W. Campbell III, Nat Geo Image Collection
Rond 1979 praat Elizabeth II op Windsor Castle met prins Phillip en prins Charles
Rond 1979 praat Elizabeth II op Windsor Castle met prins Phillip en prins Charles.
James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection
Op de Royal Windsor Horse Show van 1979 in het Windsor Great Park praat koningin Elizabeth II tijdens het uitreiken van lintjes met jockeys
Op de Royal Windsor Horse Show van 1979, in het Windsor Great Park, praat koningin Elizabeth II tijdens het uitreiken van lintjes met jockeys.
James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection
Tijdens het afnemen van de parade Trooping the Colour op de officile verjaardag van de koningin staat de koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace Elizabeth II staat naast haar man prins Philip en haar zoon kroonprins Charles die het uniform van de Welsh Guards en koninklijke onderscheidingen dragen Ze worden vergezeld van andere leden van de koninklijke familie onder wie de koninginmoeder prins William of Wales op de arm bij zijn vader prins Charles prinses Margaret de zuster van de koningin prins Andrew in een donker pak staande in de deuropening Michael Duchess of Kent die naast Diana Princess of Wales staat en drie onbekende kinderen
Tijdens het afnemen van de parade ‘Trooping the Colour’, op de officiële verjaardag van de koningin, staat de koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace. Elizabeth II staat naast haar man, prins Philip, en haar zoon, kroonprins Charles, die het uniform van de Welsh Guards en koninklijke onderscheidingen dragen. Ze worden vergezeld van andere leden van de koninklijke familie, onder wie de koningin-moeder; prins William of Wales, op de arm bij zijn vader, prins Charles; prinses Margaret, de zuster van de koningin; prins Andrew, in een donker pak staande in de deuropening; Michael, Duchess of Kent, die naast Diana, Princess of Wales, staat; en drie onbekende kinderen.
Jodi Cobb, Nat Geo Image Collection
Na de Ceremonie van de Kousenband in de St Georges Chapel binnen de muren van Windsor Castle lopen pas genstalleerde Ridders in de Orde van de Kousenband naar buiten De orde werd in 1805 opgeheven maar in 1948 door koning George VI weer in het leven geroepen de ceremonie wordt sindsdien jaarlijks gehouden
Na de ‘Ceremonie van de Kousenband’ in de St. George’s Chapel, binnen de muren van Windsor Castle, lopen pas geïnstalleerde Ridders in de Orde van de Kousenband naar buiten. De orde werd in 1805 opgeheven maar in 1948 door koning George VI weer in het leven geroepen; de ceremonie wordt sindsdien jaarlijks gehouden.
Jim Richardson, National Geographic