Exclusief: 20 zeldzame foto’s van de Queen, uit de archieven van National Geographic

Deze zelden of nooit eerder gepubliceerde foto’s van onze fotografen weerspiegelen het rijke leven van de Elizabeth II – van oeroude ceremoniën tot American football-wedstrijden.

Door Erin Blakemore
Gepubliceerd 13 sep. 2022 11:47 CEST
QEII Winnipeg

In 1970 woont koningin Elizabeth II in Winnipeg, Manitoba, een officiële viering bij. Canada werd pas in 1982 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Geschat wordt dat op het hoogtepunt van het Britse Rijk een vierde van de wereldbevolking onderdaan van de Britse kroon was. Gedurende de regeerperiode van de Queen slonk het territorium van het rijk van 70 naar 16 landen.

Foto door W.E. Garrett, Nat Geo Image Collection

Elizabeth Alexandra Mary Windsor zat met neergeslagen ogen op een historische troon. Kort daarvoor was de 25-jarige vrouw nog in het wit gekleed, maar nu was zij Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koningkrijk en de domeinen van de Commonwealth. Over haar schouders lag een goudbrokaten mantel, in haar handen hield ze de rijksappel en koninklijke scepter, en op haar hoofd droeg ze de zware Edwardskroon. Terwijl haar kroning met zilveren trompetten luister werd bijgezet, klonk in Westminster Abbey het ‘God save the Queen!’

Ten tijde van de kroningsceremonie, in juni 1953, had niemand kunnen voorspellen dat koningin Elizabeth II zeventig jaar op de troon zou zitten – een record. Maar het belang van de uitgebreide ceremonie ontging de ervaren fotograaf James Jarché niet. Met zijn Leica-camera legde hij elk moment van het eeuwenoude ritueel op Kodachrome vast en stuurde de filmrolletjes daarna via snelle luchtpost naar het hoofdkwartier van de National Geographic Society in Washington DC.

Eenmaal ontwikkeld, spraken de foto’s tot de verbeelding van de redacteuren van National Geographic, die andere verhalen opschortten om in het septembernummer van 1953 ruimte te maken voor de schitterende kleurenfoto’s, naast klassieke foto’s van de parafernalia rond de kroning, van de feestelijke slingers die overal in het nog door de oorlog getekende Londen hingen tot de in Groot-Brittannië gekweekte zijdewormen, die het materiaal voor de weelderige gewaden van de koningin hadden geleverd.

Uit de hele wereld kwamen brieven binnen waarin de redactie werd gevraagd om extra nummers, die de lezers als aandenkens of geschenken wilden gebruiken. Het was ‘de grootste kleurenreportage van onze tijd,’ zei beeldredacteur Kip Ross tegen Jarché.

Ook daarna zou National Geographic elk moment in het lange leven van Elizabeth II volgen. Zijn fotografen van wereldklasse toonden de bescheiden nieuwe koningin, legden haar officiële en zelfverzekerde optredens vast en boden zeldzame inkijkjes in het privéleven dat Elizabeth gewoonlijk zo zorgvuldig van de openbaarheid afschermde.

Modes, nationale grenzen, communicatiemiddelen en de publieke moraal – al deze aspecten van het openbare leven ondergingen enorme veranderingen gedurende de zeventig jaar dat Elizabeth II koningin was. Hieronder laten we zien hoe zij gedurende haar lange leven door National Geographic werd geportretteerd: gracieus, vastberaden, nieuwgierig en zelfverzekerd.

Ter gelegenheid van de opening van het National Maritime Museum in de Londense wijk Greenwich, in 1937, poseren koning George VI, koningin-gemalin Elizabeth, koningin-moeder Mary en kroonprinses Elizabeth in 1937 voor een model van de Sovereign of the Seas.

Foto door W. E. Meayers, Nat Geo Image Collection

Op 2 juni 1953 wordt de 25-jarige Elizabeth II in Westminster Abbey te Londen door de aartsbisschop van Canterbury tot koningin gekroond.

Foto door James Jarche, Nat Geo Image Collection

Op 9 juli 1965 is koningin Elizabeth II samen met haar man, prins Philip, de Duke of Edinburgh, in een limousine op weg naar Higham Ferrers, een stadje buiten Northampton, Engeland. 

Foto door George F. Mobley, Nat Geo Image Collection

Tijdens een bezoek aan Bahrein, in 1979, loopt koningin Elizabeth II naast sjeik Isa bin Salman al Khalifa. Elizabeth II was het eerste vrouwelijke staatshoofd dat een officieel bezoek aan het sjeikdom bracht, tijdens een rondreis langs zes landen op het Arabisch schiereiland.

Foto door Steve Raymer, Nat Geo Image Collection

Met koningin Elizabeth II naast hem spreekt president Gerald Ford genodigden voor het Witte Huis toe. De president en de first lady boden de koningin en prins Philip op 7 juli 1976 een galadiner aan. Het bezoek van de Queen maakte deel uit van de vieringen van de Bicentennial, de 200-jarige herdenking van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Foto door Joseph H. Bailey, Nat Geo Image Collection

Tijdens de plechtige opening van het Parlement in 1960 spreekt koningin Elizabeth II de van pruiken voorziene leden van het Hogerhuis en andere parlementsleden toe. Van 1953 tot 2022 opende Elizabeth het Britse Parlement elk jaar, behalve in 1959 en 1963, toen ze zwanger was, en in 2022, toen ze moeite had met lopen.

Foto door Robert Goodman, Nat Geo Image Collection

In Suva op het eiland Fiji stappen koningin Elizabeth II en haar man, prins Philip Mountbatten, uit een houten sloep. Ze arriveerden op 17 december 1953 – kort na haar troonsbestijging – op Fiji, destijds een Britse kolonie.

Foto door Howell Walker, Nat Geo Image Collection

In 1984 neemt Elizabeth II te paard de parade ‘Trooping the Colour’ af, waarbij ze wordt vergezeld van haar zoon, kroonprins Charles (rechts van haar), en wordt gevolgd door haar man en anderen. Alle deelnemers zijn gekleed in uniformen van de Welsh Guards en gedecoreerd met koninklijke medailles. De mannen dragen de hoge militaire berenmuts.

Foto door Jodi Cobb, Nat Geo Image Collection

Tijdens de staatsbegrafenis van ex-premier Winston Churchill, in 1965, staat koningin Elizabeth II voor de trappen van Saint-Paul’s Cathedral terwijl de kist met de voormalige staatsman vertrekt.

Foto door Joe Scherschel, Nat Geo Image Collection

Rond 1979 rijdt koningin Elizabeth II op een zondag naar de kerk. Hoewel ze geen rijbewijs had, hield de koningin ervan om zelf te rijden en bleef dat zelfs na haar gezondheidsproblemen in november 2021 doen. In de Tweede Wereldoorlog had zij als lid van de Women’s Auxiliary Territorial Service in 1945 leren autorijden en had een opleiding als automecanicien gevolgd. Ze was het eerste vrouwelijke lid van de Britse koninklijke familie die in het leger diende.

Foto door James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection

Op 1 juli 1969 kijkt koningin Elizabeth II in Gwynedd, Wales, naar haar zoon Charles, tijdens diens installatie als Prince of Wales.

Foto door James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection

Na de plechtige ceremonie waarbij kroonprins Charles als Prince of Wales is geïnstalleerd, in 1969, wuiven Elizabeth II en prins Charles naar de menigte. Hoewel Charles de titel ontving, vond de ceremonie plaats tegen de achtergrond van een groeiend Welsh nationalisme.

Foto door Brian Shuel, Nat Geo Image Collection

Rond 1951 leggen kroonprinses Elizabeth en haar man Philip een krans op het Graf van een Onbekende Soldaat op het Arlington National Cemetery. In 1957 bezocht ze de VS opnieuw, ditmaal als koningin.

Foto door Willard Culver, Nat Geo Image Collection

Rond 1963 vertrekken koningin Elizabeth II en prins Philip vanaf Caernarvon Castle in Gwynedd, Wales.

Foto door Dean Conger, Nat Geo Image Collection

Tijdens het American football-duel in het Byrd Stadium tussen Maryland en North Carolina in College Park, Maryland, krijgt koningin Elizabeth II op 19 oktober 1957 aandenkens van verschillende persoonlijkheden uitgereikt. De koningin wilde tijdens haar bezoek aan de VS per se een American football-wedstrijd bijwonen.

Foto door William W. Campbell III, Nat Geo Image Collection

Rond 1979 praat Elizabeth II op Windsor Castle met prins Phillip en prins Charles.

Foto door James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection

Op de Royal Windsor Horse Show van 1979, in het Windsor Great Park, praat koningin Elizabeth II tijdens het uitreiken van lintjes met jockeys.

Foto door James L. Stanfield, Nat Geo Image Collection

Tijdens het afnemen van de parade ‘Trooping the Colour’, op de officiële verjaardag van de koningin, staat de koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace. Elizabeth II staat naast haar man, prins Philip, en haar zoon, kroonprins Charles, die het uniform van de Welsh Guards en koninklijke onderscheidingen dragen. Ze worden vergezeld van andere leden van de koninklijke familie, onder wie de koningin-moeder; prins William of Wales, op de arm bij zijn vader, prins Charles; prinses Margaret, de zuster van de koningin; prins Andrew, in een donker pak staande in de deuropening; Michael, Duchess of Kent, die naast Diana, Princess of Wales, staat; en drie onbekende kinderen.

Foto door Jodi Cobb, Nat Geo Image Collection

Na de ‘Ceremonie van de Kousenband’ in de St. George’s Chapel, binnen de muren van Windsor Castle, lopen pas geïnstalleerde Ridders in de Orde van de Kousenband naar buiten. De orde werd in 1805 opgeheven maar in 1948 door koning George VI weer in het leven geroepen; de ceremonie wordt sindsdien jaarlijks gehouden.

Foto door Jim Richardson, National Geographic
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Wat gebeurt er na het overlijden van de koningin Elizabeth II?
Geschiedenis en Cultuur
Hoe het Gemenebest ontstond uit het uiteenvallende Britse Rijk
Fotografie
Treed binnen in de Verboden Stad van China – bijna 500 jaar lang het domein van de keizer en zijn hof
Fotografie
De lucht boven Bali is vol kleur en magie met de terugkeer van een populair vliegerfestival
Fotografie
Momenten van geluk, schoonheid en plezier tijdens de pandemie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.