Tegenlicht is een lichtbron die zich achter je onderwerp bevindt en tegen jouw kijkrichting in schijnt. Dit kan ontzettend fel zijn, maar vlak voor zonsondergang kan het juist heel sfeervol zijn. De benaming ‘het gouden uurtje’ komt daar vandaan. Als je als fotograaf weet hoe je met tegenlicht om kunt gaan, dan kan het echt iets toevoegen aan je portretfoto’s.

Afbeelding van een vrouw met tegenlicht
Afbeelding van een vrouw met tegenlicht
CameraNU

Denk na over je belichting

Een camera heeft in de automatische stand flink wat moeite met tegenlicht. Fotografeer daarom in de handmatige stand en denk goed na tijdens het instellen van de belichting. Welk effect wil je bereiken? Wil je details in het gezicht en de kleding kunnen zien of wil je juist een donker silhouet zonder doortekening fotograferen? Speel met het onderbelichten en overbelichten om te ontdekken wat het mooiste resultaat geeft!

Afbeeling van een man met tegenlicht
Afbeeling van een man met tegenlicht.
CameraNU

Gebruik een reflectiescherm

Portretfotografen weten dat een reflectiescherm een onmisbare accessoire is. Hiermee kun je op eenvoudige manier het licht sturen en op een natuurlijke manier schaduwen oplichten. Er bestaan meerdere formaten en een reflector kan zelfs verschillende kleuren hebben. De witte of zilveren zijde is het meest neutraal. Neem een lampstatief en een houder voor het reflectiescherm mee als je alleen bent. Zo heb je meer vrijheid tijdens het fotograferen.

Klik hier om bij CameraNU.nl verder te lezen!