Skip to Content

Adembenemende foto’s van de wilde natuur

Kristalhelder water, actieve vulkanen en migrerende dieren: dit zijn de foto’s die ons dit jaar bij de verkiezing van Travel Photographer of the Year het meest bevallen.
Op een vroege ochtend zag ik deze prachtige weerspiegelingen van een groepje bomen in een blauwe vijverpinterest icon
Masahiro Hiroike
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Het licht had deze middag niet perfecter kunnen zijn terwijl ik in alle rust toekeek hoe deze krokodil zijn beoogde maaltijd opat De patronen die door de namiddagzon werden gevormd waren verbluffend en het moment was zo kalm Niets wees op de uitbarsting van geweld die volgde toen de krokodil zijn maal verslond
Alison Langevad
“Het licht had deze middag niet perfecter kunnen zijn, terwijl ik in alle rust toekeek hoe deze krokodil zijn beoogde maaltijd opat. De patronen die door de namiddagzon werden gevormd waren verbluffend en het moment was zo kalm. Niets wees op de uitbarsting van geweld die volgde toen de krokodil zijn maal verslond.”
2
Dit is Cheia Het is de weg die naar Transsylvani leidt Inderdaad het Transsylvani van de legendarische graaf Dracula Vlad epe Volgens de legende had hij tijdens zijn nachtelijke uitstapjes dit vogelvluchtperspectief Hoe het ook zij het is een adembenemend uitzicht op een magnifieke weg
Calin Stan
“Dit is Cheia. Het is de weg die naar Transsylvanië leidt. Inderdaad, het Transsylvanië van de legendarische graaf Dracula (Vlad Ţepeş). Volgens de legende had hij tijdens zijn nachtelijke uitstapjes dit vogelvluchtperspectief! Hoe het ook zij, het is een adembenemend uitzicht op een magnifieke weg.”
3
Al sinds mensenheugenis leiden de Nenets een nomadisch bestaan van rendierhouderij waarbij ze over de uitgestrekte toendra trekken Een slee die door een rendier wordt getrokken is het betrouwbaarste vervoermiddel op de toendra De Nenets trekken in zware weersomstandigheden acht maanden lang over de toendra De rendieren zijn een bron van voedsel kleding onderdak en geld
Kamil Nurejev
“Al sinds mensenheugenis leiden de Nenets een nomadisch bestaan van rendierhouderij, waarbij ze over de uitgestrekte toendra trekken. Een slee die door een rendier wordt getrokken, is het betrouwbaarste vervoermiddel op de toendra. De Nenets trekken in zware weersomstandigheden acht maanden lang over de toendra. De rendieren zijn een bron van voedsel, kleding, onderdak en geld.”
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Elk jaar wordt Californi van december tot maart het winterkwartier van duizenden trekvogels  ganzen roerdompen eenden reigers en andere
Janssen T.
“Elk jaar wordt Californië van december tot maart het winterkwartier van duizenden trekvogels – ganzen, roerdompen, eenden, reigers en andere.”
5
Een man vaart s winters in een bootje op de rivier de Baral In de wintermaanden zijn de rivieralgen zichtbaarder dan in de andere seizoenen
Md Tanveer Hassan Rohan
“Een man vaart ’s winters in een bootje op de rivier de Baral. In de wintermaanden zijn de rivieralgen zichtbaarder dan in de andere seizoenen.”
6
Het was al twee jaar geleden dat ik thuis was geweest bij mijn familie Ik maakte van deze reis ook een fotovakantie Op een avond ging ik eropuit naar de zandduinen even ten zuiden van Pismo Beach Californi Ik stuitte op deze perfect gevormde duin zonder n enkele voet of pootafdruk
Lace Andersen
“Het was al twee jaar geleden dat ik thuis was geweest, bij mijn familie. Ik maakte van deze reis ook een fotovakantie. Op een avond ging ik eropuit, naar de zandduinen even ten zuiden van Pismo Beach, Californië. Ik stuitte op deze perfect gevormde duin zonder één enkele voet- of pootafdruk.”
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Ik voer in een rubberbootje rustig voor de kust van het Antarctisch Schiereiland toen we deze Adliepingun op een steile ijsberg ontdekten Ik maakte de foto snel terwijl we de ijsberg naderden en voordat we de pingun voorbij waren Ik had tijd om zes fotos achter elkaar te maken waarna we de ijsberg waren gepasseerd en verder voeren op een zee die was bezaaid met stukken ijs Deze foto brengt de compositie van de gekante ijsberg en ook de positie van de pingun het best tot uitdrukking
Larry Malvin
“Ik voer in een rubberbootje rustig voor de kust van het Antarctisch Schiereiland toen we deze Adéliepinguïn op een steile ijsberg ontdekten. Ik maakte de foto snel terwijl we de ijsberg naderden en voordat we de pinguïn voorbij waren. Ik had tijd om zes foto’s achter elkaar te maken, waarna we de ijsberg waren gepasseerd en verder voeren op een zee die was bezaaid met stukken ijs. Deze foto brengt de compositie van de gekante ijsberg en ook de positie van de pinguïn het best tot uitdrukking.”
8
Bij het Nakurumeer moesten we stoppen voor een familie bavianen die midden op de weg zat Ik merkte dat een van de bavianen zich niet bewoog en met haar rug naar ons bleef zitten Toen we dichterbij kwamen zagen we dat ze haar jong vasthield om het tegen ons te beschermen Nadat we de apen wat tijd hadden gegeven bracht de moeder haar baby en zichzelf in veiligheid door de weg te verlaten
Diego Cacho
“Bij het Nakuru-meer moesten we stoppen voor een familie bavianen die midden op de weg zat. Ik merkte dat een van de bavianen zich niet bewoog en met haar rug naar ons bleef zitten. Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat ze haar jong vasthield om het tegen ons te beschermen. Nadat we de apen wat tijd hadden gegeven, bracht de moeder haar baby en zichzelf in veiligheid door de weg te verlaten.”
9
Thermokarst Algensporen in het water Dat is nou de prachtige natuur in Hongkong
Samantha Chow
“Thermokarst? Algensporen in het water? Dat is nou de prachtige natuur in Hongkong.”
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Tijdens de trek rent een gnoe over de Ndutuvlakte in de zuidelijke Serengeti Ik heb een lage sluitersnelheid gebruikt om een prehistorisch schilderij van dit prachtige dier te maken
Chris Schmid
“Tijdens de trek rent een gnoe over de Ndutu-vlakte in de zuidelijke Serengeti. Ik heb een lage sluitersnelheid gebruikt om een ‘prehistorisch schilderij’ van dit prachtige dier te maken.”
11
Terwijl de zon boven Jardines de la Reina onderging priemden gouden zonnestralen door het wateroppervlak Ik schilderde een prachtige achtergrond voor deze zijdehaai die in de open zee leeft en tegen het vallen van avond op jacht gaat Het was heel lastig om de fotos te nemen want terwijl het gouden licht wegstierf zei de schipper dat ik snel uit het water moest komen Wateren waar haaien voorkomen kunnen aan de oppervlakte gevaarlijk zijn wanneer de haaien op jacht gaan Het was ook te gevaarlijk om tussen de ondiepe riffen door terug te keren naar het moederschip
Wai Hoe Mok
“Terwijl de zon boven Jardines de la Reina onderging, priemden gouden zonnestralen door het wateroppervlak. Ik schilderde een prachtige achtergrond voor deze zijdehaai, die in de open zee leeft en tegen het vallen van avond op jacht gaat. Het was heel lastig om de foto’s te nemen, want terwijl het gouden licht wegstierf, zei de schipper dat ik snel uit het water moest komen. Wateren waar haaien voorkomen, kunnen aan de oppervlakte gevaarlijk zijn wanneer de haaien op jacht gaan. Het was ook te gevaarlijk om tussen de ondiepe riffen door terug te keren naar het moederschip.”
12
Een oude Yucca brevifolia in de volksmond de Joshua tree  buigt zich naar de aarde en omlijst de ondergaande zon in de Mojavewoestijn
Robert Welsted
“Een oude Yucca brevifolia – in de volksmond de ‘Joshua tree’ – buigt zich naar de aarde en omlijst de ondergaande zon in de Mojavewoestijn.”
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Na een vijf uur durende beklimming van de vulkaan de Acatenango ontdekte ik dit schitterende uitzicht op de vulkaan de Fuego in Guatemala
Martin Engelmann
“Na een vijf uur durende beklimming van de vulkaan de Acatenango ontdekte ik dit schitterende uitzicht op de vulkaan de Fuego in Guatemala.”
14
Ik ben dol op de oceaan en beschouw hem als mijn tweede thuis Ik vind dat alle stranden beschermd zouden moeten worden Het grootste deel van de aarde is bedekt met oceanen zonder die wateren zouden we niets zijn De vervuiling tast onze stranden langzaam aan en het is aan ons om deze gebieden te beschermen
Danny Sepkowski
“Ik ben dol op de oceaan en beschouw hem als mijn tweede thuis. Ik vind dat alle stranden beschermd zouden moeten worden. Het grootste deel van de aarde is bedekt met oceanen, zonder die wateren zouden we niets zijn! De vervuiling tast onze stranden langzaam aan en het is aan ons om deze gebieden te beschermen.”
15
Op een vroege ochtend zag ik deze prachtige weerspiegelingen van een groepje bomen in een blauwe vijver
Masahiro Hiroike
“Op een vroege ochtend zag ik deze prachtige weerspiegelingen van een groepje bomen in een blauwe vijver.”

Fotografie

afbeelding in het zuidoosten van turkije, waar tientallen dorpen onder water verdwijnen door de aanleg van een stuwdam

Stuwmeren in Turkije slokken tientallen dorpen op

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

This is an image

Zo zwaar is de Yukon Quest sledehondenrace

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder