Skip to Content

26x Prachtige foto’s van onderwaterleven

In de lente doet smeltende sneeuw het waterpeil van de Grner See in Stiermarken Oostenrijk met negen meter stijgen Ook de omgeving loopt onder water waardoor er een onderwaterpark ontstaat Zwevend boven bankjes en bomen steek je de grens naar een magische wereld over schrijft Henauerpinterest icon
Marc Henauer, National Geographic Your Shot
Advertentie - Lees hieronder verder
1
In de lente doet smeltende sneeuw het waterpeil van de Grner See in Stiermarken Oostenrijk met negen meter stijgen Ook de omgeving loopt onder water waardoor er een onderwaterpark ontstaat Zwevend boven bankjes en bomen steek je de grens naar een magische wereld over schrijft Henauer
Marc Henauer, National Geographic Your Shot
In de lente doet smeltende sneeuw het waterpeil van de Grüner See in Stiermarken (Oostenrijk) met negen meter stijgen. Ook de omgeving loopt onder water, waardoor er een onderwaterpark ontstaat. Zwevend boven bankjes en bomen “steek je de grens naar een magische wereld over,” schrijft Henauer.
2
Fotograferen met een 100mmmacrolens betekent dat je voortdurend door de zoeker kijkt om de juiste compositie te vinden hopend dat je niet door een golf wordt weggevaagd zegt Sepkowski die deze foto Nebula noemde omdat ze hem deed denken aan de beroemde foto van de Zuilen der Schepping
Danny Sepkowski, National Geographic Your Shot
Fotograferen met een 100-mm-macrolens betekent dat je “voortdurend door de zoeker kijkt om de juiste compositie te vinden, hopend dat je niet door een golf wordt weggevaagd,” zegt Sepkowski, die deze foto ‘Nebula’ noemde omdat ze hem deed denken “aan de beroemde foto van de ’Zuilen der Schepping.’”
3
Dit chaotische beeld getuigt eigenlijk van een goed doordacht aanvalsplan Fotograaf Greg Lecoeur legt uit dat Kaapse janvangenten de dolfijnen naar de sardienen volgen en dan het water in schieten om zich tegoed te doen
GREG LECOEUR, National Geographic Your Shot
Dit chaotische beeld getuigt eigenlijk van een goed doordacht aanvalsplan. Fotograaf Greg Lecoeur legt uit dat Kaapse jan-van-genten de dolfijnen naar de sardienen volgen en dan het water in schieten om zich tegoed te doen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De scherpe tekening van een porseleinkrab komt duidelijk naar voren terwijl het dier vanuit een zeeanemoon de wijde wereld in tuurt Hoewel porseleinkrabben er geducht uitzien zijn ze volgens Bannenberg erg kwetsbaar en raken ze bij aanvallen vaak poten kwijt
Thomas Bannenberg, National Geographic Your Shot
De scherpe tekening van een porseleinkrab komt duidelijk naar voren terwijl het dier vanuit een zeeanemoon de wijde wereld in tuurt. Hoewel porseleinkrabben er geducht uitzien, zijn ze volgens Bannenberg erg kwetsbaar en raken ze bij aanvallen vaak poten kwijt.
5
Lecoeur moest geduldig wachten totdat deze soepschildpad klaar voor een scherpe closeup was Zijn geduld werd beloond Na een tijdje draaiden de soepschildpadden rondjes om ons heen schrijft hij
GREG LECOEUR, National Geographic Your Shot
Lecoeur moest geduldig wachten totdat deze soepschildpad klaar voor een scherpe close-up was. Zijn geduld werd beloond: “Na een tijdje draaiden de soepschildpadden rondjes om ons heen,” schrijft hij.
6
Dankzij de onderwaterfotografie heeft Guerin de klimaatverandering voor zijn ogen zien afspelen Scholen als deze die door pijlsnelle zeilvissen worden opgejaagd zijn essentieel voor het voortbestaan van andere zeediersoorten die langzaam aan het verdwijnen zijn schrijft hij
Fabrice Guérin, National Geographic Your Shot
Dankzij de onderwaterfotografie heeft Guerin de klimaatverandering voor zijn ogen zien afspelen. Scholen als deze, die door pijlsnelle zeilvissen worden opgejaagd, zijn “essentieel voor het voortbestaan van andere zeediersoorten die langzaam aan het verdwijnen zijn,” schrijft hij.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Het is altijd spannend om een andere wereld te ontdekken Vloeibare levenloze duisternis Alleen maar stenen kolossale stalactieten en stalagmieten schrijft Guerin Maar soms herinnert het daglicht je eraan dat daarbuiten nog een wereld is
Fabrice Guérin, National Geographic Your Shot
“Het is altijd spannend om een andere wereld te ontdekken. Vloeibare, levenloze duisternis. Alleen maar stenen, kolossale stalactieten en stalagmieten,” schrijft Guerin. Maar “soms herinnert het daglicht je eraan dat daarbuiten nog een wereld is.”
8
Jonge cichlidebaarsjes blijven rond hun moeder hangen om zich te beschermen tegen roofdieren ONeill beschrijft de baarzen als uitstekende ouders die hun jongen tegen elke bedreiging zullen verdedigen
Michael O'neill, National Geographic Your Shot
Jonge cichlidebaarsjes “blijven rond hun moeder hangen om zich te beschermen tegen roofdieren.” O’Neill beschrijft de baarzen als uitstekende ouders, die “hun jongen tegen elke bedreiging zullen verdedigen.”
9
Henauer legt uit dat hij graag speelt met fantastische en surrealistische onderwatertaferelen Door het omdraaien van deze foto worden de zintuigen op het verkeerde been gezet en is het lastig om te begrijpen waar boven en waar onder is
Marc Henauer, National Geographic Your Shot
Henauer legt uit dat hij graag speelt met “fantastische en surrealistische” onderwatertaferelen. Door het omdraaien van deze foto worden de zintuigen op het verkeerde been gezet en is het “lastig om te begrijpen waar boven en waar onder is.”
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Volgens Sintek is het aan de milieumaatregelen van een naburig dorp te danken dat duikers nog kunnen genieten van zulke verbijsterende aantallen horsmakrelen Caranx sexfasciatus die elk jaar bijeenkomen in het zeereservaat Parque Nacional de Cabo Pulmo voor de kust van Baja California
Jason Sintek, National Geographic Your Shot
Volgens Sintek is het aan de milieumaatregelen van een naburig dorp te danken dat duikers nog kunnen genieten van zulke verbijsterende aantallen horsmakrelen (Caranx sexfasciatus), die elk jaar bijeenkomen in het zeereservaat Parque Nacional de Cabo Pulmo, voor de kust van Baja California.
11
Wanneer je in de Cenote Angelita duikt verandert het licht volgens Guerin van groen in blauw wat een surrealistische sfeer creert Zoet water wordt van het diepere zeewater gescheiden door een laag waterstofsulfide waardoor deze andere wereld ontstaat
Fabrice Guérin, National Geographic Your Shot
Wanneer je in de Cenote Angelita duikt, verandert het licht volgens Guerin “van groen in blauw, wat een surrealistische sfeer creëert. Zoet water wordt van het diepere zeewater gescheiden door een laag waterstofsulfide, waardoor deze ‘andere wereld’ ontstaat.”
12
De Ordagrot s werelds grootste gipsgrot is ruim 4800 meter lang Het heldere water en grotkamers in puur wit maken dit stelsel een genot om te onderzoeken  en te fotograferen
Viktor Lyagushkin, National Geographic Your Shot
De Orda-grot, ’s werelds grootste gipsgrot, is ruim 4800 meter lang. Het heldere water en grotkamers in puur wit maken dit stelsel een genot om te onderzoeken – en te fotograferen.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Terwijl hij probeerde deze driebandanemoonvisjes niet te verstoren richtte Piper zich op n plek en liet het gebeuren aan zijn lens voorbijtrekken Het gedrag van deze visjes is echt wonderbaarlijk schrijft hij
Gregory Piper, National Geographic Your Shot
Terwijl hij probeerde deze driebandanemoonvisjes niet te verstoren, richtte Piper zich op één plek en liet het gebeuren aan zijn lens voorbijtrekken. “Het gedrag van deze visjes is echt wonderbaarlijk,” schrijft hij.
14
Een zuil van licht valt op een duiker in een cenote Wanneer je in een cenote duikt schrijft Guerin word je een avonturier en archeoloog omdat je achter elke rots iets nieuws ontdekt
Fabrice Guérin, National Geographic Your Shot
Een zuil van licht valt op een duiker in een cenote. “Wanneer je in een cenote duikt,” schrijft Guerin, “word je een avonturier en archeoloog omdat je achter elke rots iets nieuws ontdekt.”
15
Na een twee uur durende trektocht arriveerde Henauer bij deze waterval in de rivier de Verzasca In combinatie met het perfect heldere water benadrukt de compositie het contrast tussen de stilte onder water en de dynamiek erboven
Marc Henauer, National Geographic Your Shot
Na een twee uur durende trektocht arriveerde Henauer bij deze waterval in de rivier de Verzasca. In combinatie met het perfect heldere water benadrukt de compositie het contrast tussen de stilte onder water en de dynamiek erboven.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Deze foto werd onder de dichtgevroren Witte Zee in het Russische Noordpoolgebied gemaakt en heeft de titel Twee werelden gekregen Volgens Ljagoesjkin is een ijsgat voor mij hetzelfde als een konijnenhol waardoorheen Alice in haar Wonderland kan vallen
Viktor Lyagushkin, National Geographic Your Shot
Deze foto werd onder de dichtgevroren Witte Zee in het Russische Noordpoolgebied gemaakt en heeft de titel ‘Twee werelden’ gekregen. Volgens Ljagoesjkin is “een ijsgat voor mij hetzelfde als een konijnenhol waardoorheen Alice in haar Wonderland kan vallen.”
17
Potvissen doen elke dag korte dutjes in een verticale houding In deze foto van Guerin zwemt een vrijduiker rond zonder de slapende schoonheden te storen De natuur levert prachtige verrassingen op schrijft hij
Fabrice Guérin, National Geographic Your Shot
Potvissen doen elke dag korte dutjes in een verticale houding. In deze foto van Guerin zwemt een vrijduiker rond zonder de slapende schoonheden te storen. “De natuur levert prachtige verrassingen op,” schrijft hij.
18
Fotograaf Fabrice Guerin zag dit bultrugkalf spelen terwijl zijn moeder het kalm bewaakte Plotseling besloot ze om in beweging te komen zegt hij Ze kwamen aan de oppervlakte weer bij elkaar en het kalf wreef zich tegen zijn moeder aan alsof hij haar omarmde
Fabrice Guérin, National Geographic Your Shot
Fotograaf Fabrice Guerin zag dit bultrugkalf spelen terwijl zijn moeder het kalm bewaakte. “Plotseling besloot ze om in beweging te komen,” zegt hij. “Ze kwamen aan de oppervlakte weer bij elkaar en het kalf wreef zich tegen zijn moeder aan, alsof hij haar omarmde.”
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Hoewel deze dolfijnen genieten van een vreetfestijn heeft Lecoeur gemerkt dat de sardienen waarvan ze leven als slachtoffers van overbevissing en klimaatverandering steeds schaarser worden Daardoor zijn ook dit soort jachtpartijen steeds minder voorspelbaar
GREG LECOEUR, National Geographic Your Shot
Hoewel deze dolfijnen genieten van een vreetfestijn, heeft Lecoeur gemerkt dat de sardienen waarvan ze leven als “slachtoffers van overbevissing en klimaatverandering” steeds schaarser worden. Daardoor zijn ook dit soort jachtpartijen steeds minder voorspelbaar.
20
Terwijl golven op het wateroppervlak storten lijkt alles onder water rustig te zijn maar Henauer beschrijft hoe hij door de kracht van het water heen en weer werd geduwd
Marc Henauer, National Geographic Your Shot
Terwijl golven op het wateroppervlak storten lijkt alles onder water rustig te zijn, maar Henauer beschrijft hoe hij door de kracht van het water “heen en weer” werd geduwd.

Fotografie

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

This is an image

Zo zwaar is de Yukon Quest sledehondenrace

Verloren  Lost

Winnaars National Geographic Fotowedstrijd 2022

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder