Skip to Content

14x bijzondere ontmoetingen met walvissen

Op de zanderige bodem van de zee bij de Auckland Islands voor de kust van NieuwZeeland ontmoet een zuidkaper een duiker Volwassen zuidkapers kunnen bijna zeventien meter lang worden en zestig ton wegenpinterest icon
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
1
Op de zanderige bodem van de zee bij de Auckland Islands voor de kust van NieuwZeeland ontmoet een zuidkaper een duiker Volwassen zuidkapers kunnen bijna zeventien meter lang worden en zestig ton wegen
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
Op de zanderige bodem van de zee bij de Auckland Islands, voor de kust van Nieuw-Zeeland, ontmoet een zuidkaper een duiker. Volwassen zuidkapers kunnen bijna zeventien meter lang worden en zestig ton wegen.
2
Bultruggen werden door de walvisvangst bijna uitgeroeid Voordat de jacht op de dieren in 1966 werd verboden waren hun populaties met negentig procent afgenomen Sindsdien herstelt de soort zich weer
Mauricio Handler, Nat Geo Image Collection
Bultruggen werden door de walvisvangst bijna uitgeroeid. Voordat de jacht op de dieren in 1966 werd verboden, waren hun populaties met negentig procent afgenomen. Sindsdien herstelt de soort zich weer.
3
In het Noordpoolgebied komt een grote troep narwallen aan de rand van het pakijs bijeen om op kabeljauw te jagen De lange hoorn van het dier is eigenlijk een tand die ruim 270 meter lang kan worden en de mens eeuwenlang heeft gefascineerd
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
In het Noordpoolgebied komt een grote troep narwallen aan de rand van het pakijs bijeen om op kabeljauw te jagen. De lange hoorn van het dier is eigenlijk een tand, die ruim 2,70 meter lang kan worden en de mens eeuwenlang heeft gefascineerd.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Witte dolfijnen ook wel beloegas genoemd op de foto een exemplaar in het St Lawrence Marine Park in Quebec leven in het Noordpoolgebied De kalveren worden grijs of zelfs bruin geboren waarna ze langzaam een witte kleur aannemen wanneer ze rond hun vijfde levensjaar geslachtsrijp worden
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
Witte dolfijnen, ook wel beloega’s genoemd (op de foto een exemplaar in het St. Lawrence Marine Park in Quebec), leven in het Noordpoolgebied. De kalveren worden grijs of zelfs bruin geboren, waarna ze langzaam een witte kleur aannemen wanneer ze rond hun vijfde levensjaar geslachtsrijp worden.
5
Grienden zwemmen voor de kust van Kona op Hawa Soms worden troepen grienden gevolgd door oceanische witpunthaaien die zich waarschijnlijk tegoed doen aan voedselresten die de grienden achterlaten
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
Grienden zwemmen voor de kust van Kona op Hawaï. Soms worden troepen grienden gevolgd door oceanische witpunthaaien, die zich waarschijnlijk tegoed doen aan voedselresten die de grienden achterlaten.
6
In de buurt van Andenes in Noorwegen drijft een orka haringen tot een dichte aasbal samen De orka is de grootste dolfijnensoort en een geducht roofdier dat ook op zeezoogdieren als zeehonden zeeleeuwen en zelfs walvissen jaagt
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
In de buurt van Andenes in Noorwegen drijft een orka haringen tot een dichte aasbal samen. De orka is de grootste dolfijnensoort en een geducht roofdier, dat ook op zeezoogdieren als zeehonden, zeeleeuwen en zelfs walvissen jaagt.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Witte dolfijnen communiceren met behulp van echolocatie een ingebouwde sonar waarmee ze hun omgeving kunnen scannen Dat doen ze door middel van hun meloen het bolvormige orgaan van vetweefsel in het midden van hun voorhoofd dat hun schedel zijn kenmerkende vorm geeft
David Doubilet, Nat Geo Image Collection
Witte dolfijnen communiceren met behulp van echolocatie, een ingebouwde sonar waarmee ze hun omgeving kunnen scannen. Dat doen ze door middel van hun ‘meloen’, het bolvormige orgaan van vetweefsel in het midden van hun voorhoofd dat hun schedel zijn kenmerkende vorm geeft.
8
De opvallende hoorn van de narwal is eigenlijk een snijtand die een andere functie heeft gekregen Dit complexe zintuigorgaan kan informatie over het zeewater naar de hersenen sturen
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
De opvallende hoorn van de narwal is eigenlijk een snijtand die een andere functie heeft gekregen. Dit complexe zintuigorgaan kan informatie over het zeewater naar de hersenen sturen.
9
Orkas zijn uiterst sociale dieren en jagen in troepen oftewel groepen verwanten van soms wel veertig exemplaren De soort komt over de hele wereld voor van de poolgebieden tot de evenaar
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
Orka’s zijn uiterst sociale dieren en jagen in troepen, oftewel groepen verwanten van soms wel veertig exemplaren. De soort komt over de hele wereld voor, van de poolgebieden tot de evenaar.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Dwergvinvissen voeden zich aan de oppervlakte bij Cashes Ledge een gebied met een grote diversiteit aan zeeleven binnen de Golf van Maine Op deze soort wordt nog steeds gejaagd in 2016 werden 333 dwergvinvissen door Japanse vissers gedood waaronder ruim 200 drachtige vrouwtjes
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
Dwergvinvissen voeden zich aan de oppervlakte bij Cashes Ledge, een gebied met een grote diversiteit aan zeeleven binnen de Golf van Maine. Op deze soort wordt nog steeds gejaagd: in 2016 werden 333 dwergvinvissen door Japanse vissers gedood, waaronder ruim 200 drachtige vrouwtjes.
11
De Groenlandse walvis leeft in de ijzige wateren van het Noordpoolgebied en kan wel tweehonderd jaar oud worden Het koude water zorgt voor een lage lichaamstemperatuur waardoor het metabolisme van deze dieren zeer laag is en hun weefsels minder snel beschadigd raken
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
De Groenlandse walvis leeft in de ijzige wateren van het Noordpoolgebied en kan wel tweehonderd jaar oud worden. Het koude water zorgt voor een lage lichaamstemperatuur, waardoor het metabolisme van deze dieren zeer laag is en hun weefsels minder snel beschadigd raken.
12
Net als de orka is de griend een grote dolfijn die in troepen leeft Tijdens hun trek over grote afstanden volgen deze uiterst sociale dieren een aanvoerder of loods
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
Net als de orka is de griend een grote dolfijn die in troepen leeft. Tijdens hun trek over grote afstanden volgen deze uiterst sociale dieren een aanvoerder of ‘loods’.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Op potvissen hier te zien voor de kust van de Azoren is lange tijd intensief gejaagd vanwege een vettige substantie in hun kop die in de negentiende eeuw als olie en smeermiddel werd gebruikt
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
Op potvissen (hier te zien voor de kust van de Azoren) is lange tijd intensief gejaagd vanwege een vettige substantie in hun kop, die in de negentiende eeuw als olie en smeermiddel werd gebruikt.
14
Bultruggen zoals dit exemplaar voor de kust van Antarctica kunnen urenlang complexe klanken uitstoten waaronder kreten zangerige uithalen en langdurig gehuil In 1979 werd het gezang van de dieren wereldberoemd door de plaat Songs of the Humpback Whale
Michael Melford, National Geographci Creative
Bultruggen, zoals dit exemplaar voor de kust van Antarctica, kunnen urenlang complexe klanken uitstoten, waaronder kreten, zangerige uithalen en langdurig gehuil. In 1979 werd het ‘gezang’ van de dieren wereldberoemd door de plaat Songs of the Humpback Whale.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder