Skip to Content

Bekijk de beste wildfoto’s van 2020

Met een zeldzame en hoopgevende foto van een Siberische tijger in het Verre Oosten van Rusland heeft de Russische fotograaf Sergej Gorsjkov dit jaar de titel Wildlife Photographer of the Year.
Een Siberische tijger omhelst een boom in het Verre Oosten van Rusland Deze zeldzame foto leverde de Russische fotograaf Sergej Gorsjkov de onderscheiding Wildlife Photographer of the Year oppinterest icon
Sergey Gorshkov, Wildlife Photographer of the Year
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Een Siberische tijger omhelst een boom in het Verre Oosten van Rusland Deze zeldzame foto leverde de Russische fotograaf Sergej Gorsjkov de onderscheiding Wildlife Photographer of the Year op
Sergey Gorshkov, Wildlife Photographer of the Year
Een Siberische tijger omhelst een boom in het Verre Oosten van Rusland. Deze zeldzame foto leverde de Russische fotograaf Sergej Gorsjkov de onderscheiding ‘Wildlife Photographer of the Year’ op.
2
De 13jarige Liina Heikkinen uit Finland werd tot Young Wildlife Photographer of the Year uitgeroepen de andere hoofdprijs van deze prijsvraag voor haar foto van een jong vosje dat zich onder een tooi van witte veren te goed doet aan een gans Ze maakte de foto op een eilandje in een buitenwijk van Helsinki
Liina Heikkinen, Wildlife Photographer of the Year
De 13-jarige Liina Heikkinen uit Finland werd tot ‘Young Wildlife Photographer of the Year’ uitgeroepen, de andere hoofdprijs van deze prijsvraag, voor haar foto van een jong vosje dat zich onder een tooi van witte veren te goed doet aan een gans. Ze maakte de foto op een eilandje in een buitenwijk van Helsinki.
3
Een jong neusaapmannetje sluit zijn vaalblauwe oogleden Met deze foto won de Deen Mogens Trolle de hoofdprijs in de categorie dierenportretten
Mogens Trolle, Wildlife Photographer of the Year
Een jong neusaapmannetje sluit zijn vaalblauwe oogleden. Met deze foto won de Deen Mogens Trolle de hoofdprijs in de categorie ‘dierenportretten’.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In het voorgebergte van de Andes snoept een Manduriacuglaskikker van een spin Deze foto van de Spanjaard Jaime Culebras die in het noordwesten van Ecuador werd gemaakt won de hoofdprijs in de categorie gedrag amfibien en reptielen Glaskikkers zijn zogenaamde signaalsoorten want ze spelen een sleutelrol in het behoud van een evenwichtig ecosysteem
Jaime Culebras, Wildlife Photographer of the Year
In het voorgebergte van de Andes snoept een Manduriacu-glaskikker van een spin. Deze foto van de Spanjaard Jaime Culebras, die in het noordwesten van Ecuador werd gemaakt, won de hoofdprijs in de categorie ‘gedrag: amfibieën en reptielen’. Glaskikkers zijn zogenaamde ‘signaalsoorten’, want ze spelen een sleutelrol in het behoud van een evenwichtig ecosysteem.
5
Jose Luis Ruiz Jimnez legde dit futengezin in een lagune in het westen van Spanje vast door gebruik te maken van een drijvende camera onder een camouflagetentje Met dit intieme portret van ouders en kuiken met wijd opengesperde snaveltje won Ruiz Jimnez de hoofdprijs in de categorie gedrag vogels
Jose Luis Ruiz Jiménez, Wildlife Photographer of the Year
Jose Luis Ruiz Jiménez legde dit futengezin in een lagune in het westen van Spanje vast door gebruik te maken van een drijvende camera onder een camouflagetentje. Met dit intieme portret van ouders en kuiken met wijd opengesperde snaveltje won Ruiz Jiménez de hoofdprijs in de categorie ‘gedrag: vogels’.
6
Frank Deschandols foto van twee wespen die op het punt staan hun nest binnen te gaan won de hoofdprijs in de categorie gedrag ongewervelde dieren Deschandol legde het moment in de buurt van zijn huis vast met behulp van een infraroodstraal die zijn camera activeerde als hij werd doorkruist door een langsvliegende wesp Hij hoopte een goudwesp rechts te fotograferen maar bleek daarnaast ook een grote rupsendoder te hebben vastgelegd
Frank Deschandol, Wildlife Photographer of the Year
Frank Deschandols foto van twee wespen die op het punt staan hun nest binnen te gaan won de hoofdprijs in de categorie ‘gedrag: ongewervelde dieren’. Deschandol legde het moment in de buurt van zijn huis vast met behulp van een infraroodstraal, die zijn camera activeerde als hij werd doorkruist door een langsvliegende wesp. Hij hoopte een goudwesp (rechts) te fotograferen, maar bleek daarnaast ook een grote rupsendoder te hebben vastgelegd.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Het duurde zes jaar voordat fotograaf Shanyuan Li deze zeldzame foto van een gezinnetje van manoelen of Pallaskatten op de afgelegen steppen van het Tibetaanse Hoogland in het westen van China wist te fotograferen Met de foto won Li de hoofdprijs in de categorie gedrag zoogdieren Deze kleine katten zijn gewoonlijk solitair zeer schuw en meestal alleen in de ochtend en avondschemering actief
Shanyuan Li, Wildlife Photographer of the Year
Het duurde zes jaar voordat fotograaf Shanyuan Li deze zeldzame foto van een gezinnetje van manoelen of Pallas-katten op de afgelegen steppen van het Tibetaanse Hoogland, in het westen van China, wist te fotograferen. Met de foto won Li de hoofdprijs in de categorie ‘gedrag: zoogdieren’. Deze kleine katten zijn gewoonlijk solitair, zeer schuw en meestal alleen in de ochtend- en avondschemering actief.
8
Gabriel Eisenband maakte deze foto van gele margrieten die alleen in de bergen van Colombia groeien en won daarmee de hoofdprijs in de categorie planten en schimmels Eisenband maakte gebruik van een lange sluitertijd om recht te doen aan de wolken die over de hoge berg op de achtergrond stromen maar zonder dat de planten op de voorgrond door hun beweging zouden vervagen
Gabriel Eisenband, Wildlife Photographer of the Year
Gabriel Eisenband maakte deze foto van gele margrieten die alleen in de bergen van Colombia groeien en won daarmee de hoofdprijs in de categorie ‘planten en schimmels’. Eisenband maakte gebruik van een lange sluitertijd om recht te doen aan de wolken die over de hoge berg op de achtergrond stromen, maar zonder dat de planten op de voorgrond door hun beweging zouden vervagen.
9
Songda Cai uit China won de hoofdprijs in de categorie onderwater voor deze foto van een piepkleine paralarve van de inktvissoortThysanoteuthis rhombus in de diepzee voor de kust van Anilao op de Filipijnen
Songda Cai, Wildlife Photographer of the Year
Songda Cai uit China won de hoofdprijs in de categorie ‘onderwater’ voor deze foto van een piepkleine paralarve van de inktvissoort Thysanoteuthis rhombus, in de diepzee voor de kust van Anilao op de Filipijnen.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Met deze foto van een hooglandfeetiran won de RussischAmerikaanse fotograaf Alex Badyajev de hoofdprijs in de categorie gedrag dieren Badyajev maakte de foto vanuit zijn berghut in de oostelijke uitlopers van de Rocky Mountains in Montana en verstopte zijn camera op een spar achter een groot stuk boomschors
Alex Badyaev, Wildlife Photographer of the Year
Met deze foto van een hooglandfeetiran won de Russisch-Amerikaanse fotograaf Alex Badyajev de hoofdprijs in de categorie ‘gedrag: dieren’. Badyajev maakte de foto vanuit zijn berghut in de oostelijke uitlopers van de Rocky Mountains in Montana en verstopte zijn camera op een spar achter een groot stuk boomschors.
11
De Italiaan Luciano Gaudenzio fotografeerde deze lavastroom die uit een spleet op de vulkaan Etna opwelt Zijn foto won de hoofdprijs in de categorie milieus op aarde Om het tafereel te kunnen fotograferen trokken Luciano en zijn collegas meerdere uren te voet over de noordflank van de vulkaan
Luciano Gaudenzio, Wildlife Photographer of the Year
De Italiaan Luciano Gaudenzio fotografeerde deze lavastroom die uit een spleet op de vulkaan Etna opwelt. Zijn foto won de hoofdprijs in de categorie ‘milieus op aarde’. Om het tafereel te kunnen fotograferen, trokken Luciano en zijn collega’s meerdere uren te voet over de noordflank van de vulkaan.
12
Voor haar foto van een ijsbeer die in een rondreizend Russisch circus optreedt werd de Amerikaanse Kirsten Luce onderscheiden met de hoofdprijs in de categorie wildreportage enkelvoudige foto De gemuilkorfde ijsbeer wordt door mannen met metalen staven gedwongen om kunstjes op te voeren Tussen de acts door rolden de ijsberen over het ijs en krabden en likten aan de koude ondergrond
Kirsten Luce, Wildlife Photographer of the Year
Voor haar foto van een ijsbeer die in een rondreizend Russisch circus optreedt, werd de Amerikaanse Kirsten Luce onderscheiden met de hoofdprijs in de categorie ‘wildreportage: enkelvoudige foto’. De gemuilkorfde ijsbeer wordt door mannen met metalen staven gedwongen om kunstjes op te voeren. Tussen de acts door rolden de ijsberen over het ijs en krabden en likten aan de koude ondergrond.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Paul Hilton won de hoofdprijs in de categorie wildreportage verhaal voor zijn fotojournalistieke werk op het gebied van de wereldwijde handel in wilde dieren Op deze foto is een jonge zuidelijke lampongaap te zien die op een vogelmarkt op Bali aan een houten kooi is vastgeketend
Paul Hilton, Wildlife Photographer of the Year
Paul Hilton won de hoofdprijs in de categorie ‘wildreportage: verhaal’ voor zijn fotojournalistieke werk op het gebied van de wereldwijde handel in wilde dieren. Op deze foto is een jonge zuidelijke lampongaap te zien die op een vogelmarkt op Bali aan een houten kooi is vastgeketend.
14
De Italiaan Alberto Fantoni won de hoofdprijs in de categorie portfolio van een opkomende ster voor zijn fotos van vogelsoorten in het Middellandse Zeegebied Op deze foto die op de steile klippen van een Sardijns eilandje werd gemaakt is te zien hoe het mannetje van een paar Eleonoravalken het vrouwtje voedsel brengt
Alberto Fantoni, Wildlife Photographer of the Year
De Italiaan Alberto Fantoni won de hoofdprijs in de categorie ‘portfolio van een opkomende ster’ voor zijn foto’s van vogelsoorten in het Middellandse Zeegebied. Op deze foto, die op de steile klippen van een Sardijns eilandje werd gemaakt, is te zien hoe het mannetje van een paar Eleonora-valken het vrouwtje voedsel brengt.
15
Ripan Biswas uit India legde deze zeldzame ontmoeting tussen twee geduchte roofdieren vast een grote zandloopkever die zijn prooi op de grond achtervolgt en een wevermier die doorgaans in de bomen op insecten jaagt De foto werd gemaakt in een drooggevallen rivierbedding in het tijgerreservaat van Buxa in de Indiase deelstaat WestBengalen en behoorde tot Biswas portfolio van wildfotos dat als geheel werd bekroond
Ripan Biswas, Wildlife Photographer of the Year
Ripan Biswas uit India legde deze zeldzame ontmoeting tussen twee geduchte roofdieren vast: een grote zandloopkever, die zijn prooi op de grond achtervolgt, en een wevermier, die doorgaans in de bomen op insecten jaagt. De foto werd gemaakt in een drooggevallen rivierbedding in het tijgerreservaat van Buxa, in de Indiase deelstaat West-Bengalen, en behoorde tot Biswas’ portfolio van wildfoto’s dat als geheel werd bekroond.

Fotografie

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

This is an image

Zo zwaar is de Yukon Quest sledehondenrace

Verloren  Lost

Winnaars National Geographic Fotowedstrijd 2022

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder