Fotoverslag: België tijdens de eerste coronagolf
De zorgverleners die zich over coronapatiënten ontfermen, horen ook hun grootste angsten aan. ‘Als ik het niet doe, wie doet het dan?’
Gepubliceerd 13 nov. 2020 12:12 CET, Geüpdatet 17 dec. 2020 17:29 CET
In La Louvière wordt een kankerpatiënt bestraald. Net als in andere landen werd er ook in België tijdens de eerste golf een opnamestop voor nieturgente patiënten afgekondigd, wat een stijging in de risico’s en complicaties voor patiënten met andere aandoeningen betekende. Deze vrouw hoorde dat ze niet alleen kanker had, maar ook COVID19.
Na uren werken met een masker op heeft Yves Bouckaert, hoofd van de intensive care van het CHU Tivoli in La Louvière, de afdruk op zijn gezicht staan.
Een SEHarts op huisbezoek in La Louvière vermoedt dat deze vrouw COVID19 heeft en laat haar met een ambulance naar het ziekenhuis brengen.
Deze uitgeputte begrafenisondernemer heeft een coronaslachtoffer van het ziekenhuis overgebracht naar een lijkwagen. Hier wordt hij door een collega bespoten met een desinfecterend middel, waarna ze aan de volgende klus beginnen. Om hun oudere, kwetsbaardere collega’s te beschermen werkten deze jongere begrafenisondernemers de klok rond.
In Bergen (Mons) in Henegouwen nemen twee verpleegkundigen even pauze. Net als elders op de wereld konden ook de Belgische ziekenhuizen de eerste stroom patiënten met het nieuwe, agressieve virus niet aan. Deze verpleegkundigen werden van hun vaste werk gehaald om bij te springen in de coronazorg, als versterking in de lange, uitputtende strijd tegen COVID-19.
Toen het CHU Tivoli in La Louvière moeite kreeg de groeiende patiëntenstroom bij te benen, werd de spoedeisende hulp voor kinderen, met vrolijke tekenfilmfiguren op de muur, in gebruik genomen voor coronapatiënten. Deze begrafenisondernemers treffen voorbereidingen om iemand die aan het virus is overleden mee te nemen.
Deze verpleegkundige ontsmet haar uitrusting. Net als in Nederland was er ook in België een tekort aan be schermings middelen voor mensen in de zorg.
Bij een ziekenhuis in La Louvière (Henegouwen) heeft een arts zich tijdens zijn wisseling van de ambulance naar de spoedeisende hulp ontdaan van zijn beschermingsmiddelen (een stethoscoop, een masker en een overall), om zo nieuwe besmettingen te voorkomen.
Een verpleegkundige houdt een inwoner van een bejaardenhuis in La Louvière met tegenzin vast voor een verplichte coronatest. Een reden voor het hoge sterftecijfer in België kan zijn dat veel ouderen die zonder formele diagnose of behandeling voor COVID19 overleden, toch als coronaslachtoffer zijn meegeteld.
In een ziekenhuis in La Louvière bereidt een zichtbaar vermoeide laborant een patiënt voor op een CTscan. Eind mei had België per hoofd van de bevolking het hoogste aantal coronaslachtoffers ter wereld: negenduizend doden op een bevolking van 11,5 miljoen mensen. De verspreiding werd een halt toegeroepen, maar halverwege de zomer nam het aantal besmettingen weer toe.