Je reis wordt altijd leuker als je dieren kunt spotten. Helemaal als de viervoeters snorharen hebben en bij je op schoot komen zitten.

1. Katteneiland, Japan

In de Grote Oceaan, ten oosten van Japan, ligt het eiland Tashirojima. Op dit kleine eiland wonen zes keer zo veel katten als mensen. De inwoners geloven dat ze rijkdom en geluk krijgen als ze goed voor de dieren zorgen en dus heeft de kattenpopulatie zich op zijn gemakje voortgeplant. Met een veerboot ben je binnen een uurtje op Katteneiland, waar je een offer kan achterlaten bij het kattenaltaar. De straatkatten zijn schuw maar ook nieuwsgierig naar toeristen met camera’s en eten.

Katteneiland Japan
Katteneiland, Japan.
Z Rahen, Flickr

2. Algonquin Hotel, New York

Het historische Algonquin Hotel op het eiland Manhattan in New York heeft sinds de jaren '30 een miauwend huisdier. Een zwerfkat wandelde destijds het hotel binnen op zoek naar eten. De eigenaar, Frank Case, besloot hem te houden. Sindsdien is het traditie dat er een kat door de lobby van het hotel dwaalt. Is het een kater dan heet hij Hamlet, hebben ze een poes dan heet ze Matilda. De hotelkat mag niet in de eetruimtes komen en luiert graag in de lobby en bij de receptie.

3. Kattenstoet, Ieper, België

Om de drie jaar wordt er in Ieper, in het zuidwesten van België, een kattenstoet georganiseerd. Rondom het kattenthema vermaken diverse praalwagens, muziek en dansgroepen het publiek. Het hoogtepunt is de kattenwerping. In de middeleeuwen gooide de nar tijdens de stoet echte katten naar beneden op de Grote Markt, tegenwoordig zijn het pluche katten waar een menigte reikhalzend op staat te wachten. De eerstvolgende kattenstoet staat gepland op 11 en 12 mei, 2024.

4. Rome, Italië

Door de Romeinse ruïnes in Rome, Italië, flaneren meer dan 150 katten. Al jaren lang worden ze gevoerd door vriendelijke voorbijgangers, toeristen en zogeheten kattenvrouwen. De organisatie Torre Argentina is in 1993 begonnen met het verzorgen van de katten. In de omgeving zijn vele ansichtkaarten te koop van de populaire gatti di Roma.

Slapende kat bij de Romeinse Runes
Slapende kat bij de Romeinse Ruïnes.
Debs-eye, Flickr

5. Kattencafé, Londen

In het Londense Lady Dinah’s Cat Emporium-café kan je genieten van een high-tea terwijl je met een snorrende viervoeter knuffelt. Er lopen 13 katten rond en er zijn een aantal regels om het zo aangenaam mogelijk voor ze te maken. Kinderen jonger dan 12 mogen het café niet betreden en een groep bezoekers mag niet groter zijn dan 6. Binnen moeten de gasten alle slapende katten met rust laten en de knuffelkonten mogen niet gevoerd worden. Komt een kat naar je toe om te knuffelen of te spelen dan mag dat natuurlijk wel.

Kattencaf in Londen
Kattencafé in Londen.
Richard Baker/Getty Images

6. De Hermitage, Sint-Petersburg, Rusland

De Hermitage is een van de grootste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld waar meer dan 70 katten rond lopen. In de 18e eeuw, toen het museum nog een paleis was, kwamen er een aantal katten wonen om de muizen- en rattenpopulatie onder controle te houden. Tegenwoordig adopteert het museum straatkatten en organiseert het eens per jaar een kattenfestival ter ere van de dieren.