Ooit werden enkele katten naar het Japanse eiland Tashirojima gebracht om de muizenplaag te verhelpen. Van muizen hebben de bewoners nu geen last meer, en ze beschermen hun nieuwe vrienden goed. De bewoners van het eiland geven de beestjes goed te eten, omdat ze geloven dat het voeden van katten rijkdom en geluk brengt.

Zo groeide het aantal katten al snel, terwijl er door vergrijzing juist steeds minder mensen op het eiland wonen. Daardoor wonen er nu vier keer zo veel katten als mensen op Tashirojima. De overgebleven burgers zijn de katten nóg beter gaan behandelen en beschermen en honden zijn er niet meer welkom. Intussen is Cat Island een populaire toeristische attractie geworden.

Hoe kom je op het katteneiland in Japan?

Reis je vanuit Tokyo naar het katteneiland, neem dan eerst de hogesnelheidstrein naar Sendai. Deze rit duurt iets meer dan vier uur. Met een lokale trein reis je vervolgens verder naar Ishinomaki waar je op de ferry stapt naar Tashirojima. Vanaf het vasteland is het minder dan een uurtje varen met de veerboot van de Ajishima Line.

Je kunt op twee plekken aan land gaan op het eiland: bij Odomori Port of bij Nitoda Port. Die laatste plek is een wat groter dorpje dat de katten vrijwel volledig overgenomen hebben. De plek dus om de viervoeters te spotten. De ferry vaart maar een paar keer per dag heen en weer naar Tashirojima, dus check van te voren de tijden als je niet wilt blijven slapen op het eiland tussen honderden katten.

Overnachten en een kattenaltaar

Lijkt het je juist wel wat om op het katteneiland te overnachten, breng dan een nacht door in een van de kattenhuisjes op de Manga Island-camping. Deze rood-wit gestreepte huisjes in de vorm van een kat bieden plaats aan vijf tot zes gasten. Een overnachting op het katteneiland moet je wel even van te voren reserveren.

Vergeet ook niet een offer mee te brengen om achter te laten op het kattenaltaar. De diertjes kunnen schuw zijn, maar in ruil voor wat eten laten ze met alle plezier hun snuit zien voor de camera.

Lees ook: 6 bestemmingen die het hart van elke kattenliefhebber op hol doen slaan.