Praag heeft iets magisch, en er is van alles te doen. Het is de perfecte stad voor wie dagen wil slenteren langs barokke architectuur én voor wie houdt van lekker eten. Want na een dag wandelen is er niets beters dan aanschuiven in één van de vele goede restaurants in Praag. Waar in Praag kun je lekker eten? En hoe zit het met de prijs?

Een van mijn beste vrienden is al jaren niet weg te slaan uit Praag, dus ik heb hem gevraagd waar hij graag uit eten gaat. Het resultaat is deze uiterst zorgvuldig samengestelde lijst met leukste restaurants van Praag.

1. La Veranda

Dit Italiaanse restaurant in de Joodse wijk is niet het goedkoopste restaurant in Praag. Zeker voor Tsjechische begrippen is het zelfs een beetje aan de prijs. Zo hebben ze een proefmenu voor omgerekend zeventig euro en het duurste gerecht op de standaardkaart kost je zo’n dertig euro.

Wat krijg je daarvoor? High-endmaaltijden, gemaakt van verse ingrediënten die zo veel mogelijk uit de regio komen. Het eten mag dan bijna haute cuisine zijn, de sfeer in het restaurant lijkt eerder op die in een huiskamer. Zowel vleeseters als vegetariërs kunnen hier prima terecht: het menu varieert van koeientong tot polenta met bietjes. De wijnkaart krijgt met name veel complimenten.

Meer informatie: La Veranda

2. Kantyna

Alle hipsters verzamelen! In dit restaurant zit je aan gedeelde tafels en je kunt je eten bij verschillende keukentjes afhalen. Het lijkt een beetje op een foodhall, maar dan een stuk kleiner. Bierliefhebbers worden ongetwijfeld blij van de ruime keuze aan tapbiertjes (een halve liter kost je omgerekend zo’n € 2,75).

Vegetariërs kunnen Kantyna beter mijden, want de nadruk ligt erg op vlees. De carpaccio wordt van harte aanbevolen, maar de steaks vallen ook in de smaak. Voor een hamburger van 180 gram betaal je ongeveer een tientje, de beroemde carpaccio (140 gram) belandt voor zo’n elf euro in jouw buik.

Meer informatie: Kantyna

3. Bruxx

Als je mosselen wil eten in Praag, moet je naar Bruxx. Dit restaurant serveert Belgische specialiteiten, waaronder dus mosselen en Luikse gehaktballen. Voor ongeveer een tientje krijg je achthonderd gram mosselen op tafel. Het menu is erg gericht op vis en zeevruchten en je kunt er zelfs kikkerbilletjes bestellen. Voor de liefhebber, zullen we maar zeggen.

En natuurlijk kun je in een Belgisch restaurant niet om de bierkaart heen. Klassiekers zoals Karmeliet en Leffe staan uiteraard op het menu, maar ook tientallen minder bekende biermerken worden met liefde ingeschonken.

Meer informatie: Bruxx

4. Deer

De locatie van dit restaurant is al bijna net zo bijzonder als het menu. We noemden de vele barokke architectuur in Praag al even. Daar is restaurant Deer een bijzonder voorbeeld van: het gebouw staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Als je binnenkomt valt het thema je gelijk op: de jacht.

Toch moet je niet denken dat je in Deer alleen maar geschoten wild kunt eten, er staan genoeg vegetarische gerechten op het menu. De nadruk ligt op lokale ingrediënten en je kunt hier terecht voor ontbijt, brunch, lunch en diner. Voorgerechten en salades kosten je zo’n twaalf euro, een hertenbiefstuk ongeveer 29 euro.

Meer informatie: Deer

5. Marina Ristorante

Als je je bezoek aan Praag in stijl wil afsluiten, moet je naar Marina Ristorante. Dit is een drijvend restaurant met uitzicht op de oude stad en de Praagse burcht. Zo kun je nog een hele avond mijmeren en terugdenken aan je mooiste vakantiemomenten. Buiten op het dek is het goed toeven met een drankje in je hand, binnen in het restaurant serveren ze Italiaanse gerechten. Het is vrij chique, dus houd er rekening mee dat je wat meer betaalt. Hoofdgerechten variëren van 25 euro tot veertig euro.

Meer informatie: Marina Ristorante

Kleine disclaimer: de prijzen komen uit 2023 en kunnen in de loop van de tijd veranderen.

Lees ook: hoe vier je kerst in Praag?