16 griezelplekken over de hele wereld die je kunt bezoeken

Van de hangende doodskisten in de Filipijnen tot het historische Stanley Hotel in Colorado: het verkennen van deze enge stekken is op eigen risico!

Door Nathan Strauss
Gepubliceerd 19 okt. 2022 12:53 CEST
1. ČACHTICE CASTLE

BURCHT VAN ČACHTICE

Dit kasteel was een van de locaties die werden gebruikt voor de klassieke horrorfilm Nosferatu, maar het griezelverhaal eindigt niet bij de film. Binnen de inmiddels vervallen muren van het gebouw woonde ooit gravin Elizabeth Báthory – misschien wel een van de actiefste vrouwelijke seriemoordenaars ooit.

Foto door Vera Kailova, Alamy Stock Photo

Van de hangende doodskisten in de Filipijnen tot het historische Stanley Hotel in Colorado: het verkennen van deze enge stekken is op eigen risico!

Uit fascinatie voor het onbekende gaan talloze reizigers naar de meest ijzingwekkende uithoeken op aarde. Soms is het een eenzame plek met een gewelddadig of macaber verleden, waar de getormenteerde zielen van overledenen nog steeds rondwaren. Op andere plekken herinneren een stille tombe of een eerbiedwaardig lapje grond je aan de eindigheid van het leven en de altijd doortikkende tijd.

Wat trekt ons nou zo aan dat bovennatuurlijke en de plekken waar dat te vinden is? Socioloog Margee Kerr, auteur van Scream: Chilling Adventures in the Science of Fear zei in de Washington Post dat het soms een bijzonder gevoel van euforie en veiligheid oplevert als we angst voelen terwijl we weten dat we veilig zijn. Andere mensen zien geesten als een bewijs dat de ziel de dood van het lichaam kan overleven, legt psycholoog Christopher French uit in The Atlantic.

Wat ook de reden is, elk van deze bestemmingen heeft een naam hoog te houden op het gebied van bovennatuurlijke verschijnselen of griezelige gebeurtenissen – en trekt daarom toegewijde en nieuwsgierige avonturiers. Bezoek ze allemaal... als je durft.

HELLEPOORT, TURKMENISTAN

Voor een niet-ingewijde zou dit gapende gat met vlammen makkelijk kunnen doorgaan voor een poort naar de onderwereld. Het is onbekend hoe de opening is ontstaan, maar het vuur werd met opzet aangestoken door wetenschappers om de giftige dampen die eruit opstijgen af te fakkelen.

Foto door Giles Clarke, Getty Images

CATACOMBEN VAN PARIJS, FRANKRIJK

De spelonkachtige tunnels onder de Franse hoofdstad werden aangelegd om de overvolle begraafplaatsen te ontlasten. Nu liggen er de beenderen van ruim zes miljoen mensen. Veel van deze stoffelijke resten zijn in kunstige patronen opgestapeld, en zijn te bekijken door reizigers die de onderwereld van Parijs willen ontdekken.

Foto door Stephen Alvare, National Geographic Creative

LIZZIE BORDEN HOUSE, VERENIGDE STATEN

In augustus 1892 werden Andrew en Abby Borden dood aangetroffen in dit huis in Massachusetts. Ze bleken vermoord. Hun dochter Lizzie werd als hoofdverdachte aangemerkt, maar zij werd vrijgesproken en niemand anders werd voor de dood van het echtpaar vervolgd. Het huis is nu nog steeds een bed & breakfast, waarin gasten die dat aandurven kunnen slapen in de kamers waar de Bordens hun laatste adem uitbliezen.

Foto door Jonathan Wiggs, The Boston Globe, Getty Images

POVEGLIA, ITALIË

Het gebouw op dit Italiaanse eilandje werd ruim een eeuw lang gebruikt om mensen die aan de pest of andere ziekten leden in quarantaine te zetten. Later werd het een psychiatrisch ziekenhuis. Sinds de sluiting van de instelling in 1968 is het eilandje onbewoond – naar verluidt op de getormenteerde zielen na van degenen die hier ooit verbleven. 

CENTRALIA, VERENIGDE STATEN

Dit plaatsje in Pennsylvania veranderde in een moderne spookstad nadat er brand uitbrak in een kolenmijn. Deze woedt inmiddels sinds begin jaren zestig onafgebroken verder onder de grond. De verlaten huizen, de vervallen wegen en de rookpluimen dragen bij aan de griezelige sfeer in dit ooit zo vredige plaatsje.

Foto door Sally Montana, Redux

PORT ARTHUR, AUSTRALIË

De gevangenis van Port Arthur werd in 1877 gesloten. Met zijn kapel, wachttoren en massagraven van voormalige gevangenen vormt dit gebouw op het pittoreske Tasman Peninsula echter een grimmige herinnering aan Australië’s duistere verleden als strafkolonie van het Britse Rijk. 

HANGENDE DOODSKISTEN, FILIPIJNEN

Leden van de Igorot-stam in de Filipijnse provincie Sagada hangen de doodskisten van hun dierbaren hoog aan de rotswand, zodat die dichter bij de hemel zijn.

KASTEEL DE GOEDE HOOP, ZUID-AFRIKA

Dit vijfhoekige fort, dat in de zeventiende eeuw door Nederlandse kolonisten werd gebouwd, bood ooit onderdak aan het bestuur en het leger. Het gebouw was ook het toneel van wrede bestraffingen en executies, een duister verleden dat tot veel meldingen van geestverschijningen heeft geleid.

CATACOMBE DEI CAPPUCCINI, ITALIË

In deze catacomben onder een Siciliaans klooster liggen de mummies van ruim tweeduizend personen begraven. Velen hebben kleding aan die aangeeft welke positie de overledene tijdens zijn of haar leven had. De catacomben waren ooit voorbestemd voor alleen kerkelijke functionarissen, maar later werden ook de adel en rijke donoren erin toegelaten, onder wie de jonge Rosalia Lombardo. Vanwege haar perfect bewaard gebleven stoffelijke resten wordt zij de ‘Schone Slaapster’ genoemd.

Foto door Ruth Fremson, The New York Times, Redux

CHARLEVILLE CASTLE, IERLAND

Het fraaie ontwerp van deze bestemming verdoezelt de ware aard van het gebouw. Het kasteel wordt door veel mensen gezien als een van de meest door geesten bezochte plekken van Europa. Binnen de muren zouden meerdere verschijningen rondwaren, waaronder die van het meisje Harriet, die bij een tragisch ongeluk op een van de trappen van het kasteel om het leven kwam

Foto door Christopher Hill, Alamy Stock Photo

VALLEI DER KONINGEN, EGYPTE

De vallei was gedurende lange tijd de begraafplaats voor de hoogste adel van het oude Egypte. In het gebied zijn tot nu toe minstens 63 graven gevonden, waaronder die van Toetanchamon. De vroegtijdige dood van verschillende ontdekkers van deze tombe wordt door sommigen toegeschreven aan de ‘Vloek van de farao’.

MORGAN HOUSE, INDIA

In dit Britse koloniale landhuis in de Indiase plaats Kalimpong zou de geest van de voormalige bewoonster rondwaren. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als hotel voor dappere reizigers die de stad en zijn omgeving willen bezoeken.

Foto door Diptendu Dutta, AFP, Getty Images

STANLEY HOTEL, VERENIGDE STATEN

Dit 142 kamers tellende hotel in Estes Park in Colorado was de inspiratiebron voor Stephen Kings horrorroman The Shining en heeft een naam op het gebied van paranormale verschijnselen. Bezoekers die hier durven te overnachten kunnen ook meegaan met een rondleiding door het hotel, naar plekken waar veel paranormale activiteit zou zijn.

TOWER OF LONDON, ENGELAND

Het voormalige paleis is een van de bekendste historische plekken van Londen en deed lange tijd dienst als een van de meest beruchte gevangenissen van het land. Hier werden talloze mensen ter dood gebracht, onder wie twee van de echtgenotes van Hendrik VIII. Ook nu nog maken bezoekers melding van allerlei geestverschijningen die in de ruimten van de Tower zouden verblijven.

SALEM, VERENIGDE STATEN

Dit plaatsje in Amerikaanse regio New England is vooral bekend om de beruchte heksenprocessen die werden gehouden tijdens de dodelijkste heksenjacht die ooit in de Verenigde Staten plaatsvond. De gebeurtenissen in Salem, Massachusetts, zijn onder andere vereeuwigd in Arthur Millers toneelstuk The Crucible en oefenen nog steeds een aantrekkingskracht uit op bezoekers die gefascineerd zijn door deze historische uitbraak van hysterie.

Foto door DeAgostini, Getty Images
Dit artikel werd in het Engels gepubliceerd op 14 oktober 2019 en op 17 oktober 2022 bijgewerkt.
Nathan Strauss is senior social media producer bij National Geographic en richt zich op reizen en avontuur. Volg hem op Twitter en Instagram.
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De 24 griezeligste bestemmingen ter wereld
Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa
Reizen
In dit deel van Europa vind je de meeste kastelen
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
7x begraafplaatsen met een dodelijk fraai uitzicht

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.