1. Op naar de top
De Pinut is de oudste nog bestaande klettersteig van Zwitserland. Hij werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1739 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1907. In 2007 werd de route volledig gerenoveerd, waardoor het parcours zonder risico maar met spanning is. Onder begeleiding van een lokale berggids gaat het via grotten, over ladders en trappen over drie bijna verticale rotstrappen van Fidaz over de Pinut naar de Flimserstein. De klim kent geen technische moeilijkheden, maar vereist op sommige plaatsen wel de afwezigheid van hoogtevrees. Dankzij de ervaring van de berggids kun je je volledig concentreren op het avontuur zelf.
2. Avontuur op het water
Bij de enorme bergverschuiving van Flims stortten tienduizend jaar geleden miljoenen kubieke meter rots de diepte in. De Voor‑Rijn lag toen bedolven onder een meer dan honderd meter dikke massa puin, waardoor een 25 km lang meer ontstond. Langzamerhand werkte de rivier zich diep door de massa puin heen. Het stuwmeer ging verloren, de Rheinschlucht – eigenlijk de Grand Canyon van Zwitserland – ontstond. Een fantastische manier om dit natuurspektakel te beleven is een raftingtour. Pittige stroomversnellingen stromen door steile kalkwanden en hoge rotspieken die opdoemen langs de rivier. Onderweg wordt op de rivieroever gebarbecued voordat het er op de tweede rivierhelft iets rustiger aan toegaat.
3. Treed in de voetsporen van smokkelaars
Sinds het begin van de 19de eeuw en tot ver in de 20ste was smokkelen een belangrijke inkomensbron in Val Bregaglia en de bevolking van Engadin. Er werden voornamelijk levens- en genotsmiddelen gesmokkeld die ervoor zorgden dat er goede zaken werden gedaan en die het leven in de schrale bergdalen plezieriger maakten. Tegenwoordig kun je als bezoeker die paden verkennen en alles te weten te komen over het illustere verleden van deze plek dankzij de smokkelaarsbelevenisroute die hier is opengesteld. Deze ‘Sentiero dei contrabbandieri’ voert wandelaars anderhalf uur lang langs de Zwitsers/Italiaanse grens van Maloja tot aan het aangrenzende Val Malenco in Italië. Hierbij gaat het over de oude paden door het hooggebergtebos bij Lägh da Bitabergh. Verschillende informatiepunten langs de route geven een interessant inkijkje in het leven en de activiteiten van de smokkelaars.
4. Krijg vleugels
Zweef, voordat de wind ontwaakt, bij het krieken van de dag over groene weiden en spiegelgladde meren naar de landingsplaats in het Oberengadin, of ontdek de vallei en de aangrenzende gebieden terwijl je over de ongerepte bergachtige gebieden vliegt, af en toe vergezeld door een adelaar. In het Oberenegadin, een van de hoogstgelegen bergdalen van de Alpen, nabij de bekende wintersportplaats Sankt Moritz, is paragliden een populaire en onvergetelijke activiteit. Een van de piloten is Peter Käch, al meer dan 25 jaar paraglider en daarnaast campingbeheerder van camping Morteratsch, een werkelijk prachtig gelegen uitvalsbasis. In de namiddag, als de thermiek het sterkst is, neemt hij graag bezoekers mee op een passagiersvlucht.
5. Wie het eerst beneden is
De Fideriser Heuberge ligt in het hart van het Prättigaudal, op een kleine hoogvlakte op tweeduizend meter hoogte. ‘s Winters vind je hier een van de langste sleehellingen van Zwitserland; 's zomers transformeert die in – waarschijnlijk – de langste bikeboardafdaling. Op je ter plaatse te huren en eenvoudig te bedienen bikeboard – eigenlijk een soort skateboard met drie wielen en een stuur – leg je de twaalf kilometer lange weg langs weiden en bossen naar het dal pijlsnel af. Geen zorgen: een helm is bij de huur inbegrepen.
Meer inspiratie voor duurzame avonturen in Zwitserland vind je hier.