Luieren op de oever terwijl je uitkijkt over een gletsjer? De Gosausee is een van de zeldzame plekken waar die twee landschappen samenkomen. Dit bergmeer wordt omgeven door de ijzige pieken van het Dachtsteinmassief, die vanaf de waterkant goed te bewonderen zijn. Bovendien is de Gosausee een perfecte uitvalsbasis voor een wandeltocht.

Honderden kilometers aan paden voeren door Dachstein – van een ontspannende tocht rond het meer tot een uitdagende trek door de bergen. Een kabelbaan leidt van de Gosau-vallei naar de Zwieselalm, een hooggelegen wandelgebied van weiden en berghutten. De beste manier om na een wandeling weer af te koelen? Je raadt het vast al: met een duik in het meer.

Vanwege de vele belangrijke archeologische vondsten werd er een prehistorisch volk vernoemd naar het Oostenrijkse plaatsje Hallstatt
Vanwege de vele belangrijke archeologische vondsten werd er een prehistorisch volk vernoemd naar het Oostenrijkse plaatsje Hallstatt.
Edwin Husic

Prehistorisch Hallstatt

Een gemummificeerde mijnwerker en een enorme grafheuvel – het zijn slechts twee van de vele vondsten die Hallstatt voor archeologen op de kaart hebben gezet. Het Oostenrijkse plaatsje werd beroemd om de vele opgravingen uit de IJzertijd. Later werd er zelfs een complete beschaving naar de stad vernoemd: de Hallstattcultuur. Dit volk bewoonde voor de jaartelling een groot gebied op het Europese continent, met Hallstatt als een van de epicentra. Ze bouwden grote grafheuvels waarin urnen werden gezet, hadden een levendige handel met het Middellandse Zeegebied en hielden zich al vroeg bezig met mijnbouw.

De mijnen van Hallstatt zijn ’s werelds oudste zoutmijnen die nog steeds in gebruik zijn. In de achttiende eeuw werd hier een lichaam gevonden dat door het zout perfect bewaard was gebleven – het bleek een mijnwerker, afkomstig uit de vierde tot zesde eeuw voor onze jaartelling. De vondst toonde aan dat de zoutmijnen van Hallstatt bijzonder oud zijn; al in de bronstijd werd op deze plek zout gewonnen. Tijdens een tour door deze historische mijnen verken je de vele kilometers aan tunnels die hier door de eeuwen heen uitgegraven werden. Kennis over de mijnen en hun geschiedenis wordt hier op een speelse manier overgedragen: met een lasershow, een 3D-bioscoop en een 64 meter lange mijnwerkersglijbaan.

Het uitkijkplatform 5fingers biedt een spectaculair uitzicht van de Krippenstein
Het uitkijkplatform 5fingers biedt een spectaculair uitzicht van de Krippenstein.
RudiKainPhotografie

Hiken op de Krippenstein

Maak kennis met een wereld van gletsjers, bergwandelingen en traditionele almfeesten in het hooggebergte van het merengebied Salzkammergut. Het Dachsteingebergte staat voor velen bekend als wintersportbestemming, maar is ook in de warmere maanden de moeite waard. Hikers en klimmers kunnen op Dachstein Krippenstein kiezen uit een groot aantal self-guided routes en tours onder leiding van een gids. Wie bij zonsopgang de lift naar het bergstation neemt wordt getrakteerd op ontbijt, bij volle maan is er muziek.

Neem de Dachstein-Krippenstein kabelbaan naar het bergstation en loop in tien minuten naar de Lodge am Krippenstein voor een adembenemend uitzicht over de Dachtstein-gletsjer. Van hier leidt een wandeling van nog geen half uur naar het uitkijkpunt 5fingers, waar vijf afzonderlijke loopbruggen als vingers uit de berg steken. Elke ‘vinger’ biedt weer een net iets ander perspectief op de omgeving. Bovendien heeft één van de vijf vingers een glazen bodem voor een uitzicht dat je hart sneller doet kloppen.

Kijk hier voor meer informatie over de Dachstein Krippenstein-kabelbaan en de mogelijkheden op de berg.

Meer informatie over de begeleide tours en de lifttransporten bij zonsopgang en volle maan vind je hier.