Eerste oude genomen uit West-Afrika tonen complexiteit menselijke stamboom

Het DNA van vier kinderen die duizenden jaren geleden leefden in westelijk Kameroen levert veel meer vragen op dan antwoorden.

Fossielen van ’s werelds oudste schimmels herschrijven geschiedenis

Fossielen van schimmels die honderden miljoenen jaren ouder zijn dan de vroegst bekende soorten, werpen nieuw licht op de evolutie van schimmels, planten en landschappen op aarde.

Nieuw coronavirus vond zijn oorsprong in dierenhandel

Terwijl er in meerdere landen gevallen van de ziekte zijn vastgesteld, kijken gezondheidsautoriteiten naar soortgelijke uitbraken in het verleden om een gemeenschappelijke rode draad te vinden.

Astronomen nemen zwart gat onder de loep

Met een techniek die doet denken aan echolocatie, zijn wetenschappers erin geslaagd de regio rond de ‘event horizon’ van een afgelegen zwart gat in ongekend detail te bestuderen.

Effecten van klimaatverandering elke dag te merken sinds 2012

Kinderen die in 2012 zijn geboren, hebben geen dag meegemaakt zonder dat de gevolgen van de klimaatverandering voelbaar waren.

Asteroïde die dino’s fataal werd moderniseerde leven op aarde

De sterfte van grote aantallen levensvormen in zee maakte waarschijnlijk de weg vrij voor organismen die overal ter wereld de catastrofe hadden overleefd.

Hoe gevaarlijk is de vulkaanuitbarsting op de Filipijnen?

Terwijl miljoenen inwoners van de eilandstaat gevaar lopen, zoeken experts naar aanwijzingen van eerdere uitbarstingen om meer inzicht te krijgen in de unieke en riskante kenmerken van deze vulkaan.

Bosbranden Australië leiden tot problemen voor drinkwatervoorziening

Wanneer grote hoeveelheden as in rivieren, stuwmeren en uiteindelijk de zee worden gespoeld, raakt de drinkwatervoorziening vervuild en worden zoetwater- en zeedieren gedood.

Waarom Puerto Rico door zoveel aardschokken wordt getroffen

Al ruim een week lang worden de bewoners van het eiland opgeschrikt door een reeks aardbevingen – en de kans bestaat dat er nog meer volgen.

Dodelijke Australische bosbranden creëren intens ‘vuuronweer’

De onweersstormen die bij de natuurbranden ontstaan, zien er ongekend onheilspellend uit en produceren niet alleen bliksems maar ook harde wind, die gevaarlijke vonken kilometers ver kan meevoeren.

Ooit heersten hier wilde geiten, nu is het eilandje als herboren

De inheemse flora en fauna op het rotsachtige eilandje Redonda werd verwoest door de komst van invasieve soorten, maar nu viert het een verbazingwekkende comeback. Wat is het geheim van dit herstel?

Deze slanke dinosauriërs waren eigenlijk T. rex-tieners

Uit een gedetailleerde analyse van gefossiliseerde pootbeenderen blijkt bovendien dat de beruchte dinosauriërs in het geval van voedselschaarste een fascinerende overlevingsstrategie toepasten.

Het verhaal van ’s werelds eenzaamste boom

Een eenzame boom op een Nieuw-Zeelands eilandje zou binnenkort gezelschap kunnen krijgen – en dat is maar goed ook.

Reuzenster gedraagt zich vreemd – en verrast astronomen

De rode superreus Betelgeuze straalt minder licht uit dan in vele jaren het geval is geweest – volgens sommige experts een teken dat de ster op het punt staat te exploderen. Dit is wat we tot nu toe weten.

Aarde onderging meer grote massa-extincties dan werd gedacht

Tijdperken waarin enorme aantallen soorten op aarde plotseling uitstierven, vertonen dezelfde patronen. En dat voorspelt weinig goeds voor de huidige uitsterving van soorten als gevolg van de klimaatverandering.

Broeikasgas in bodem van oceanen kan aarde verder opwarmen

Enorme hoeveelheden methaan en kooldioxide liggen in een vreemde, bevroren vorm opgeslagen in de bodem van de oceanen. Nu de wereldzeeën opwarmen, vormt dit broeikasgas een tikkende tijdbom.

De anatomie van pijn

Wetenschappers ontsluieren het mysterie van pijn en experimenteren met nieuwe behandelmethoden.

Traditionele recepten voor een lang leven

Een voedingspatroon op basis van volkoren graanproducten, groenten, noten en bonen helpt ziekten voorkomen en houdt het lichaam gezond, zo leren we uit ‘s werelds ‘blauwe zones’, de gebieden waar mensen het langst leven.

Waarom we massaal onze rust zoeken in yoga

Yoga is duizenden jaren oud, maar springlevend. Vooral omdat het de moderne mens veel lijkt te bieden.