Seismisch mysterie mogelijk opgelost met baanbrekende aardbevingscatalogus

In een laboratorium nagebootste aardbevingen wijzen uit dat er al vóór een grote beving activiteit waar te nemen moet zijn, maar in de natuur was dit patroon niet zichtbaar. Tot nu.

Abnormaal: waarom sloeg de bliksem 48 keer in bij de Noordpool?

Wetenschappers waren verrast toen ze vorig weekend tientallen bliksemschichten op ruim vijfhonderd kilometer van de Noordpool registreerden.

Wereldwijde vulkaanvoorspellingen mogelijk realiteit dankzij KI

De 800 miljoen mensen die wereldwijd in de buurt van een actieve vulkaan wonen, zouden binnenkort veel meer tijd kunnen hebben om te evacueren wanneer een berg begint op te spelen.

Bizarre fossielen wijzen op oudste bos van Azië

De schriele bomen hadden een verrassend complex wortelgestel - en legden daarmee de basis voor de afzetting van steenkoollagen die tot op de dag van vandaag worden ontgonnen.

Waarom vulkanen rookkringen uitblazen

Het fascinerende fenomeen is overal ter wereld boven vulkanen waargenomen en stelde wetenschappers voor raadsels – tot nu toe.

Saber-tooth surprise: Fossils redraw picture of the fearsome big cat

Door de vondst van honderden tanden in de teerputten van La Brea moeten wetenschappers het beeld van dit icoon van de IJstijd bijstellen.

Zes onderzeese vulkanen ontdekt recht onder onze neus

Veel geheimen van de diepzee blijven verborgen voor het oog van de mens, maar sommige liggen zelfs onder drukke scheepvaartroutes.

De Perseïden en andere shows aan de nachthemel in augustus

Sterrenkijkers die de blik omhoog richten, kunnen zich deze maand verheugen op meteorenzwermen en een parade van planeten.

Melkweg buigt af aan de randen, bevestigt nieuwe 3D-kaart

Als we ons eigen sterrenstelsel van buitenaf zouden kunnen bekijken, zouden we geen platte schijf zien, maar meer een soort gepocheerd ei dat van een schuimspaan glijdt.

Oudste snijwerk in Oost-Azië ontdekt. Maar wie was de maker?

Door hun ouderdom van ruim honderdduizend jaar stellen enkele botten met groeven erin het idee ter discussie dat alleen Homo sapiensin staat was om abstract te denken.

Snelheidsrecord voor magma vastgesteld op onverwachte plek

De gebeurtenis vond in een ver verleden plaats en was het geologische equivalent van een sprintende cheeta.

Gevonden: oudste sterren in onze Melkweg

"Ze zijn zo oud als de oudste sterren van het universum," zeggen astronomen.

Eet je bord leeg – én de verpakking

Biologisch schuim, zelfgroeiende kommetjes en wateroplosbare omhulsels voor eten: ontwerpers komen met steeds meer alternatieven voor plasticverpakkingen.

Waarom ’s werelds tweede grote ebola-epidemie maar niet stopt

Ondanks een gecoördineerde respons en een nieuw vaccin lijkt de Democratische Republiek Congo de dodelijke epidemie voorlopig niet onder controle te krijgen.

Dit is nu (weer) de grootste vulkaan op aarde

Nieuw onderzoek naar het onderzeese Tamu-massief toont aan dat deze formatie niet langer als ‘grootste vulkaan op aarde’ beschouwd kan worden, omdat het mogelijk helemaal geen vulkaan is.

Dit is waarom vrouwen het meest geschikt zijn voor de ruimtevaart

Fysiek en mentaal voldoen vrouwen beter aan alle vereisten voor langdurige ruimtemissies. Dus waarom nog mannen sturen?

Vorming van maan rond planeet voor het eerst vastgelegd

Een schijf van stof rond een afgelegen exoplaneet zou het allereerste begin kunnen zijn van een spiksplinternieuwe maan.

Dinosauriër ‘Lori’ werpt nieuw licht op evolutie van vliegende vogels

De vleesetende dinosauriër ter grootte van een kip stamt uit het Boven-Jura en zorgt nu al voor gekrakeel onder paleontologen.

Kijk hoe baasjes met hun hond kunnen ‘praten’ dankzij een vibrerend hondenvest

Het haptische vest werd ontwikkeld voor werkhonden, maar het kan in de toekomst ook gebruikt worden door huisdierbezitters met spraakproblemen of voor slechthorende honden.