Aardgas is een veel ‘viezere’ energiebron dan gedacht

Steenkool, olie en gas zijn verantwoordelijk voor veel meer van het superkrachtige broeikasgas methaan in de atmosfeer dan eerder bekend was.

Antarctisch Schiereiland boekt nieuw warmterecord - maar niet voor lang

Deskundigen verwachten in de toekomst meer extreme opwarmingen en luiden de noodklok over de toekomst van de grootste bevroren landmassa op aarde.

Sprinkhanenplaag teistert heel Oost-Afrika

Als gevolg van menselijke activiteiten is een patroon van oceaanstromingen verschoven, wat op zijn beurt heeft geleid tot een opeenvolging van uitzonderlijke weersepisoden – en een verwoestende sprinkhanenplaag.

Ga je op een cruise? Zo blijf je gezond aan boord

Virussen en bacteriën verspreiden zich snel op een schip, maar volgens deskundigen kun je voorkomen dat je ziek wordt door vooruit te denken en goede hygiëne toe te passen.

Wat het nieuwe coronavirus met het lichaam doet

Het nieuwe coronavirus COVID-19 kan op diverse plaatsen in het menselijk lichaam veel schade aanrichten, van de bloedbaan tot de longen. We zetten de symptomen op een rijtje.

Oudste bewijs van moderne bij in Argentinië ontdekt

Bijennesten van honderd miljoen jaar oud bevestigen de hypothese dat de evolutie van moderne bijensoorten en de eerste bloemplanten gelijk opging.

Gigantische ijsberg breekt af van bedreigde gletsjer in West-Antarctica

Het komt geregeld voor dat kolossale ijsmassa’s van de ijskap op de Zuidpool afbreken, maar de afkalvingen volgen zich in steeds hoger tempo op.

‘Magere Hein’-tyrannosaurus ontdekt in Canada

De met littekens bezaaide dinosauriër maakt duidelijk hoe de T. rex en zijn verwanten de top van de voedselketen veroverden.

Nieuwe expedities naar de zon: een brandend mysterie

De historische lancering van de European Solar Orbiter maakt deel uit van een nieuw streven om meer inzicht in onze dichtstbijzijnde ster te krijgen.

Het coronavirus vergeleken met griep, ebola en andere grote epidemieën

Het vergelijken van ziekten is niet eenvoudig. Aan deze statistieken is te zien waarom.

Ontdooiend Noordpoolgebied stoot schokkend veel broeikasgas uit

De ‘abrupte dooi’ in de regio betreft maar zo’n vijf procent van de permafrost in het Noordpoolgebied, maar door dit proces zou de totale bijdrage aan de opwarming van de aarde door ontdooiende permafrost kunnen verdubbelen.

Zeldzaam fossiel van vervaarlijke krokodilachtige ontdekt in Brazilië

Het prehistorische reptiel uit het Trias speelde waarschijnlijk een verrassend actieve rol in zijn ecosysteem.

Betoverende bubbels in het ijs van Alaska zijn een angstaanjagend signaal

Met zijn kunst legt deze fotograaf verontrustende tekens van klimaatverandering bloot.

Aantal natuurbranden drastisch toegenomen – en sommige bossen zullen niet meer herstellen

Door een dramatische toename in het aantal en de grootte van natuurbranden wereldwijd loopt het herstel van ecosystemen gevaar -  zelfs in die gebieden waar bossen afhankelijk zijn van een natuurlijke cyclus van bosbranden.

Je hebt misschien meer neanderthaler-DNA dan je denkt

Een recent model werpt een nieuw licht op eerdere aannames: moderne Afrikanen en Europeanen stammen voor een groter deel af van neanderthalers dan eerder werd gedacht.

Hoe verspreidt het coronavirus zich in een vliegtuig en wat is de veiligste plek om te zitten?

Doordat we de hele wereld over reizen, kunnen epidemieën zich steeds verder verspreiden. Zo ook het coronavirus en de griep. Welke van de twee is gevaarlijker en hoe kun je jezelf beschermen?

Deze lavameren liepen leeg, met catastrofale gevolgen

Zo’n 400 miljard liter magma perste zich door diepe spleten onder het eiland Ambrym in Vanuatu, waardoor scheuren in het landschap ontstonden en de kusten omhoogkwamen.

Bij eruptie van Vesuvius werden inwoners levend gebakken

In een tweetal onderzoeken wordt gedetailleerd ingegaan op de manier waarop slachtoffers van de beruchte ramp in 79 na Chr. aan hun einde kwamen.

Eerste oude genomen uit West-Afrika tonen complexiteit menselijke stamboom

Het DNA van vier kinderen die duizenden jaren geleden leefden in westelijk Kameroen levert veel meer vragen op dan antwoorden.