Buitenaardse vulkanen hebben mogelijk met kristal bezaaide meteorieten gesmeed

In het turbulente vroege zonnestelsel kunnen zware metalen een grotere rol hebben gespeeld dan door astronomen werd gedacht, zo suggereert een nieuwe theorie.

Mysterieuze golven pulseerden door Oklahoma

Een trilling die de hele zomer in de Amerikaanse staat werd geregistreerd stuurde geologen op een opmerkelijke speurtocht – en legde nieuwe mysteries bloot over de verplaatsing van energiegolven.

Bizarre komeet uit ander zonnestelsel gespot

De langs de zon suizende komeet werd ontdekt door een amateurastronoom en is tot nu toe de enige in zijn soort die is geïdentificeerd.

Kosmische ‘lenzen’ bieden inzicht in vreemd gedrag van heelal

In hun poging om te meten hoe snel het universum uitdijt, hebben astronomen nu de beschikking over een nieuwe methode om hardnekkige tegenstrijdigheden in de kosmologie te verklaren.

Verdwenen continent onthuld in reconstructie van geologische geschiedenis

Een zeer gedetailleerde reconstructie van de afgelopen 240 miljoen jaar vertelt het turbulente verhaal van een oercontinent genaamd Groot Adria.

Water ontdekt op potentieel levensvatbare exoplaneet

Een superaarde die op een afstand van 111 lichtjaar van de zon staat, is “de beste kandidaat voor levensvatbaarheid die we momenteel kennen,” zeggen astronomen.

Nieuwe ‘bevroren draak’ pterosauriër gevonden recht onder onze neus

De enorme kop en ellenlange hals van het vliegende reptiel vormden het grootste deel van zijn lijf en zijn vleugels hadden een spanwijdte van minstens vijf meter.

Laatste dag van dinosauriërs tot in detail bekend

Uit rotsmonsters die op grote diepte in de Chicxulub-krater zijn genomen, blijkt wat er gebeurde in de minuten en uren na een van de grootste rampen in de geschiedenis van onze planeet.

Nieuwe ontdekking toont hoe T. rex het hoofd koel hield

Het is moeilijk om een groot hoofd koel te houden. Maar voor sommige dinosauriërs boden weefsels met extra bloedvaten uitkomst.  

Neptunus op z’n best en andere astrofenomenen in september

Deze maand valt er een schat aan astronomische fenomenen te bewonderen – van een spookachtig schijnsel tot verre werelden.

10x de meest ‘buitenaardse’ landschappen op aarde

Van onherbergzame gletsjervalleien tot stinkende zwavelpoelen: deze plekken geven wetenschappers een kijkje voorbij onze planeet.

Kolossale vulkaan achter mysterieuze ‘koudeperiode’ eindelijk ontdekt

De uitbarsting verwoestte Maya-nederzettingen in de wijde omgeving en leidde overal ter wereld tot mislukte oogsten.

Bliksemschicht met recordlengte van honderden kilometers gespot

De wijdvertakte ontlading was slechts een van de vele ontdekkingen die werden gedaan toen wetenschappers nog eens keken naar satellietgegevens die vaak over het hoofd worden gezien.

Hebben deze astronomen waargenomen hoe een zwart gat een neutronenster opslokte?

Rimpelingen in de ruimtetijd duiden mogelijk op een kosmische botsing die nooit eerder werd waargenomen.

Hierdoor is de holenbeer uitgestorven

Uit een nieuwe analyse van genetisch materiaal van tientallen prehistorische holenberen is gebleken dat hun uitsterving samenvalt met de aankomst van Homo sapiens in Europa.

Seismisch mysterie mogelijk opgelost met baanbrekende aardbevingscatalogus

In een laboratorium nagebootste aardbevingen wijzen uit dat er al vóór een grote beving activiteit waar te nemen moet zijn, maar in de natuur was dit patroon niet zichtbaar. Tot nu.

Abnormaal: waarom sloeg de bliksem 48 keer in bij de Noordpool?

Wetenschappers waren verrast toen ze vorig weekend tientallen bliksemschichten op ruim vijfhonderd kilometer van de Noordpool registreerden.

Wereldwijde vulkaanvoorspellingen mogelijk realiteit dankzij KI

De 800 miljoen mensen die wereldwijd in de buurt van een actieve vulkaan wonen, zouden binnenkort veel meer tijd kunnen hebben om te evacueren wanneer een berg begint op te spelen.

Bizarre fossielen wijzen op oudste bos van Azië

De schriele bomen hadden een verrassend complex wortelgestel - en legden daarmee de basis voor de afzetting van steenkoollagen die tot op de dag van vandaag worden ontgonnen.