Een van de helderste kometen in tientallen jaren komt voorbij

Tot verrukking van astronomen en amateur-sterrenkijkers zal de komeet tot half augustus op het hele noordelijk halfrond aan de nachthemel te bewonderen zijn.

Stof uit de Sahara belast de longen, maar is goed voor de biosfeer

De huidige stofwolken in Noord-Amerika zijn extreem uitgestrekte versies van de met stof geladen lucht die permanent de Atlantische Oceaan oversteekt. De stofdeeltjes irriteren de longen, maar dienen ook als kunstmest voor planten en leven in de oceaan.

Bizarre nieuwe planeet is grootste rotsplaneet die ooit werd ontdekt

Het omvangrijke hemellichaam, mogelijk de kern van een mislukte gasreus, zet de kennis van astronomen over planeetvorming op losse schroeven.

Zo weten we wanneer er een vaccin tegen COVID-19 is

Gezondheidsautoriteiten hebben precies vastgesteld hoe efficiënt en veilig een vaccin tegen COVID-19 moet zijn, maar het is soms een uitdaging om dat aan het brede publiek uit te leggen.

Data is in de clouds

In 2019 wilden leden van de National Geographic en Rolex Perpetual Planet Everest Expedition vijf nieuwe weerstations installeren op Mt. Everest, inclusief het hoogste weerstation op aarde. Volg mee terwijl het team de 'doodszone' van de berg beklimt om het netwerk van weerstations te voltooien om ons begrip van klimaatverandering te verbeteren.

Astronomen verbijsterd: mysterieus object opgeslokt door zwart gat

Het onbekende hemellichaam, dat door de meting van zwaartekrachtsgolven kon worden gelokaliseerd, stelt aloude opvattingen over de gewelddadige dood van reuzensterren ter discussie.

Vulkanen hielpen mogelijk bij herstel van leven na uitsterven van dinosaurussen

Nieuwe modellen tonen aan dat vulkanische activiteit mogelijk bijdroeg aan de opwarming van de aarde na jaren van catastrofale duisternis en kou.

What a 100-degree day in Siberia really means

De recordtemperatuur was niet zomaar een gril van het weer in het hoge noorden van Rusland, waar maanden met extreem hoge temperaturen gevaarlijke consequenties kunnen hebben.

Spoelknop is niet het enige coronarisico in openbare toiletten

Bij het doortrekken kunnen druppeltjes met virusdeeltjes de lucht in worden geslingerd. Deskundigen vertellen welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen voor je gebruikmaakt van een openbaar toilet.

Waarom COVID-19 het milieu waarschijnlijk zal schaden

Als gevolg van de wereldwijde ‘lockdowns’ is de lucht weliswaar schoner geworden, maar ongemerkt kondigt zich een nog vervuilder toekomst aan.

Een vreemde aardbevingszwerm hield jarenlang aan. We weten nu eindelijk waarom.

Uit nieuw, zeer gedetailleerd onderzoek van de aardkorst blijkt wat de oorzaak is van meer dan 22.000 kleine bevinkjes die in Zuid-Californië plaatsvonden.

Eerste dinosauriëreieren met zachte schalen werpen nieuw licht op prehistorisch ouderschap

In twee nieuwe studies wordt een beschrijving gegeven van het eerste gefossiliseerde ei dat ooit op de Zuidpool is gevonden – en worden aloude opvattingen over de geboorte van dinosauriërs op hun kop gezet.

Waarom waren we niet voorbereid op dit virus?

Decennialang heeft de wereld de pandemievoorspellingen van deskundigen genegeerd. Misschien brengt het nieuwe coronavirus daar verandering in.
gesponsord

Eén manier om klimaatverandering tegen te gaan: maak je eigen gletsjers

Wat doe je als de sneeuw te snel smelt en de gletsjers zich hoog in de bergen terugtrekken? In Ladakh, een hoogvlakte in het noorden van India, hebben bewoners hier iets op gevonden: ze maken enorme ijskegels voor boeren die kampen met een watertekort.
gesponsord

Watercrisis dreigt voor 270 miljoen mensen nu Zuid-Aziatische gletsjers slinken

De Indus, een van de indrukwekkendste rivieren ter wereld, wordt in de lente en zomer gevoed met smeltwater uit de Himalaya. Dat water vormt de levensader voor zo’n 270 miljoen mensen. Maar nu de gletsjers slinken en de waterstanden zullen zakken, lopen miljoenen mensen gevaar en lijken spanningen tussen India, Pakistan en China op te laaien.