De Mount St. Helens ligt op de verkeerde plek. En nu weten we waarschijnlijk waarom.

De vulkaan is verantwoordelijk voor de dodelijkste uitbarsting in de Amerikaanse geschiedenis en wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Toch is de berg nog altijd omgeven door raadsels, waaronder de vraag waarom hij überhaupt op deze plek is ontstaan.

Deze ontdekking zou artsen kunnen helpen autisme eerder vast te stellen

De hersenen van baby’s met autisme groeien te snel, blijkt uit onderzoek. Die ontdekking kan leiden tot een betere behandeling van de spectrumstoornis. 

Mogelijke microben in Marianentrog hinten naar leven op maan van Jupiter

Tijdens de 2012 DEEPSEA CHALLENGE, een expeditie naar het diepste deel van de oceaan, ontdekten wetenschappers donzige matten tegen de rotsen, die wel eens levensgemeenschappen van bacteriën zouden kunnen zijn.

Duizend jaar oude botten van de oudste tsunamislachtoffers in Oost-Afrika

Lang geleden verzwolg een grote golf een vissersdorp in het huidige Tanzania. Onderzoekers bekijken opnieuw het risico van tsunami's aan de oostkust van Afrika.

Hoe Zuid-Korea een coronavirus-ramp voorkwam – maar nog niet klaar is met de strijd

De Zuid-Koreanen wisten COVID-19 terug te dringen met méér dan alleen grote aantallen tests. Maar kan het land dit succes handhaven?

Oude wiskunde onthult nieuwe geheimen over deze verleidelijke bloemen

Een model dat ooit door Alan Turing is ontwikkeld, kan de stippen op deze ongelofelijk diverse bloemen – en vele andere natuurlijke patronen –deels verklaren.

Ze hebben geen moeite met ademhalen – COVID-19 ontneemt ze de adem

Bij een alarmerend symptoom van corona daalt de zuurstof in het bloed van de patiënt lang voordat deze het doorheeft. Doktoren werken rond de klok om het fenomeen te begrijpen.

Dichtstbijzijnde zwarte gat ontdekt ‘recht onder onze neus’

Het enorme kosmische object zit verscholen in een sterrenstelsel dat met het blote oog kan worden waargenomen.

Fauci: geen bewijs dat coronavirus in Chinees lab is ontwikkeld

In een exclusief interview waarschuwt het gezicht van de Amerikaanse respons op de COVID-19-pandemie voor een te snelle versoepeling van de ‘lockdown’ in afzonderlijke staten van de VS en geeft tips over het omgaan met de stortvloed aan informatie.

Bizarre Spinosaurus schrijft geschiedenis als eerste bekende zwemmende dinosauriër

Het onlangs ontdekte fossiel van de staart van deze reusachtige roofdinosauriër geeft ons nieuwe inzichten over hoe — en waar — de dinosauriërs leefden.

Animatie van Spinosaurus

Een animatievideo van een Spinosaurus die in de oceaan zwemt.

‘Zoom-vermoeidheid’ belast de hersenen. En dit is de oorzaak.

Videogesprekken leken een elegante oplossing voor werken op afstand, maar ze drukken op een complexe manier op de geest.

Na 30 jaar onthult Hubble nog steeds mysteries van het heelal

Ver buiten zijn verwachte levensduur verzamelt deze telescoop data waarmee belangrijke vragen over de ruimte worden beantwoord - en het levert schitterende beelden op.

Oudste bewijs van bewegende tektonische plaat gevonden in Australië

Platentektoniek geeft vorm aan het aardoppervlak en heeft wellicht bijgedragen aan het ontstaan van leven. Een nieuw onderzoek levert aanwijzingen op over hoe deze planetaire draaibeweging ontstond.

Kijk hoe ziektekiemen bij niezen verder vliegen dan gedacht

Hogesnelheidsfotografie laat zien hoe speeksel en slijm bij niezen ver kunnen vliegen en langer in de lucht blijven hangen dan gedacht. Een extra aansporing om je hoest of nies goed te bedekken.

Luchtfoto’s tonen ‘menselijke planeet’ in al haar pracht en pijn

Jarenlang hing fotograaf George Steinmetz onder een deltavlieger (en gebruikte later drones) om zijn verbluffende opnames van de aarde te maken.

Zo reageert je brein op de natuur

Contact met de natuur, of die nu ongerept is of keurig aangeharkt, doet onze gestreste hersenen goed. 

Je hond weet hoe jij je voelt - dit is hoe dat komt

Uit onderzoeken blijkt dat honden behoorlijk intuïtief kunnen zijn.