Waarom onjuiste informatie over de oorsprong van COVID-19 blijft opduiken

Opnieuw zorgt onjuiste informatie over het coronavirus voor ophef op het internet. We leggen uit hoe je onzin van feiten kunt onderscheiden.

Voor het eerst botkanker ontdekt bij dinosauriër

Het vinden van kanker in prehistorische dieren als dinosauriërs is hoogst uitzonderlijk. Dit is de eerste keer dat met een team van paleontologen en medisch experts is vastgesteld dat ze botkanker konden krijgen.

Oudste voetafdrukken in Saoedi-Arabië tonen intrigerende stap in vroege migratie van de mensheid

Sporen van dieren en mensen duiden erop dat homo sapiens meer dan honderdduizend jaar geleden rondstapte in het weelderige landschap, op weg naar nieuwe gebieden.

Mogelijk teken van leven op Venus lokt verhit debat uit

“Er is iets raars aan de gang” in de wolken van onze buurplaneet, maar sommige experts hebben zo hun twijfels over de kwaliteit van de metingen.

’s Werelds grootste massa-extinctie bevorderde opkomst van de dinosauriërs

De directe voorlopers van de dinosauriërs waren klein en taai, kenmerken die ze uiteindelijk een enorm evolutionair voordeel gaven.

Donkere materie vervormt clusters méér dan werd verwacht

Volgens de gangbare theorie over de structuur van het universum zouden observaties van de grootste clusters van sterrenstelsels niet zo sterk vervormd moeten zijn.

De strijd tegen de verwoestende Californische bosbranden van dichtbij

Een hittegolf en de harde Santa Ana-wind zorgen dat er voor een groot gedeelte van de Amerikaanse Westkust een code rood van kracht is vanwege grote branden.

Plastic voedselverpakkingen meest voorkomende afval op stranden wereldwijd

Jaarlijks wordt een wereldwijde schoonmaakactie gehouden op bijna 40.000 kilometer strand in 116 landen. Opbrengst: onder meer een tuinkabouter, een bank en een badkuip.

Waarom elk jaar (maar vooral 2020) aanvoelt als het ergste ooit

De ongebreidelde consumptie van alle mogelijke media vervormt onze perceptie van het heden. Die vicieuze cirkel kan je zelf doorbreken.

De digitale wapenwedloop

Internet is onmisbaar. Maar er woedt een vaak onzichtbare strijd tussen spionnen en hackers – om informatie en macht.

Astronomen zien grootste en vreemdste fusie van zwarte gaten ooit

De kosmische botsing leidde tot een type zwart gat dat nog niet eerder is waargenomen – en dat is niet eens het vreemdste aan de observatie.

Maak kennis met de vrouw die de wereld virusremmers gaf

Vijftig jaar geleden geloofden maar weinig wetenschappers dat virussen met medicijnen bestreden konden worden, althans niet zonder ernstige bijwerkingen. Maar Gertrude Elion liet de twijfelaars zien “wat ik in mijn eentje kon.”

Waarom ‘seizoensdepressie’ ook in de zomer kan optreden

Al tientallen jaren weten artsen dat ‘seizoensgebonden depressie’ zich ook ’s zomers kan voordoen. Veel patiënten zijn zich niet bewust van de aandoening, die lastiger is te bestrijden dan winterdepressie.

Vier meter lang zeereptiel in buik van ichthyosaurus ontdekt

Wetenschappers dachten altijd dat de dolfijnachtige ichthyosauriërs vooral inktvis vraten, maar uit het nu gevonden fossiel zou kunnen blijken dat ze tot de megaroofdieren van hun tijd behoorden.

Het werd onlangs 54,4 graden Celsius op aarde. Ooit wordt het nog veel warmer.

Er worden nieuwe temperatuurrecords gemeten en de voorspellingen zijn dat het alleen maar warmer wordt. Maar hoe warm kan het worden?

Verontreinigde alcohol en handgels vergiftigen mensen in Iran

De nepproducten hebben bijgedragen aan een recordjaar wat betreft het aantal vergiftigingen door methanol. Het probleem doet zich vooral voor in landen waar het toezicht gebrekkig is en de zwarte markt een grote rol speelt.

De robots komen eraan

Ons werk wordt steeds vaker overgenomen door apparaten. Hoe verandert de robotrevolutie onze manier van leven?

Dit zijn mogelijk de laatste explosies voordat het heelal donker wordt

Als nieuwe berekeningen over de restanten van sterren als de zon kloppen, dan eindigt alles met een serie knallen en dan een zacht geruis.

Kleinste dinosauriër blijkt vreemde oerhagedis te zijn

Aanvankelijk leek het nieuwe fossiel, dat in barnsteen werd gevonden, een dinosauriër ter grootte van een kolibrie te zijn. Maar nu is het diertje geclassificeerd als een minuscule hagedis met grote ogen.