Breng de koffie weer terug naar de bergen

De koffiecultuur op de hellingen van het Rwenzorigebergte in Oeganda stond op het punt uit te sterven. Gelukkig brengen opleidingsinitiatieven en economische steun deze uitgesproken, licht gekruide variëteit terug naar de wereld.

Verborgen littekens onthullen hoe de mens de aarde verandert

Tegenover elke “grootse creatie” van de mens staat een “nog grotere daad van verwoesting,” zegt deze fotograaf.

Waarom groepen tijdens COVID-19 (heel) klein moeten blijven

Het risico dat iemand mensen in groepsverband met het coronavirus aansteekt, neemt exponentieel toe naarmate de groep groter is, zo blijkt uit computermodellen.

Coronavirus: is er wetenschappelijk gezien een veilige groepsgrootte?

Volgens sommige modellen is groepsgrootte niet de enige belangrijke factor in het tegengaan van overdracht van het virus. Andere aspecten zijn minstens zo belangrijk om rekening mee te houden.

‘Amfibische apocalyps’ minder goed begrepen dan werd gedacht

Wetenschappers zijn het erover eens dat amfibieën overal ter wereld ernstig worden bedreigd. Maar over de details van die dreiging woedt een verhit debat.

Bij Maastricht gevonden ‘wonderkip’ liep rond tussen de dinosaurussen

De voorouder van onze hedendaagse eenden en kippen werd gevonden tussen Maastricht en Luik en waggelde langs de kustlijn van Nederland en België, net voor de meteorietinslag zorgde voor een massale uitsterving.

De wetenschap achter de paniek om het coronavirus

Van ontmoetingen met prehistorische roofdieren tot een run op toiletpapier: in onze bezorgde hersenen kan kortsluiting ontstaan als ze worden geconfronteerd met angstaanjagende onzekerheden.

Wat is het coronavirus?

Wereldwijd hebben tienduizenden mensen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dit is wat je erover moet weten.

Fossiel van kleinste dinosaurus ooit gevonden in barnsteen

De kleine vogelachtige dinosaurus Oculudentavis khaungraae deed zich tijdens het Krijt waarschijnlijk tegoed aan insecten in het regenwoud.

Coronavirus: bij deze aandoeningen lopen mensen meer risico op zware klachten

Een groot aantal mensen met verschillende aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk en diabetes, loopt een hoger risico. Dit is wat ze kunnen doen om zich te beschermen.

Hoe deze invasieve slak jouw kopje koffie zou kunnen redden

Een oranje poepspoor verraadt de aanwezigheid van een onwaarschijnlijke bondgenoot tegen een van de ernstigste bedreigingen voor koffie.

Hoe de wetenschap ons de weg kan wijzen naar de toekomst

De mensheid inspireren tot handelen is misschien wel de meest ambitieuze wetenschappelijke missie ooit, schrijft een van de makers van de tv-serie Cosmos.

Middellandse Zee viel niet droog dankzij megavloed

Nieuwe bewijzen zwengelen een decennia oud debat aan over de vraag hoe de verbinding tussen deze binnenzee en de Atlantische Oceaan opnieuw tot stand kwam.

‘Was je handen’ was ooit een omstreden medisch advies

Tegenwoordig weet iedereen dat je handen wassen een eenvoudige manier is om gezond te blijven, maar dat was niet altijd zo. Rond 1840 kostte dat voorschrift een arts zijn loopbaan.

Nieuwe bedreiging voor zeeleven door opwarmende Noordpool: lichtvervuiling

Dankzij de klimaatverandering zal de mens het Noordpoolgebied beter kunnen bevaren,  waardoor het in de ooit aardedonkere poolnacht een stuk lichter wordt. Zal dit ook invloed hebben op het zeeleven?

Waarom mensen voetbogen hebben - en wat er gebeurt als je ze niet hebt

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dwarse voetboog bovenaan mensenvoeten bijdraagt aan onze unieke manier van voortbewegen.

Aanwijzingen voor gefossiliseerd DNA in dinosauriër ontdekt

In het kraakbeen van een ruim zeventig miljoen jaar oude hadrosaurus zijn wetenschappers gestuit op celstructuren en een stof die zich gedraagt als DNA.

Old-school plan tegen plasticvervuiling komt van de grond

Vroeger zamelden bedrijven als Coca-Cola 98 procent van hun flesjes in. Nieuwe ondernemers leren nu van hun aanpak.