Spectaculair fossiel van vroege vleesetende dinosauriër ontdekt

Het bijna volledig intacte skelet behoort tot een roofdier dat gedurende het Trias aan de top van de voedselpiramide stond en op de voorlopers van de moderne zoogdieren jaagde.

Zal nieuwe generatie smartphones ons weerbericht verstoren?

Gedetailleerde weersvoorspellingen berusten op zwakke signalen van waterdamp in de atmosfeer. Wetenschappers waarschuwen dat sommige van die signalen door de krachtige 5G-frequenties mogelijk verdrongen zullen worden.

Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019

Exploderende sterren, een gigantisch zwart gat en talloze planeten zijn te zien op onze selectie van de prachtigste kosmische plaatjes van dit jaar.

Mysterieuze breukzone ontdekt voor de kust van Californië

Het nooit eerder ontdekte breuksysteem werd gevonden met behulp van een nieuwe methode die glasvezelkabels gebruikt. Dit zou nog meer seismische verrassingen kunnen opleveren. 

Vreemde pterosauriër met ongebruikelijk veel tanden ontdekt

Dit prehistorische dier met merkwaardig donkere botten behoort tot een geheel nieuw geslacht van vliegende reptielen, dat is vernoemd naar het ‘Huis Targaryen’ uit de tv-serie Game of Thrones

Prachtige kunst in verrassend medium: levende bacteriën

Petrischaaltjes met een voedingsbodem van agar brachten ooit een revolutie teweeg in de wijze waarop microben in het lab werden gekweekt. Nu worden ze door kunstenaars gebruikt als canvas.

Geplande stijging fossiele brandstoffen impliceert gevaarlijke klimaatverandering

De plannen van ‘s werelds grootste producenten van olie, gas en steenkool om hun productie aanzienlijk op te voeren betekenen dat deze landen de klimaatdoelen van Parijs zeker niet halen.

Mysterieuze piek in zuurstofgehalte waargenomen op Mars

De ontdekking is slechts een van de chemische puzzels die opgelost moeten worden voordat toekomstige Mars-bemanningen op zoek kunnen gaan naar leven op de Rode Planeet.

Voor het eerst fossiele dinosaurusveren gevonden bij Zuidpool

De oeroude veren zijn een aanwijzing voor de manier waarop kleine, vleesetende dinosaurussen 118 miljoen jaar geleden de lange, koude winters binnen de Zuidpoolcirkel doorstonden.

Hoe een vreemde aardbeving zorgde voor een scheur in Frankrijk

Een ongewoon ondiepe aardbeving liet de grond schudden en zette wetenschappers aan het werk met een zoektocht naar de oorzaak.

De orchidee: mythe en medicijn

Achter deze bekende plant gaat een opmerkelijke geschiedenis schuil.

Vreemde rotatie aarde lost mogelijk eeuwenoud klimaatraadsel op

Door geologische verschuivingen veranderden weelderige landschappen mogelijk in dorre streken, wat talloze dieren het leven kostte. En dat kan ooit opnieuw gebeuren.

Venetië beleeft ergste overstromingen in vijftig jaar

Sinds het begin van de metingen heeft het water in Venetië slechts eenmaal hoger gestaan. Het extreme waterpeil wordt veroorzaakt door een combinatie van uitzonderlijk hoogwater, stortbuien en een harde wind die het water in deze tijd van het jaar richting de stad stuwt.

Caraïbische ‘blue holes’ verraden geschiedenis krachtige stormen

Boorkernen uit onderzeese zinkgaten blijken een 1500 jaar lange geschiedenis van hurricanes to onthullen, die op weg naar de Amerikaanse Oostkust ook de Bahama’s aandeden.

Kijk hoe lasers de verborgen geschiedenis van deze rivier onthullen

Met behulp van hoogwaardige lidar-scans bracht een cartograaf de bochten en geulen in kaart die de rivier de Mississippi in het verleden heeft gevolgd – met fascinerende resultaten.
Kijk hoe lasers de verborgen geschiedenis van deze rivier onthullen - 1
Met behulp van hoogwaardige lidar-scans bracht een cartograaf de bochten en geulen in kaart die de rivier de Mississippi in het verleden heeft gevolgd – met fascinerende resultaten.
Kijk hoe lasers de verborgen geschiedenis van deze rivier onthullen - 2
Met behulp van hoogwaardige lidar-scans bracht een cartograaf de bochten en geulen in kaart die de rivier de Mississippi in het verleden heeft gevolgd – met fascinerende resultaten.

Dodelijk virus verspreidt zich onder zeezoogdieren nu Noordpoolijs smelt

Nu de klimaatverandering steeds sneller verloopt, vrezen wetenschappers dat het virus, dat tot nu toe alleen in Europese wateren is aangetroffen, naar de Westkust van de VS kan overslaan.