Deze aapjes beleven al zo'n 3000 jaar hun eigen ‘steentijd’

Hoewel het er niet naar uit ziet dat kapucijnapen binnenkort op dezelfde manier als wij gereedschap gaan gebruiken, blijkt de soort nu wel “een eigen archeologische geschiedenis” te hebben, volgens onderzoekers.

Een korte (en opmerkelijke) geschiedenis van de ruimteselfie

Jij neemt selfies. We nemen allemaal selfies. Zelfs astronauten en ruimterobotten nemen selfies.
Wetenschap

Hier komen de ‘dronekillers’: de nieuwe oorlog in de lucht

In de toekomst worden steeds slimmere drones wellicht bestreden met steeds slimmere technologie. Dit is hoe die nieuwe luchtoorlog eruit zou kunnen zien.
Wetenschap

Hyena’s trokken ooit door Noordpoolgebied, blijkt uit fossielen

De prehistorische roofdieren moeten een wolharige vacht hebben gehad die ’s zomers en ’s winters van kleur veranderde, zodat ze meer succes hadden in de jacht op kariboes en mammoeten.

Twee naburige planeten ontdekt die mogelijk leefbaar zijn

“Uiteindelijk zullen we uitvinden of ze daadwerkelijk leefbaar zijn – of misschien zelfs leven herbergen,” zeggen astronomen.
Wetenschap

Zware aardbevingen kunnen zeespiegel nog meer laten stijgen

De Samoa-eilanden verdwijnen sneller onder water dan op basis van alleen de stijgende zeespiegel werd verwacht. Waarschijnlijk zijn enkele grote bevingen de oorzaak.

Ontdek 60 jaar aan ruimteraketten

Deze infographic laat de geschiedenis van raketten zien; van de eerste Russische betrouwbare ruimteschepen tot de commerciële ruimtevaartuigen van vandaag.

Hoe ruimtepakken evolueerden zodat astronauten konden overleven

De high-tech ruimtepakken van vandaag worden van heel andere materialen gemaakt dan de eerste drukpakken van katoen en rubber.

Ontdek 50 jaar maanmissies met de nieuwste maankaart

In 1969 maakte National Geographic een beroemde kaart van de maan. Bekijk nu de laatste kaart met tientallen jaren aan nieuwe data.

Mysterieuze bel van gesteente op achterzijde van maan ontdekt

De kolossale vondst kan wetenschappers meer inzicht bieden in de vorming van alle aardachtige hemellichamen – waaronder de Aarde zelf.
Wetenschap

In Antarctica gevonden fossiel ‘zeemonster’ was zwaarste van zijn soort

De vondst van de 15 duizend kilo zware elasmosaurus is weer nieuw bewijs voor het bestaan van een florerend marien ecosysteem vlak voordat de dinosauriërs massaal uitstierven.
Wetenschap

Oeroude boom is eerste in zijn soort onder de evenaar

Uit nieuwe fossielen blijkt dat de chinkapin, een boomsoort die tegenwoordig in delen van Azië voorkomt, zich voor het eerst op het zuidelijk halfrond ontwikkelde.

Gigantisch ‘snoer’ van radio-emissies ontdekt tussen clusters van sterrenstelsels

Wetenschappers voorspelden al dat de structuur van het heelal lijkt op een immens web. Nu hebben we eindelijk een van de draden gezien.
Wetenschap

Exclusief: fossiel in edelsteen blijkt nieuwe dinosauriër

Vier exemplaren van de nieuwe dinosauriërsoort werden tezamen aangetroffen – de eerste vondst van een kudde dinosauriërs in Australië.

De zonnewende en andere astronomische fenomenen in juni

Grote en kleine planeten laten zich van hun helderste kant zien en ook de maan heeft nachtkijkers deze maand iets te bieden.

12x de mooiste ruimtefoto’s van afgelopen maand

Bekijk onder andere een concert van een wereldberoemde musicus onder de Melkweg en de heldere baan van een door SpaceX gelanceerde raket tegen de nachtelijke hemel van Florida.

18 planeten ter grootte van de aarde ontdekt recht voor onze neus

Astronomen voorspellen dat er nog honderden kleine planeten van dit type zullen worden ontdekt in onze Melkweg, dankzij een nieuwe methode om data van de NASA te analyseren.
Wetenschap

Mysterieuze golven die over de wereld galmden mogelijk verklaard

Een “uitzonderlijk verschijnsel” in de Comoren-archipel kan de verklaring zijn voor de laagfrequente seismische golven die vorig jaar de aarde rond galmden.
Wetenschap

Net als mensen leerde deze dinosaurus eerst kruipen en dan lopen

Uit fossielen blijkt dat dinosaurussen als de mussaurus behoren tot de kleine groep dieren bij wie een dergelijke verandering in de voortbeweging plaatsvindt.