Een langgerekt meer en een beboste riviervallei – breng die twee landschappen samen en je hebt de regio Traunsee-Almtal. Niet alleen is de Traunsee een van de grootste meren van Oostenrijk, met 191 meter is het bovendien het diepste meer van het land. Grenzend aan deze fjord-achtige omgeving ligt het Almtal, een van de dichtst beboste regio’s van Europa. Groene gebergten omringen de brede Alm, een rivier zo zuiver dat haar water probleemloos gedronken kan worden.
Met deze rijkdom aan landschappen staat de regio Traunsee-Almtal bekend als een wandelwalhalla. Verken de streek via deze drie compleet verschillende routes die gericht zijn op het groene berglandschap, de industriële geschiedenis van het gebied en wilde dieren in het Almtal.
Met de kabelbaan de Grünberg op
De daken van Gmunden, tientallen zeilbootjes op het water van de Traunsee en een achtergrond van Alpentoppen – dat is het uitzicht vanaf de Grünberg. Waar de Grünberg die naam aan dankt is wel duidelijk: het hele jaar door gaat de berg verscholen onder een bos dat alle mogelijke tinten groen kleurt. Neem de kabelbaan omhoog om het natuurreservaat op de berg te verkennen via de verschillende wandelpaden.
Vanaf het kabelbaanstation op de berg is de route naar de Laudachsee goed te doen, ook voor kinderen en senioren. Wandel in zo’n veertig minuten rond het bergmeer en beklim de uitkijktoren voor het ultieme uitzicht (toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens).
Langs de oude paardentrein
Voordat de stoomlocomotief een revolutie veroorzaakte voor het openbaar vervoer in Europa, was de paardenspoorweg een gebruikelijke vorm van transport. Wie houdt van natuur én geschiedenis kan wandelen langs de route van de vroegere paardentrein van Gmunden. Deze historische spoorlijn tussen Budweis en Gmunden was in gebruik tussen 1827 en 1836, en daarmee de tweede openbare spoorlijn op het Europese vasteland. Ook is het de langste paardenspoorweg die ooit werd aangelegd op het vasteland van Europa. Zo’n zeshonderd paarden waren nodig om met name zout, maar soms ook passagiers, over de 197 kilometer lange route te vervoeren.
Via verschillende routes kunnen bezoekers langs de oude paardenspoorweg wandelen. Zo is er een themapad door de binnenstad van Gmunden, dat in minder dan een uur te lopen is. Wie zoekt naar een uitdagendere tocht door de natuur kan de oude paardentrein volgen van Lambach naar Gmunden, een route van zo’n 32 kilometer die ook de hoogte in gaat.
Wandelen met wolven
In alle kalmte door het leefgebied van lynxen, bruine beren en wolven struinen? In het Almtal kan dat. Hier ligt het Cumberland Wildpark, een park van zestig hectare waar bezoekers zelf op wandelsafari kunnen gaan. Behalve de genoemde roofdieren leven in het park onder meer ook wisenten, elanden en steenbokken. Tot de gevleugelde bewoners van het dierenpark horen onder meer arenden, gieren, kraanvogels en de kale ibis.
Het Cumberland Wildpark ligt in een omgeving van bossen, weiden en beekjes, met aan de horizon de grijze reuzen van het Dode Gebergte. Diverse wandelpaden leiden langs de verschillende leefgebieden van de dieren. Verder heeft het park een restaurant en een speeltuin voor de jonge bezoekers.
Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de wildernis van Traunsee-Almtal.