Finland is het land van de duizenden meren, prachtige stadjes met een schat aan cultureel erfgoed en uitgestrekte, ongerepte natuur. In het uiterste noorden van het land ligt Fins Lapland, het domein van de Sami, talloze rendieren en hier en daar zelfs een wolf of beer. Niet voor niets wordt Lapland ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd. ’s Winters, als de meren bedekt zijn met een laag ijs en de bomen, wegen, paden en daken met een dik pak sneeuw, oogt het landschap sprookjesachtig en nodigt het uit tot het beleven van bijzondere avonturen. We tippen er vier:

Het noorderlicht danst boven het Nellim Wilderness Hotel
Het noorderlicht danst boven het Nellim Wilderness Hotel.
Buro Scanbrit

Bewonder het noorderlicht

In Fins Lapland zijn de winters streng en de nachten donker en lang. En hoe verder je naar het noorden reist, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht te zien krijgt. Het noorderlicht, of aurora borealis, is een uniek schouwspel dat hier in de winter bijzonder goed te zien is. Betoverende groene of roze linten van licht komen onvoorspelbaar tevoorschijn en golven tegen de zwarte hemel. Dankzij diepdonkere nachtelijke luchten en minimale lichtvervuiling oogt het noorderlicht hier in het noorden van Finland feller dan op veel andere plekken.

Een van de beste plekken om dit natuurwonder te zien, is bij het Nellim Wilderness Hotel. Je kunt hier onder meer de nacht in de aurora-bubble, een glazen iglo, doorbrengen, en je voor een aurora-alarm inschrijven bij de receptie om er zeker van te zijn dat je het schouwspel te zien krijgt als het zich aandient.

Een belevenis op een hondenslee door de natuur in Fins Lapland
Een belevenis: op een hondenslee door de natuur in Fins Lapland.
Buro Scanbrit

Ga op huskysafari

Zoef, warm onder een deken of een rendiervel, achter op een hondenslee door de sprookjesachtige besneeuwde bossen, uitgestrekte vlaktes en dan weer langs bevroren rivieren en watervallen. Met een beetje geluk spot je onderweg rendieren. Een huskysafari van een of meerdere dagen is er een om nooit meer te vergeten: het geluid van het getrappel van de dolenthousiaste honden in de sneeuw, de thrill van het besturen van je eigen slee (geen zorgen, dat wordt je precies uitgelegd) de frisse, schone buitenlucht, en natuurlijk het beeldschone winterlandschap van Fins Lapland.

Langlaufen door de bossen bij Saariselk
Langlaufen door de bossen bij Saariselkä.
Buro Scanbrit

Maak een langlauftocht door de sneeuw

Het dorpje Saariselkä ligt in het uiterste noorden van Fins Lapland. Het plaatsje wordt omringd door een afwisselend, heuvelachtig landschap en het Nationaal Park Urho Kekkonen, het oudste en op een na grootste natuurpark van Finland. Hier in de bossen leven naar schatting zo’n twintigduizend rendieren, en zie je uilen, arenden een haviken. ’s Winters leent het gebied, dat over maar liefst tweehonderd kilometer loipes beschikt, zich bij uitstek voor prachtige langlauftochten – ook als je een beginner bent.

Skiën, snowboarden en sneeuwschoenwandelen kan er ook, net als tochten maken per sneeuwscooter, ijsvissen, Sami bezoeken en natuurlijk is ook hier de kans dat je het noorderlicht te zien krijgt groot.

Sami hebben een bijzondere band met hun rendieren
Sami hebben een bijzondere band met hun rendieren.
Buro Scanbrit

Ontmoet het laatste inheemse volk van Europa

Lapland is geen land, maar een regio die het allernoordelijkste deel van Finland, Zweden en Noorwegen beslaat. Het is het domein van de Sami, van oorsprong een nomadisch volk en het enige inheemse van Europa, die van hun rendierkuddes leven. Ze ontvangen je graag op hun rendierboerderijen om over hun geschiedenis, cultuur en tradities te vertellen. Daarnaast zijn er verschillende hotels in Fins Lapland die door Sami gerund worden, de gastheren en -vrouwen vertellen je met alle plezier fascinerende verhalen over hun volk en hun land. Vraag bijvoorbeeld naar hoe de Sami het noorderlichtverschijnsel verklaren – prachtig!

Beste reistijd

Het winterseizoen in Fins Lapland loopt van begin november tot en met half april. Vanaf half december ligt er overal sneeuw.

Zo kom je er

Met Buro Scanbrit kun je deze winter drie keer per week vanaf Amsterdam naar Fins Lapland vertrekken.

Vanaf 17 december 2022 tot 12 maart 2023 vertrekt er elk weekend een vlucht naar Kittilä en tot en met 5 maart 2023 naar Ivalo. Inbegrepen is 20 kilo ruimbagage.

Koud ga je het niet krijgen: tijdens excursies kun je gratis gebruik maken van speciale thermokleding (overall, handschoenen en sneeuwschoenen).

Meer weten? Volg de online presentatie van Buro Scanbrit

Wil je meer weten over de mooiste vakanties naar Fins Lapland? Volg op 20 september de gratis onlinepresentatie van Buro Scanbrit. Je kunt je hier aanmelden voor de presentatie. Voor meer inspiratie kun je ook terecht bij de online brochure.

Over Buro Scanbrit

Buro Scanbrit is al meer dan vijftig jaar dé vakantiespecialist voor reizen naar naar Noordwest-Europa, waaronder Finland. Ze beschikken over reisspecialisten die alle bestemmingen tot in detail kennen, wat je vakantie tot een onvergetelijke ervaring maakt. Natuurlijk stellen ze je reis ook zorgvuldig samen, regelen alles en zijn er voor je als er iets gebeurt. Bewuste natuurliefhebbers zijn ze ook: hun reizen voeren door de mooiste natuurgebieden ter wereld. Die natuur zo ongerept mogelijk houden, is belangrijk voor ze. Daarom zorgen zij voor CO2-compensatie van je reis. Dat doen ze door te investeren in drie verschillende duurzame energieprojecten van de South Pole Group. Niet voor niets is Buro Scanbrit al zestien keer uitgeroepen tot de beste reisorganisatie naar Noordwest-Europa.