Begin de ochtend met een duik van de steiger, peddel ’s middags in een kano langs het riet en dineer op een terras vanwaar je de zon in het water ziet zakken. Voor de perfecte dag aan het meer reis je naar het Mecklenburgse Merenplateau in Noord-Duitsland. Of laat je je liever verleiden door de wijngaarden en bloementuinen rond de Bodensee?

Land van de duizend meren

Waterratten kunnen hun hart ophalen in Mecklenburg-Voor-Pommeren, de Duitse deelstaat ten noorden van Berlijn. Niet alleen heeft deze regio een lange kustlijn aan de Oostzee, ook ligt er het ‘land van de duizend meren’. Die naam verwijst naar het Mecklenburgse Merenplateau, een netwerk van meren, rivieren, beken en kanalen dat zich uitstrekt over de omgeving. Hoewel de mogelijkheden voor wandelaars en fietsers hier eindeloos zijn, heb je het gebied pas echt ervaren als je op of in het water bent geweest. Maak een zeiltocht, overnacht op een woonboot of neem een duik in de Müritzsee, het grootste meer dat volledig op Duits grondgebied ligt.

Een kanotocht in het Nationaal Park Müritz is misschien wel de beste manier om het Mecklenburgse merengebied te verkennen. Het park omvat meerdere meren, waaronder de Müritzsee, die via kanalen met elkaar verbonden zijn. Speciale sluizen en kanotrolleys – waarmee de kano over land kan worden vervoerd – maken de streek extra toegankelijk voor bezoekers die zich over het water willen verplaatsen. Ga er een middag op uit of kies voor een meerdaagse tocht om al peddelend het landschap van bossen, stranden en moerassen te ervaren. Zeldzame vogels, waaronder de visarend en de kraanvogel, laten zich geregeld zien in dit natuurgebied.

Peddel door een wirwar van waterwegen in het Mecklenburgse Merenplateau
Peddel door een wirwar van waterwegen in het Mecklenburgse Merenplateau.
TMV/Roth

In en rond de Bodensee

In het uiterste zuiden van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg, vind je de Bodensee een watermassa die als een blauwe verfvlek op het grensgebied met Zwitserland en Oostenrijk ligt. Wijngaarden, bloementuinen en een zonnig klimaat dragen bij aan een mediterrane sfeer, terwijl het decor van besneeuwde bergtoppen eraan herinnert dat de Alpen altijd vlakbij zijn. Voor een avontuur op de fiets neem je de Bodensee-Radweg, een rondrit van zo’n 270 kilometer (vier tot acht dagen) langs de oevers van het meer. Dankzij de goed onderhouden paden en weinig hoogteverschillen is deze tocht ook geschikt voor beginners en kinderen.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Duitse natuur.

Het enorme wateroppervlak van de Bodensee maakt het meer populair onder watersporters
Het enorme wateroppervlak van de Bodensee maakt het meer populair onder watersporters.
IBT GmbH/Achim Mende

GNTBDuits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau