In de negentiende en twintigste eeuw speelde dit gebied een belangrijke rol als verdedigingslinie tegen buitenlandse troepen. Tegenwoordig behoort het tot de sensationeelste landschappen in Nederland.

Fortensafari: op avontuur in eigen land

Het waterlinielandschap bestaat uit robuuste forten, vestingen en kastelen, maar omvat ook kreken, rivieren en kanalen en ongerepte wildernis. Verlaten forten zijn een belangrijke leefomgeving voor vleermuizen. Ook bevers voelen zich helemaal thuis in het waterrijke gebied, en grote grazers als konikpaarden en Rode Geuzen houden het ecosysteem in stand. Zowel geschiedenisfanaten als natuurliefhebbers vinden dus wat ze zoeken in de Hollandse Waterlinies. Verken dit unieke en typisch Nederlandse landschap met een boswachter op een van de fortensafari’s.

Vleermuizensafari in Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rijnauwen is overwoekerd door planten en omringd door een gracht vol kroos, waardoor het bij de bezoeker een magische indruk achterlaat. Dat gevoel wordt alleen maar groter wanneer de schemering komt. Ga met een batdetector op zoek naar de grote groepen vleermuizen die zich in dit historische monument schuilhouden, en leer van de boswachter hoe je de verschillende soorten herkent.

Verborgen forteiland in de Vecht

Op een eilandje midden in de Vecht, pal op de grens van Noord-Holland en Utrecht, ligt Fort Hinderdam. Dit voormalige vestingwerk stamt uit de zeventiende eeuw, hoewel het sindsdien meerdere malen verbouwd is. Om de natuur haar gang te laten gaan, is het forteiland gewoonlijk niet toegankelijk voor publiek, maar deze zomer wordt voor enkele avonturiers een uitzondering gemaakt. Grijp die kans en ga op ontdekkingstocht in dit verborgen stukje natuurschoon.

Het waterlinielandschap is niet alleen fascinerend vanwege de forten het is een belangrijk leefgebied voor grote grazers bevers vleermuizen en watervogels
Het waterlinielandschap is niet alleen fascinerend vanwege de forten; het is een belangrijk leefgebied voor grote grazers, bevers, vleermuizen en watervogels.
Ode aan het Landschap

Wilde slotsafari

Misschien wel het beroemdste kasteel van Nederland is Slot Loevestein. Dit imposante bouwwerk werd in de Middeleeuwen gebouwd te midden van het Hollandse rivierenlandschap. Dit gebied, waar de Maas en de Waal samenkomen, is rijk aan ruige natuur. Verken het Munnikenland en ga op zoek naar de konikpaarden, Rode Geuzen, lepelaars en zilverreigers.

Kanosafari tussen de bevers

Donkergroene luiken voor de ramen en een dak begroeid met struiken en bloemen: met die idyllische uitstraling zou Fort Bakkerskil niet misstaan tussen de hobbithuizen uit The Lord of The Rings. Dit verdedigingswerk werd in de negentiende eeuw gebouwd ter bescherming van de sluis aan het uiteinde van de Bakkerskil. Deze kreek loopt vanuit Nationaal Park De Biesbosch door het Noord-Brabantse platteland. In zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog bood Fort Bakkerskil onderdak aan honderden soldaten; tegenwoordig doet het volledig gerestaureerde bouwwerk dienst als bed and breakfast. Ga met de boswachter op kanosafari om het fort en het waterrijke natuurgebied eromheen te verkennen. Al peddelend zie je dan de ijsvogels, aalscholvers en bevers die in het gebied leven.

Ode aan het Landschap
Ode aan het Landschap
Abe Jonker

Ontdek het moeras bij Fort K’IJK

Wie bang is om nat en vies te worden, kan deze tocht maar beter overslaan. Het moeras bij Fort K’IJK (Fort bij Krommeniedijk) is onderdeel van een natuurreservaat waar bezoekers gewoonlijk niet mogen komen. Ga met de boswachter op pad om dit ongerepte landschap te verkennen en maak kennis met de vele watervogels en (vleesetende!) planten die in het gebied voorkomen.

Struin door de schemering

Wie op ontdekkingstocht gaat tegen het intreden van de duisternis, kan allerlei bijzondere dieren tegenkomen. Struin met de boswachter over de heuvels, langs het water en door de loopgraven rond Fort Ruigenhoek in de provincie Utrecht. De boswachter weet precies welke sporen een das achterlaat en welke waterdieren er in de schemering te zien zijn. En zijn de dieren die avond net te schuw? Dan is er aan het einde van deze safari altijd nog een onvergetelijke sterrenhemel om naar te staren.

Wie niet kan wachten om op pad te gaan met een boswachter, kan zelf op ontdekking met de Fortensafari speurkaart. Verkrijgbaar op de forten van de Hollandse Waterlinies of via deze link.

Geïnspireerd geraakt door de wonderlijke verhalen over het Nederlandse landschap? Doe mee, laat anderen zien hoe jíj een ode brengt aan het landschap en deel je post met de rest van Nederland via de hashtag #odeaanhetlandschap.