Nederland bulkt van het natuurfotografietalent, blijkt elk jaar bij de toekenning van de beurzen van de Marius van der Sandtstichting. Vorig jaar werden Laura Vink, Mark Oomens en Jeffrey van Houten winnaars van de beurs voor jonge natuurfotografen. Op basis van een zelfgekozen thema maakten zij vervolgens ieder een fotoserie onder begeleiding van enkele geoefende meesters in de natuurfotografie, onder wie Jan Vermeer, Jasper Doest en Theo Bosboom.

De serie ‘Brabantse Sahara’ die Laura Vink maakte over Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, is deze maand te zien in National Geographic Magazine. Uit de series van Vink en van die van Oomens en Van Houten laten we hieronder enkele beelden zien.

Laura Vink: Brabantse Sahara

“Een technisch verzorgde, samenhangende serie over de on-Nederlandse schoonheid van een Brabants natuurgebied”, oordeelt hoofdredacteur Aart Aarsbergen in het septembernummer 2017 van NatGeo Magazine over de serie van Vink. De fotografe wandelde talloze kilometers door het nationaal park met haar camera in de hand. “Mensen geloven vaak niet dat dit in Nederland is. Zo dichtbij”, schrijft Vink. Met deze beelden hoopt ze anderen te inspireren de schoonheid van de natuur dicht bij huis op te zoeken. “Wie weet heb je zomaar een Sahara om de hoek…”

Linksboven Paarden galopperen over het zand bij zonsondergang De aanwezige wandelaars hardlopers en fietsers zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeitRechtsboven Als je De Loonse en Drunense Duinen via Bosch en Duin betreedt is dit het eerste stuk zand dat je tegenkomt Op de gevallen boomstam kunnen wandelaars even uitrusten Linksonder Een dreigende lucht boven het zand en de duinen Aan het zand is te zien dat het kort hiervoor regende Binnen een kwartier is het zand weer droog en kan de wind ermee aan de haal Rechtsonder De foto is een dag na een flinke zandstorm gemaakt Door het bewegende zand zijn veel bomen ingestuifd
Linksboven: Paarden galopperen over het zand bij zonsondergang. De aanwezige wandelaars, hardlopers en fietsers zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit. Rechtsboven: Als je De Loonse en Drunense Duinen via Bosch en Duin betreedt, is dit het eerste stuk zand dat je tegenkomt. Op de gevallen boomstam kunnen wandelaars even uitrusten. Linksonder: Een dreigende lucht boven het zand en de duinen. Aan het zand is te zien dat het kort hiervoor regende. Binnen een kwartier is het zand weer droog en kan de wind ermee aan de haal. Rechtsonder: De foto is een dag na een flinke zandstorm gemaakt. Door het bewegende zand zijn veel bomen ingestuifd.
Laura Vink

Mark Oomens: Binnen Spinnen

Met zijn fotoserie wil Mark Oomens een lans breken voor een veelvoorkomend ‘huisdier’: de spin. In zijn portfolio schrijft hij dat er in een gemiddelde woning 1500 spinnen zitten. “Het dier geniet van jouw comfortabele huis en beschermt je tegen vervelende muggenbeten.”

“De negatieve emoties die spinnen over het algemeen opwekken, zijn vaak gebaseerd op onwetendheid. Met dit beeldverhaal wil ik kijkers meenemen naar de verborgen spinnenwereld in hun eigen huis. Begrip voor de natuur om ons heen, biedt perspectief op de relatie tussen mens en natuur op grotere schaal.”

Linksboven Het duistere beeld dat veel mensen van spinnen hebben Rechtsboven De onterechte maar diepgewortelde angst voor de spin maakt hem een ongewenste gast Linksonder Veel spinnen waaronder trilspinnen zijn voornamelijk in de nacht actief Rechtsonder De strekspin op een raam tijdens een hevige regenbui Het is zonde dat spinnen vaak het onderspit delven In het juiste licht zijn ze prachtig
Linksboven: Het duistere beeld dat veel mensen van spinnen hebben. Rechtsboven: De onterechte, maar diepgewortelde angst voor de spin maakt hem een ongewenste gast. Linksonder: Veel spinnen, waaronder trilspinnen, zijn voornamelijk in de nacht actief. Rechtsonder: De strekspin op een raam tijdens een hevige regenbui. Het is zonde dat spinnen vaak het onderspit delven. In het juiste licht zijn ze prachtig.
Mark Oomens

Jeffrey van Houten

Nergens in Europa zijn grotere groepen ganzen te vinden dan in Nederland. Rijke landbouwgrond in combinatie met de vele wateren maakt dat er jaarlijks miljoenen ganzen worden geteld. Boeren ondervinden veel hinder: de vogels eten gewassen op en zorgen met hun uitwerpselen voor verstikking van de landbouwpercelen.

“Wanneer we het grote aantal ganzen in Nederland als probleem zien, zijn we zelf de oorzaak. De populatietoename is namelijk een gevolg van de manier waarop wij ons land inrichten.”

Linksboven Een hond brengt een geschoten brandgans naar de jager Jagers jagen vaak in samenwerking met honden op ganzen Rechtsboven Ganzen bewegen zich voort binnen de sloten die als kaders dienen Het is de taak van de vadergans om het beste plekje te verdedigen zodat het gezinnetje bij elkaar kan grazen Linksonder De moedergans houdt haar jongen dichtbij elkaar terwijl de vadergans ernaast staat en de omgeving in de gaten houdt Rechtsonder De gans wordt geplukt en gefileerd om er zo veel mogelijk vlees van af te halen Wanneer supermarkten en restaurants meer ganzenvlees zouden verkopen kunnen jagers misschien vaker jagen op ganzen
Linksboven: Een hond brengt een geschoten brandgans naar de jager. Jagers jagen vaak in samenwerking met honden op ganzen. Rechtsboven: Ganzen bewegen zich voort binnen de sloten die als kaders dienen. Het is de taak van de vadergans om het beste plekje te verdedigen, zodat het gezinnetje bij elkaar kan grazen. Linksonder: De moedergans houdt haar jongen dichtbij elkaar, terwijl de vadergans ernaast staat en de omgeving in de gaten houdt. Rechtsonder: De gans wordt geplukt en gefileerd om er zo veel mogelijk vlees van af te halen. Wanneer supermarkten en restaurants meer ganzenvlees zouden verkopen, kunnen jagers misschien vaker jagen op ganzen.
Jeffrey van Houten