Fotografie

Nieuwe lichting natuurfotografen

donderdag, 9 november 2017

Door Yente van den Dungen

Nederland bulkt van het natuurfotografietalent, blijkt elk jaar bij de toekenning van de beurzen van de Marius van der Sandtstichting. Vorig jaar werden Laura Vink, Mark Oomens en Jeffrey van Houten winnaars van de beurs voor jonge natuurfotografen. Op basis van een zelfgekozen thema maakten zij vervolgens ieder een fotoserie onder begeleiding van enkele geoefende meesters in de natuurfotografie, onder wie Jan Vermeer, Jasper Doest en Theo Bosboom.

De serie ‘Brabantse Sahara’ die Laura Vink maakte over Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, is deze maand te zien in National Geographic Magazine. Uit de series van Vink en van die van Oomens en Van Houten laten we hieronder enkele beelden zien.

Laura Vink: Brabantse Sahara

“Een technisch verzorgde, samenhangende serie over de on-Nederlandse schoonheid van een Brabants natuurgebied”, oordeelt hoofdredacteur Aart Aarsbergen in het septembernummer 2017 van NatGeo Magazine over de serie van Vink. De fotografe wandelde talloze kilometers door het nationaal park met haar camera in de hand. “Mensen geloven vaak niet dat dit in Nederland is. Zo dichtbij”, schrijft Vink. Met deze beelden hoopt ze anderen te inspireren de schoonheid van de natuur dicht bij huis op te zoeken. “Wie weet heb je zomaar een Sahara om de hoek…”

Mark Oomens: Binnen Spinnen

Met zijn fotoserie wil Mark Oomens een lans breken voor een veelvoorkomend ‘huisdier’: de spin. In zijn portfolio schrijft hij dat er in een gemiddelde woning 1500 spinnen zitten. “Het dier geniet van jouw comfortabele huis en beschermt je tegen vervelende muggenbeten.”

“De negatieve emoties die spinnen over het algemeen opwekken, zijn vaak gebaseerd op onwetendheid. Met dit beeldverhaal wil ik kijkers meenemen naar de verborgen spinnenwereld in hun eigen huis. Begrip voor de natuur om ons heen, biedt perspectief op de relatie tussen mens en natuur op grotere schaal.”

Jeffrey van Houten

Nergens in Europa zijn grotere groepen ganzen te vinden dan in Nederland. Rijke landbouwgrond in combinatie met de vele wateren maakt dat er jaarlijks miljoenen ganzen worden geteld. Boeren ondervinden veel hinder: de vogels eten gewassen op en zorgen met hun uitwerpselen voor verstikking van de landbouwpercelen.

“Wanneer we het grote aantal ganzen in Nederland als probleem zien, zijn we zelf de oorzaak. De populatietoename is namelijk een gevolg van de manier waarop wij ons land inrichten.”

Lees meer