Dit artikel verschijnt in de januari 2020 editie van National Geographic Magazine.

Een jaar lang fotografeerde Konsta Punkka in heel Europa onderzoeksstations waar broeikasgassen worden gemeten, Integrated Carbon Observations Systems (ICOS). Ze staan vaak in afgelegen gebieden op het continent, maar geen enkele is zo hoog en onbereikbaar als dat op het Jungfraujoch in Zwitserland.

This is an image
NGM Maps

Aankomst

De berg op: Het onderzoeksstation op het Jungfraujoch oogt ruig en geïsoleerd, en dat is het ook. Maar onder de verwaaide stenen liggen een ijspaleis, een chocoladewinkel en het hoogste treinstation van Europa. Zoals andere reizigers ging ook Punkka met een tandradtrein vanaf Kleine Scheidegg via een tunnel door de berg om bij het Jungfraujoch te komen. Hierna stapte hij in een hogesnelheidslift naar het onderzoeksstation. Op de piek mocht hij, in tegenstelling tot de vele toeristen, vier dagen verblijven in het gezelschap van de wetenschappers.

Paklijst

Bundelen: Punkka kleedde zich op de vroege lente in de Alpen: in dons, fleece en meerdere lagen.

• Schoenen geschikt voor diepe sneeuw
• Camera met drie lenzen
• Sneeuwbroek (om warm te blijven bij het op de grond fotograferen)
• Een drone met drie extra accu’s (batterijen lopen snel leeg in deze barre omstandigheden)
• Winterwanten met plek voor handwarmers (Punkka bestuurde de drone zonder handschoenen, dus hij moest zijn handen snel weer kunnen opwarmen)

Lancering

‘Een magische ochtend’: Meteen nadat een lentestorm was uitgeraasd en na twee dagen met ‘een slechte zonsopkomst’, stond Punkka op het bovendek met zijn drone. ‘Ik wilde het station accentueren door het tegen de in het ochtendlicht gehulde berg te plakken.’ Hij stuurde de drone naar een punt met een goed pespectief en gooide zijn handen in de lucht. ‘Ik sta niet vaak op eigen foto’s, maar wilde de schaal laten zien.’ Het was zo koud dat hij na het maken van de foto snel weer naar binnen ging om de drone vanuit het station te besturen.

Cijfers

3580
Meter boven zeeniveau

1931
Bouwjaar van het onderzoeksstation

- 8 °C
Gemiddelde temperatuur