Een imposant landschap kan iemand de adem benemen. Maar voor Reuben Wu was dat niet genoeg. De fotograaf, beeldend kunstenaar en muziekproducent vond dat er aan de majestueuze bergen, gletsjers en stranden van de planeet nog iets ontbrak.

Om precies te zijn, kunstlicht.

In de Boliviaanse provincie Sur Lipez koos Wu een andere belichting voor deze rotsformatie bijrbolde Piedra in het Reserva nacional de fauna andina EduardoAbaroa
In de Boliviaanse provincie Sur Lípez koos Wu een andere belichting voor deze rotsformatie bij Árbolde Piedra, in het Reserva nacional de fauna andina Eduardo Abaroa.
Reuben Wu

Het idee kwam voort uit pech. Op een avond zette Wu zijn camera in de Californische Death Valley op om een timelapse-reeks in het donker te maken. Op dat moment reed er een pickuptruck langs, die het landschap in het felle licht van zijn koplampen baadde.

“Eerst was ik geërgerd,” zegt Wu. “Maar toen ik de opnames bekeek, was ik gefascineerd. Je zag kunstmatige belichting in een natuurlijke omgeving.”

Die ongerijmdheid wakkerde het verlangen naar méér aan. Wu wilde ook andere natuurlijke decors voorzien van kunstlicht dat daar niet hoorde: meren en canyons, rotspilaren in de woestijn... Hij liet drones met lampen erop voor zijn camera vliegen en maakte daar opnamen met lange sluitertijden van, soms van wel dertig seconden. Daarna combineerde hij de beelden in composietfoto’s en werkte sommige ervan nog bij door wél de drones maar niet hun belichting weg te retoucheren.

Wu liet drones met lampen boven de zandsteenformatie Yant Flat in Utah cirkelen en combineerde meerdere opnamen met lange sluitertijden om deze compositiefoto te creren
Wu liet drones met lampen boven de zandsteenformatie Yant Flat in Utah cirkelen en combineerde meerdere opnamen met lange sluitertijden om deze compositiefoto te creëren.
Reuben Wu

Om de rotsen van de steengroeve in de berg Moel Tryfan in NoordWales te benadrukken beschilderde Wu ze met licht
Om de rotsen van de steengroeve in de berg Moel Tryfan in Noord-Wales te benadrukken, beschilderde Wu ze met licht.
Reuben Wu

Wat daaruit ontstond, waren ongerijmde, buitenaardse landschappen. Visuele raadsels die de beschouwer uitdaagden om zich voor te stellen hoe zoiets tot stand was gekomen.

Wu fotografeert vooral in de VS, waar hij woont. Maar voor een onderzoekende geest is elk landschap op aarde geschikt voor zo’n portret. Elk tafereel, waar dan ook, kan worden vastgelegd op een manier die anders is dan anders.

Wu wil dat zijn reeks verwarring oproept. Is het natuur? Kunst? Deze desoriëntatie opent de geest voor een andere manier van kijken.

In het Hopireservaat bij Tuba City Arizona tekent een drone een cirkel van licht boven een rotspilaar in de Blue Canyon
In het Hopi-reservaat bij Tuba City, Arizona, tekent een drone een cirkel van licht boven een rotspilaar in de Blue Canyon.
Reuben Wu

In deze opname met lange sluitertijd van belichte rotspartijen in de Blue Canyon in het Hopireservaat bij Tuba City Arizona vervagen de sterren door de draaiing van de aarde
In deze opname met lange sluitertijd van belichte rotspartijen in de Blue Canyon, in het Hopi-reservaat bij Tuba City, Arizona, vervagen de sterren door de draaiing van de aarde.
Reuben Wu
Aan het Crowley Lake bij het Californische Mammoth Lakes zorgt Wus belichting voor een versterkte reflectie van een rotswand
Aan het Crowley Lake bij het Californische Mammoth Lakes zorgt Wu’s belichting voor een versterkte reflectie van een rotswand.
Reuben Wu
Klippen bij het Sarakinikostrand op het Griekse eilandje Milos baden in het licht
Klippen bij het Sarakiniko-strand op het Griekse eilandje Milos baden in het licht.
Reuben Wu
Boven de oplichtende pieken van de Valle de lasnimasbij La Paz in Bolivia twinkelen sterren
Boven de oplichtende pieken van de Valle de las Ánimasbij La Paz in Bolivia twinkelen sterren.
Reuben Wu
In zuidelijk Utah beschrijft een drone een halo van licht boven de zandsteenformatie Yant Flat
In zuidelijk Utah beschrijft een drone een halo van licht boven de zandsteenformatie Yant Flat.
Reuben Wu

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com en verscheen in het internationale septembernummer van National Geographic.