Dit zijn de historische momenten die 2020 hebben gevormd

Een jaar dat werd beheerst door rampen, onlusten en onzekerheid, vastgelegd door fotografen van National Geographic.

Door Gail Fletcher
Gepubliceerd 8 dec. 2020 15:59 CET, Geüpdatet 9 dec. 2020 15:45 CET
Photo Mosaic by Sakke Overlund

Buiten een ziekenhuis in het Belgische La Louvière is de beschermende uitrusting van een arts op de grond gegooid. De arts deed de kleding snel uit om te voorkomen dat hij mensen zou besmetten toen hij een patiënt vanuit een ambulance naar de spoedeisende hulp begeleidde.

 

(Uit: Fotoverslag: België tijdens de eerste coronagolf.)

Foto door Cédric Gerbehaye

De coronavirus-pandemie dwingt mensen ook om hun geloof op een andere manier te belijden. In het Russische Tver komen kerkgangers bijeen voor een aangepaste viering van het Oosters-Orthodoxe paasfeest, in Rusland het belangrijkste religieuze feest van het jaar.

 

(Uit: Surrealistische beelden van Ruslands strijd tegen COVID-19.)

Foto door Nanna Heitmann

Hoewel de eerste gevallen van COVID-19 wezen op een verhoogd risico voor ouderen, kan het virus ook voor jonge mensen gevaarlijk zijn. In de corona-afdeling van het Moskouse Hospitaal Nr. 52 maken zorgmedewerkers zich op om een jonge patiënt met ademhalingsproblemen te intuberen.

Foto door Nanna Heitmann

In het Nationaal Instituut voor Infectieziekten Spallanzani in Rome ontdoet een verpleegster zich van haar beschermende kleding nadat ze een COVID-19-patiënt heeft bezocht.

Foto door Massimo Berruti, National Geographic Itália

Nadat de Keniaanse president Uhuru Kenyatta in april een uitgaansverbod van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat had afgekondigd, lagen de snelwegen van het land, zoals deze in de wijk Kitisuru in Nairobi, er verlaten bij.

 

(Uit: In Nairobi is quarantaine een luxe die maar weinigen zich kunnen veroorloven.)

Foto door Nichole Sobecki

In Indonesië behoorde het sterftecijfer als gevolg van COVID-19 tot de hoogste in Azië. Eind april werd op de openbare begraafplaats van Pondok Ranggon in Oost-Jakarta bos gerooid om ruimte te maken voor nieuwe slachtoffers van de pandemie.

Foto door Muhammad Fadli

In een verpleeghuis in het Belgische La Louvière houdt een verpleegster een bewoner stevig vast zodat haar collega speeksel voor een COVID-19-test bij de man kan afnemen. Verpleeghuizen behoren tot de plekken die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen.

Rouwenden bewijzen de laatste eer aan Esther Iyabode Akinsanya, die COVID-19 opliep terwijl ze als zorgmedewerkster in het Queen Elizabeth Hospital in Londen werkte.

 

(Uit: In Groot-Brittannië weten familieleden van de doden nog steeds of het om COVID-19 ging.)

Foto door Lynsey Addario

Tijdens lockdown laat een jonge Jordanees op een dak in Amman zijn vlieger op. Bedrijven in de stad hebben vliegers uitgedeeld, omdat vliegeren een tijdverdrijf is dat veilig en in afzondering beoefend kan worden.

Foto door Moises Saman

Californië werd in 2020 getroffen door het zwaarste bosbrandseizoen in zijn geschiedenis. Op de foto is te zien hoe een brandweerman door het Sierra National Forest loopt, dat op dat moment nog door het ‘Creek Fire’ werd geteisterd. Het vuur brak begin september uit, ontwikkelde zich tot de grootste afzonderlijke natuurbrand in de geschiedenis van de staat en heeft ruim 150.000 hectare natuurgebied in de as gelegd. Brandweerlieden hopen de brand tegen het einde van het jaar onder controle te krijgen.

 

(Uit: Bekijk de recordbranden in Californië door de ogen van brandweerlieden in de frontlinie.)

Foto door Stuart Palley

Bangladesh en het oosten van India werden werd in mei getroffen door een verwoestende supercycloon, waarbij tientallen doden vielen en duizenden mensen dakloos raakten. In India dragen Sudhangshu Bera en zijn gezin hun bezittingen naar een naburige school, nadat hun huis onder water is komen te staan. Cycloon Amphan was de zwaarste storm die deze eeuw in de Golf van Bengalen huishield.

Foto door Ronny Sen

De St. Eugene Catholic Church in Grand Chenier, Louisiana, ligt vol moerasriet en modder nadat het stadje is getroffen door hurricane Laura, een van de zwaarste orkanen die de VS ooit hebben getroffen.

(Uit: Wetlands van Louisiana verdwijnen steeds sneller door zware hurricanes.)

Foto door Kathy Anderson

Voetgangers lopen langs een deels ingestort gebouw in de wijk Mar Mikhael in Beiroet. De stad werd zwaar getroffen door de explosie van een opslagloods in de haven die was gevuld met ammoniumnitraat. Volgens een rapport van de UNESCO raakten minstens zeshonderd historische gebouwen die op de monumentenlijst staan, zwaar beschadigd.

 

(Uit: Waarom elke generatie Libanezen te maken krijgt met chaos en geweld.)

Foto door Rena Effendi

Een dag nadat China een nieuwe veiligheidswet afkondigde waarmee het land de demonstraties in Hongkong de facto onwettig heeft verklaard, werd de jaarlijks mars voor de democratie in de stad door de politie verboden. Op de foto duiken journalisten in gele hesjes weg voor een straal uit een waterkanon waarmee de politie demonstranten en omstanders probeert te verjagen.

 

(Uit: Hongkongers rouwen om de beëindiging van hun levenswijze nadat China demonstraties heeft verboden.)

Foto door Laurel Chor

Bij een geïmproviseerd gedenkteken in Hongkong herdenkt een vrouw de demonstrant Marcus Leung, die in 2019 tijdens protesten tegen de Chinese uitleveringswet omkwam.

Foto door Laurel Chor

Zorgmedewerkers van het Republikeins Medisch Centrum van Stepanakert verzorgen een gewonde soldaat die in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach aan Armeense zijde vecht.

 

(Lees meer over de geschiedenis van het conflict in Nagorno-Karabach.)

Foto door Anastasia Taylor-Lind, National Geographic Society Covid-19 Emergency Fund

Op Overwinningsdag vliegen militaire vliegtuigen over het Rode Plein in Moskou om de overgave van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog te vieren. Door de pandemie en het advies om thuis te blijven werd de ceremonie veel minder druk bezocht dan normaal.

Foto door Nanna Heitmann

Een dag na de staatsbegrafenis van Ruth Bader Ginsburg in september staan Lauren Stocker en haar dochters in de National Portrait Gallery in Washington DC stil bij de portretten van de vier vrouwelijke opperrechters die in het Amerikaanse Hooggerechtshof hebben gediend.

 

(Uit: Bekijk hoe de Amerikanen in Washington de laatste eer bewijzen aan opperrechter Bader Ginsburg.)

Foto door Maddie Mcgarvey

Dit jaar werd Matilda McCrear geïdentificeerd als de laatst bekende overlevende van het laatst bekende slaventransport. Ze werd in 1860 als tweejarig meisje aan boord van het slavenschip Clotilda naar de VS vervoerd en ligt vermoedelijke begraven in een anoniem graf op het Martin Station Cemetery bij Safford, Alabama.

 

(Uit: Laatste overlevende van slavenschip en haar nakomelingen geïdentificeerd.)

Foto door Elias Williams

Demonstranten van de ‘Black Lives Matters’-beweging verzamelen zich voor het Barclays Center in New York, vanwaar ze in een protestmars over de Brooklyn Bridge zullen lopen.

 

(Uit: Institutioneel racisme en het coronavirus doodt veel zwarte mensen. Demonstreren is niet genoeg.)

Foto door Ruddy Roye

Tijdens een Black Lives Matter-mars in Brooklyn, New York, protesteren demonstranten tegen politiegeweld.

Foto door Ruddy Roye

Op de avond vóór de Commitment March naar Washington DC staat een voetganger stil voor een muurschildering van de 26-jarige Breonna Taylor, die in Louisville, Kentucky, door agenten werd doodgeschoten. Haar dood leidde in de hele VS tot demonstraties.

Foto door Joshua Rashaad Mcfadden

The Tuskegee Confederate Monument was erected in 1906 by the United Daughters of the Confederacy. After the monument was vandalized in June, it was covered with blue tarp by the city of Tuskegee, which is looking for ways to remove the monument completely.

Foto door Kris Graves

Dominee Robert Turner bidt voor opgravingen op het Oaklawn Cemetery in Oklahoma, waar wetenschappers naar slachtoffers van het racistische bloedbad van Tulsa in 1921 hebben gezocht. De lichamen zijn nog niet geïdentificeerd. 

(Uit: In de lopende speurtocht naar slachtoffers van het racistische bloedbad van Tulsa zijn doodskisten opgegraven.)

Voor een bazaar in Havana, Cuba, staan Karla González en haar moeder Mirelis Toro in de rij om spullen te kopen voor Karla’s quinceañera, de traditionele viering van de vijftiende verjaardag in Latijns-Amerika. De Cubaanse economie is zwaar getroffen door de teruggang in het toerisme naar het eiland en de afname van de hoeveelheid geld die vanuit het buitenland naar Cuba wordt overgemaakt, wat tot ernstige voedseltekorten heeft geleid.

Foto door Eliana Aponte

In Queens, New York, kunnen mensen dankzij een ‘buurtkoelkast’ voedsel doneren of afhalen. De stadswijk was een van de eerste epicentra van de COVID-19-pandemie en wordt nu geplaagd door hoge werkloosheid en voedselonzekerheid.

(Uit: Queens, een van de eerste epicentra van de COVID-19-pandemie, krijgt nu te maken met honger.)

Foto door Natalie Keyssar

Terwijl ze in Atlanta in het hoofdkwartier van de Republikeinse Partij in Georgia wachten op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wonen aanhangers van Donald Trump een persconferentie van diens zoon Donald Trump jr. bij.

Foto door Christopher Gregory Rivera

Tijdens een ‘Tel de stemmen’-bijeenkomst in Philadelphia op verkiezingsdag viert een menigte de vrijwel zekere overwinning van Joe Biden op Donald Trump.

(Uit: De verkiezingen zijn voorbij: bekijk foto’s van de verdeelde reacties in de VS.)

 

Foto door Natalie Keyssar

Nadat de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend is gemaakt, gaan aanhangers van Trump en Biden de confrontatie met elkaar aan op de trappen van het Capitool van de staat Michigan in Lansing.

Na de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen geven Cooper Sherwin en Joan Taylor elkaar een kus terwijl ze een ingelijst exemplaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring vasthouden. Sherwin en Taylor voerden in Pennsylvania campagne voor de aanstaande president.

Foto door Natalie Keyssar

Samen met zijn gezin viert Ali uit Pakistan de overwinning van Joe Biden en diens ‘running mate’ Kamala Harris op Times Square. De verkiezing van Kamala Harris tot vicepresident in november betekende een reeks primeurs, want ze is niet alleen de eerste vrouw, maar ook de eerste zwarte Amerikaan en de eerste persoon van Zuid-Aziatische herkomst die deze post zal bekleden.

Foto door Ismail Ferdous

In deze opname die met lange sluitertijd is gemaakt, is te zien hoe de Crew Dragon van SpaceX in november opstijgt vanaf het Kennedy Space Center. De lancering was een belangrijke mijlpaal in de commerciële ruimtevaart.

(Uit: Lancering SpaceX markeert begin van commercieel ruimteveer.)

Foto door Michael Seeley
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Momenten van geluk, schoonheid en plezier tijdens de pandemie
Fotografie
10 onvergetelijke foto’s uit ons '2020 in beeld' magazine
Fotografie
De beste wetenschapsfoto's van 2020
Fotografie
De strijd tegen de verwoestende Californische bosbranden van dichtbij
Geschiedenis en Cultuur
'Ik wil deel uitmaken van de verandering': Waarom duizenden mensen in de VS demonstreren voor raciale gerechtigheid

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.