Verken de ongerepte fjorden en de culturele schatten die de Noorse westkust herbergt tijdens een roadtrip met de auto. Drie ultieme redenen om te gaan.

HetGeirangerfjord is Unesco Werelderfgoed
Het Geirangerfjord is Unesco Werelderfgoed.
Per Eide

1. Sta oog in oog met de beroemdste fjorden van Noorwegen

De Geirangerfjord is een stukje aarde waar mythes vanzelf ontstaan, je hoeft alleen maar toe te kijken. Rondom je storten in nevel gehulde watervallen met namen als De Zeven Zusters en De Vrijer vanuit de hemel naar beneden en verticale kliffen rijzen omhoog als eindeloze dranghekken, de pieken bedekt met sneeuw. Via een spectaculaire weg vol haardspelbochten daal je af naar dit uitzonderlijke fjordenlandschap, volgens velen het mooiste van het land en daarom sinds 2005 Unesco Werelderfgoed. Je verkent het gebied via de vele fiets- en wandelpaden of vanaf het water in een kajak of RIB-boot.

De Sognefjord is de langste fjord van Noorwegen. In een komen en gaan van bochten zwoegt het diepblauwe water zo’n tweehonderd kilometer landinwaarts. Uniek ook vanwege de ligging aan de voet van de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Tijdens een verkenning in een kajak of rubberen speedboot vertelt de lokale gids je alles over het ontstaan van de fjorden, de honderd jaar oude boerderijen op de steile groene kliffen en de zeehonden en bruinvissen die in deze mysterieuze wateren zwemmen. In de vele pittoreske dorpjes in dit fjordenlandschap - Vikøyri, Sogndal, Høyanger, Balestrand, Lærdalsøyri – proef je het echte fjordenleven.

Vanwege de bloeiende fruitbomen die de Hardangerfjord in prachtige kleuren hullen, wordt dit gebied ook wel de ‘Tuin van Noorwegen’ genoemd. Roadtrippend door dit vruchtbare landschap passeer je watervallen, gletsjers, fruitgaarden en uitnodigende terrasjes waar lokale cider wordt gedronken. Een onvergetelijke tocht is de weg naar Eidfjord, een uitloper van de wereldberoemde Hardangerfjord. Hier ligt het Hardangervidda Natursenter, maar je kunt er ook een wandeling maken naar de Vøringsfossen-waterval, het beste te bewonderen vanaf de sensationele hangbrug. Ook de pittige klim naar de Trolltunga, een rots die zevenhonderd meter boven het Ringedalmeer uitsteekt, is een huiveringwekkend hoogtepunt.

Een fjordcruise is een onvergetelijk hoogtepunt van een rondreis door Noorwegen
Een fjordcruise is een onvergetelijk hoogtepunt van een rondreis door Noorwegen.
Sverre Hjørnevik

2. Doen: een fjordcruise

Welk natuurgeweld ervoor nodig was om deze indrukwekkende kloven in het berglandschap uit te houwen, daalt pas echt in tijdens een fjordcruise. Op het dek van de fjordcruise in de Geirangerfjord naar Hellesylt voel je de nevel aan de voet van de machtige watervallen De zeven zusters en De Vrijer op je wangen landen en tijdens de cruise door de Sognefjord en de nauwe Nærøyfjord – Unesco Werelderfgoed – vaar je tussen kaarsrechte, honderden meters hoge, met sneeuw bedekte rotswanden. Onderweg kom je ook langs lieflijke fjordendorpen als Gudvangen, Undredal en Flåm, startpunt van een van de mooiste panoramische treinreizen ter wereld: de Flåmsbana.

De oude pakhuiswijk Bryggen in Bergen
De oude pakhuiswijk Bryggen in Bergen.
XXXX

3. Streep Werelderfgoed af

De Geirangerfjord en Nærøyfjord zijn niet de enige Unesco-highlights in het Noorse westkustgebied. Tijdens je rondreis passeer je ook de oudste kerk van het land, de ruim achthonderd jaar oude houten staafkerk van Urnes met z’n prachtige houtsnijwerk. Ooit stonden er meer dan duizend van deze karakteristieke houten kerkjes in Noorwegen, nu zijn dat er nog maar 28. Ook een waardevolle reis terug in de tijd: de oude pakhuiswijk Bryggen in de havenstad Bergen, en Røros, een oud mijnwerkersstadje met prachtige oude houten huizen.

Wil je ook het unieke fjordenlandschap van West-Noorwegen met de (elektrische) auto verkennen? Bekijk het complete programma van rondreis Knut van Buro Scanbrit, of een van de vele andere rondreizen van de Noordwest-Europa-specialist.

Over Buro Scanbrit
Buro Scanbrit is dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa. Ze hebben een passie voor reizen door Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland, Engeland, Schotland, Wales, Kanaaleilanden, Ierland, Groenland, Faeröer, Spitsbergen, de Baltische staten en Canada. De reisspecialisten van Buro Scanbrit kennen de bestemmingen tot in detail. Daarom maken zij van iedere vakantie een onvergetelijke ervaring. En dat doen ze al meer dan vijftig jaar. Bij Buro Scanbrit kan je vertrouwen op kwaliteit, gemak en zorgeloos boeken. Niet voor niets zijn ze al zestien keer uitgeroepen tot de beste reisorganisatie naar Noordwest-Europa.