Dag 1

Ochtend: Ultiem uitzicht en parkwandeling
De beste manier om het allesomvattende Tokio iets grijpbaarder te maken, is de stad van bovenaf te bekijken. De imposante Tokyo SkyTree, sinds 2012 het op één na hoogste bouwwerk ter wereld, biedt een adembenemend uitzicht over de Japanse hoofdstad – tenminste, wanneer het weer dat toelaat. Op de meeste dagen wordt het zicht vanuit de toren beperkt door smog en bewolking. Een bezoek aan de immense SkyTree is hoe dan ook een bijzondere ervaring, maar een veilig (en gratis!) alternatief is het Tokyo Metropolitan Government Building. Vanaf de observatieplatforms op zo’n 200 meter hoogte openbaart zich een uitzicht over de wolkenkrabbers in Shinjuku, de daken van huizen in de omringende woonwijken en – op heldere ochtenden – de karakteristieke besneeuwde top van de berg Fuji.

Loop vanaf het Metropolitan Government Building een klein halfuurtje zuidwaarts (of neem de metro) en betreed Yoyogi Park, waar de beroemde Meijischrijn ligt. Enorme houten torii-poorten leiden de weg naar het tempelcomplex, dat wordt omringd door een donkergroen bos – het is bijna niet te geloven dat dit serene stuk natuur en erfgoed zich bevindt in de grootste metropool ter wereld. Neem na een bezoek aan de shintoschrijn de tijd om ook de rest van het park te verkennen. Met name in het weekend zal het er gevuld zijn met straatartiesten en schoolkinderen die trainen of repeteren met hun sport- en muziekverenigingen. In het park staan verschillende kraampjes waar softijs verkocht wordt in smaken als zwarte sesam, groene thee en kersenbloesem.

Bezoekers in National Art Centre
Bezoekers in National Art Centre.
Christian Kober, HH

Middag: Artistiek Roppongi
De wijk Roppongi is vooral bekend vanwege het wilde uitgaansleven, maar ook overdag is hier veel doen. Drie veelzijdige kunstmusea liggen vlak bij elkaar te wachten om ontdekt te worden. Bekijk voor een bezoek waar op dat moment de interessantste tentoonstellingen te zien zijn. Op de bovenste verdiepingen van de Mori Tower, vijf minuten lopen van metrostation Roppongi, ligt het eigentijdse Mori Museum. Dit museum toont wisselende exposities met hedendaagse kunst van over de hele wereld. Neem uitgang 8 van metrostation Roppongi om een bezoek te brengen aan het Suntory Museum of Art. Tijdelijke tentoonstellingen van wisselende kunststijlen en -perioden worden hier getoond, met de nadruk op kunst in het alledaagse leven. Het National Art Centre (uitgang 6 van metrostation Nogizaka, op loopafstand van Roppongi) valt op vanwege het gebouw, ontworpen door de innovatieve architect Kurokawa Kisho en een kunstwerk op zich. Het jonge museum is gevuld met tijdelijke tentoonstellingen van beroemde kunstenaars.

Avond: De verste vis
Wie openstaat voor de Aziatische keuken en de consumptie van rauwe vis, zal veel moeite moeten doen een negatieve eetervaring mee te maken in Japan. Ten eerste hoeft een maaltijd absoluut niet duur te zijn. Voor minder dan tien euro word je beloond met de beste kom ramen (noedelsoep), een uiterst krokante tonkatsu (een soort Japanse schnitzel) of kaisendon, een kom met rijst belegd met sashimi van verscheidene soorten vis – een soort sushi deluxe. Takamaru sengyoten (タカマル鮮魚店), vlak bij metrostation Seibushinjuku, is dé go-to voor visliefhebbers. Tientallen vissoorten liggen uitgestald om op verzoek te worden omgetoverd tot sushi, sashimi of een voortreffelijke kaisendon.

Een kom kaisendon een soort sushi deluxe
Een kom kaisendon, een soort sushi deluxe.
Getty Images

Niet zo’n fan van vis? Vlakbij ligt een filiaal van het kiprestaurant Karagenki, een Japans antwoord op de KFC. Elk onderdeel van het gevogelte, van de voetjes tot de ingewanden, wordt gebakken, gefrituurd of aan spiesjes gegrild. Tip: de karaage (gefrituurde stukken kip) in honingmarinade is onweerstaanbaar.

Dag 2

Ochtend: Word wakker op het eiland Odaiba
Ook voor het ontbijt is het bijna onmogelijk een verkeerde keuze te maken – zolang het bij de Aziatische keuken blijft. Koffie met een croissant kost waarschijnlijk drie keer zo veel als in Europa, maar met een onigiri (gevulde rijstbal) of bento (lunchdoos) heb je voor enkele euro’s een feestmaal. De keten Omusubi Gonbei staat bekend om het uitgebreide assortiment aan onigiri, van gebakken kip tot octopus en zeewier.

Bezoek na het ontbijt Odaiba, een kunstmatig eiland in de baai van Tokio. In de 19de eeuw diende het als verdedigingsfort, maar tegenwoordig vormt het een populair winkel- en uitgaansdistrict. De reis ernaartoe is al spectaculair dankzij de volledig automatisch bestuurde metrowagons van de Yurikamome Line, die bovendien een grandioos uitzicht bieden. Odaiba biedt voor iedereen mogelijkheden. Shopaholics kunnen losgaan in de uitgebreide winkelcentra, wie houdt van wetenschap zal zich zeker vermaken in het National Museum of Emerging Science and Innovation, en de rest kan zijn ogen uitkijken met een replica van het Vrijheidsbeeld en een levensgroot beeld van een robot uit de wereldberoemde tekenfilmserie Gundam.

Een replica van het Vrijheidsbeeld op het eiland Odaiba
Een replica van het Vrijheidsbeeld op het eiland Odaiba.
Oleksiy Maksymenko/Getty Images

Middag: Badderen in de Edotijd
Veel Japanners leiden een druk en stressvol leven, en ter compensatie hebben ze de ultieme ontspanning bedacht: de onsen, natuurlijke warm- waterbronnen vol mineralen die een genezende werking zouden hebben. Onsen zijn op veel plaatsen te vinden, maar voor een wel heel bijzondere ervaring bezoek je het enige onsen-pretpark ter wereld: Ooedo Onsen Monogatari, gelegen op Odaiba. Het overdekte entertainmentcentrum van het onsen-pretpark is volledig aangekleed in het teken van de Edoperiode (1603-1868) met traditioneel ogende kraampjes waar eten, drinken en souvenirs verkocht worden. Ook de gasten worden in een traditioneel jasje gehesen: bij binnenkomst krijgen bezoekers een yukata die gedurende het verblijf gedragen kan worden. En dat verblijf kan gerust een paar uur – of zelfs een hele dag – duren. Kom tot ontspanning in de verschillende baden, laat de toekomst voorspellen door een handlezer, geniet van een voet- of rugmassage en test hoe goed je overweg kan met een werpster.

Avond: Kleur, kabaal en karaoke
Genoeg tot rust gekomen? Mooi, want het is tijd om de hectiek van Tokio aan den lijve te ondervinden. Pak de metro naar Shibuya en stort je in het bonzende hart van de stad. Flikkerende neonborden, een kakofonie aan jingles en stemmen, en honderden mensen die tegelijk het iconische zebrapad voor het station oversteken.

Omoide Yokocho ook wel pissteeg genoemd in de wijk Shinjuku
Omoide Yokocho, ook wel pissteeg genoemd, in de wijk Shinjuku.
Massimo Borch, HH

Dit is het Tokio dat de vele films beloven: luid, chaotisch en prettig gestoord. Het is zeker de moeite waard een uurtje of twee aan karaoke te besteden. Karaoke-kan, bekend van de film Lost in Translation, biedt geweldig uitzicht tijdens het zingen. Breng voor het bizarre Japan een bezoek aan de themabar The Lockup, waar bezoekers bij binnenkomst geboeid naar hun ‘cel’ gebracht worden. Drankjes, geserveerd in reageerbuisjes en erlenmeyers, dragen namen als Drug Addiction, Bad Loan en Human Experiment.

Om de authentieke uitgaanservaring compleet te maken, kan de izakaya niet worden overgeslagen. Het traditionele Yamaga Honten is 24 uur per dag geopend en serveert voornamelijk bier en yakitori. Een modernere variant is Yukari, dat altijd bruist met mensen die genieten van alcoholische drankjes en pub food. Haal de nacht door om verzekerd te zijn van een diepe slaap in het vliegtuig terug naar huis.