Het Oostenrijkse merengebied Salzkammergut bestaat uit alpiene pieken, beboste dalen en dorpjes vol historisch erfgoed. Verken dit afwisselende landschap op de e-mountainbike tijdens een meerdaagse tocht over de BergeSeen e-Trail. 624 kilometer aan mountainbike-paden zijn samengebracht in deze route door de Oostenrijkse natuur. De BergeSeen e-Trail is verdeeld in tien etappes van verschillende moeilijkheidsgraden, met onderweg meer dan genoeg plekken om de batterij van de e-bike op te laden. Plan een reis langs de volledige route, waarbij overnachtingen en transport van bagage voor je geregeld worden, of kies zelf een etappe om te verkennen. Ter inspiratie zijn hier vier van onze favoriete plekken langs de route.

Pieken en dalen van de Dachstein

Met het oud-Oostenrijkse dorpsbeeld van Gosau, het hooggebergte van de Dachstein en de romantische oevers van de Hallstättersee is deze etappe een van de meest veelzijdige stukken langs de BergeSeen eTrail. Deze uitdagende tocht – 67 kilometer en met 1400 hoogtemeters – begint tussen de houten woningen van het alpendorpje Gosau. Na een stuk door een groene vallei en langs de Gosausee, begint het uitdagendste deel van de route: de beklimming van de bergen tot een hoogte van ruim 1500 meter. Na de daling volgt een stuk langs het oostelijke deel van de Hallstättersee, met een ansichtkaart-waardige achtergrond van de historische gebouwen van Hallstatt. Hierna volgt nog een kleine klim en een daling richting de eindbestemming.

Geniet van een rustmoment in Bad Ischl tussen twee etappes van het BergeSeen eTrail
Geniet van een rustmoment in Bad Ischl tussen twee etappes van het BergeSeen e-Trail.
Daniel Leitner

Rustmoment in Bad Ischl

Wie Bad Ischl vanaf de zuidelijke bergen binnenrijdt, ziet al snel waarom dit historische stadje is verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2024. Kleurrijke huizen en monumenten sieren de straten van het kuuroord aan de Traun. Wandel door de tuinen van de Kaiservilla, waar de Oostenrijkse keizer Franz Joseph en zijn vrouw Sisi vroeger hun zomers doorbrachten, en bezoek de tentoonstelling in het stadsmuseum van Bad Ischl. Bezoek het EurothermenResort voor een ontspannende massage en geniet van een keizerlijke maaltijd op de terrassen in de binnenstad. De volgende dag is het tijd om Bad Ischl weer te verlaten via de oevers van de Traun, en vervolgt de weg richting de wilde natuurlandschappen van de regio Traunsee-Almtal.

Tocht rond de meren

Deze tocht begint in het plaatsje Mondsee aan het gelijknamige meer, vanwaar de route al snel omhoog begint te klimmen. Na een panoramische blik op de stad en het meer, worden beide verruild voor een landschap van bossen en middelgebergte. Hoewel de officiële route in een boog rond de Irrsee leidt, is het mogelijk om hiervan af te wijken en naar het heidemeer te fietsen voor een verfrissende duik. Ook een mooie plek voor een rustmoment is een van de lokale tavernes waar cider gemaakt wordt. De weg vervolgt door bossen richting het hoogste punt van deze etappe, vanwaar de horizon aan alle kanten bestaat uit bergen. Het laatste stuk van de route bestaat vooral uit asfaltwegen, die leiden naar de Fuschlseeregion. Eindig de dag met een duik bij de ondergaande zon.

Neem een verfrissende duik in deFuschlseeregion tussen het fietsen door
Neem een verfrissende duik in de Fuschlseeregion tussen het fietsen door.
Fuschlseeregion

Minigletsjer in de bergen

Een ijskapel, een canyoning-tour en culinaire verrassingen zijn een paar van de hoogtepunten van deze etappe door de Fuschlseeregion. De tocht begint bij het meer zelf en trekt dan direct de bergen rondom het Hintertal in. Stop voor een drinkpauze bij de Hatzenalm, een berghut met uitzicht op een groene alpenweide. Na een reliëfrijke rit, waarbij er de mogelijkheid is een ijskapel te bezoeken in de minigletsjer van Griessbachgraben, begint de daling richting de Hintersee. Vanaf het meer leidt het pad recht naar het dorp Faistenau, wat ook de eindbestemming van deze dagtocht is. Maar voordat de mountainbike weggezet kan worden, wordt er nog een rondrit van enkele kilometers gemaakt langs het plaatsje Ebenau. Wie nog niet genoeg bewogen heeft, kan ervoor kiezen hier een canyoning-tour te doen. Eenmaal terug in Faistenau is het tijd om te genieten van de lokale boerenkazen en andere lekkernijen.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de BergeSeen e-Trail.