Momenten van geluk, schoonheid en plezier tijdens de pandemie

Spelende kinderen, dansende mensen en zoenende geliefden – tekenen van menselijke levenslust waar COVID-19 niet tegenop kan. In onderstaande foto’s zijn zulke geluksmomenten vastgelegd.

Door Tucker C. Toole
Gepubliceerd 13 okt. 2021 14:49 CEST
Philadelphia Pennsylvania

Het dochtertje van fotograaf Wale Oyéjidé ontdekte een wereld van magie in het grenzeloze koninkrijk dat ze in haar kamertje had gecreëerd. “Maanden eerder, toen we geleidelijk aan van de buitenwereld werden afgesloten, besloten mijn dochter (8) en ik dat we ons deze zware tijd op een positieve manier zouden herinneren,” zegt Oyéjidé. “We wisten dat er ook tijdens de pandemie momenten van kalm geluk zouden zijn. En die wilden we bewaren.”

Foto door Wale Oyéjidé

Zelfs tijdens een niet-aflatende tragedie als de COVID-19-pandemie is de wereld nog altijd vol plezier. Studenten zijn dansend op weg naar het podium waar ze hun diploma krijgen uitgereikt. Gezinnen genieten van het gezamenlijk vieren van een verjaardag, al was het maar virtueel. Verrukte stelletjes kunnen eindelijk trouwen, nadat ze hun bruiloft keer op keer moesten uitstellen. Op deze en andere manieren hebben mensen overal ter wereld geluk gevonden in tijden van wanhoop.

Van Zuid-Soedan tot Chili en Utah zijn fotografen getuige geweest van uiteenlopende vormen van plezier in tijden van corona: spelende kinderen, dierbaren die elkaar na maanden weerzien, een meisje dat op een verjaardagsfeestje een piñata kapotslaat...   

Zo zag National Geographic-fotografe Dina Litovsky buiten een deli in Greenpoint, in de New Yorkse wijk Brooklyn, een tafereel dat haar herinnerde aan de sfeer van de stad zoals zij die vóór de pandemie kende.

“Ruim een jaar lang was fysieke nabijheid iets wat tot het verleden behoorde,” zegt zij. “Maar naarmate mensen zich in het afgelopen voorjaar en de zomer hebben laten inenten, zie je steeds minder mondkapjes en beginnen openbare plekken weer te lijken op de voormalige, bruisende plekken die ze waren. Dit tedere moment voelde aan als de terugkeer van de stad van weleer.”

Hieronder delen 33 fotografen glimpen van levensvreugde die ze in deze moeilijke tijd hebben opgevangen.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels op nationalgeographic.com

Leden van de studentenvereniging Phi Beta Sigma van de Howard University nemen deel aan een aloud afstudeerritueel: een uitzinnige maar geordende optocht door Sixth Street NW, in de hoofdstad van de VS.

Foto door Jared Soares, National Geographic

Buiten het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, een belangrijk katholiek bedevaartsoord, blaast zuster Cecilia de pluisjes van een paardenbloem. “Lourdes is een plek waar kwetsbaarheid geen obstakel maar een pre is,” vertelde de non aan fotografe Séverine Sajous. “Eén ‘virusje’ zorgde ervoor dat we niet verder dan een week vooruit konden kijken. Op zulke onzekere momenten geeft het geloof antwoord.”

Foto door Séverine Sajous

In de late zomer genieten groepjes vrienden en gezinnen in het Ttukseom Hangang-park van een picknick in het gras.

Foto door Jun Michael Park, National Geographic

Maanden na hun oorspronkelijk trouwdatum kunnen Giulia Mulazzani en Giuseppe Mileti elkaar in juli 2021 eindelijk als getrouwd stel kussen, in de kerk San Fortunato.

Foto door Elisabetta Zavoli

Joanna Demarco vierde haar dertigste verjaardag in maart 2020 in quarantaine. Haar broer en diens vrouw waren er virtueel bij toen ze de kaarsjes uitblies.

Foto door Joanna Demarco

Drie middelbare scholieres staan in een rij te wachten om de prom van de Fowler High School in Central Valley te betreden. De leerlingen van de school hebben er samen voor gezorgd dat het traditionele feest in overeenstemming met de pandemieregels van de plaatselijke autoriteiten kan worden gevierd.

Foto door Maggie Shannon

“Gemaskerde dansers treden elk jaar op de Nieuwjaarsviering op,” zegt fotograaf Francis Kokoroko. “De mensen van het dorp zijn blij om ze terug te zien, na meerdere weken van lockdowns en COVID-19-regels.”

Foto door Francis Kokoroko

“Dit moment, van kinderen die binnen een volledig omheind en afgesloten migrantenkamp in de stad Matamoros aan het spelen zijn, is voor mij een momentje van vreugde,” zegt fotograaf César Rodriguez. “Twaalf tot 24 uur na het nemen van deze foto zouden deze kinderen in de VS zijn, waar ze de aanvraag van hun vluchtelingenstatus in het bijzijn van hun familie konden voortzetten.”

Foto door César Rodriguez

Op een modeshow in de avond, in de Spring Studios in New York, lopen modellen over de catwalk. “De kleuren, het licht, de spirit... het herinnerde me aan het New York van vóór de pandemie,” zegt fotografe Diana Markosian. “Eventjes voelde alles weer normaal, of in elk geval zo normaal als het maar kon.”

Foto door Diana Markosian, National Geographic

“Een zomerse avondwandeling na het eten over onze onverharde weg was voor ons gezin hier in de Ozarks van Arkansas iets heel gewoons,” zegt Terra Fondriest. “Deze foto schenkt mij plezier, want hij doet me beseffen dat de ongecompliceerde momenten met je gezin de allerbeste momenten zijn. Gewoon samenzijn en jezelf zijn.”

Foto door Terra Fondriest

Danseressen van het Sesame Flyers Mas Camp verlevendigen een party met soca-dansmuziek (‘Soul of Calypso’), die in september 2021 wordt gehouden op het parkeerterrein van het Brooklyn Museum. Wegens de pandemie waren veel traditionele carnavalsfeesten voor West Indian Day afgelast.

Foto door Wayne Lawrence, National Geographic

Een Keniaanse spreekzanggroep treedt op in het Baobab, een cultuurruimte die is opgezet door de Zuid-Soedanese schilder Aboel Oyay. “Muziek wordt door Zuid-Soedanese jongeren gebruikt om meer over het verleden te weten te komen en uiting te geven aan hun politieke en sociale ideeën over de hedendaagse samenleving,” zegt fotografe Adrienne Surprenant. “Terwijl iedereen aan het dansen was en in deze gezellige en besloten tuin genoot van een hernieuwde vrijheid, lag er op deze vertrouwde gezichten een gevoel van gedeeld geluk.”

Foto door Adrienne Surprenant, Collectif Item

De 4-jarige Elena ruikt op een warme dag in juni 2021 aan een roos. “We waren een maand eerder voor de zomer uit Argentinië overgekomen om aan het stijgende aantal COVID-19-gevallen in Zuid-Amerika te ontsnappen en vanwege de aanstaande geboorte van haar kleine broertje,” zegt fotografe Sara Pabst.

Foto door Sarah Pabst

“Telkens wanneer ik de kans had om met mijn zoontje naar buiten te gaan, nam ik hem mee naar de natuur, waar hij met water, aarde en modder kon spelen en de wind kon voelen,” zegt fotografe Tamara Merino. “Deze foto verbindt me met de vrijheid, het plezier en de eenvoud van het kind zijn en doet me de tijd vergeten dat we in quarantaine onder één dak leefden.”

Foto door Tamara Merino

“Cait en ik zijn al een paar jaar bevriend, maar vorig jaar hebben we elkaar door de pandemie veel beter leren kennen,” zegt Heather Sten. “We besloten om alleen persoonlijk af te spreken met elkaar en met een select gezelschap van vrienden, want zulke persoonlijke ontmoetingen gingen altijd gepaard met veel gedoe en tests. Deze zomer konden we samen een heerlijke dag op een boot doorbrengen. We hebben in grotten gezwommen en vanuit het water naar de geiten gekeken.”

Foto door Heather Sten

Na uren van keihard werken – het melken van duizenden schapen – geniet een gezin van een schotel met watermeloen.

Foto door Emin Özmen, Magnum, National Geographic Society

“Deze foto is genomen in Greenpoint, Brooklyn, en is bijzonder voor mij omdat het om het eerste intieme moment gaat dat ik sinds het begin van de pandemie op straat zag,” zegt fotografe Dina Litovsky.

Foto door Dina Litovsky

Op de laatste zomerdag genieten bezoekers van de waterspeelplaats in het South Pointe Park. Volgens fotografe Rose Marie Cromwell zorgt water in Florida altijd voor een speelse onderbreking van de alledaagse sleur.

Foto door Rose Marie Cromwell, National Geographic

Robinette Tapoof-Valles bevestigt een adelaarsveer aan de hoofdtooi van haar dochter Kriseta Tapoof-Kirk. Gedurende de lockdowns wegens COVID-19 voelden moeder en dochter het gemis van het traditionele ceremonieel, de dansen en de bijeenkomsten in zelfgemaakte klederdracht van hun Ute-stam. Door het strikte reisverbod en de avondklok tijdens de lockdown in het Ute-reservaat moesten de stamleden hun jaarlijkse powwow, de Bear Dance en de Sundance uitstellen.

Foto door Russel A. Daniels

Twee moslima’s nemen deel aan het Suikerfeest, het einde van de maand Ramadan. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kon het feest rond het Al-Salam Centre alleen vanuit de auto worden gevierd. “Als je ziet dat mensen het beste van een moeilijke situatie proberen te maken, is dat inspirerend,” zegt fotografe Leah Hennel.

Foto door Leah Hennel

In het Washington Square Park skate iemand samen met zijn buldog. Straatfotografen als Mathias Wasik kregen gedurende de lockdowns maar weinig gelegenheid om foto’s te maken, maar in het voorjaar voelde de stad als herboren aan. “De New Yorkers bevolkten als vanouds de straten – voorzichtig, maar hoopvol en optimistisch,” zegt hij. “Het middelpunt van deze herrijzenis was het Washington Square Park.”

Foto door Mathias Wasik

“Deze foto maakt me blij, want hij herinnert me aan mijn jeugd in het dorp,” zegt fotograaf Putu Sayoga. “Het is ook heerlijk om te zien dat de vliegertraditie nog altijd in ere wordt gehouden. In deze moeilijke tijden was dit voor mensen een goedkoop vermaak, dat een gevoel van geluk opriep.”

Foto door Putu Sayoga

Claudio Madia, een 60-jarige circusartiest en voormalige tv-presentator, rekt zich aan het begin van een nieuwe dag eens lekker uit.

Foto door Davide Bertuccio

Op het verjaardagsfeestje van haar jongste broertje haalt de 13-jarige Kelly Portillo Cortez uit naar een piñata van Sonic the Hedgehog. Wegens de pandemie waren er minder kinderen dan gebruikelijk uitgenodigd en werd een kleinere piñata gebruikt.

Foto door Luis Antonio Roja, T​he New York Times

“Tijdens een gezinsuitje op Ameland hebben we fietsen gehuurd om het eiland te verkennen,” zegt Jasper Doest. “Het was koud, nat en winderig, en ik verwachtte eigenlijk dat mijn meisjes zouden klagen over een fietstocht onder deze omstandigheden, maar niets was minder waar.”

Foto door Jasper Doest

Valentina werd te vroeg geboren en is onlangs gediagnosticeerd met autisme. Ze is dol op dieren en rijdt paard sinds haar vijfde, wat een zeer heilzame uitwerking op haar blijkt te hebben. “Als ze paardrijdt, voelt ze zich sterk en dapper,” zegt haar nicht, fotografe Luisa Dörr.

Foto door Luisa Dörr

In het dorp Manggari, in het zuiden van Jakarta, geeft lerares Erdah Desiana les aan kinderen van Basisschool Nr. 1. De school was een van de 610 instellingen in de regio Jakarta waar kinderen met inachtneming van strikte COVID-19-regels weer les konden krijgen.

Foto door Muhammad Fadli, National Geographic

Een parkopziener kijkt tevreden naar een goed uitgevoerde klus terwijl hij en zijn team bezig zijn enkele met uitsterving bedreigde Rothschild-giraffes weg te halen van het eilandje Longicharo, een grillige lavaformatie in het Baringo-meer. De giraffes waren op het eilandje gestrand.

Foto door Ami Vitale, National Geographic

De scholieren Jorge Gutierrez (links), Montserrat Olvera (midden) en Tiffany Rodriguez (rechts) delen mondkapjes uit en fatsoeneren hun uniform. Samen met andere leden van de Mariachi Nuevo Cascabel – een mariachiband met leerlingen van de Sharyland High School in Mission – zijn ze met de bus op weg naar optredens op scholen in de buurt, ter viering van Hispanic Heritage Month en de Mexicaanse Día de la Independencia. Het is hun eerste optreden sinds het begin van de pandemie.

Foto door Christopher Lee, National Geographic

Samen met kinderen van haar school ‘Come tetto il cielo’ (‘De hemel als dak’) tuurt Carola door een verrekijker naar de lucht. In de heuvels rond Mapello, even buiten Bergamo, trekken de kinderen elk seizoen het bos in, waar ze in direct contact komen met de natuur.

Foto door Andrea Frazzetta

Theodore Yu kijkt verbluft en opgewonden naar de grote plons die ontstaat als iemand een steen in de Big Thompson River in Colorado gooit. Ouders Alex en Katie geven de éénjarige Theodore alle kans om bij de rivier te spelen, vooral op deze warme dag.

Foto door Kiliii Yüyan

“Ik heb dit tafereel in de buitenwijken van Aden gefotografeerd, in een kamp voor ontheemde Jemeni’s, slachtoffers van de aanhoudende burgeroorlog,” zegt fotograaf Moises Saman. “Deze kinderen maakten een luchtig moment vol gejoel en gelach mee, in een leven dat verder zeer hard is, want nergens ter wereld is de humanitaire situatie nijpender dan in Jemen.”

Foto door Moises Saman, Magnum Photos, National Geographic
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Dit zijn de historische momenten die 2020 hebben gevormd
Fotografie
Foto’s van een wereld die door COVID-19 tot stilstand is gekomen
Fotografie
In beeld: eenzame bewoners in Italië worstelen met quarantaine
Fotografie
Zorgmedewerkers zijn uitgeput. Op deze foto’s kunnen ze dat tonen.
Geschiedenis en Cultuur
Bewoners in langdurige zorg lijden extra zwaar onder COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.