Outdoorwalhalla Pyhrn-Priel is een regio die het hart van avonturiers sneller doet kloppen. Klauteren in het touwenpark aan de Gleinkersee, raften door een kloof of mountainbiken op een van de uitdagende fietsroutes door de bergen – het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele outdooractiviteiten in het bergachtige gebied. De regio kent een zeshonderd kilometer lang netwerk van gemarkeerde wandelpaden, vol sfeervolle berghutten. Ik trek erop uit om Pyhrn-Priel beter te leren kennen.

Avontuur 1: wandelen naar het meer Schiederweiher

Het is al later op de dag als ik aankom in Pyhrn-Priel. Ik maak een roadtrip door Oberösterreich en sta te popelen om de vele outdooractiviteiten in het zuiden van deze regio te ontdekken. Een paar dagen lang ga ik op ontdekkingstocht op imposante bergen en in glooiende alpenweiden en pittoreske dorpjes. Ik wil niet tot de volgende dag wachten, dus ik strik de veters van mijn wandelschoenen en ga op pad naar de Schiederweihermeer.

De wandeling naar de Schiederweiher
De wandeling naar de Schiederweiher.
Robin Visser

Een ijsblauwe rivier leidt je richting het tussen 1897 en 1902 aangelegde meertje. De pieken van de 2.446 meter hoge Spitzmauer en de 2.515 meter hoge Große Priel torenen hoog op als achtergronddecor van de wandeling en weerspiegelen in het water. Het is dan ook niet voor niets dat deze ‘Parel van het Stodertal’ in 2018 door een TV-programma tot de mooiste plek van Oostenrijk benoemd werd. Ik wandel langs de oever van het meer en kijk hoe het avondlicht ondanks de bewolkte lucht de toppen in een zachte gloed baadt. Hallo, Pyhrn-Priel!

Avontuur 2: wandelen op de Höss in Hinterstoder

De volgende ochtend adem ik de frisse berglucht in. Het is tijd voor een volgende wandeling in de omgeving. Het beginpunt ervan ligt op grotere hoogte. Ik neem een kabelbaan naar het bergstation op de Höss in Hinterstoder. Met een hoogte van 1.404 meter is het een perfect startpunt voor wandelaars, bergbeklimmers, mountainbikers en paragliders.

De Hss in Hinterstoder
De Höss in Hinterstoder.
Robin Visser

Je kunt er ook lekker neerstrijken in een berghut of het nog hogerop zoeken door de stoeltjeslift naar de 1.850 meter hoge Speicherteich te nemen. Op deze hoogte vind je twee kunstmatige meren en het uitzichtplatform Dachstein met uitzicht op het Totegebergte. Een 3,3 kilometer lange en toegankelijke wandelroute voert langs deze hoogtepunten en door kruidige bergweiden en schaduwrijke dennenbossen. Met een beetje geluk zie je hier een adelaar gebruik maken van de warme luchtstroom.

Avontuur 3: klettersteigen op de Bannholzmauer

‘s Middags begin ik aan een uitdagendere bergactiviteit. Ik ga klettersteigen op de Bannholzmauer, een vijftig meter hoge rots in de bossen. Om de steile rotspartij te bereiken, wandel ik met mijn geleende klimuitrusting in de hand eerst twintig minuten door een weelderig bos. Eenmaal bij de rots aangekomen heb ik de keuze uit zeven verschillende routes. Ik besluit met de makkelijkste te beginnen. Erg makkelijk is hij ook weer niet, en extra aangedreven door adrenaline zoek ik steeds een nieuwe plek voor mijn voeten.

Klettersteigen op de Bannholzmauer
Klettersteigen op de Bannholzmauer.
Robin Visser

Wanneer ik naar beneden kijk, ben ik blij dat ik met mijn klimtuig aan een kabel vastzit. Vijftig meter klinkt misschien niet hoog voor een Oostenrijkse berg, maar als je bedenkt dat dat overeenkomt met ruim zes keer de hoogte van een gemiddeld woonhuis, dan gaan je knieën toch knikken. Met een versnelde hartslag bereik ik de top. Daar kijk ik uit over de bergen in de verte, om vervolgens snel aan mijn volgende route te beginnen. Ik kies een andere route en zoek opnieuw mijn weg naar de top. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Avontuur 4: waterfietsen op de Gleinkersee

Mijn laatste stop in Pyhrn-Priel is de Gleinkersee. Dit idyllisch gelegen bergmeer bevindt zich op 806 meter boven zeeniveau en wordt omgeven door weides en bos. Ik steek mijn hand in het water om te voelen hoe warm het is. Dit is een van de warmste bergmeren van Oostenrijk, waarvan de watertemperaturen in de zomer oplopen tot 25 graden.

De Gleinkersee
De Gleinkersee.
Robin Visser

Elke zoveel minuten klinkt een luide plons van een van de steigers. Ik huur een waterfiets en neem plaats in het vrolijk roodgeel gestreepte stoeltje. Ik laat de oever achter me en de geluiden van recreanten verstommen. Ik dobber rond op het glinsterende groene water en bewonder de eindeloze dennenbossen, steile rotswanden en natuurlijk groene graslanden. Wat een heerlijk ontspannen einde van mijn roadtrip door Oostenrijk!

Overnachtingstip

Voor een onvergetelijke ervaring verblijf je bij Familienbauernhof Christa. De eigenaars van de prachtig gelegen familieboerderij met kamers en appartementen zijn nog altijd actief als boeren. Ik kreeg een uniek kijkje in het leven op een Oostenrijkse boerderij. Koeien melken, eieren rapen en dieren voeren, en dat allemaal met uitzicht op de omringende bergen.

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Oberösterreich.