Op de sportieve tour in de Fuschlseeregion, het land van de almhutten

De Fuschlseeregion is de toegangspoort tot het Oostenrijkse merengebied Salzkammergut, een natuurparadijs van bergen, meren en bossen. Maak een tocht door dit blauwgroene landschap en ervaar de lokale gastvrijheid in de berghutten langs de route.

Door Oberösterreich
Gepubliceerd 20 jun. 2022 14:29 CEST
Rond het gelijknamige meer ligt de regio Fuschlsee, een landschap vol natuur op steenworp afstand van ...

Rond het gelijknamige meer ligt de regio Fuschlsee, een landschap vol natuur op steenworp afstand van Salzburg.

Foto door Fuschlseeregion

Zes dorpjes, drie meren en berghellingen die bezaaid zijn met almhutten – dat is de Oostenrijkse Fuschlseeregion in een notendop. Beleef de natuurlijke landschappen rond het meer tijdens een wandeling of een rit op de mountainbike. Of richt je op de meren: neem een verkoelende duik van de steiger of peddel over het turquoise water tijdens een SUP-tocht in de vroege ochtendzon.

De Fuschlseeregion is goed geschikt als uitvalsbasis – voor meerdaagse fiets- en wandeltochten in de natuur, maar ook voor bijvoorbeeld een dagtrip naar Salzburg. Na ongeveer dertig minuten met het openbaar vervoer sta je in het historische centrum van deze Oostenrijkse stad. Bezoek tijdens een uitstapje de vele monumenten in de Salzburger binnenstad, zoals de barokke Dom van Salzburg, de middeleeuwse burcht Festung Hohensalzburg en het geboortehuis van Mozart.

Meerdaagse tochten

De omgeving van de Fuschlseeregion lijkt wel gemaakt voor een actieve vakantie: bossen om doorheen te hiken, bergen met uitdagende routes voor de mountainbike en almhutten om even uit te rusten met een stevige maaltijd. En dan is er natuurlijk nog het intens blauwe water van het Oostenrijkse meer, om na een sportieve dag in af te koelen. Gebruik de Fuschlseeregion als een uitvalsbasis voor meerdaagse wandel- en fietstochten door de omliggende regio’s. Of je nou te voet op pad gaat of gebruik maakt van een mountainbike – op de meerdaagse tochten zijn de overnachtingen en het vervoer van bagage inbegrepen. Op die manier kunnen wandelaars en fietser hun aandacht volledig richten op hun ontdekkingstocht door de omgeving.

Fuschlseeregion is een geschikte uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten door de omgeving.

Foto door Skyblue Salzburg

Hike bijvoorbeeld de 4 Berge 3 Seen Trail. Deze 4-daagse variant van de Salzkammergut Trail vertrekt in Fuschl am See en loopt via de Zwölferhorn naar St. Gilgen. Vandaar ga je via de Schafberg, de Wolfgangsee en de Almkogel naar de Mondsee, om tenslotte over de Schober weer op je startpunt aan te komen. Meer informatie vind je hier. Of ga met de mountainbike op pad over de Salzburger Almen-Tour. Deze route leidt in drie dagen langs dertig traditionele almhutten in de Oostenrijkse bergen. Meer dan de helft van de route bestaat uit bospaden, afgewisseld met stukken over asfalt en een klein deel op onverharde wegen. De rondrit van 146 kilometer voert door het berglandschap van de Salzkammergut, waardoor er flink wat verticale meters gemaakt worden. Ondanks dat sportieve karakter is er onderweg ook tijd voor ontspanning. Na een steile klim naar de Bergalm-Neureithütte strijk je neer op het terras op een 1.256 meter hoge bergweide. Dit is waar het harde werk van de dag wordt beloond met frisse berglucht, een goede maaltijd en een vergezicht over de bergen.

SUP-tocht bij zonsopgang

Al peddelsurfend alle hoeken van het meer verkennen, terwijl je geniet van een full-body workout? Dat ervaar je tijdens een SUP-tocht. In de vroege morgen, net voordat de zon opkomt, sta je met je een SUP-board en peddel klaar op het strand. Op dit moment van de dag ligt de Fuschlseeregion er kalm en verlaten bij. Een korte uitleg over hoe je veilig op het board komt, en dan het water op. Je leert verschillende peddelslagen waarmee je je, balancerend op het board, over het meer beweegt. En dan dat magische moment, wanneer de eerste zonnestralen van achter de bergen tevoorschijn komen. In het gouden ochtendlicht peddel je langs de bossen en strandjes aan de oevers van het meer.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Fuschlseeregion.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Zin in een zomer vol avonturen in de natuur? Ontdek de Oostenrijkse regio Salzkammergut
Reizen
Met de e-mountainbike door het Oostenrijkse merengebied
Reizen
Wandel langs 35 meren tijdens deze meerdaagse hike in Oostenrijk
Reizen
Piraten, kobolden en alpaca’s: een droomplek voor kinderen én ouders

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.