Zo dichtbij en toch een andere wereld: op de Veluwe vind je behalve rust, ruimte en natuur ook volop hoogtepunten op het gebied van cultuur, ontspanning en gastronomie. Niets moet, alles mag. Laat je inspireren voor later!

Doorkruis de Veluwe bossen per mountainbike
Doorkruis de Veluwe bossen per mountainbike.
Hetty van Oijen

1. Verken de natuur per mountainbike

Ga je naar de Veluwe, dan doe je dat vooral ook om te genieten van de natuur. Wandelen ligt voor de hand en is heerlijk, maar met zijn prachtige bossen en hoogteverschillen is het gebied ook bij uitstek geschikt om per mountainbike te verkennen. Op de vernieuwde MTB-route Nationaal Park Veluwezoom liggen pittige klimmetjes, scherpe bochten en een goede singletrack klaar om afgelegd te worden. Een fantastische en uitdagende route van zo’n 45 kilometer lang speciaal voor mountainbikers langs zandverstuivingen, heide, vennen en door bossen waar stilte overheerst – uniek.

Wandelen in de winterzon is nergens zo fijn als op de Veluwe
Wandelen in de winterzon is nergens zo fijn als op de Veluwe.
Jurjen Drenth

2. Ga winterwandelen

Het is heilzaam voor lichaam en geest, meditatief, vaak ontstaan onderweg goede gesprekken en het is ook nog eens helemaal gratis: wandelen. En als dat érgens goed kan, dan is het wel op de Veluwe. Wandelend over de vele routes van de Veluwe geniet je van de stilte, het landschap en alles wat er onderweg te zien is. In het najaar is het sprookjesachtig: stiller dan in de andere jaargetijden en aan het eind van de middag, als het al gaat schemeren, hoor je – met een beetje geluk – zwijnen knorren en reeën blaffen. Prachtig is het als er sneeuw ligt. Voetstappen worden gedempt, je adem is zichtbaar in de koude lucht, je ziet sporen van dieren in de sneeuw. Sokken aan, muts op, sjaal om: de Veluwe ligt aan je voeten.

Smullen bij Brasserie Staverden
Smullen bij Brasserie Staverden.
Jurjen Drenth

3. Verwen je smaakpapillen

Na een middag musea, een stevige wandeling of een mooie fietstocht in de ochtend is het tijd om bij te tanken. Schuif aan bij een knapperend haardvuur, bestel een kop koffie of een warme chocolademelk en verheug je op een heerlijke lunch. Ook op culinair gebied blinkt de Veluwe uit. Strijk rond lunchtijd neer in een van de gezellige bistro’s, hippe bars of sfeervolle restaurants. Een aanrader is de bekroonde Brasserie Staverden, prachtig gelegen in de kasteeltuin van landgoed Staverden. Hier werkt de keukenbrigade met seizoensgebonden- en streekproducten, waarvan veel uit eigen moestuin en kas. Je proeft de Veluwe!

Ultiem onthaasten doe je in de sauna
Ultiem onthaasten doe je in de sauna.
Thermen Bussloo

4. Ontspan in de thermen

Frisse buitenlucht, prachtige natuur: op de Veluwe kom je helemaal tot rust. Om echt alles uit je bezoek te halen, mag je eigenlijk een bezoek aan een van de thermen niet overslaan. Bijvoorbeeld in Thermen Bussloo, een van de mooiste, grootste en exclusiefste sauna-, beauty- en wellnessresorts van Nederland. Het wellnessresort ligt aan het prachtige meer van Bussloo, vlakbij Apeldoorn op de Veluwe. Hier geniet je van sauna, kun je een frisse duik nemen in het zwembad, verschillende heerlijke en ontspannen behandelingen ondergaan en genieten van een duik in het zwembad en van de natuur. Een bezoek aan Thermen Bussloo is ultiem onthaasten. Om daarna als een blok in slaap te vallen.

Geniet van natuur en luxe bij Hotel Dennenheuvel
Geniet van natuur en luxe bij Hotel Dennenheuvel.
Hotel Dennenheuvel

5. Blijf slapen

Er is zo veel te doen en te zien op de Veluwe, en dus loont het om een of meerdere nachten te blijven. Dat kan in een van de vele hotels en bed & breakfasts. Aan de bovenste rand van de Veluwe, in de buurt van veel van de culturele hotspots van het gebied én de uitgestrekte heidevelden en bossen op loopafstand, ligt het sfeervolle hotel Dennenheuvel. Geniet op het grote zonneterras aan de voorkant van winterse zonnestralen, kom tot rust in een van de stijlvolle, luxe kamers en laat je smaakpapillen verwennen in het fijnproeversrestaurant – de kans is groot dat je nooit meer weg wilt.

De beeldentuin van het KrllerMller Museum
De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.
Jurjen Drenth

En als je er toch bent, dan mag je ook dit niet missen...Op de Veluwe zijn zowel grote als kleine musea te vinden, zelfs één in een heus paleis. Er is volop keuze!

Kunst, architectuur én natuur: die unieke combinatie vind je in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, midden tussen de bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Dit beroemde museum bezit de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. De beroemde beeldentuin van het museum telt ruim 160 sculpturen van legendarische internationale kunstenaars, waaronder Auguste Rodin, Henry Moore, Jean Dubuffet en Joep van Lieshout.

Moderne kunst in CODA Museum
Moderne kunst in CODA Museum.
CODA Museum

CODA Museum in Apeldoorn is de plek om moderne beeldende kunst te bewonderen. Hier vind je wisselende tentoonstellingen van beeldende kunstenaars en hedendaagse mode- en kunstenaarssieraden van (inter)nationale ontwerpers en kunst van en op papier. De museumwinkel is tevens een aanrader.

Nog even en het is weer open: Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalig Koninklijk Paleis aan de rand van Apeldoorn als museum opengesteld voor publiek. Ruim dertig jaar na de openstelling was groot onderhoud noodzakelijk en is het hoofdgebouw gesloten, maar vanaf 15 april 2022 kun je weer zien hoe de Oranjes hier driehonderd jaar lang woonden en werkten.

Bekijk meer tips voor heerlijke restaurants, sfeervolle hotels, spraakmakende musea en gezellige plekjes om winters te genieten op de Veluwe.

Gelderland levert mooie streken
Gelderland levert mooie streken.
Gelderse Streken