In alle vroegte rijd ik tijdens mijn roadtrip door Oberösterreich, een regio in het noorden van Oostenrijk, de streek Mühlviertel in. Dit gebied dankt zijn naam aan de riviertjes Grote en Kleine Mühl, die door de natuur in deze streek – tussen de Tsjechische grens in het noorden en de Donau in het zuiden – stromen. Ik ga echter op zoek naar minder bekende parels in deze regio vol glooiende, groene heuvels.

Te paard door Mühlviertel

Onder een blauwe hemel bereik ik de fotogenieke houten boerderij Moser Alm, gelegen op een heuvel in het glooiende landschap van de regio Mühlviertler Alm Freistadt. De eigenaars van dit comfortabele hotel met manege bieden hun gasten de mogelijkheid te paard de omliggende natuur in te trekken. Ik ben geen gast, maar mag vandaag toch mee op pad. De gladde haren van het zwarte paard Gaetan glinsteren in de zon. Schommelend op het brede zadel op de rug van deze grote vriendelijke reus volg ik mijn gids Markus, een van de hoteleigenaren, op zijn witte paard de bossen in.

De boerderij Moser Alm
De boerderij Moser Alm.
Veerle Witte

Ik ontdek al snel waarom deze regio zo geliefd is bij ruiters. In de prachtige bosrijke natuur ligt een netwerk van ruim zevenhonderd kilometer aan ruiterpaden. Anderhalf uur lang stappen, draven en galopperen Gaetan en ik over een lusroute van en naar de Moser Alm. Ik geniet van de bosgeur en het afwisselende landschap van bossen, beekjes en weiden af. Bij de boerderijen die we passeren spitst hij zijn oren om alle dieren, landbouwgereedschappen en boeren in zich op te nemen. Samen met hem voel ik mij één met de omgeving.

Gids Markus met zijn paard
Gids Markus met zijn paard.
Veerle Witte

Kasteelruïne Ruttenstein

We zien de kasteelruïne Ruttenstein liggen in de verte, boven het gehucht Niederhofstetten. Markus vertelt dat je vanuit de Moser Alm een prachtige tocht te paard naar het kasteel kunt maken. Helaas is daar vandaag niet voldoende tijd voor, dus rijd ik na onze tocht met de auto naar de kasteelruïne. Over een slingerweg waar geen einde aan lijkt te komen, bereik ik de parkeerplaats aan de voet van het voormalige kasteel. Vanaf daar moet ik het met mijn eigen spierkracht doen. Ik volg het steile pad naar het bouwwerk dat hier waarschijnlijk al sinds de twaalfde eeuw staat.

Kasteel Ruttenstein
Kasteel Ruttenstein.
Veerle Witte

Het gehele complex is gratis te bezoeken, dus ik kan zo binnenlopen. Slechts enkele hoge muren en een van de torens staan nog overeind, maar de vroegere indeling is nog goed te zien. Ik beklim de oude woontoren zoals zo veel mensen dat honderden jaren voor mij ook gedaan moeten hebben. Deze plek ademt geschiedenis en oude verhalen. Door de boogramen kijk ik uit over de glooiende groene heuvels rondom de strategisch geplaatste ruïne. Ooit moet hier iemand op precies deze plek over zijn bezit uitgekeken hebben. Kon hij er in net zo veel rust van genieten als ik? Of was hij zich continu bewust van de potentiële gevaren in de bossen om hem heen?

De enige nog overeindstaande toren van Kasteel Ruttenstein
De enige nog overeindstaande toren van Kasteel Ruttenstein.
Robin Visser

Picknicken in de regio Mühlviertler Alm Freistadt

Een mooie laatste stop in Muhlviertel, nabij de kasteelruïne, is het familierestaurant Hutti’s Gupfwaldheuriger. Het restaurant ligt in de plaats Pierbach en wordt omgeven door een gigantische groene weide. De perfecte plek om te picknicken, zo vinden ook de eigenaars. Ik bestel een uitgebreide picknickmand vol vers brood, vleessalades, gekruide roomkaas, heerlijke panna cotta met rood fruit en vlierbloesemsiroop. Met alle lekkernijen voor me uitgestald op het picknickkleed en uitzicht op de heuvels geniet ik nog even na van de prachtige natuur van Mühlviertel.

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Oberösterreich.