Skip to Content

Foto's van Everestklimmers doorheen de geschiedenis

De blinde alpinist Andy Holzer daalt af nadat hij de top van de Mount Everest heeft bereiktpinterest icon
Klemens Bichler
1
Edmund Hillary en Tenzing Norgay die in 1953 als eersten het dak van de wereld bereikten lachen breed en poseren in hun klimuitrusting voor deze foto die enkele weken na hun beroemde beklimming werd gemaakt in Kathmandu Nepal
Associated Press
Edmund Hillary en Tenzing Norgay, die in 1953 als eersten het dak van de wereld bereikten, lachen breed en poseren in hun klimuitrusting voor deze foto, die enkele weken na hun beroemde beklimming werd gemaakt in Kathmandu, Nepal.
2
Bergbeklimmers steken op een hoogte van 7620 meter de ijzingwekkend steile flank van de Lhotse over In gezelschap van sherpa Nawang Gombu Sherpa werd Jim Whittaker in 1963 de eerste Amerikaan die de top van de Mount Everest bereikte via de nu overbekende Zuidcolroute
Associated Press
Bergbeklimmers steken op een hoogte van 7620 meter de ijzingwekkend steile flank van de Lhotse over. In gezelschap van sherpa Nawang Gombu Sherpa werd Jim Whittaker in 1963 de eerste Amerikaan die de top van de Mount Everest bereikte, via de nu overbekende Zuidcolroute.
3
Op hun driehonderd kilometer lange tocht naar de Mount Everest steekt een groep van ruim negenhonderd dragers achter elkaar een brug van boomstammen over De dragers vervoerden 27 ton voorraden op hun rug bestemd voor de eerste Amerikaanse poging om de top van de Everest te beklimmen in 1963
Associated Press
Op hun driehonderd kilometer lange tocht naar de Mount Everest steekt een groep van ruim negenhonderd dragers achter elkaar een brug van boomstammen over. De dragers vervoerden 27 ton voorraden op hun rug, bestemd voor de eerste Amerikaanse poging om de top van de Everest te beklimmen, in 1963.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Klimmers op de hoofdroute naar de Mount Everest passeren in 1979 de adembenemend mooie en 6812 meter hoge Ama Dablam De volgende halte op de route het klooster van Tengboche waar de meeste sherpas en veel alpinisten pauzeren voor een zegen van de hoge lama
Associated Press
Klimmers op de hoofdroute naar de Mount Everest passeren in 1979 de adembenemend mooie en 6812 meter hoge Ama Dablam. De volgende halte op de route: het klooster van Tengboche, waar de meeste sherpa’s en veel alpinisten pauzeren voor een zegen van de hoge lama.
5
Na het bereiken van de top van de Mount Everest zwaait de Duitse alpinist Hubert Hillmaier op 14 oktober 1978 uitgelaten met een vlag in de ijle lucht In navolging vanReinhold Messner en Peter Habeler beklom Hillmaier de berg zonder zuurstofflessen
Associated Press
Na het bereiken van de top van de Mount Everest zwaait de Duitse alpinist Hubert Hillmaier op 14 oktober 1978 uitgelaten met een vlag in de ijle lucht. In navolging van Reinhold Messner en Peter Habeler beklom Hillmaier de berg zonder zuurstofflessen.
6
Op weg naar de noordzijde van de Mount Everest steken leden van de Altitude Everest Expedition 2007 een sneeuwveld over Hun doel was het volgen van de route van de Britse alpinist George Mallory die in 1924 hoog op de berg verdween
Associated Press
Op weg naar de noordzijde van de Mount Everest steken leden van de Altitude Everest Expedition 2007 een sneeuwveld over. Hun doel was het volgen van de route van de Britse alpinist George Mallory, die in 1924 hoog op de berg verdween.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In 2012 steekt een bergbeklimmer op de Khumbuijswand een smalle ijsbrug over De ijswand wordt vaak omschreven als een van de gevaarlijkste passages op de gebruikelijke route over de Zuidgraat De ijswand is een instabiele hoop ijsblokken zo groot als huizen
Associated Press
In 2012 steekt een bergbeklimmer op de Khumbu-ijswand een smalle ijsbrug over. De ijswand wordt vaak omschreven als een van de gevaarlijkste passages op de gebruikelijke route over de Zuidgraat. De ijswand is een instabiele hoop ijsblokken zo groot als huizen.

Fotografie

een foto uit de serie van jelle krings over de oekraiense spoorwegen

Het Oekraïense spoor: een wapen tegen de Russen

afbeelding in het zuidoosten van turkije, waar tientallen dorpen onder water verdwijnen door de aanleg van een stuwdam

Stuwmeren in Turkije slokken tientallen dorpen op

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder