Skip to Content

Fotogalerij: de hoogste plekken ter wereld

Waarom voelen we ons zo aangetrokken tot hooggelegen locaties? Kijk mee naar de vijf hoogste plekken en oordeel zelf.
2 MOUNT EVEREST  DE HOOGSTE BERG TER WERELD IS 8848 METER HOOGZon 325 miljoen jaar geleden vormde de Mount Everest de bodem van de oude Thetyszee Maar circa zestig miljoen jaar geleden botste de plaat waar India op lag met de Euraziatische plaat waardoor de zeebodem tegen de landmassa van Azi werd gedrukt Zo ontstond 25 miljoen jaar geleden het Himalayagebergte dat nog steeds elk jaar n centimeter hoger wordt De hoogte van Mount Everest werd in 1806 voor het eerst gemeten tijdens de Great Trigonometric Survey In 1856 verklaarde Sir George Everest dat de berg maar liefst 8840 meter boven de zeespiegel lag Sindsdien is dat getal dankzij verbeterde meettechnieken en veranderingen in de topografie minimaal bijgesteld Na de verwoestende aardbeving van 2015 werd de top opnieuw vastgesteld op 8848 meterpinterest icon
John Roskelley
Advertentie - Lees hieronder verder
1
1 SEQUOIAS  DE HOOGSTE SEQUOIA MEET 1155 METERBijna alles aan sequoias is indrukwekkend Allereerst worden ze lang het record staat op 1155 meter Bovendien worden ze uitzonderlijk oud tot ruim tweeduizend jaar Deze reuzen bedekten ooit een gebied van achtduizend vierkante kilometer langs de kust van Californi en Oregon maar hun aantal is in de loop van de negentiende eeuw sterk afgenomen door kap het hout is erg kostbaar 96 procent van het oorspronkelijke bos is vernietigd Wat er over is in de Redwood National and State Parks in Californi is nog steeds s werelds hoogste bos Sequoias zijn veeleisende bomen Ze kunnen niet direct langs de kust groeien doordat ze gevoelig zijn voor zout Tegelijk moeten ze dicht genoeg bij zee staan om in de zomer s nachts mist te kunnen opvangen zodat ze in het droge seizoen genoeg vocht hebben
Michael Nichols, National Geographic Stock
1) SEQUOIA'S - DE HOOGSTE SEQUOIA MEET 115,5 METER Bijna alles aan sequoia’s is indrukwekkend. Allereerst worden ze lang: het record staat op 115,5 meter. Bovendien worden ze uitzonderlijk oud, tot ruim tweeduizend jaar. Deze reuzen bedekten ooit een gebied van achtduizend vierkante kilometer langs de kust van Californië en Oregon, maar hun aantal is in de loop van de negentiende eeuw sterk afgenomen door kap; het hout is erg kostbaar. 96 procent van het oorspronkelijke bos is vernietigd. Wat er over is in de Redwood National and State Parks in Californië, is nog steeds ’s werelds hoogste bos. Sequoia’s zijn veeleisende bomen. Ze kunnen niet direct langs de kust groeien doordat ze gevoelig zijn voor zout. Tegelijk moeten ze dicht genoeg bij zee staan om in de zomer ’s nachts mist te kunnen opvangen, zodat ze in het droge seizoen genoeg vocht hebben.
2
2 MOUNT EVEREST  DE HOOGSTE BERG TER WERELD IS 8848 METER HOOGZon 325 miljoen jaar geleden vormde de Mount Everest de bodem van de oude Thetyszee Maar circa zestig miljoen jaar geleden botste de plaat waar India op lag met de Euraziatische plaat waardoor de zeebodem tegen de landmassa van Azi werd gedrukt Zo ontstond 25 miljoen jaar geleden het Himalayagebergte dat nog steeds elk jaar n centimeter hoger wordt De hoogte van Mount Everest werd in 1806 voor het eerst gemeten tijdens de Great Trigonometric Survey In 1856 verklaarde Sir George Everest dat de berg maar liefst 8840 meter boven de zeespiegel lag Sindsdien is dat getal dankzij verbeterde meettechnieken en veranderingen in de topografie minimaal bijgesteld Na de verwoestende aardbeving van 2015 werd de top opnieuw vastgesteld op 8848 meter
John Roskelley
2) MOUNT EVEREST - DE HOOGSTE BERG TER WERELD IS 8848 METER HOOG Zo’n 325 miljoen jaar geleden vormde de Mount Everest de bodem van de oude Thetyszee. Maar circa zestig miljoen jaar geleden botste de plaat waar India op lag met de Euraziatische plaat, waardoor de zeebodem tegen de landmassa van Azië werd gedrukt. Zo ontstond 25 miljoen jaar geleden het Himalayagebergte, dat nog steeds elk jaar één centimeter hoger wordt. De hoogte van Mount Everest werd in 1806 voor het eerst gemeten tijdens de Great Trigonometric Survey. In 1856 verklaarde Sir George Everest dat de berg maar liefst 8840 meter boven de zeespiegel lag. Sindsdien is dat getal, dankzij verbeterde meettechnieken en veranderingen in de topografie, minimaal bijgesteld. Na de verwoestende aardbeving van 2015 werd de top opnieuw vastgesteld op 8848 meter.
3
Te midden van gebedsvlaggen op de top van de Gokyo Ri in Khumbu Nepal bekijkt een bergbeklimmer hoe de zon de top van de Mount Everest goud kleurt
Colin Monteath, Minden Pictures, National Geographic Stock
Te midden van gebedsvlaggen op de top van de Gokyo Ri in Khumbu (Nepal) bekijkt een bergbeklimmer hoe de zon de top van de Mount Everest goud kleurt.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Op 7620 meter hoogte zijn klimmers op weg naar de top
Barry Bishop, National Geographic Stock
Op 7620 meter hoogte zijn klimmers op weg naar de top.
5
3 MACHU PICCHU  BIJNA 2500 METER BOVEN ZEENIVEAUOp een druilerige ochtend in juli 1911 leidden Peruaanse gidsen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham door een dichtbegroeid berglandschap naar een wonder We zaten midden in een tropisch woud en in de schaduw zagen we een doolhof van oude muren schreef hij De precolumbiaanse Incastad met haar stapelmuren terrassen en hellingen die algauw bekend zou worden als Machu Picchu is sindsdien gedeeltelijk blootgelegd en gerestaureerd Het historische heiligdom steekt boven de runes uit en de hele stad op 2430 meter hoogte wordt omgeven door opmerkelijke welige begroeiing Het vochtige bos staat vol varens palmen begonias en honderden soorten orchideen Daarnaast leven er in het park dat bijna geheel wordt omgeven door de Rio Urubamba dieren als ocelotten otters brilberen en andescondors
Hiram Bingham
3) MACHU PICCHU - BIJNA 2500 METER BOVEN ZEENIVEAU Op een druilerige ochtend in juli 1911 leidden Peruaanse gidsen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham door een dichtbegroeid berglandschap naar een wonder. ‘We zaten midden in een tropisch woud en in de schaduw zagen we een doolhof van oude muren,’ schreef hij. De precolumbiaanse Incastad met haar stapelmuren, terrassen en hellingen, die algauw bekend zou worden als Machu Picchu, is sindsdien gedeeltelijk blootgelegd en gerestaureerd. Het historische heiligdom steekt boven de ruïnes uit en de hele stad (op 2430 meter hoogte) wordt omgeven door opmerkelijke, welige begroeiing. Het vochtige bos staat vol varens, palmen, begonia’s en honderden soorten orchideeën. Daarnaast leven er in het park, dat bijna geheel wordt omgeven door de Rio Urubamba, dieren als ocelotten, otters, brilberen en andescondors.
6
Machu Picchu zoals het er nu uitziet op een helling boven het dal van de Urubamba
Joan Whartson, National Geographic My Shot
Machu Picchu zoals het er nu uitziet, op een helling boven het dal van de Urubamba.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Typische trapeziumvromige ramen van Machu Picchu
Lori Epstein/ National Geographic Collection/ Getty Images
Typische trapeziumvromige ramen van Machu Picchu.
8
4 NOORDERLICHT  AURORA BOREALIS VORMT EEN OVAAL VAN 3000 KILOMETER ROND DE NOORDPOOLHet noorderlicht aurora borealis ontstaat in het kolkende binnenste van de zon De atomen van zonnegassen veranderen in een dunne stroom elektrisch geladen deeltjes protonen en elektronen Deze stroom de zonnewind is zowel materie als energie en wordt continu door de zon uitgespuwd De meeste zonnewind wordt door het magnetisch schild van de aarde afgebogen maar een deel daalt neer rond de magnetische noord en zuidpool en gaat een interactie aan met de zuurstof en de stikstof in de atmosfeer Er ontstaan groene rode helderroze blauwe of paarse vlagen afhankelijk van de vraag hoe ver van de aarde de interactie tussen elektronen en stikstofmoleculen plaatsvindt
Alaska Stock Images, National Geographic Stock
4) NOORDERLICHT - AURORA BOREALIS VORMT EEN OVAAL VAN 3000 KILOMETER ROND DE NOORDPOOL Het noorderlicht (aurora borealis) ontstaat in het kolkende binnenste van de zon. De atomen van zonnegassen veranderen in een dunne stroom elektrisch geladen deeltjes: protonen en elektronen. Deze stroom, de zonnewind, is zowel materie als energie en wordt continu door de zon uitgespuwd. De meeste zonnewind wordt door het magnetisch schild van de aarde afgebogen, maar een deel daalt neer rond de magnetische noord- en zuidpool, en gaat een interactie aan met de zuurstof en de stikstof in de atmosfeer. Er ontstaan groene, rode, helderroze, blauwe of paarse vlagen, afhankelijk van de vraag hoe ver van de aarde de interactie tussen elektronen en stikstofmoleculen plaatsvindt.
9
Noorderlicht boven Portage Lake in Alaska
Alaska Stock Images, National Geographic Stock
Noorderlicht boven Portage Lake in Alaska.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Noorderlicht boven Bleik in Noorwegen De meest voorkomende kleur is groenachtig wit
Roy Samuelsen, National Geographic My Shot
Noorderlicht boven Bleik in Noorwegen. De meest voorkomende kleur is groenachtig wit.
11
5 DE ALTIPLANO  1000 KILOMETER IJS VUUR WIND EN ZOUTDe Altiplano rijk aan zilver en zout houdt de hemel in al zijn spookachtigheid een spiegel voor Het plateau 3660 meter hoogte strekt zich uit over bijna duizend kilometer in de Andes van Bolivia Peru en Argentini en is een van de grootste hoogvlakten ter wereld De meeste meren zijn verdampt tot zoutvlakten maar Titicaca s werelds hoogste bevaarbare meer houdt stand De Boliviaanse hoofdstad La Paz ligt in het nattere noorden In het droge verlaten zuiden liggen de Salar de Uyuni een buitenaards aandoende zoutvlakte en de Laguna Colorada een zout roodachtig meer dat geliefd is bij flamingos Er zijn ook zwavelbronnen bij Sol de Maana De grond bevat zilver en tin maar slechts weinig bomen overleven in de door wind geteisterde uitgestrektheid Ook voor landbouw is de bodem nauwelijks geschikt
George Steinmetz
5) DE ALTIPLANO - 1000 KILOMETER IJS, VUUR, WIND EN ZOUT. De Altiplano, rijk aan zilver en zout, houdt de hemel in al zijn spookachtigheid een spiegel voor. Het plateau (3660 meter hoogte) strekt zich uit over bijna duizend kilometer in de Andes van Bolivia, Peru en Argentinië en is een van de grootste hoogvlakten ter wereld. De meeste meren zijn verdampt tot zoutvlakten, maar Titicaca, ’s werelds hoogste bevaarbare meer, houdt stand. De Boliviaanse hoofdstad La Paz ligt in het nattere noorden. In het droge, verlaten zuiden liggen de Salar de Uyuni, een buitenaards aandoende zoutvlakte, en de Laguna Colorada, een zout, roodachtig meer dat geliefd is bij flamingo’s. Er zijn ook zwavelbronnen bij Sol de Mañana. De grond bevat zilver en tin, maar slechts weinig bomen overleven in de door wind geteisterde uitgestrektheid. Ook voor landbouw is de bodem nauwelijks geschikt.
12
Weerspiegeld in het kalme water van de Laguna Colorada passen James flamingos op hun minder kleurige jongen Deze opvallende vogels komen alleen voor op hoogvlakten van de Andes
George Steinmetz
Weerspiegeld in het kalme water van de Laguna Colorada passen James’ flamingo’s op hun minder kleurige jongen. Deze opvallende vogels komen alleen voor op hoogvlakten van de Andes.

Reizen

een paar reizigers beklimmen de mount everest

Tips voor het beklimmen van Mount Everest

This is an image

Chefchaouen: de blauwe stad

vlak onder het aardoppervlak in het geothermische gebied námaskarð gaan ontzagwekkende krachten schuil
Gepresenteerd door Buro Scanbrit

Ontdek de hoogtepunten van IJsland met de auto

tijdens zijn reizen is corno vaak te vinden in de natuur en gaat hij graag op zoek naar wilde dieren

5x Favoriete bestemmingen van reisjournalist Corno

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder