Skip to Content

39 epische landschappen ter inspiratie voor je volgende reis

Deze foto’s nemen je mee van hoge toppen naar zonnige stranden – met alles ertussenin.
NAPALI COAST KAUAI HAWAEen van mijn beste vrienden nodigde me uit om mee te gaan op zijn eerste uitstapje in een helikopter Ik had Kauai al eerder vanuit de lucht gezien maar ditmaal was het heel anders Als je een ervaring met de juiste mensen deelt wordt ze zeer emotioneel en bijzonder Van alle fotos die ik ooit heb gemaakt is dit misschien wel de mooiste Hangend uit de deur van de helikopter boven een van de prachtigste plekken op aardepinterest icon
Foto en bijschrift: Lace Andersen, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
1
NAPALI COAST KAUAI HAWAEen van mijn beste vrienden nodigde me uit om mee te gaan op zijn eerste uitstapje in een helikopter Ik had Kauai al eerder vanuit de lucht gezien maar ditmaal was het heel anders Als je een ervaring met de juiste mensen deelt wordt ze zeer emotioneel en bijzonder Van alle fotos die ik ooit heb gemaakt is dit misschien wel de mooiste Hangend uit de deur van de helikopter boven een van de prachtigste plekken op aarde
Foto en bijschrift: Lace Andersen, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
NAPALI COAST, KAUAI, HAWAÏ “Een van mijn beste vrienden nodigde me uit om mee te gaan op zijn eerste uitstapje in een helikopter. Ik had Kauai al eerder vanuit de lucht gezien, maar ditmaal was het heel anders. Als je een ervaring met de juiste mensen deelt, wordt ze zeer emotioneel en bijzonder. Van alle foto’s die ik ooit heb gemaakt, is dit misschien wel de mooiste. Hangend uit de deur van de helikopter, boven een van de prachtigste plekken op aarde.”
2
SOSSUSVLEIWOESTIJN NAMIBIHelikopters zijn een duur maar toch bevredigend alternatief voor fotograferen met een drone
Foto en bijschrift: Justin Strawn, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
SOSSUSVLEI-WOESTIJN, NAMIBIË “Helikopters zijn een duur maar toch bevredigend alternatief voor fotograferen met een drone.”
3
LOFOTENEILANDEN NOORWEGENHet flakkerende noorderlicht boven de fjord en de bergen rond het Hauklandstranda op de Noorse Lofoten Deze ongelooflijke aanblik en ervaring was het resultaat van twee uur wachten in de vrieskou Ik ben blij dat we het hebben volgehouden want het was echt de moeite waard Ik denk dat dit een van mijn favoriete plekken is om het ware licht van het noorden vast te leggen
Foto en bijschrift: Mikkel Beiter, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
LOFOTEN-EILANDEN, NOORWEGEN “Het flakkerende noorderlicht boven de fjord en de bergen rond het Hauklandstranda op de Noorse Lofoten. Deze ongelooflijke aanblik en ervaring was het resultaat van twee uur wachten in de vrieskou! Ik ben blij dat we het hebben volgehouden, want het was echt de moeite waard! Ik denk dat dit een van mijn favoriete plekken is om het ware ‘licht van het noorden’ vast te leggen.”
Advertentie - Lees hieronder verder
4
NATIONAAL PARK RIISITUNTURI FINLANDBovenop de heuvel in het Nationale Park Riisitunturi in Finland bevindt zich een echt Fins natuurfenomeen tykky Tykky is de heerlijke Finse term voor sneeuw die zich op boomtakken ophoopt zodat die gaan doorbuigen De sneeuw is uniek voor de aan de elementen blootgestelde heuveltoppen van Lapland Deze foto laat tykky in verschillende stadia van opeenhoping zien allemaal belicht door het schitterend roze schijnsel van de Arctische schemering
Foto en bijschrift: Daniel Burton, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
NATIONAAL PARK RIISITUNTURI, FINLAND “Bovenop de heuvel in het Nationale Park Riisitunturi in Finland bevindt zich een echt Fins natuurfenomeen: tykky. ‘Tykky’ is de heerlijke Finse term voor sneeuw die zich op boomtakken ophoopt, zodat die gaan doorbuigen. De sneeuw is uniek voor de aan de elementen blootgestelde heuveltoppen van Lapland. Deze foto laat tykky in verschillende stadia van opeenhoping zien, allemaal belicht door het schitterend roze schijnsel van de Arctische schemering.”
5
BAHARIYAOASE EGYPTEDeze foto is gemaakt in de westelijke woestijn van Egypte in de Bahariyaoase waar bijzondere geologische omstandigheden de Witte Woestijn hebben gevormd Door zijn sneeuwwitte kalklandschap wordt de woestijn ook wel de Sneeuwoase genoemd In dit enorme en mysterieuze gebied vind je fossielen kristallen bronnen en nog veel onbekends dat op nader onderzoek wacht Deze 65 miljoen jaar oude zeebodem zou absoluut als een geologisch werelderfgoed beschouwd moeten worden
Liao Xiaoyu, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
BAHARIYA-OASE, EGYPTE “Deze foto is gemaakt in de westelijke woestijn van Egypte, in de Bahariya-oase, waar bijzondere geologische omstandigheden de ‘Witte Woestijn’ hebben gevormd. Door zijn sneeuwwitte kalklandschap wordt de woestijn ook wel de ‘Sneeuwoase’ genoemd. In dit enorme en mysterieuze gebied vind je fossielen, kristallen, bronnen en nog veel onbekends dat op nader onderzoek wacht. Deze 65 miljoen jaar oude zeebodem zou absoluut als een geologisch werelderfgoed beschouwd moeten worden.”
6
HVERADALIR IJSLANDEr zijn plekken op onze planeet waar je oog in oog komt te staan met de ziel schoonheid en macht van de aarde Dit is een van die plekken een geothermisch gebied op het IJslandse hoogland Een absoluut verbluffende plek die bezoekers het gevoel geeft n met onze planeet te zijn
Andro Loria, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
HVERADALIR, IJSLAND “Er zijn plekken op onze planeet waar je oog in oog komt te staan met de ziel, schoonheid en macht van de aarde. Dit is een van die plekken: een geothermisch gebied op het IJslandse hoogland. Een absoluut verbluffende plek, die bezoekers het gevoel geeft één met onze planeet te zijn.”
Advertentie - Lees hieronder verder
7
VINICUNCA PERUIn plaats van de bus tour naar de berg Vinicunca te nemen kampeerde ik daar de nacht ervr op ongeveer anderhalf uur rijden om als eerste wakker te zijn bij zonsopgang Die ochtend was het heel mistig en toen ik er aankwam kon ik de Berg van de Zeven Kleuren amper zien Ik wachtte een uur om de mist te laten optrekken maar dat gebeurde niet Op weg naar beneden passeerde ik dit schattige stel alpacas uitgedost in de kleuren van het Aymaravolk  en dat maakte alles de moeite waard
Brian Larrosa, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
VINICUNCA, PERU “In plaats van de bus tour naar de berg Vinicunca te nemen kampeerde ik daar de nacht ervóór, op ongeveer anderhalf uur rijden, om als eerste wakker te zijn bij zonsopgang. Die ochtend was het heel mistig en toen ik er aankwam, kon ik de ‘Berg van de Zeven Kleuren’ amper zien. Ik wachtte een uur om de mist te laten optrekken, maar dat gebeurde niet. Op weg naar beneden passeerde ik dit schattige stel alpaca’s, uitgedost in de kleuren van het Aymara-volk – en dat maakte alles de moeite waard.”
8
GRAND TETON NATIONAL PARK WYOMINGIn onze half leeggelopen kano peddelden we het water op alleen om de zonsondergang te bekijken maar door de bewolking leek het erop dat er die namiddag geen zonsondergang zou zijn Toen we weer naar de oever voeren draaide ik me om voor een laatste blik en zag dat het zonlicht net genoeg door de wolken scheen om de toppen van de bergen te beschijnen Keer om riep ik enthousiast en pakte haastig mn fototoestel Terwijl ik het juiste kader zocht dreef een bootje perfect in beeld Ik glimlachte en nam de foto
Mark Schisler, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
GRAND TETON NATIONAL PARK, WYOMING “In onze half leeggelopen kano peddelden we het water op, alleen om de zonsondergang te bekijken, maar door de bewolking leek het erop dat er die namiddag geen zonsondergang zou zijn. Toen we weer naar de oever voeren, draaide ik me om voor een laatste blik en zag dat het zonlicht net genoeg door de wolken scheen om de toppen van de bergen te beschijnen. ‘Keer om!’ riep ik enthousiast en pakte haastig m’n fototoestel. Terwijl ik het juiste kader zocht, dreef een bootje perfect in beeld. Ik glimlachte en nam de foto.”
9
IJSLANDIk heb nog nooit een draak gezien maar als er draken op onze planeet zouden leven zou hun broedgebied er waarschijnlijk zo uitzien Als je epische wonderen ziet die door de natuur uit zand slib en water zijn gecreerd dan is het heel eenvoudig om weg te dromen naar iets magisch wat op IJsland  het land van vuur en ijs  maar al te vaak gebeurt Luchtfoto genomen vanuit een vliegtuigje
Andro Loria, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
IJSLAND “Ik heb nog nooit een draak gezien, maar als er draken op onze planeet zouden leven, zou hun broedgebied er waarschijnlijk zo uitzien. Als je epische wonderen ziet die door de natuur uit zand, slib en water zijn gecreëerd, dan is het heel eenvoudig om weg te dromen naar iets magisch, wat op IJsland – het land van vuur en ijs – maar al te vaak gebeurt. Luchtfoto, genomen vanuit een vliegtuigje.”
Advertentie - Lees hieronder verder
10
GROENLANDEen van die momenten waarop je je in evenwicht houdt op een voortrazende slee je fototoestel met n bevroren hand bedient en je door de noordpoolwind tranen met tuiten huilt Ik was vervuld van vreugde  magische landschappen en licht verdreven de kou en maakten dat ik me gelukkig en geborgen voelde Het was een moment dat me altijd bij zal blijven en me telkens doet glimlachen wanneer ik aan die wonderbaarlijke reis naar Groenland terugdenk
Andro Loria, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
GROENLAND “Een van die momenten waarop je je in evenwicht houdt op een voortrazende slee, je fototoestel met één bevroren hand bedient en je door de noordpoolwind tranen met tuiten huilt. Ik was vervuld van vreugde – magische landschappen en licht verdreven de kou en maakten dat ik me gelukkig en geborgen voelde. Het was een moment dat me altijd bij zal blijven en me telkens doet glimlachen wanneer ik aan die wonderbaarlijke reis naar Groenland terugdenk.”
11
KEY WEST FLORIDAEen scheepswrak gefotografeerd vanuit een helikopter zonder deur voor de kust van Key West Florida
Dinesh Boaz, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
KEY WEST, FLORIDA “Een scheepswrak gefotografeerd vanuit een helikopter zonder deur, voor de kust van Key West, Florida.”
12
YAMANAKAMEER YAMANASHI JAPANKort voor zonsopgang wanneer de Venusgordel duidelijk zichtbaar is
Takashi Zenihiro, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
YAMANAKA-MEER, YAMANASHI, JAPAN “Kort voor zonsopgang, wanneer de ‘Venusgordel’ duidelijk zichtbaar is.”
Advertentie - Lees hieronder verder
13
VERONA NEW JERSEYLuchtfoto van ganzen op een dichtgevroren meer bij Verona New Jersey Het witte ijs langs de oever en de stukken verbrijzeld ijs die er omheen liggen deden me denken aan beelden uit de ruimte
Juan Osorio, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
VERONA, NEW JERSEY “Luchtfoto van ganzen op een dichtgevroren meer bij Verona, New Jersey. Het witte ijs langs de oever en de stukken verbrijzeld ijs die er omheen liggen, deden me denken aan beelden uit de ruimte.”
14
KOBARID SLOVENIIk werd verliefd op dit deel van de wereld  dit bijzondere koude en blauwe water komt uit de hoogste Sloveens bergen en vormt een perfect contrast met het zomerlandschap Geef toe zou je op dit moment niet liever in een kajak zitten
Hugo Grandcolas, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
KOBARID, SLOVENIË “Ik werd verliefd op dit deel van de wereld – dit bijzondere, koude en blauwe water komt uit de hoogste Sloveens bergen en vormt een perfect contrast met het zomerlandschap. Geef toe, zou je op dit moment niet liever in een kajak zitten?”
15
HORSETAIL FALLS YOSEMITE NATIONAL PARKDe beroemde vuurval van het Yosemite National Park is een natuurverschijnsel dat optreedt wanneer het water van de Horsetail Falls onder de juiste hoek wordt beschenen door het oranje licht van de zon Het gebeurt alleen op bepaalde tijdstippen en onder bepaalde weersomstandigheden Sommige vuurvallen glanzen in een vaalgele kleur andere kunnen als vuur branden Ik had het geluk dat laatste te zien gecombineerd met harde wind wat een spectaculaire aanblik creerde Ik klom nog wat verder de besneeuwde berg op om het tafereel op gelijke hoogte te kunnen fotograferen
2019 National Geographic Travel Photo Contest
HORSETAIL FALLS, YOSEMITE NATIONAL PARK “De beroemde ‘vuurval’ van het Yosemite National Park is een natuurverschijnsel dat optreedt wanneer het water van de Horsetail Falls onder de juiste hoek wordt beschenen door het oranje licht van de zon. Het gebeurt alleen op bepaalde tijdstippen en onder bepaalde weersomstandigheden. Sommige ‘vuurvallen’ glanzen in een vaalgele kleur, andere kunnen als vuur branden. Ik had het geluk dat laatste te zien, gecombineerd met harde wind, wat een spectaculaire aanblik creëerde. Ik klom nog wat verder de besneeuwde berg op om het tafereel op gelijke hoogte te kunnen fotograferen.”
Advertentie - Lees hieronder verder
16
BERGKETEN HUANGSHAN CHINAHuangshan wat Gele Berg betekent is een bergketen in het zuiden van de provincie Anhui in OostChina Het gebied staat bekend om zijn prachtige landschappen zonsondergangen grillige granietpieken Huangshandennen hete bronnen wintersneeuw en spectaculair laaghangende wolken Huangshan is een geliefd onderwerp in de traditionele Chinese schilderkunst en literatuur en in de moderne fotografie Het een UNESCOWerelderfgoed en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van China
Chun Fook Tin, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
BERGKETEN HUANGSHAN, CHINA “Huangshan, wat ‘Gele Berg’ betekent, is een bergketen in het zuiden van de provincie Anhui in Oost-China. Het gebied staat bekend om zijn prachtige landschappen, zonsondergangen, grillige granietpieken, Huangshan-dennen, hete bronnen, wintersneeuw en spectaculair laaghangende wolken. Huangshan is een geliefd onderwerp in de traditionele Chinese schilderkunst en literatuur, en in de moderne fotografie. Het een UNESCO-Werelderfgoed en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van China.”
17
HUAYNA POTOS BOLIVIATwee groepen klimmers dalen af van de verijsde hellingen van de berg Huayna Potos in Bolivia Voor velen is dit hun eerste zesduizender en de meest indrukwekkende prestatie van hun leven Iedereen heeft zo zijn eigen bergen te beklimmen maar bergen als deze veranderen vaak de manier waarop je geest werkt Het moment waarop je deze groei van fysieke  en meer nog mentale  statuur erkent is een van de meest rauwe transcendentale en verrukkende momenten in mijn leven iets wat hier is vastgelegd
Christian Murillo, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
HUAYNA POTOSÍ, BOLIVIA “Twee groepen klimmers dalen af van de verijsde hellingen van de berg Huayna Potosí in Bolivia. Voor velen is dit hun eerste ‘zesduizender’ en de meest indrukwekkende prestatie van hun leven. Iedereen heeft zo zijn eigen bergen te beklimmen, maar bergen als deze veranderen vaak de manier waarop je geest werkt. Het moment waarop je deze groei van fysieke – en meer nog mentale – statuur erkent, is een van de meest rauwe, transcendentale en verrukkende momenten in mijn leven, iets wat hier is vastgelegd.”
18
FAEREREILANDENStel je voor dat je op een bergtop staat en je windvlagen vanuit het hoge noorden moet trotseren  dat is een gewone dag op de Faerereilanden Deze foto werd tijdens het gouden uurtje gemaakt vanaf de berg Klakkur pal naast het plaatsje Klaksvik Vandaar heb je het prachtigste uitzicht over de omringende eilanden Het eiland Kalsoy is heel spectaculair omdat zijn vele bergen in het licht van de ondergaande zon baden
Mikkel Beiter, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
FAERÖER-EILANDEN “Stel je voor dat je op een bergtop staat en je windvlagen vanuit het hoge noorden moet trotseren – dat is een gewone dag op de Faeröer-eilanden! Deze foto werd tijdens het ‘gouden uurtje’ gemaakt vanaf de berg Klakkur, pal naast het plaatsje Klaksvik. Vandaar heb je het prachtigste uitzicht over de omringende eilanden. Het eiland Kalsoy is heel spectaculair omdat zijn vele bergen in het licht van de ondergaande zon baden!”
Advertentie - Lees hieronder verder
19
NOORDEN VAN NEW MEXICODit wilde paard in het noorden van New Mexico was helemaal in zn eentje en liep naar de reusachtige rotsformatie Shiprock Ik ben dol op deze foto omdat hij de uitgestrektheid van deze plek overbrengt De Shiprock rijst 457 meter de lucht in omgeven door niets anders dan kale platte woestijnvlakte Toen ik zag hoe het paard voor deze prachtige rotsformatie langs liep moest ik dat vastleggen
Michael Perea, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
NOORDEN VAN NEW MEXICO “Dit wilde paard in het noorden van New Mexico was helemaal in z’n eentje en liep naar de reusachtige rotsformatie Shiprock. Ik ben dol op deze foto omdat hij de uitgestrektheid van deze plek overbrengt. De Shiprock rijst 457 meter de lucht in, omgeven door niets anders dan kale, platte woestijnvlakte. Toen ik zag hoe het paard voor deze prachtige rotsformatie langs liep, moest ik dat vastleggen.”
20
MASAI MARA NATIONAL RESERVE KENIAWat wil je nog meer De goudkleuren de mooie zonsondergang de grazende zebras het grasland en het glanzend stof dat wordt opgeworpen door een stoet safarivoertuigen  schitterend en magisch
Srikanth Santhinathan, 2019 National Geographic Travel Photo Contest
MASAI MARA NATIONAL RESERVE, KENIA “Wat wil je nog meer? De goudkleuren, de mooie zonsondergang, de grazende zebra’s, het grasland en het glanzend stof dat wordt opgeworpen door een stoet safarivoertuigen – schitterend en magisch.”

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder