Skip to Content

20x de mooiste boeddhistische tempels ter wereld

Deze architectonische pareltjes zijn een bezoekje waard.
Pagan MyanmarIn de voormalige hoofdstad Pagan stonden ooit naar schatting tienduizend boeddhistische bouwwerken Nu slingeren stoffige voetpaden zich tussen meer dan tweeduizend overgebleven tempels en pagodes van Dhammayangyi de grootste van Pagan tot Shwezigon de eerste vergulde tempel van Myanmarpinterest icon
Jon Bower Myanmar, Alamy
1
Pagan MyanmarIn de voormalige hoofdstad Pagan stonden ooit naar schatting tienduizend boeddhistische bouwwerken Nu slingeren stoffige voetpaden zich tussen meer dan tweeduizend overgebleven tempels en pagodes van Dhammayangyi de grootste van Pagan tot Shwezigon de eerste vergulde tempel van Myanmar
Jon Bower Myanmar, Alamy
Pagan, Myanmar In de voormalige hoofdstad Pagan stonden ooit naar schatting tienduizend boeddhistische bouwwerken. Nu slingeren stoffige voetpaden zich tussen meer dan tweeduizend overgebleven tempels en pagodes, van Dhammayangyi, de grootste van Pagan, tot Shwezigon, de eerste vergulde tempel van Myanmar.
2
Wat Benchamabophit ThailandDe Wat Benchamabophittempel van Bangkok was voltooid in 1911 en bestond volledig uit gemporteerd carraramarmer uit Itali Op het gebrandschilderde glas in de boogvensters zijn Thaise thepanom oftewel engelen afgebeeld In de tempelgalerij staan 52 boeddhabeelden op afzonderlijke zuilen Zij tonen de diversiteit van de boeddhaiconen uit verschillende tijden en plaatsen
Noppasin Wongchum, Alamy
Wat Benchamabophit, Thailand De Wat Benchamabophit-tempel van Bangkok was voltooid in 1911 en bestond volledig uit geïmporteerd carraramarmer uit Italië. Op het gebrandschilderde glas in de boogvensters zijn Thaise thepanom, oftewel engelen, afgebeeld. In de tempelgalerij staan 52 boeddhabeelden op afzonderlijke zuilen. Zij tonen de diversiteit van de boeddha-iconen uit verschillende tijden en plaatsen.
3
SeigantoJi JapanOp een steenworp afstand van de grootste waterval van Japan ligt Seigantoji een door bossen omgeven Tendaiheiligdom Dit is een rationalistische stroming van het boeddhisme waarin men gelooft in een steeds veranderend bestaan Seigantoji ligt ook op twee verschillende pelgrimsroutes de Saigokupelgrimstocht langs 33 tempels en de eeuwenoude Kumano Kod een van de twee pelgrimsroutes ter wereld op de UNESCOlijst
Image Broker, Alamy
Seiganto-Ji, Japan Op een steenworp afstand van de grootste waterval van Japan ligt Seiganto-ji, een door bossen omgeven Tendaiheiligdom. Dit is een rationalistische stroming van het boeddhisme waarin men gelooft in een steeds veranderend bestaan. Seiganto-ji ligt ook op twee verschillende pelgrimsroutes: de Saigoku-pelgrimstocht langs 33 tempels en de eeuwenoude Kumano Kodō, een van de twee pelgrimsroutes ter wereld op de UNESCO-lijst.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Wat Rong Khun ThailandDe compleet witte Wat Rong Khuntempel in NoordThailand is in 1997 gesticht De tempel is door de Thaise schilder Chalermchai Kositpipat ontworpen en gefinancierd De buitenkant is bekleed met een mozaek van spiegeltjes Afbeeldingen van Spider Man Michael Jackson en Hello Kitty fleuren het kleurrijke interieur van de hoofdtempel op Ondanks de contemporaine uitstraling wordt van bezoekers verwacht dat ze zich volgens traditionele wijze kleden en gedragen
Amnat, Alamy
Wat Rong Khun, Thailand De compleet witte Wat Rong Khun-tempel in Noord-Thailand is in 1997 gesticht. De tempel is door de Thaise schilder Chalermchai Kositpipat ontworpen en gefinancierd. De buitenkant is bekleed met een mozaïek van spiegeltjes. Afbeeldingen van Spider Man, Michael Jackson en Hello Kitty fleuren het kleurrijke interieur van de hoofdtempel op. Ondanks de contemporaine uitstraling wordt van bezoekers verwacht dat ze zich volgens traditionele wijze kleden en gedragen.
5
Paro Taktshang BhutanParo Taktshang in de Parovallei in Bhutan is een tempel die tegen de rotsen is gebouwd De tempel is alleen te bereiken via een steil voetpad langs watervallen gebedsmolens en een Tibetaans theehuis met schitterend uitzicht Volgens de overlevering heeft Padmasambhava de goeroe die het boeddhisme in Bhutan heeft gentroduceerd drie jaar in de grotten van Paro Taktshang gemediteerd nadat hij daar op de rug van een magische vrouwelijke tijger naartoe was gevlogen Vandaar de bijnaam Tijgersnest
Ira Block, Nat Geo Image Collection
Paro Taktshang, Bhutan Paro Taktshang in de Parovallei in Bhutan is een tempel die tegen de rotsen is gebouwd. De tempel is alleen te bereiken via een steil voetpad langs watervallen, gebedsmolens en een Tibetaans theehuis met schitterend uitzicht. Volgens de overlevering heeft Padmasambhava, de goeroe die het boeddhisme in Bhutan heeft geïntroduceerd, drie jaar in de grotten van Paro Taktshang gemediteerd nadat hij daar op de rug van een magische vrouwelijke tijger naartoe was gevlogen. Vandaar de bijnaam ‘Tijgersnest’.
6
Taung Kalat MyanmarDe Birmese koning Anawrahta verwerkte in de elfde eeuw de verering van nats oude geesten in boeddhistische tempels en praktijken Aan de voet van de 777 treden tellende trap die naar de deuren van de Taung Kalattempel leidt staan 37 beelden van nats die in hun menselijke gedaante zijn afgebeeld Deze kleine tempel is spectaculair gelegen op de piek van een 737 meter hoge vulkanische prop in het midden van Myanmar
Rodolfo Contreras, Alamy
Taung Kalat, Myanmar De Birmese koning Anawrahta verwerkte in de elfde eeuw de verering van nats (oude geesten) in boeddhistische tempels en praktijken. Aan de voet van de 777 treden tellende trap die naar de deuren van de Taung Kalattempel leidt, staan 37 beelden van nats die in hun menselijke gedaante zijn afgebeeld. Deze kleine tempel is spectaculair gelegen op de piek van een 737 meter hoge vulkanische prop in het midden van Myanmar.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Wat Xieng Thong LaosWat Xieng Thong is een heilige plaats voor Laotiaanse kroningen en nieuwjaarsfeesten De naam kan worden vertaald als gouden stad of vuurboom De tempel is elegant gelegen boven de Mekongrivier Het glinsterende gekleurde mozaek op de achterste muur beeldt de thong of levensboom af De indrukwekkende daken in Luang Prabangstijl buigen naar het einde toe omhoog om kwade geesten te vangen
Markus Kirchgessner, Laif, Redux
Wat Xieng Thong, Laos Wat Xieng Thong is een heilige plaats voor Laotiaanse kroningen en nieuwjaarsfeesten. De naam kan worden vertaald als ‘gouden stad’ of ‘vuurboom’. De tempel is elegant gelegen boven de Mekongrivier. Het glinsterende, gekleurde mozaïek op de achterste muur beeldt de thong of levensboom af. De indrukwekkende daken in Luang Prabangstijl buigen naar het einde toe omhoog om kwade geesten te vangen.
8
Man Motempel HongkongOnder wierookspiralen aan het plafond hangen rode kaartjes met wensen De boeddhistische en taostische Man Motempel in Hongkong is in 1847 gebouwd ter ere van de god van de literatuur Man en de god van de oorlog Mo Naast het verbanden van hun wensen voor de goden kunnen bezoekers bamboekokers schudden en hun toekomst laten voorspellen door de waarzeggers van de tempel
Design Pics Inc, Nat Geo Image Collection
Man Motempel, Hongkong Onder wierookspiralen aan het plafond hangen rode kaartjes met wensen. De boeddhistische en taoïstische Man Motempel in Hongkong is in 1847 gebouwd ter ere van de god van de literatuur (Man) en de god van de oorlog (Mo). Naast het verbanden van hun wensen voor de goden kunnen bezoekers bamboekokers schudden en hun toekomst laten voorspellen door de waarzeggers van de tempel.
9
Trn Qucpagode VietnamDe Trn Qucpagode uit de zesde eeuw staat op een eilandje in West Lake in Hanoi Boven op de elf etages tellende rode pagode van de tempel staat een negen etages tellende lotus van edelsteen In de tempel staan altaren vol gouden en bronzen beelden Op de binnenplaats van Trn Quc staan drie verschillende vrouwelijk boeddhas zogeheten moeders
Gekko Studios, Alamy
Trấn Quốcpagode, Vietnam De Trấn Quốcpagode uit de zesde eeuw staat op een eilandje in West Lake in Hanoi. Boven op de elf etages tellende rode pagode van de tempel staat een negen etages tellende lotus van edelsteen. In de tempel staan altaren vol gouden en bronzen beelden. Op de binnenplaats van Trấn Quốc staan drie verschillende vrouwelijk boeddha's, zogeheten ‘moeders’.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Kye Gompa IndiaSinds de stichting ruim duizend jaar geleden liep de Kye Gompa in India iedere eeuw gevaar door aanvallen van legers branden en een aardbeving in 1975 De tempel bevindt zich op een hoogte van 4166 meter boven zeeniveau in het Himalayagebergte De tempel is rijk aan muurschilderingen en een voorbeeld van een gelaagd kloosterfort in Pasadastijl Buitenlanders verblijven er vaak voor een spirituele retraite
Neil McAllister, Alamy
Kye Gompa, India Sinds de stichting ruim duizend jaar geleden liep de Kye Gompa in India iedere eeuw gevaar door aanvallen van legers, branden en een aardbeving in 1975. De tempel bevindt zich op een hoogte van 4166 meter boven zeeniveau in het Himalayagebergte. De tempel is rijk aan muurschilderingen en een voorbeeld van een gelaagd ‘kloosterfort’ in Pasadastijl. Buitenlanders verblijven er vaak voor een spirituele retraite.
11
Buu Longpagode VietnamOp 45 minuten ten oosten van  Ho Chi Minhstad staat de Bu Longpagode gelegen aan de rivier Gebeeldhouwde draken kronkelen langs de tempeltrappen omlaag en in een turkooizen vijver worden de witte muren en gouden torens van de tempel gereflecteerd De Gotama Cetiyastoepa van de pagode herbergt bekende relieken waaronder arra Dit zijn kleine parels of kristallen kralen die overblijven na de crematie van de meest verlichte boeddhistische meesters
Thoai Pham, Alamy
Buu Longpagode, Vietnam Op 45 minuten ten oosten van Ho Chi Minhstad staat de Bửu Longpagode, gelegen aan de rivier. Gebeeldhouwde draken kronkelen langs de tempeltrappen omlaag en in een turkooizen vijver worden de witte muren en gouden torens van de tempel gereflecteerd. De Gotama Cetiyastoepa van de pagode herbergt bekende relieken, waaronder śarīra. Dit zijn kleine parels of kristallen kralen die overblijven na de crematie van de meest verlichte boeddhistische meesters.
12
Mahabodhi IndiaDe Mahabodhitempel is al meer dan tweeduizend jaar lang een van de heiligste plaatsen van boeddhistische pelgrimstochten Een reusachtige bodhiboom ten westen van de hoofdtempel zou een directe afstammeling zijn van de oorspronkelijk boom waaronder Boeddha op dezelfde plek verlichting bereikte Stenen bladeren markeren het pad waar lotussen tijdens het lopen en mediteren onder de voeten van Boeddha zouden hebben gebloeid
Hakbong Kwon, Alamy
Mahabodhi, India De Mahabodhitempel is al meer dan tweeduizend jaar lang een van de heiligste plaatsen van boeddhistische pelgrimstochten. Een reusachtige bodhiboom ten westen van de hoofdtempel zou een directe afstammeling zijn van de oorspronkelijk boom waaronder Boeddha, op dezelfde plek, verlichting bereikte. Stenen bladeren markeren het pad waar lotussen tijdens het lopen en mediteren onder de voeten van Boeddha zouden hebben gebloeid.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
ByodoIntempel HawaDe ByodoIntempel in de Vallei van de Tempels in Oahu is volledig zonder spijkers gebouwd ter ere van de eerste Japanse immigranten van Hawa De tempel is een replica van de oorspronkelijke ByodoIntempel in Kioto De gouden Amida Boeddha in de tempel is bijna drie meter hoog Pauwen zwarte zwanen en schildpadden struinen over het terrein van de tempel In de tuinvijvers zwemmen grote scholen koikarpers waarvan sommige bijna honderd jaar oud zijn
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
Byodo-Intempel, Hawaï De Byodo-Intempel in de Vallei van de Tempels in O’ahu is volledig zonder spijkers gebouwd ter ere van de eerste Japanse immigranten van Hawaï. De tempel is een replica van de oorspronkelijke Byodo-Intempel in Kioto. De gouden Amida Boeddha in de tempel is bijna drie meter hoog. Pauwen, zwarte zwanen en schildpadden struinen over het terrein van de tempel. In de tuinvijvers zwemmen grote scholen koikarpers, waarvan sommige bijna honderd jaar oud zijn.
14
Angkor Wat CambodjaAngkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk dat ooit is gebouwd De tempel was oorspronkelijk gewijd aan de hindoegod Vishnu Aan het einde van de twaalfde eeuw wijdden de Cambodjanen de tempel van zandsteen echter aan het theravadaboeddhisme Met een oppervlakte van maar liefst 162 hectare was Angkor ooit een megastad die door pelgrims uit alle windrichtingen werd bezocht
Jan Wlodarczyk, Alamy
Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk dat ooit is gebouwd. De tempel was oorspronkelijk gewijd aan de hindoegod Vishnu. Aan het einde van de twaalfde eeuw wijdden de Cambodjanen de tempel van zandsteen echter aan het theravadaboeddhisme. Met een oppervlakte van maar liefst 162 hectare was Angkor ooit een megastad die door pelgrims uit alle windrichtingen werd bezocht.
15
Paleiscomplex Gyeongbokgung ZuidKoreaHet paleiscomplex Gyeongbokgung ligt genesteld in weelderig groen tussen de berg Bukhansan en de glazen wolkenkrabbers van Seoel Gyeongbokgung behoort tot de Joseondynastie en bestond ooit uit meer dan 500 gebouwen Er zijn vandaag de dag nog veel woonruimtes banketpaviljoens tempels schrijnen lotusvijvers en tuinen te vinden Uit de schoorstenen van het paleis komt rook van de ondol een geavanceerd vloerverwarmingssysteem dat al duizenden jaren bestaat
Chris Putnam, Alamy
Paleiscomplex Gyeongbokgung, Zuid-Korea Het paleiscomplex Gyeongbokgung ligt genesteld in weelderig groen tussen de berg Bukhansan en de glazen wolkenkrabbers van Seoel. Gyeongbokgung behoort tot de Joseondynastie en bestond ooit uit meer dan 500 gebouwen. Er zijn vandaag de dag nog veel woonruimtes, banketpaviljoens, tempels, schrijnen, lotusvijvers en tuinen te vinden. Uit de schoorstenen van het paleis komt rook van de ondol, een geavanceerd vloerverwarmingssysteem dat al duizenden jaren bestaat.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Datsan Gunzechoinei RuslandIn Rusland wonen ongeveer 15 miljoen praktiserende boeddhisten In Sint Petersburg staat de Datsan Gunzechoinei een van de noordelijkste boeddhistische tempels ter wereld Hoewel de tempel nu een gebedshuis is is de tempel in het verleden gebruikt voor militaire communicatie sport en zologisch onderzoek Je vindt er traditionele Tibetaanse gebedsmolens art nouveaudetails en gebrandschilderde ramen van de hand van de beroemde Russische mysticus Nicholas Roerich
Natalya Erofeeva, Alamy
Datsan Gunzechoinei, Rusland In Rusland wonen ongeveer 1,5 miljoen praktiserende boeddhisten. In Sint Petersburg staat de Datsan Gunzechoinei, een van de noordelijkste boeddhistische tempels ter wereld. Hoewel de tempel nu een gebedshuis is, is de tempel in het verleden gebruikt voor militaire communicatie, sport en zoölogisch onderzoek. Je vindt er traditionele Tibetaanse gebedsmolens, art nouveau-details en gebrandschilderde ramen van de hand van de beroemde Russische mysticus Nicholas Roerich.
17
Gangteyklooster BhutanHet Gangteyklooster is een van de twee kloosters in Bhutan die tot de Nyingmapastroming behoren Het klooster is omgeven door nomadisch herders yakboeren en het grootste natuurlijke moerasland van Bhutan Elk jaar in november komt de lokale bevolking op de binnenplaats van de tempel bijeen om verkleed als zwarte en witte kraanvogels te dansen Zo verwelkomen ze de zwarthalskraanvogels die daar overwinteren In de buitenste hoeken van de tempel is de Garoeda gekerfd Dit is een mythische vogel in het boeddhisme die symbool staat voor intelligentie
Robert Harding, Alamy
Gangteyklooster, Bhutan Het Gangteyklooster is een van de twee kloosters in Bhutan die tot de Nyingmapastroming behoren. Het klooster is omgeven door nomadisch herders, yakboeren en het grootste natuurlijke moerasland van Bhutan. Elk jaar in november komt de lokale bevolking op de binnenplaats van de tempel bijeen om verkleed als zwarte en witte kraanvogels te dansen. Zo verwelkomen ze de zwarthalskraanvogels die daar overwinteren. In de buitenste hoeken van de tempel is de Garoeda gekerfd. Dit is een mythische vogel in het boeddhisme die symbool staat voor intelligentie.
18
Kopanklooster NepalIn het Kopanklooster leven honderden zingende monniken en buitenlandse meditatieleerlingen Het klooster ligt 56 kilometer ten noordoosten van Kathmandu op een heuveltop die ooit in handen was van een koninklijke Nepalese astroloog De centrale meditatiehal van het klooster is heel kleurrijk Elke kleur zorgt voor een andere focus van het gele plafond geworteldheid tot de rode zuilen levenskracht en preservatie
Ramon Portelli, Alamy
Kopanklooster, Nepal In het Kopanklooster leven honderden zingende monniken en buitenlandse meditatieleerlingen. Het klooster ligt 5,6 kilometer ten noordoosten van Kathmandu op een heuveltop die ooit in handen was van een koninklijke Nepalese astroloog. De centrale meditatiehal van het klooster is heel kleurrijk. Elke kleur zorgt voor een andere focus, van het gele plafond (geworteldheid) tot de rode zuilen (levenskracht en preservatie).
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Boroboedoer IndonesiHet tempelcomplex Boroboedoer in MiddenJava is de grootste boeddhistische tempel ter wereld Er zijn 3000 basrelifbeeldhouwwerken 72 opengewerkte stoepas en 504 Boeddhabeelden Deze staan allemaal opgesteld in de vorm van een lotus Op de achtergrond zie je het Menorehgebergte De klim vanaf de oostelijke trap van Boroboedoer tot aan de laatste stoepa beslaat negen terrassen en bijna vier kilometer
Leonid Serebrennikov, Alamy
Boroboedoer, Indonesië Het tempelcomplex Boroboedoer in Midden-Java is de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Er zijn 3000 bas-reliëfbeeldhouwwerken, 72 opengewerkte stoepa's en 504 Boeddhabeelden. Deze staan allemaal opgesteld in de vorm van een lotus. Op de achtergrond zie je het Menorehgebergte. De klim vanaf de oostelijke trap van Boroboedoer tot aan de laatste stoepa beslaat negen terrassen en bijna vier kilometer.
20
Thean Houtempel MaleisiDe Thean Houtempel Hemelse moeder kijkt uit over Kuala Lumpur in de schaduw van een heilige bodhiboom Volgens de overlevering zou Boeddha onder zon soort boom verlichting hebben bereikt Thean Hou is misschien wel het indrukwekkendst in de avondschemering tijdens het Chinees nieuwjaar Dan hangen er duizenden verlichte rode lantaarns aan de dakranden van de tempel
Emile Luider, Rea, Redux
Thean Houtempel, Maleisië De Thean Houtempel (Hemelse moeder) kijkt uit over Kuala Lumpur in de schaduw van een heilige bodhiboom. Volgens de overlevering zou Boeddha onder zo’n soort boom verlichting hebben bereikt. Thean Hou is misschien wel het indrukwekkendst in de avondschemering tijdens het Chinees nieuwjaar. Dan hangen er duizenden verlichte rode lantaarns aan de dakranden van de tempel.

Reizen

een witte kapel op de top van mount profitis ilias op karpathos

7 topbestemmingen voor 2023

Het uitkijkpunt Pops View rechts langs de Milford Road

Rij mee over de mooiste weg van Nieuw-Zeeland

een vrouw staat voor de piramide van kukulcán in chichén itzá

Tips voor een bezoek aan Chichén Itzá in Mexico

de trein van kandy naar ella in sri lanka slingert door weelderig groene jungles

Eerste klas: 9 x de mooiste treinreizen ter wereld

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder