Skip to Content

Bekijk de meest adembenemende nationale parken ter wereld

Van oeroude rotsformaties in Australië tot torenhoge gletsjers in Patagonië: dit zijn twintig van onze favoriete nationale parken.
ULURUKATA TJUTA NATIONAL PARK AUSTRALIHet UluruKata Tjuta National Park wordt gezamenlijk beheerd door de inheemse Anangu en de Australische equivalent van Staatsbosbeheer in het Noordelijk Territorium Het park is beroemd om de rode rots Uluru die boven het land uittorent De rotsformatie ook wel Ayers Rock genoemd vormde lange tijd een bron van onenigheid tussen enerzijds de inheemse bevolking en anderzijds bezoekers die de gevaarlijke rots wilden beklimmen In oktober zal een langverwacht verbod op het beklimmen van Uluru van kracht worden maar het blijft wel gewoon mogelijk om langs de rotsen van Kata Tjuta te wandelen en in het park eeuwenoude rotstekeningen te bezoekenpinterest icon
Grant Faint, Getty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
1
ULURUKATA TJUTA NATIONAL PARK AUSTRALIHet UluruKata Tjuta National Park wordt gezamenlijk beheerd door de inheemse Anangu en de Australische equivalent van Staatsbosbeheer in het Noordelijk Territorium Het park is beroemd om de rode rots Uluru die boven het land uittorent De rotsformatie ook wel Ayers Rock genoemd vormde lange tijd een bron van onenigheid tussen enerzijds de inheemse bevolking en anderzijds bezoekers die de gevaarlijke rots wilden beklimmen In oktober zal een langverwacht verbod op het beklimmen van Uluru van kracht worden maar het blijft wel gewoon mogelijk om langs de rotsen van Kata Tjuta te wandelen en in het park eeuwenoude rotstekeningen te bezoeken
Grant Faint, Getty Images
ULURU-KATA TJUTA NATIONAL PARK, AUSTRALIË Het Uluru-Kata Tjuta National Park wordt gezamenlijk beheerd door de inheemse Anangu en de Australische equivalent van Staatsbosbeheer in het Noordelijk Territorium. Het park is beroemd om de rode rots Uluru die boven het land uittorent. De rotsformatie, ook wel Ayers Rock genoemd, vormde lange tijd een bron van onenigheid tussen enerzijds de inheemse bevolking en anderzijds bezoekers die de gevaarlijke rots wilden beklimmen. In oktober zal een langverwacht verbod op het beklimmen van Uluru van kracht worden, maar het blijft wel gewoon mogelijk om langs de rotsen van Kata Tjuta te wandelen en in het park eeuwenoude rotstekeningen te bezoeken.
2
PARQUE NACIONAL TORRES DEL PAINE CHILIDit Biosfeerreservaat van UNESCO in het Chileense deel van Patagoni is vernoemd naar de gigantische blauwe torens van graniet die hun stempel op het park drukken Peddel langs gletsjers over Lago Grey dat soms eerder helderblauw is en kijk in de dichte bossen uit naar wilde dieren als poemas guanacos en andescondors
Michael Melford, Nat Geo Image Collection
PARQUE NACIONAL TORRES DEL PAINE, CHILI Dit Biosfeerreservaat van UNESCO in het Chileense deel van Patagonië is vernoemd naar de gigantische blauwe torens van graniet die hun stempel op het park drukken. Peddel langs gletsjers over Lago Grey (dat soms eerder helderblauw is) en kijk in de dichte bossen uit naar wilde dieren als poema's, guanaco's en andescondors.
3
YELLOWSTONE NATIONAL PARK VERENIGDE STATENVeel mensen beschouwen het oudste nationale park ter wereld nog steeds ook als een van de mooiste parken op aarde Yellowstone dat zon 900000 hectare groot is en ligt in de Amerikaanse staten Wyoming Montana en Idaho staat bekend om wonderlijke geologische fenomenen als warmwaterbronnen en borrelende modderpoelen Ook zijn hier meer dan de helft van het aantal actieve geisers ter wereld te vinden waaronder de befaamde Old Faithful In het park leven allerlei wilde dieren zoals bizons grizzlyberen elanden en wolven Er bevinden zich een tiental kampeerterreinen en een handvol lodges trekkershutten en hotels
Tom Murphy, Nat Geo Image Collection
YELLOWSTONE NATIONAL PARK, VERENIGDE STATEN Veel mensen beschouwen het oudste nationale park ter wereld nog steeds ook als een van de mooiste parken op aarde. Yellowstone, dat zo'n 900.000 hectare groot is en ligt in de Amerikaanse staten Wyoming, Montana en Idaho, staat bekend om wonderlijke geologische fenomenen als warmwaterbronnen en borrelende modderpoelen. Ook zijn hier meer dan de helft van het aantal actieve geisers ter wereld te vinden, waaronder de befaamde Old Faithful. In het park leven allerlei wilde dieren, zoals bizons, grizzlyberen, elanden en wolven. Er bevinden zich een tiental kampeerterreinen en een handvol lodges, trekkershutten en hotels.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
DENALI NATIONAL PARK VERENIGDE STATENHet ruim twee miljoen hectare grote Denali National Park in Alaska is een echte wildernis de enige toegangsweg is een 150 kilometer lang lint Het park is vernoemd naar de hoogste berg in NoordAmerika en het staat bekend om de ongelofelijke hoeveelheid planten en dieren die er te vinden zijn zoals rendieren en grizzlyberen Dit is ook een van de beste plekken in Amerika om het noorderlicht te zien
Aaron Huey, Nat Geo Image Collection
DENALI NATIONAL PARK, VERENIGDE STATEN Het ruim twee miljoen hectare grote Denali National Park in Alaska is een echte wildernis: de enige toegangsweg is een 150 kilometer lang lint. Het park is vernoemd naar de hoogste berg in Noord-Amerika en het staat bekend om de ongelofelijke hoeveelheid planten en dieren die er te vinden zijn, zoals rendieren en grizzlyberen. Dit is ook een van de beste plekken in Amerika om het noorderlicht te zien.
5
Nationaal Park Los Glaciares Argentini Ongeveer de helft van Nationaal Park Los Glaciares in het Argentijnse deel van Patagoni is bedekt met gletsjers Bezoekers kunnen het indrukwekkende proces van gletsjerwerking met eigen ogen zien bij de Perito Morenogletsjer die uitmondt in Lago Argentino
Ed Norton, Getty Images
Nationaal Park Los Glaciares, Argentinië. Ongeveer de helft van Nationaal Park Los Glaciares in het Argentijnse deel van Patagonië is bedekt met gletsjers. Bezoekers kunnen het indrukwekkende proces van gletsjerwerking met eigen ogen zien bij de Perito Morenogletsjer, die uitmondt in Lago Argentino.
6
NATIONAAL PARK GREME TURKIJEDe bizarre rotsformaties in dit park die ook wel feenschoorstenen worden genoemd zijn op zich al fascinerend Voeg daaraan toe dat al in de vierde eeuw kerken verblijfplaatsen en hele ondergrondse steden werden uitgehakt in dit zachte vulkanische gesteente en het wekt geen verbazing dat dit gebied in zijn geheel is uitgeroepen tot Unescowerelderfgoed Bezoekers kunnen musea winkels en hotels ontdekken in de onderkomens van de voormalige grotbewoners of ze kunnen van het schitterende landschap genieten in een heteluchtballon
Polina Nagareva
NATIONAAL PARK GÖREME, TURKIJE De bizarre rotsformaties in dit park, die ook wel ‘feeënschoorstenen’ worden genoemd, zijn op zich al fascinerend. Voeg daaraan toe dat al in de vierde eeuw kerken, verblijfplaatsen en hele ondergrondse steden werden uitgehakt in dit zachte vulkanische gesteente, en het wekt geen verbazing dat dit gebied in zijn geheel is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Bezoekers kunnen musea, winkels en hotels ontdekken in de onderkomens van de voormalige grotbewoners of ze kunnen van het schitterende landschap genieten in een heteluchtballon.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
ETOSHA NATIONAL PARK NAMIBIHet kost weinig moeite om indrukwekkende wilde dieren te zien in Etosha National Park dankzij de vele waterplaatsen waar olifanten leeuwen en zebras samenkomen om hun dorst te lessen Bezoekers kunnen de dieren van dichtbij bekijken in accommodaties die variren van luxueuze kampeerterreinen tot lodges en in private wildreservaten Alles is hier gericht op toegankelijkheid zelfs gewone sedans kunnen probleemloos rondrijden op de goed onderhouden wegen in het park
Alex Saberi, Nat Geo Image Collection
ETOSHA NATIONAL PARK, NAMIBIË Het kost weinig moeite om indrukwekkende wilde dieren te zien in Etosha National Park, dankzij de vele waterplaatsen waar olifanten, leeuwen en zebra's samenkomen om hun dorst te lessen. Bezoekers kunnen de dieren van dichtbij bekijken in accommodaties die variëren van luxueuze kampeerterreinen tot lodges en in private wildreservaten. Alles is hier gericht op toegankelijkheid, zelfs gewone sedans kunnen probleemloos rondrijden op de goed onderhouden wegen in het park.
8
NATIONAAL PARK DOI INTHANON THAILANDIn het Nationaal Park Doi Inthanon dat is vernoemd naar de hoogste en bekendste berg in Thailand is het over het algemeen koeler dan in de rest van het land In het park vind je onder meer watervallen wandelpaden dorpen twee stoepas en het Grand Canyon Water Park Chiang Mai Wandelend over de paden kun je in het in de mist gehulde bos zeldzame vogelsoorten en orchideen tegenkomen
Jat306, Getty Images
NATIONAAL PARK DOI INTHANON, THAILAND In het Nationaal Park Doi Inthanon, dat is vernoemd naar de hoogste en bekendste berg in Thailand, is het over het algemeen koeler dan in de rest van het land. In het park vind je onder meer watervallen, wandelpaden, dorpen, twee stoepa's en het Grand Canyon Water Park Chiang Mai. Wandelend over de paden kun je in het in de mist gehulde bos zeldzame vogelsoorten en orchideeën tegenkomen.
9
PARCO NAZIONALE LE CINQUE TERRE ITALICinque Terre heeft zijn bekendheid niet te danken aan de uitgestrekte wildernis of bijzondere diersoorten maar vooral aan de vijf kleurige dorpen die langs dit niet al te grote kustgebied langs de Middellandse zee liggen Ondanks de beperkte oppervlakte van nog geen veertig vierkante kilometer zijn in dit park talloze natuurlijke en culturele bezienswaardigheden te vinden ruige wandelpaden langs de kust stille baaien en eeuwenoude kerken villas en kloosters
Sebastian Wasek, Your Shot, Nat Geo Image Collection
PARCO NAZIONALE LE CINQUE TERRE, ITALIË Cinque Terre heeft zijn bekendheid niet te danken aan de uitgestrekte wildernis of bijzondere diersoorten, maar vooral aan de vijf kleurige dorpen die langs dit niet al te grote kustgebied langs de Middellandse zee liggen. Ondanks de beperkte oppervlakte van nog geen veertig vierkante kilometer zijn in dit park talloze natuurlijke en culturele bezienswaardigheden te vinden: ruige wandelpaden langs de kust, stille baaien en eeuwenoude kerken, villa's en kloosters.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
NACIONALNI PARK PLITVIKA JEZERA KROATINacionalni Park Plitvika Jezera ligt tussen Zagreb en Zadar en is een van de meest bezochte natuurlijke attracties van Kroati In het weelderige bos in het park mondt een serie watervallen uit in zestien smaragdgroene meren die te bereiken zijn via een kilometerslang netwerk van houten bruggetjes en goed begaanbare wandelpaden Wie haast heeft kan het park verkennen met een gratis boot of bus
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA, KROATIË Nacionalni Park Plitvička Jezera ligt tussen Zagreb en Zadar en is een van de meest bezochte natuurlijke attracties van Kroatië. In het weelderige bos in het park mondt een serie watervallen uit in zestien smaragdgroene meren, die te bereiken zijn via een kilometerslang netwerk van houten bruggetjes en goed begaanbare wandelpaden. Wie haast heeft, kan het park verkennen met een gratis boot of bus.
11
GUILIN  LIJIANG RIVER NATIONAL PARK CHINADe ideale manier om het bijzondere karstgebergte en de kliffen en grotten in dit nationale park in het zuidoosten van China op je in te laten werken is met een riviercruise Bezoek de steden Guilin en Yangshuo in het voorjaar of de late herfst om van het postkaartachtige uitzicht te kunnen genieten zonder de meutes in de zomer
Natapong Supalertsophon, Getty Images
GUILIN & LIJIANG RIVER NATIONAL PARK, CHINA De ideale manier om het bijzondere karstgebergte en de kliffen en grotten in dit nationale park in het zuidoosten van China op je in te laten werken is met een riviercruise. Bezoek de steden Guilin en Yangshuo in het voorjaar of de late herfst om van het postkaart-achtige uitzicht te kunnen genieten zonder de meutes in de zomer.
12
KRUGER NATIONAL PARK ZUIDAFRIKAHet Kruger National Park in het noordoosten van ZuidAfrika staat bekend als een van de fraaiste natuurreservaten van het continent met een oppervlakte van bijna twintigduizend vierkante kilometer In de diverse ecosystemen in het park van savanne tot oerwoud vind je naast honderden andere diersoorten ook de Grote Vijf leeuw panter olifant neushoorn en buffel Je kunt met je eigen auto in Kruger rondrijden of de dieren onder leiding van een gids bekijken In het park zijn volop overnachtingsmogelijkheden
Sean Russell, Getty Images
KRUGER NATIONAL PARK, ZUID-AFRIKA Het Kruger National Park in het noordoosten van Zuid-Afrika staat bekend als een van de fraaiste natuurreservaten van het continent, met een oppervlakte van bijna twintigduizend vierkante kilometer. In de diverse ecosystemen in het park, van savanne tot oerwoud, vind je naast honderden andere diersoorten ook de Grote Vijf (leeuw, panter, olifant, neushoorn en buffel). Je kunt met je eigen auto in Kruger rondrijden of de dieren onder leiding van een gids bekijken. In het park zijn volop overnachtingsmogelijkheden.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
SERENGETI NATIONAL PARK TANZANIAHet Tanzaniaanse Serengeti National Park is waarschijnlijk het bijzonderste wildreservaat ter wereld maar het is in ieder geval een van de oudste ecosystemen op aarde Hier kun je leeuwen olifanten en giraffen tegenkomen maar de grootste attractie in het park is de jaarlijkse trek van meer dan een miljoen gnoes en 200000 zebras Bezoekers kunnen gebruikmaken van jeeps paarden huurvliegtuigjes of zelfs heteluchtballonnen
Jason Edwards, Nat Geo Image Collection
SERENGETI NATIONAL PARK, TANZANIA Het Tanzaniaanse Serengeti National Park is waarschijnlijk het bijzonderste wildreservaat ter wereld, maar het is in ieder geval een van de oudste ecosystemen op aarde. Hier kun je leeuwen, olifanten en giraffen tegenkomen, maar de grootste attractie in het park is de jaarlijkse trek van meer dan een miljoen gnoes en 200.000 zebra's. Bezoekers kunnen gebruikmaken van jeeps, paarden, huurvliegtuigjes of zelfs heteluchtballonnen.
14
BANDHAVGARH NATIONAL PARK INDIAHet Indiase Bandhavgarh National Park was ooit het jachtterrein van de maharadjas Tegenwoordig staat het park bekend als de plek met de hoogste tijgerdichtheid in de regio Bezoekers kunnen per jeep of minibus op safari in het park om tijgers antilopes en gaurs Aziatische runderen te zien en vervolgens genieten van het uitzicht vanaf het boven op een klif gelegen Bandhavgarh Fort dat zicht biedt op de Vidhyan Mountains
Michael Nichols, Nat Geo Image Collection
BANDHAVGARH NATIONAL PARK, INDIA Het Indiase Bandhavgarh National Park was ooit het jachtterrein van de maharadja's. Tegenwoordig staat het park bekend als de plek met de hoogste tijgerdichtheid in de regio. Bezoekers kunnen per jeep of minibus op safari in het park, om tijgers, antilopes en gaurs (Aziatische runderen) te zien en vervolgens genieten van het uitzicht vanaf het boven op een klif gelegen Bandhavgarh Fort, dat zicht biedt op de Vidhyan Mountains.
15
FIORDLAND NATIONAL PARK NIEUWZEELANDIn deze hoek van het Zuidereiland van NieuwZeeland zijn een tiental door gletsjers ontstane fjorden te vinden Huur een boot kajak of duiktanks om op verkenning te gaan in de wateren in het park en bewonder de dolfijnen pinguns en zeehonden van een veilige afstand Op het vasteland vind je drie van de NieuwZeelandse Great Walks die een fraai uitzicht bieden over de watervallen granieten bergen en kristalheldere meren in het park
maonakub, Getty Images
FIORDLAND NATIONAL PARK, NIEUW-ZEELAND In deze hoek van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn een tiental door gletsjers ontstane fjorden te vinden. Huur een boot, kajak of duiktanks om op verkenning te gaan in de wateren in het park en bewonder de dolfijnen, pinguïns en zeehonden van een veilige afstand. Op het vasteland vind je drie van de Nieuw-Zeelandse Great Walks, die een fraai uitzicht bieden over de watervallen, granieten bergen en kristalheldere meren in het park.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
BANFF NATIONAL PARK CANADABlauwgroene ijskoude meren en met sneeuw bedekte bergen van de Rocky Mountains zijn slechts enkele van de troeven van het bekendste nationale park van Canada dat stamt uit 1885 In het enorme natuurgebied dat zon 150 kilometer ten westen van Calgary ligt zijn duizenden gletsjers te vinden het grootste grottenstelsel van Canada en een aantal plaatsen skioorden en golfbanen
Jenn Ackerman and Tim Gruber
BANFF NATIONAL PARK, CANADA Blauwgroene ijskoude meren en met sneeuw bedekte bergen van de Rocky Mountains zijn slechts enkele van de troeven van het bekendste nationale park van Canada, dat stamt uit 1885. In het enorme natuurgebied, dat zo'n 150 kilometer ten westen van Calgary ligt, zijn duizenden gletsjers te vinden, het grootste grottenstelsel van Canada en een aantal plaatsen, skioorden en golfbanen.
17
SCHWEIZERISCHER NATIONALPARK ZWITSERLANDHet enige nationale park in Zwitserland is tevens een van de oudste van Europa en stamt uit 1914 In het alpiene natuurreservaat gelden strenge regels ter bescherming van het ongerepte landschap wandelaars mogen alleen op de uitgezette paden lopen kamperen is verboden en het park is in de winter gesloten Ondanks die beperkingen kunnen bezoekers volop genieten van het fantastische uitzicht op de Alpen de bloemenweides en mogelijk een glimp opvangen van een alpensteenbok of een gems
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
SCHWEIZERISCHER NATIONALPARK, ZWITSERLAND Het enige nationale park in Zwitserland is tevens een van de oudste van Europa en stamt uit 1914. In het alpiene natuurreservaat gelden strenge regels ter bescherming van het ongerepte landschap: wandelaars mogen alleen op de uitgezette paden lopen, kamperen is verboden en het park is in de winter gesloten. Ondanks die beperkingen kunnen bezoekers volop genieten van het fantastische uitzicht op de Alpen, de bloemenweides en mogelijk een glimp opvangen van een alpensteenbok of een gems.
18
ZION NATIONAL PARK VERENIGDE STATENDe ster van dit nationale park in de beroemde wildernis van het zuidwesten van Utah is Zion Canyon Daar vind je de bekende rode kliffen van zandsteen en populaire bezienswaardigheden en trails als Weeping Rock the Narrows en Angels Landing Het hoogseizoen loopt van april tot oktober wanneer een handige shuttlebus je naar alle hoogtepunten brengt Wie de meute wil ontlopen kan beter in de minder drukke maanden gaan of op verkenning gaan in de meer afgelegen delen van Zion
Design Pics INC, Nat Geo Image Collection
ZION NATIONAL PARK, VERENIGDE STATEN De ster van dit nationale park in de beroemde wildernis van het zuidwesten van Utah is Zion Canyon. Daar vind je de bekende rode kliffen van zandsteen en populaire bezienswaardigheden en trails als Weeping Rock, the Narrows en Angels Landing. Het hoogseizoen loopt van april tot oktober, wanneer een handige shuttlebus je naar alle hoogtepunten brengt. Wie de meute wil ontlopen, kan beter in de minder drukke maanden gaan, of op verkenning gaan in de meer afgelegen delen van Zion.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
HALEAKALNATIONAL PARK HAWADit 12000 hectare grote nationale park is vernoemd naar de slapende vulkaan die zon beetje overal op het eiland Maui te zien is Wie wil genieten van de spectaculaire zonsopgang of ondergang vanaf de top van de vulkaan moet van tevoren boeken Neem een duik in de Pools of Oheo en wandel vervolgens over de paden door het oerwoud waar je de kans loopt verschillende bedreigde diersoorten te zien
Design Pics INC, Nat Geo Image Collection
HALEAKALĀNATIONAL PARK, HAWAÏ Dit 12.000 hectare grote nationale park is vernoemd naar de slapende vulkaan die zo'n beetje overal op het eiland Maui te zien is. Wie wil genieten van de spectaculaire zonsopgang of -ondergang vanaf de top van de vulkaan, moet van tevoren boeken. Neem een duik in de Pools of Oheo en wandel vervolgens over de paden door het oerwoud waar je de kans loopt verschillende bedreigde diersoorten te zien.
20
PARQUE NACIONAL IGUAZ ARGENTINI EN  PARQUE NACIONAL DO IGUAU BRAZILIDeze zusterparken liggen naast elkaar op de grens tussen Argentini en Brazili en herbergen een van de indrukwekkendste watervallen ter wereld die zich uitspreidt over bijna drie kilometer breedte Het subtropische regenwoud rondom de watervallen is een uniek ecosysteem van planten en dieren die zich hebben ontwikkeld in reactie op de extreme omstandigheden in het gebied Wie weet vang je een glimp op van een reuzenmiereneter een jaguar of een breedsnuitkaaiman en anders zijn er honderden vogelsoorten te bekijken plus planten die je nergens anders ter wereld tegenkomt
Michael Melford
PARQUE NACIONAL IGUAZÚ, ARGENTINIË EN PARQUE NACIONAL DO IGUAÇU, BRAZILIË Deze zusterparken liggen naast elkaar op de grens tussen Argentinië en Brazilië en herbergen een van de indrukwekkendste watervallen ter wereld, die zich uitspreidt over bijna drie kilometer breedte. Het subtropische regenwoud rondom de watervallen is een uniek ecosysteem van planten en dieren die zich hebben ontwikkeld in reactie op de extreme omstandigheden in het gebied. Wie weet vang je een glimp op van een reuzenmiereneter, een jaguar of een breedsnuitkaaiman, en anders zijn er honderden vogelsoorten te bekijken, plus planten die je nergens anders ter wereld tegenkomt.

Reizen

kunstenaar vhils neemt een foto in petra, jordanië

Zo beleefde kunstenaar Vhils zijn reis naar Petra

een paar reizigers beklimmen de mount everest

Tips voor het beklimmen van Mount Everest

This is an image

Chefchaouen: de blauwe stad

vlak onder het aardoppervlak in het geothermische gebied námaskarð gaan ontzagwekkende krachten schuil
Gepresenteerd door Buro Scanbrit

Ontdek de hoogtepunten van IJsland met de auto

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder