Skip to Content

Dit zijn de beste wetenschapsfoto's van 2020

Planetoïden, microben en natuurlijk het coronavirus: deze foto's geven een beeld van een jaar waarin de wetenschap ongeëvenaarde successen en uitdagingen kende.
door Michael Greshko
In het Robotics and Biology Laboratory van de Technische Universitt Berlin neemt een robothand met pneumatische vingers een bloem in een stevige en toch voorzichtige grip met een behendigheid die lijkt op die van een mens Door recente ontwikkelingen zijn robots beter dan ooit in staat om menselijke vaardigheden na te doenpinterest icon
Spencer Lowell, National Geographic
1
In het Robotics and Biology Laboratory van de Technische Universitt Berlin neemt een robothand met pneumatische vingers een bloem in een stevige en toch voorzichtige grip met een behendigheid die lijkt op die van een mens Door recente ontwikkelingen zijn robots beter dan ooit in staat om menselijke vaardigheden na te doen
Spencer Lowell, National Geographic
In het Robotics and Biology Laboratory van de Technische Universität Berlin neemt een robothand met pneumatische vingers een bloem in een stevige en toch voorzichtige grip, met een behendigheid die lijkt op die van een mens. Door recente ontwikkelingen zijn robots beter dan ooit in staat om menselijke vaardigheden na te doen.
2
Al ruim twintig jaar haalt paleontoloog Lawrence Witmer van de Ohio University bevroren dierenkadavers hier een van een Siamese krokodil door de CTscanners van het OBleness Hospital in Ohio Deze nieuwe gegevens leidden tot een revolutie in de wetenschappelijke kennis over uitgestorven dinosaurussen
Paolo Verzone, National Geographic
Al ruim twintig jaar haalt paleontoloog Lawrence Witmer van de Ohio University bevroren dierenkadavers (hier een van een Siamese krokodil) door de CT-scanners van het O’Bleness Hospital in Ohio. Deze nieuwe gegevens leidden tot een revolutie in de wetenschappelijke kennis over uitgestorven dinosaurussen.
3
Tijdens een potje tikkertje voor gevorderden strekte NASAruimtevaartuig OSIRISREx een arm uit en raakte de planetode Bennu aan op 20 oktober 20 De ruimtesonde pakte wat materiaal en vertrok enkele seconden later met aan boord het gesteente en stof dat stamt uit de tijd van de geboorte van ons zonnestelsel
NASA, Goddard, University of Arizona
Tijdens een potje tikkertje voor gevorderden strekte NASA-ruimtevaartuig OSIRIS-REx een arm uit en raakte de planetoïde Bennu aan op 20 oktober 20. De ruimtesonde pakte wat materiaal en vertrok enkele seconden later met aan boord het gesteente en stof dat stamt uit de tijd van de geboorte van ons zonnestelsel.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Na de landing op 6 december ligt de capsule van het Japanse ruimtevaartuig Hayabusa2 naast de landingsparachute in de Australische outback In de capsule bevindt zich 100 milligram gesteente en stof dat Hayabusa2 in juli 2019 oppakte van de planetode Ryugu die relatief dicht rond de aarde cirkelt
Jaxa
Na de landing op 6 december ligt de capsule van het Japanse ruimtevaartuig Hayabusa2 naast de landingsparachute in de Australische outback. In de capsule bevindt zich 100 milligram gesteente en stof dat Hayabusa2 in juli 2019 oppakte van de planetoïde Ryugu, die relatief dicht rond de aarde cirkelt.
5
Op 2 augustus arriveerden reddingsteams in de Golf van Mexico om deSpaceX Crew Dragoncapsule Endeavourop te pikken nadat die was geland met NASAastronauten Robert Behnken en Douglas Hurley aan boordEndeavour is het eerste commercile ruimtevaartuig dat astronauten van en naar het Internationaal ruimtestation ISS kan brengen
Bill Ingalls, NASA
Op 2 augustus arriveerden reddingsteams in de Golf van Mexico om de SpaceX Crew Dragon-capsule Endeavour op te pikken nadat die was geland met NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley aan boord. Endeavour is het eerste commerciële ruimtevaartuig dat astronauten van en naar het Internationaal ruimtestation ISS kan brengen.
6
In het januarinummer van 2020 onderzocht National Geographichoe de biljoenen microben die in en op ons leven ons benvloeden Op dit drukke plaatje is een kolonie van microben te zien die afkomstig zijn van de lippen van een vrouw Als mensen elkaar vaak zoenen gaat hun orale microbioom op dat van de ander lijken
Martin Oeggerli, National Geographic
In het januari-nummer van 2020 onderzocht National Geographic hoe de biljoenen microben die in en op ons leven ons beïnvloeden. Op dit drukke plaatje is een kolonie van microben te zien die afkomstig zijn van de lippen van een vrouw. Als mensen elkaar vaak zoenen gaat hun orale microbioom op dat van de ander lijken.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De machines die sommige robotontwikkelaars creren lijken sprekend op mensen en imiteren ons nauwkeurig Een voorbeeld daarvan is Harmony een expressief pratend hoofd dat over kunstmatige intelligentie beschikt en dat is bevestigd aan een sekspop van silicone en staal
Spencer Lowell, National Geographic
De machines die sommige robotontwikkelaars creëren lijken sprekend op mensen en imiteren ons nauwkeurig. Een voorbeeld daarvan is Harmony, een expressief pratend hoofd dat over kunstmatige intelligentie beschikt en dat is bevestigd aan een sekspop van silicone en staal.
8
Met behulp van een Nobelprijswinnende microscopische techniek genaamd cryoEM wisten onderzoekers van het Engelse MRC Laboratory of Molecular Biology 2Dbeelden te maken van doorsnedes van SARSCoV2 het virus dat COVID19 veroorzaakt Computers construeerden aan de hand van die duizenden plakjes vervolgens een 3Dmodel van het virus een cruciale stap richting de ontwikkeling van veilige vaccins
Zunlong Ke, Lesley Mckeane, & John Briggs, MRC Laboratory of Molecular Biology
Met behulp van een Nobelprijs-winnende microscopische techniek genaamd cryo-EM wisten onderzoekers van het Engelse MRC Laboratory of Molecular Biology 2D-beelden te maken van doorsnedes van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Computers construeerden aan de hand van die duizenden plakjes vervolgens een 3D-model van het virus; een cruciale stap richting de ontwikkeling van veilige vaccins.
9
Het Internationaal ruimtestation ISS beweegt hier als een zwart stipje langs de gloeiende schijf van de zon op een samengesteld beeld van opnames die in de Amerikaanse staat Virginia werden gemaakt Op 2 november vierde ISS dat het ruimtestation twintig jaar lang onafgebroken door mensen werd bewoond een mijlpaal in de geschiedenis van de ruimteverkenning
Joel Kowsky, NASA
Het Internationaal ruimtestation ISS beweegt hier als een zwart stipje langs de gloeiende schijf van de zon, op een samengesteld beeld van opnames die in de Amerikaanse staat Virginia werden gemaakt. Op 2 november vierde ISS  dat het ruimtestation twintig jaar lang onafgebroken door mensen werd bewoond, een mijlpaal in de geschiedenis van de ruimteverkenning.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
De ovens van de staalfabriek van SSAB America in Montpelier in de Amerikaanse staat Iowa zijn elektrisch Het bedrijf zegt dat ze in 2022 op hernieuwbare energie zullen branden Op dit moment is zon 7 procent van de wereldwijde CO2emissie afkomstig uit de ijzer en staalindustrie die grotendeels op steenkool draait
David Guttenfelder, National Geographic
De ovens van de staalfabriek van SSAB America in Montpelier in de Amerikaanse staat Iowa zijn elektrisch. Het bedrijf zegt dat ze in 2022 op hernieuwbare energie zullen branden. Op dit moment is zo'n 7 procent van de wereldwijde CO2-emissie afkomstig uit de ijzer- en staalindustrie, die grotendeels op steenkool draait.
11
In het Harborview Medical Center van UW Medicine in Seattle gaat patint Brent Bauer tijdens een orthopedische ingreep de pijn tegen door de VRgame virtual reality SnowWorld te spelen Bauer liep verschillende botbreuken op toen hij drie verdiepingen naar beneden viel En pin werd uit zijn bekken gehaald zonder dat hij bezig was met de VRgame Dat was behoorlijk heftig vertelde hij De andere pin werd verwijderd terwijl hij gefocust was op de VRgame Dat was een zeer aangename afleiding en de pijn was veel minder merkte hij op
Craig Cutler, National Geographic
In het Harborview Medical Center van UW Medicine in Seattle gaat patiënt Brent Bauer tijdens een orthopedische ingreep de pijn tegen door de VR-game (virtual reality) SnowWorld te spelen. Bauer liep verschillende botbreuken op toen hij drie verdiepingen naar beneden viel. Eén pin werd uit zijn bekken gehaald zonder dat hij bezig was met de VR-game. “Dat was behoorlijk heftig,” vertelde hij. De andere pin werd verwijderd terwijl hij gefocust was op de VR-game. “Dat was een zeer aangename afleiding en de pijn was veel minder,” merkte hij op.
12
Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar de herkomst van SARSCoV2 De grote hoefijzerneus zoals de vleermuis op deze foto heet wordt gezien als mogelijke gastheer Dit geprepareerde exemplaar van Rhinolophus ferrumequinum komt uit de collectie van het Natural History Museum of Los Angeles County en werd in 1921 in Oezbekistan gevangen
Craig Cutler, National Geographic
Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar de herkomst van SARS-CoV-2. De grote hoefijzerneus, zoals de vleermuis op deze foto heet, wordt gezien als mogelijke gastheer. Dit geprepareerde exemplaar van Rhinolophus ferrumequinum komt uit de collectie van het Natural History Museum of Los Angeles County en werd in 1921 in Oezbekistan gevangen.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Een proefpersoon krijgt een gekoeld COVID19vaccin ingespoten dat werd ontwikkeld aan de Engelse Oxforduniversiteit De fotograaf gebruikte een thermografische camera om te laten zien hoe lichaamstemperatuur een aanwijzing kan zijn voor een coronabesmetting De temperatuur wordt weergegeven op een kleurschaal die loopt van blauw voor lage temperaturen naar oranje voor hoge temperaturen
Giles Price, National Geographic
Een proefpersoon krijgt een gekoeld COVID-19-vaccin ingespoten dat werd ontwikkeld aan de Engelse Oxford-universiteit. De fotograaf gebruikte een thermografische camera om te laten zien hoe lichaamstemperatuur een aanwijzing kan zijn voor een coronabesmetting. De temperatuur wordt weergegeven op een kleurschaal, die loopt van blauw (voor lage temperaturen) naar oranje (voor hoge temperaturen).
14
Fotograaf Daniel Knop maakte een compilatie van vijf fotos om de verschillende ontwikkelingsfasen van een embryo van een clownvis te laten zien van enkele uren na de bevruchting tot enkele uren voordat de dieren het ei verlaten Deze foto was goed voor een tweede plaats tijdens de 46e Nikon Small World Photomicrography Competition die dit jaar plaatsvond
Daniel Knop, Natur Und Tier-verlag Ntv, Nikon Small World
Fotograaf Daniel Knop maakte een compilatie van vijf foto's om de verschillende ontwikkelingsfasen van een embryo van een clownvis te laten zien; van enkele uren na de bevruchting tot enkele uren voordat de dieren het ei verlaten. Deze foto was goed voor een tweede plaats tijdens de 46e Nikon Small World Photomicrography Competition die dit jaar plaatsvond.
15
Arts Gerald doet een beschermmasker op voordat hij COVID19patinten bezoekt in het Our Lady of the Angels Hospital in Bogalusa in de Amerikaanse staat Louisiana
Max Aguillera-Hellweg, National Geographic
Arts Gerald doet een beschermmasker op voordat hij COVID-19-patiënten bezoekt in het Our Lady of the Angels Hospital in Bogalusa in de Amerikaanse staat Louisiana.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Neurowetenschapper Vitaly Napadow werkt op de Harvard Medical School en in het Massachusetts General Hospital en bestudeerthoe het brein pijn waarneemt Daarvoor bekijkt hij door middel van eeg elektroencefalografie de hersengolven van patinten met chronische pijn in hun onderrug
Robert Clark- National Geographic
Neurowetenschapper Vitaly Napadow werkt op de Harvard Medical School en in het Massachusetts General Hospital en bestudeert hoe het brein pijn waarneemt. Daarvoor bekijkt hij door middel van eeg (elektro-encefalografie) de hersengolven van patiënten met chronische pijn in hun onderrug.
17
Deze klimaatnegatieve kas op een lavaveld op het IJslandse schiereiland Reykjanes bevat 130000 gerstplanten die groeien op chemisch inert vulkanisch puimsteen Orf Genetics kweekt het genetisch gemodificeerde graan om groeifactoren te produceren die worden toegepast in huidverzorgingsproducten De nabijgelegen krachtcentrale Svartsengi levert aardwarmte
Luca Locatelli, National Geographic
Deze klimaatnegatieve kas op een lavaveld op het IJslandse schiereiland Reykjanes bevat 130.000 gerstplanten die groeien op chemisch inert vulkanisch puimsteen. Orf Genetics kweekt het genetisch gemodificeerde graan om groeifactoren te produceren die worden toegepast in huidverzorgingsproducten. De nabijgelegen krachtcentrale Svartsengi levert aardwarmte.
18
Omdat er in zijn armen geen bruikbare aderen meer te vinden zijn vraagt Fernando Irizarry een kennis om een mengsel van weggegooide medicijnen in zijn nek te spuiten Zoals bij veel mensen begon de opiatenverslaving van Irizarry met de pijnstillers die hij nam na een ongeluk Hij nodigde fotograaf David Guttenfelder uit om zijn leven op Kensington Avenue in Philadelphia vast te leggen in het kader van een verhaal over pijn in het januarinummer
David Guttenfelder, National Geographic
Omdat er in zijn armen geen bruikbare aderen meer te vinden zijn, vraagt Fernando Irizarry een kennis om een mengsel van weggegooide medicijnen in zijn nek te spuiten. Zoals bij veel mensen begon de opiatenverslaving van Irizarry met de pijnstillers die hij nam na een ongeluk. Hij nodigde fotograaf David Guttenfelder uit om zijn leven op Kensington Avenue in Philadelphia vast te leggen, in het kader van een verhaal over pijn in het januari-nummer.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
In een la in het Museo Argentino de Ciencias Naturales Bernardino Rivadavia in Buenos Aires liggen vijf grote roodkopspechten Campephilus robustus Musea houden de stand van zaken bij op het gebied van biodiversiteit  en het verhaal dat ze vertellen is zorgwekkend Volgens Birdlife International was in 2018 sprake van een afname van veertig procent onder de 11000 vogelsoorten ter wereld
Craig Cutler, National Geographic
In een la in het Museo Argentino de Ciencias Naturales Bernardino Rivadavia in Buenos Aires liggen vijf grote roodkopspechten (Campephilus robustus). Musea houden de stand van zaken bij op het gebied van biodiversiteit - en het verhaal dat ze vertellen is zorgwekkend. Volgens Birdlife International was in 2018 sprake van een afname van veertig procent onder de 11.000 vogelsoorten ter wereld.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder