Skip to Content

20 betoverende architectuurfoto's uit de hele wereld

Van appartementencomplexen tot fraaie monumenten, deze bouwwerken geven een inkijkje in het stadsleven over de hele wereld.
door Erin Spencer
Een opname van de hypnotiserende fractals in het interieur van de Moskee van de Theologiefaculteit van de Universiteit van Marmara in Istanbul De architectuur van het gebouw dat in de wijk Altunizade ligt is een moderne toepassing van een klassiek Ottomaans ontwerppinterest icon
Corneliu Cazacu, National Geographic Your Shot
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Kleurige verlichting contrasteert met de donkere ramen van een appartementengebouw aan de Baai van Tokioin Japan Tokio de grootste stad van Japan heeft ruim negen miljoen inwoners en een groot deel van hen kiest ervoor om in een appartement te wonen
Massimo Rumi, National Geographic Your Shot
Kleurige verlichting contrasteert met de donkere ramen van een appartementengebouw aan de Baai van Tokio in Japan. Tokio, de grootste stad van Japan, heeft ruim negen miljoen inwoners en een groot deel van hen kiest ervoor om in een appartement te wonen.
2
De diepblauwe rok van een vrouw valt op tegen de achtergrond van de Escherachtige trappen van Panna Meena ka Kund in JaipurIndia In het trappencomplex uit de zestiende eeuw werden volksbijeenkomsten gehouden
Nishu Barolia, National Geographic Your Shot
De diepblauwe rok van een vrouw valt op tegen de achtergrond van de Escherachtige trappen van Panna Meena ka Kund in Jaipur, India. In het trappencomplex uit de zestiende eeuw werden volksbijeenkomsten gehouden.
3
De moderne lijnen van de Metropol Parasol omlijsten de historische gebouwen in de Spaanse stad Sevilla en zorgen zo voor een contrast tussen nieuw en oud Metropol Parasol ook wel Las Setas de Paddenstoelen genoemd is een ontwerp van de Duitse architect Jrgen Mayer en is het grootste houten bouwwerk ter wereld
Saurav Paswan, National Geographic Your Shot
De moderne lijnen van de Metropol Parasol omlijsten de historische gebouwen in de Spaanse stad Sevilla en zorgen zo voor een contrast tussen nieuw en oud. Metropol Parasol, ook wel ‘Las Setas’ (‘de Paddenstoelen’) genoemd, is een ontwerp van de Duitse architect Jürgen Mayer en is het grootste houten bouwwerk ter wereld.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Rond het Monument ter ere van de oprichting van de Partij in de hoofdstad van NoordKorea staan kleurrijke gebouwen Het monument eert de Arbeiderspartij in NoordKorea en verwijst met een hamer een penseel en een sikkel naar respectievelijk werklieden intellectuele en boeren Lees over een treinreis over het platteland van NoordKorea
Absent Ink || https://yourshot.nationalgeographic.com/profile/1886457/, National Geographic Your Shot
Rond het Monument ter ere van de oprichting van de Partij in de hoofdstad van Noord-Korea staan kleurrijke gebouwen. Het monument eert de Arbeiderspartij in Noord-Korea en verwijst met een hamer, een penseel en een sikkel naar respectievelijk werklieden, intellectuele en boeren. (Lees over een treinreis over het platteland van Noord-Korea.)
5
Een foto van een appartementengebouw in Singapore biedt een inkijkje in de levens van de bewoners In die stad vol hoogbouw kiezen veel mensen voor planten als decoratie Het Singapore Garden Festival kent zelfs een tentoonstelling over balkontuinen dat deelnemers moet inspireren om ook zelf aan de slag te gaan
John Kimwell Laluma, National Geographic Your Shot
Een foto van een appartementengebouw in Singapore biedt een inkijkje in de levens van de bewoners. In die stad vol hoogbouw kiezen veel mensen voor planten als decoratie. Het Singapore Garden Festival kent zelfs een tentoonstelling over balkontuinen dat deelnemers moet inspireren om ook zelf aan de slag te gaan.
6
Via dakramen valt zonlicht op iemand die in de Stadtbibliothek Stuttgart in Duitsland zit te lezen Van buiten is de bibliotheek een grote kubus die er overdag wit uitziet maar die kleur gaat s avonds over in oplichtend koningsblauw
Katica Kapulica, National Geographic Your Shot
Via dakramen valt zonlicht op iemand die in de Stadtbibliothek Stuttgart in Duitsland zit te lezen. Van buiten is de bibliotheek een grote kubus die er overdag wit uitziet, maar die kleur gaat 's avonds over in oplichtend koningsblauw.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Door de ramen van deGalleria Vittorio Emanuele II een van s werelds oudste warenhuizen stroomt het licht binnen Het gebouw kreeg dankzij zijn populariteit bij de elite van de stad in de negentiende en twintigste eeuw de bijnaam de salon van Milaan
Dave Kessel, National Geographic Your Shot
Door de ramen van de Galleria Vittorio Emanuele II, een van 's werelds oudste warenhuizen, stroomt het licht binnen. Het gebouw kreeg dankzij zijn populariteit bij de elite van de stad in de negentiende en twintigste eeuw de bijnaam ‘de salon van Milaan’.
8
Bezoekers staan op de duizelingwekkende roltrap van de Nu Sentral mall inKuala Lumpur Dit winkelcentrum vol restaurants en zaken van grote merken ligt pal naast station Kuala Lumpur Sentral Het is een zo een handige plek voor een uitstapje voor zowel locals als bezoekers van de stad
Raymond Tang, National Geographic Your Shot
Bezoekers staan op de duizelingwekkende roltrap van de Nu Sentral mall in Kuala Lumpur. Dit winkelcentrum vol restaurants en zaken van grote merken ligt pal naast station Kuala Lumpur Sentral. Het is een zo een handige plek voor een uitstapje, voor zowel locals als bezoekers van de stad.
9
Het glas van een gebouw in Midtown Manhattan weerspiegelt het late middaglicht Midtown een van de grootste zakenwijken ter wereld staat bekend om beroemde gebouwen zoals het Empire State Building en het Chrysler Building
Montgomery Gilchrist, National Geographic Your Shot
Het glas van een gebouw in Midtown Manhattan weerspiegelt het late middaglicht. Midtown, een van de grootste zakenwijken ter wereld, staat bekend om beroemde gebouwen zoals het Empire State Building en het Chrysler Building.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een fietser passeert de achterkant van het Bundeskanzleramtin Berlijn De moderne architectuur van het gebouw bevat onder meer grote glazen wanden die de transparantie van de overheid moeten benadrukken
Jonas Nordberg, National Geographic Your Shot
Een fietser passeert de achterkant van het Bundeskanzleramt in Berlijn. De moderne architectuur van het gebouw bevat onder meer grote glazen wanden, die de transparantie van de overheid moeten benadrukken.
11
Een opname van de hypnotiserende fractals in het interieur van de Moskee van de Theologiefaculteit van de Universiteit van Marmara in Istanbul De architectuur van het gebouw dat in de wijk Altunizade ligt is een moderne toepassing van een klassiek Ottomaans ontwerp
Corneliu Cazacu, National Geographic Your Shot
Een opname van de hypnotiserende fractals in het interieur van de Moskee van de Theologiefaculteit van de Universiteit van Marmara in Istanbul. De architectuur van het gebouw dat in de wijk Altunizade ligt, is een moderne toepassing van een klassiek Ottomaans ontwerp.
12
Bezoekers lopen door de Hassan IIMoskee een van s werelds grootste moskeen De minaret van de moskee is de hoogste ter wereld  het bouwwerk is meer dan 200 meter hoog en staat pal naast de Atlantische Oceaan Bekijk nog enkele van de mooiste moskeen ter wereld
Shevaun Williams, National Geographic Your Shot
Bezoekers lopen door de Hassan II-Moskee, een van ’s werelds grootste moskeeën. De minaret van de moskee is de hoogste ter wereld - het bouwwerk is meer dan 200 meter hoog en staat pal naast de Atlantische Oceaan. (Bekijk nog enkele van de mooiste moskeeën ter wereld)
Advertentie - Lees hieronder verder
13
De lijnen van een fraaie sculptuur vormen samen met de verdiepingen van het Hyatt Regency San Franciscoeen spel van contouren en licht De sculptuur met de titel Sphere werd gemaakt door kunstenaar Charles O Perry en bestaat uit 1400 metalen buizen die zon 12 meter hoog reiken
Robin Wechsler, National Geographic Your Shot
De lijnen van een fraaie sculptuur vormen samen met de verdiepingen van het Hyatt Regency San Francisco een spel van contouren en licht. De sculptuur met de titel Sphere werd gemaakt door kunstenaar Charles O. Perry en bestaat uit 1400 metalen buizen die zo'n 12 meter hoog reiken.
14
Een eenzame passagier neemt de roltrap omhoog in station LuikGuillemins in Belgi Met het koepelvormige dak verbond de Spaanse architect en ontwerperSantiago Calatravatwee wijken van de stad zowel fysiek als symbolisch met elkaar
Mitchell Van Eijk, National Geographic Your Shot
Een eenzame passagier neemt de roltrap omhoog in station Luik-Guillemins in België. Met het koepelvormige dak verbond de Spaanse architect en ontwerper Santiago Calatrava twee wijken van de stad zowel fysiek als symbolisch met elkaar.
15
De historische gebouwen langs de Rue de Rivoli inParijsFrankrijk worden met een moderne twist weerspiegeld De Rue de Rivoli is een van de beroemdste straten van de stad waar zich talloze boetieks en kunstgaleries bevinden vooral in de buurt van het Louvre
Martina Biccheri, National Geographic Your Shot
De historische gebouwen langs de Rue de Rivoli in Parijs, Frankrijk, worden met een moderne twist weerspiegeld. De Rue de Rivoli is een van de beroemdste straten van de stad, waar zich talloze boetieks en kunstgaleries bevinden, vooral in de buurt van het Louvre.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Een closeup van de duizelingwekkende details van de tentoonstellingsruimte op de Messeplatz in BazelZwitserland Veel bezoekers komen naar het gebouw om grootschalige kunstinstallaties te bewonderen maar de architectuur is een kunstwerk op zichzelf
Erberto Zani, National Geographic Your Shot
Een close-up van de duizelingwekkende details van de tentoonstellingsruimte op de Messeplatz in Bazel, Zwitserland. Veel bezoekers komen naar het gebouw om grootschalige kunstinstallaties te bewonderen, maar de architectuur is een kunstwerk op zichzelf.
17
Vanuit een raampje op een Italiaansstrand zijn allerlei primaire kleuren te zien De zuidelijke regio Puglia ligt zowel aan de Adriatische als aan de Ionische Zee en heeft maar liefst 800 kilometer kustlijn waar zich enkele van de beste stranden van het land bevinden
Luigi Chiriaco, National Geographic Your Shot
Vanuit een raampje op een Italiaans strand zijn allerlei primaire kleuren te zien. De zuidelijke regio Puglia ligt zowel aan de Adriatische als aan de Ionische Zee en heeft maar liefst 800 kilometer kustlijn, waar zich enkele van de beste stranden van het land bevinden.
18
Een bezoeker kijkt rond in een van de lichte gangen van het 21st Century Museum of Contemporary Art in Japan Het ronde gebouw heeft geen hoofdingang om te voorkomen dat mensen de kunstwerkenvanuit slechts n richting bekijken
Ari Beser, National Geographic Your Shot
Een bezoeker kijkt rond in een van de lichte gangen van het 21st Century Museum of Contemporary Art in Japan. Het ronde gebouw heeft geen hoofdingang om te voorkomen dat mensen de kunstwerken ‘vanuit slechts één richting’ bekijken.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Een opname van het minutieus bewerkte plafon van de Muziekzaal in het paleis Ali Qapu inIran De bijzondere figuren die in het plafond zijn gemaakt zijn niet alleen mooi maar hebben ook een functie ze dempen de galm en zorgen voor een betere akoestiek voor muzikale optredens
Hamidreza Bagheri, National Geographic Your Shot
Een opname van het minutieus bewerkte plafon van de Muziekzaal in het paleis Ali Qapu in Iran. De bijzondere figuren die in het plafond zijn gemaakt zijn niet alleen mooi maar hebben ook een functie: ze dempen de galm en zorgen voor een betere akoestiek voor muzikale optredens.
20
Een persoon loopt door La Grande Arche de la Dfense het monument dat bedoeld is als venster op de wereld La Grande Arche is ruim 30000 ton zwaar voor de bouw was 125000 kubieke meter beton nodig
Alberto Mateo, National Geographic Your Shot
Een persoon loopt door La Grande Arche de la Défense, het monument dat bedoeld is als ‘venster op de wereld.’ La Grande Arche is ruim 30.000 ton zwaar, voor de bouw was 125.000 kubieke meter beton nodig.

Fotografie

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

This is an image

Zo zwaar is de Yukon Quest sledehondenrace

Verloren  Lost

Winnaars National Geographic Fotowedstrijd 2022

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder