Niagarawatervallen

Natuurlijk is een bruiloftsfoto met deze watervallen op de achtergrond een cliché, maar toch mag je de plek niet missen. Het wezen van de Niagarawatervallen is al eeuwen hetzelfde: het is een ontzagwekkend schouwspel dat je de woeste krachten van de natuur doet ervaren. “Voor de mens zou het moeilijk zijn om nóg dichter bij God te staan dan op deze plek,” merkte Charles Dickens eens op. Net als Dickens ziet en hoort de moderne bezoeker niet alleen de pure kracht van de 2,8 miljoen liter rivierwater die hier per seconde over de rand van de Horseshoe Falls donderen en zo’n dertien verdiepingen lager in een woeste poel storten – hij voelt ze ook. Via tunnels kan de bezoeker achter de watervallen komen en oog in oog staan met de vallende gordijnen van water, en geen uitstapje naar Niagara is compleet zonder een ritje op de legendarische Maid of the Mist (‘Juffrouw van de mist’), de boot die zich al sinds 1876 door een nevel van stuifwater een weg baant naar de voet van de Horseshoe Falls.

Algonquin Provincial Park

Het Algonquin Provincial Park is een sublieme, uitgestrekte wildernis van 20.000 vierkante kilometer van meren en wouden, die onderdak biedt aan een puur Canadees ecosysteem van beren, bronforellen, elanden en wolven. Het park, dat in 1893 werd gevormd, vraagt om een verkenning te voet of over de 1600 kilometer aan kanoroutes, dwars door een gebied dat de overgang tussen de dennenwouden van Noord-Ontario en de zuidelijke loofbossen met hun esdoorns, berken en beuken markeert. Kamperen is gebruikelijk in dit land van donkere nachten en knappende kampvuren. Maar wie toch een beetje verwend wil worden, kan een kamer boeken in de Arowhon Pines en genieten van dit resort aan de oever van een meer binnen de grenzen van het park.

Ottawa

De voorname gebouwen van Parliament Hill, die op een heuvel naast de rivier de Ottawa oprijzen, laten er geen twijfel over bestaan dat Ottawa de zetel is van Canada’s federale regering en bovendien een zeer aantrekkelijke hoofdstad. Bezoekers aan ‘The Hill’ kunnen een rondleiding door de neogotische regeringsgebouwen volgen en, in de zomer, de Mounties en de traditionele wisseling van de wacht bekijken. Ottawa is ook beroemd om zijn musea, waaronder de National Gallery, het Canadian Science and Technology Museum, het Canadian War Museum, het Museum of Civilization en het Canadian Museum of Nature. De stad is een cultuurcentrum, waar het hele jaar door wel iets te doen is. Tot de hoogtepunten behoren elk voorjaar het Canadian Tulip Festival en het Winterlude Festival, wanneer het gedeelte van het Rideau Canal dat door het stadscentrum loopt, tot grootste ijsbaan ter wereld wordt omgetoverd.

Muskoka Cottage Country en Georgian Bay

De dennenbossen, blauwe meren en heldere luchten van dit landelijke ‘cottage country’ zijn ook vertrouwd voor Canadezen die nog nooit in Muskoka zijn geweest—met dank aan de bekende Canadese kunstenaars van de ‘Groep van Zeven’ die het gebied op doek vereeuwigden. Vandaag de dag wemelt het in dit ruim 6400 vierkante kilometer grote gebied nog altijd van de creatieve types, de ene misschien succesvoller dan de andere, maar allemaal even inspirerend. Wanneer het weer en het water elk jaar opwarmen, zoeken de bewoners van de alomtegenwoordige zomerhuisjes hun plekje in de zon. Met ruim 13.000 kilometer aan oevers is er gelukkig plek voor iedereen. Alleen al voor de oever van Georgian Bay liggen 30.000 prachtige eilandjes. Historische stadjes en dorpen bieden alles wat de plaatselijke bevolking en toeristen zoeken.

Thousand Islands

Over een lengte van tientallen kilometers, stroomafwaarts vanaf Kingston, liggen voor de oevers van de brede, blauwe rivier de Saint-Lawrence ruim duizend beboste eilandjes. Het resultaat is een idyllische omgeving waar je in koud en helder water kunt varen, zwemmen, vissen en duiken. Verken de eilanden in je eigen boot of kajak, of laat anderen aan het roer op een georganiseerde tour vanuit Kingston – het statige, kalkstenen stadje dat korte tijd de hoofdstad van de Britse provincie Canada was. Mensen die liever vaste voet onder de grond houden, kunnen het landschap in zich opnemen vanaf de Thousand Islands Parkway. Bedenk dat het gebied zich deels tot over de grens met de Verenigde Staten uitstrekt, dus hou je paspoort bij de hand.

Toronto

Toronto is een echte wereldstad en de thuisbasis van ruim vier van de elf miljoen inwoners van Ontario. De stad kan bogen op een dierentuin van wereldklasse, een schitterend theater en unieke stadswijken. Het Lake Ontario Harbourfront is een bruisende wijk van drukke jachthavens, restaurants en winkels. Het is een goede plek om op de veerboot naar de Toronto Islands te stappen – en voor een verbluffend uitzicht over de skyline van Toronto’s stadscentrum. Als het om uitzicht gaat, dan is de befaamde CN Tower een verhaal apart. Het gebouw is 553 meter hoog en biedt bezoekers de gelegenheid om neer te kijken op de vliegtuigen die landen op de luchthaven van de stad.

Shakespeare-Festival in Stratford

Van april tot en met oktober ‘draait ’t om het stuk’ in Stratford, wanneer het legendarische theatergezelschap van dit stadje op vier verspreide tonelen speelt, in een gemeenschap die méér dan alleen de naam met zijn beroemde Engelse tegenhanger gemeen heeft. Het Shakespeare-festival van Stratford is het grootste in Noord-Amerika op het gebied van klassiek toneelrepertoire en kan bogen op een indrukwekkend aantal grootheden uit de Canadese en internationale theater-, film- en tv-wereld. Al meer dan een halve eeuw voert het gezelschap klassieke en eigentijdse theaterstukken op voor een nog altijd groeiend publiek.

Ontario’s wijnroute

Hoewel Ontario als wijnregio lang niet zo bekend is als de Napa- of Sonomavallei, ligt een van de twee belangrijke wijnstreken van Canada in deze provincie (de andere ligt in zuidelijk British Columbia). De wijngaarden op het Niagaraschiereiland bieden in de warmere maanden gelegenheid tot prachtige tours langs een goed aangegeven wijnroute. Een uitstapje over deze route brengt de liefhebber naar historische stadjes en charmante dorpen rond de Niagara Escarpment en Lake Ontario, en naar fraai landelijk gebied met boerderijen en rijk gevulde proefzalen. De witte wijnen overheersen hier, en Ontario staat vooral bekend om zijn Eiswein of ‘icewine’ naar Duits voorbeeld, een dessertwijn die door sommigen het ‘vloeibare goud’ van Canada wordt genoemd.

Point Pelee National Park

Dit park vormt het puntje van het Huron-Erie-schiereiland, dat de twee Grote Meren waarnaar het is genoemd van elkaar scheidt en dat uitmondt in de zestien kilometer lange zandtong van Point Pelee – het zuidelijkste puntje van Canada. Op Point Pelee vindt je een grote diversiteit aan flora en fauna dan bijna waar dan ook in Canada. Het gebied herbergt een enorme hoeveelheid trekvogels, dankzij zijn ligging op overlappende vliegroutes, die van de Mississippi en de Atlantische Oceaan. Dankzij de ruim 350 vogelsoorten strijken vogelaars uit heel Noord-Amerika en elders elk voorjaar en herfst neer op Point Pelee.

Toeren rond het Bovenmeer

Ontario is zo groot als Frankrijk en Spanje samen en het grootste gedeelte van die landmassa ligt in het dunbevolkte noorden van de provincie. Bezoekers kunnen de spectaculaire pracht van deze wildernis verkennen met een tocht over een van de beroemde landschappelijke snelwegen van Canada, langs de noordoever van het Bovenmeer. Tussen Sault Ste. Marie en Thunder Bay loopt de ‘Trans-Canada 17’ door ruim 560 kilometer aan landelijk oevergebied en wouden. Het startpunt Sault Ste. Marie, oftewel ‘the Soo’, ligt aan het einde van de Saint-Lawrence Seaway, tussen het Huron- en Bovenmeer. Vanuit the Soo voert de route door het Lake Superior Provincial Park, waar enkele van de meest ongerepte oevergebieden van het Bovenmeer worden beschermd. Dichterbij Thunder Bay, bij het provinciale park Sleeping Giant, kun je hét geologische kenmerk van Noord-Ontario, de oude granietlagen van het Canadese Schild, het meer in zien schuiven, in een dramatisch plateaulandschap van klippen, landtongen en keien.