10x Wildwatervaren

Proef van het avontuur op de meest wilde wateren ter wereld

Door Redactie
foto's van Karl Weatherly, Getty
N.v.t.
Rafters met uiteenlopende vaardigheden kunnen genieten van prachtige berglandschappen langs de Futaleufú, een gletsjerrivier in Chili.
Foto door Foto: Karl Weatherly/Getty

Uit het boek ‘Journeys of a Lifetime’ van National Geographic

De rivieren Alsek en Tatshenshini in Alaska, Canada

Gletsjers en ijsbergen vormen slechts twee van de attracties langs deze twee rivieren, die door een verbazingwekkende noordelijke wildernis vol bergen en toendra's op de grens van Alaska en Canada stromen. Naast geweldig wild water biedt een reis je een onvergetelijke wildervaring, waarbij je kennismaakt met grizzlyberen, elanden, paaiende zalmen en weelderige bosbessen.

www.wildernessriver.com

Magpie River, Canada

Een watervliegtuig brengt je naar het Magpiemeer - het beginpunt voor een achtdaagse reis naar de afgelegen dennenbossen in de oostelijke provincie Quebec. Je maakt kennis met je eerste stroomversnelling wanneer je het meer achterlaat en de Magpie River opvaart. Daarna nemen de stroomversnellingen in moeilijkheidsgraad toe met als hoogtepunt de uitdaging van stroomversnellingen uit klasse V, stroomafwaarts van de spectaculaire Magpie Falls. 's Nachts bivakkeer je op eilanden in de rivier, met in het noorden zicht op de pulserende schoonheid van de aurora borealis (het noorderlicht).

www.earthriver.com

Middle Fork, Salmon River, Idaho

Dit is een van de populairste wildwaterrivieren ter wereld, die je alles biedt wat je maar wilt: stroomversnellingen tot klasse IV en prachtige alpen en bossen in de grootste onberijdbare wildernis buiten Alaska. Mogelijk zie je het betoverende beeld van een moederbeer die met haar jongen zwemt in de rivier.

www.ioga.org

Río Upano, Ecuador

Om je heen alleen maar regenwoud, waar toekans en regenboogkleurige vlinders van boom naar boom vliegen. Je vangt een glimp op van een dorp met woningen van palmriet - thuisbasis van de lokale Shuarbevolking - waar je zelfs even kunt stoppen. In de afgelegen stad Macas, aan het uiterste westen van het Amazonebekken, scheep je in voor een reis in een wisselend tempo - van de voorzichtige stroomversnellingen tot de tumultueuze tochten langs smalle kloven. Het hoogtepunt vormt de Namangosapas, met stroomversnellingen uit klasse IV en zicht op talloze watervallen die langs de hellingen van de pas omlaag storten.

www.rowinternational.com, www.condorjourneys-adventures.com

Futaleufú, Chili

Het helderblauwe water van de rivier Futaleufú, dat van de gletsjermeren in het hoge Andesgebergte van Patagonië stort, biedt uitstekende raftingmogelijkheden tussen schilderachtige berglandschappen en de grandeur van majestueuze pieken. De tochten zijn geschikt voor beginners, maar er zijn ook stroomversnellingen uit klasse V die zelfs voor de meest doorgewinterde rafters een uitdaging vormen.

Johnstone River, Australië

Deze geweldige reis in het verre tropische noorden van Queensland biedt wildwater uit klasse IV en V, te midden van vulkanische bergpassen en de eeuwenoude regenwouden van Palmerston National Park. 's Nachts geven de lichtgevende paddenstoelen een bovennatuurlijk schijnsel op de rotsen en dansen vuurvliegjes glinsterende arabesken door het kronendak. De bonus bestaat uit een helikoptervlucht die je naar het begin van de route brengt – alleen toegankelijk via de lucht.

http://rafting.co.uk/North-Johnstone-River.htm

Sun Kosi, Nepal

De Sun Kosi bevindt zich tussen de hoogste bergtoppen ter wereld bij de grens met Tibet en biedt een majestueuze reis naar het punt waar hij samenkomt met de Ganges, op de laagvlakten. Terwijl de rivier door smalle bergpassen en beboste kloven raast, ontvouwen zich stroomversnellingen uit klasse V. Het laatste deel voert je door de dichte tropische jungle, waar apen in de bomen zitten te snateren.

www.welcomenepal.com

Chorochi, Turkije

De Chorochi is een van de snelst stromende rivieren ter wereld. Hij stroomt door adembenemende passen in het afgelegen en schitterende Kaçkargebergte in het uiterste noordoosten van Turkije. Je vindt er wild in overvloed, van beren tot berggeiten en wilde zwijnen, en fascinerende historische ruïnes, inclusief kastelen die dateren uit de tijd van het Byzantijnse rijk.

www.waterbynature.com

Noce, Italië

De Noce, die zijn water ontvangt van smeltende Alpengletsjers, tuimelt door de wilde en afgelegen Val di Sole (‘Zonvallei’) in de Dolomieten, in Noord-Italië. Hij biedt een van de opwindendste mogelijkheden voor wildwaterrafting in Europa, zoals een spectaculaire reeks stroomversnellingen uit klasse V, terwijl hij door de bergpassen van Mostizzolo buldert.

http://www.valdisole.net/EN/Rafting-and-Whitewater-Sports/

Zambezi, Zimbabwe/Zambia

De Batoka-bergpas, waar de Zambezi al bulderend en tuimelend zijn weg baant langs 23 stroomversnellingen over een lengte van 24 kilometer, voert onder de Victoriawatervallen langs en biedt de geweldigste wildwaterervaring van Afrika. Bovendien geniet je ook nog eens van een van de indrukwekkendste achtergronden ter wereld.

www.zimbabwetourism.co.zw

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Reizen
Kirgizië: de stilte, de storm & het speelkwartier

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.